Ελλαδα

Οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά: «Δεν μπορούμε να προβλέψουμε σε ποια παιδιά θα εμφανιστεί»

Κρούσματα οξείας ηπατίτιδας έχουν καταγραφεί σε 14 χώρες

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Παιδί - Αναδοχή
Παιδί - Αναδοχή © Pixabay / ID 28703

Οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά: Δεν μπορεί να υπάρξει πρόβλεψη για το σε ποια παιδιά θα εμφανιστεί - Κρούσματα σε Ιαπωνία και Καναδά

Στα περιστατικά οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά αναφέρθηκε η επιδημιολόγος, Ντόρα Ψαλτοπούλου, σε δηλώσεις της στον ΣΚΑΪ και εξήγησε ότι δεν μπορεί να προβλεφθεί σε ποια παιδιά θα εμφανιστεί.

«Οτιδήποτε είναι άγνωστο είναι ανησυχητικό», είπε η κ. Ψαλτοπούλου και διευκρίνισε ότι δεν αφορά τους ιούς της ηπατίτιδας A, B, C, D και E και αφορά κυρίως παιδιά 2-5 ετών αλλά και έως 16 ετών. «Δεν μπορούμε να προβλέψουμε σε ποια παιδιά θα εμφανιστεί», τόνισε και συμβούλευσε τους γονείς να προσέχουν την υγιεινή των παιδιών. «Να πλένουν τα χέρια τους και να μην έρχονται σε επαφή με άτομα που έχουν γαστρεντερικά συμπτώματα ή ιογενείς λοιμώξεις».

Τα παιδιά που νοσούν με ηπατίτιδα εμφανίζουν μια σειρά συμπτωμάτων με κύριο το κιτρίνισμα των ματιών ή του δέρματος, ανέφερε η κα Ψαλτοπούλου. Σε ό,τι αφορά τη συσχέτιση με τον κορωνοϊό είπε ότι υπάρχουν διάφορες υποθέσεις. Μια υπόθεση είναι ότι τα παιδιά είχαν περάσει πρόσφατα κορωνοϊό με αποτέλεσμα να έχουν πιο εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Μια άλλη υπόθεση, στην οποία αναφέρθηκε και η κα Παπαευαγγέλου, είναι ότι τα παιδιά επειδή έχουν προστατευθεί τόσο καιρό δεν έχουν έρθει σε επαφή με μια σειρά ιών με πολύ ελαφρύτερα συμπτώματα.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο της μεταμόσχευσης ήπατος, η κα Ψαλτοπούλου είπε ότι τα περιστατικά που έχουν διαγνωσθεί διεθνώς είναι περίπου 180, επομένως δεν υπάρχει ευρεία καταγραφή, ενώ οι μεταμοσχεύσεις που έγιναν αφορούσαν κυρίως περιστατικά της Μεγάλης Βρετανίας. Η μεταμόσχευση γίνεται όταν η κατάσταση του συκωτιού δεν μπορεί πια να βελτιωθεί με τις θεραπείες.

 

Οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά: Κρούσματα σε 14 χώρες

Kρούσματα οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά έχουν εντοπιστεί πλέον στην Ιαπωνία και τον Καναδά, σύμφωνα με την Daily Mail. Έτσι, πλέον οι χώρες στις οποίες υπάρχουν κρούσματα ανέρχονται σε 14. 

Η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας του Καναδά αποκάλυψε ότι «γνώριζε αναφορές για περιστατικό σοβαρής οξείας ηπατίτιδας άγνωστης προέλευσης» στη χώρα. Παράλληλα, το Υπουργείο Υγείας, Εργασίας και Πρόνοιας της Ιαπωνίας ανακοίνωσε ότι ένας ασθενής κάτω των 16 ετών νοσηλεύτηκε με ηπατίτιδα στις 21 Απριλίου.

Οι αξιωματούχοι δεν αποκάλυψαν την ηλικία, το φύλο ή την τοποθεσία των περιστατικών - αλλά είπαν ότι βρέθηκαν αρνητικά για αδενοϊό, που πιστεύεται ότι είναι ο ένοχος της παγκόσμιας επιδημίας, και της Covid. Σχεδόν 200 παιδιά έχουν αρρωστήσει από την πάθηση σε όλο τον κόσμο σε έως και 14 χώρες από τον περασμένο Οκτώβριο. Ενα παιδί μάλιστα πέθανε και 17 χρειάστηκαν μεταμοσχεύσεις ήπατος.

Η έξαρση αναφέρθηκε αρχικά στο Ηνωμένο Βασίλειο νωρίτερα αυτό τον μήνα. Η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας ΗΒ (UKHSA) ανακοίνωσε ότι από τα 111 περιστατικά που έχουν εντοπιστεί στη χώρα, πλέον τα δέκα κρίθηκε ότι έχρηζαν μεταμόσχευσης. Δεν έχει σημειωθεί θάνατος παιδιών που ασθένησαν με οξεία ηπατίτιδα.

Η αρμόδια βρετανική υγειονομική αρχή τονίζει ξανά ότι οι συνήθεις ιοί που προκαλούν τη νόσο δεν έχουν εντοπιστεί στα νοσούντα παιδιά, που είναι κυρίως κάτω των πέντε ετών και που αρχικά είχαν συμπτώματα γαστρεντερίτιδας ακολουθούμενα από ίκτερο. Τονίζεται επίσης εκ νέου ότι δεν υπάρχει σύνδεση με τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού, καθώς κανένα από τα παιδιά με ηπατίτιδα κάτω των δέκα ετών δεν έχει εμβολιαστεί.

Ο παιδίατρος Σπ. Μαζάνης μιλά για την ηπατίτιδα που χτυπά παιδιά και το αν συνδέεται με τον κορωνοϊό

«Οι πληροφορίες που συλλέγονται μέσω των ερευνών υποδεικνύουν όλο και περισσότερο πως η αύξηση στα σοβαρά περιστατικά ηπατίτιδας ίσως συνδέεται με λοίμωξη από αδεονοϊό, αλλά εξετάζονται ακόμα ενεργά και άλλα αίτια», αναφέρει η νεότερη ανακοίνωση της UKHSA. Αυτή περιλαμβάνει περίπου 40 περιστατικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση/Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, δήλωσε σήμερα η επικεφαλής του ECDC Αντρέα Αμόν σε δημοσιογράφους σε διαδικτυακή ενημέρωση.

Το ECDC ερευνά τα περιστατικά αυτά παράλληλα με τις εθνικές αρχές και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ