Ελλαδα

Πάτρα 3 παιδιά: Ιστολογικές εξετάσεις της Τζωρτζίνας - Τι έδειξαν

«Η καρδιά της Τζωρτζίνας δεν είχε πρόβλημα που να εξηγεί τις ανακοπές»

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Στην Πάτρα συνεχίζεται το θρίλερ με τον θάνατο των τριών παιδιών
Στην Πάτρα συνεχίζεται το θρίλερ με τον θάνατο των τριών παιδιών © EUROKINISSI

Στην Πάτρα η υπόθεση για τα τρία νεκρά παιδιά παραμένει ανοικτή. Τι δείχνουν οι ιστολογικές εξετάσεις για την Τζωρτζίνα και τη καρδιά της.

Στην Πάτρα η αστυνομική έρευνα για τον θάνατο των τριών παιδιών συνεχίζεται. Στη δημοσιότητα δόθηκαν τα πρώτα στοιχεία από τις ιστολογικές εξετάσεις που έγιναν στην Τζωρτζίνα.

Η Τζωρτζίνα ήταν το μεγαλύτερο παιδί της οικογένειας Δασκαλάκη και το τελευταίο που πέθανε. Οι αστυνομικοί που ερευνούν την υπόθεση με τα τρία νεκρά παιδιά στην Πάτρα, εστιάζουν την προσοχή τους πλέον στον συγκεκριμένο θάνατο.

«Αυτό που έχουμε πληροφορηθεί είναι ότι το παιδί δεν είχε πρόβλημα στην καρδιά που να εξηγεί ανακοπές ή οτιδήποτε άλλο» ανέφερε ο αστυνομικός συντάκτης, Βασίλης Λαμπρόπουλος, μιλώντας στο MEGA για τις πρώτες ενδείξεις από τις ιστολογικές εξετάσεις σε ζωτικά όργανα -κυρίως την καρδιά- της Τζωρτζίνας.

Και πρόσθεσε για την υπόθεση με τα 3 νεκρά παιδιά στην Πάτρα: «Αυτό είχε φανεί και από αυτό που είπαν οι γιατροί στο Καραμανδάνειο νοσοκομείο, ότι δηλαδή αν το κοριτσάκι είχε πρόβλημα στην καρδιά, που το εμφάνισε εν μέσω της διένεξης του ζευγαριού, θα είχε φανεί γιατί δεν θα άντεχε αυτό το ΚΑΡΠΑ για 50 λεπτά».

Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής έχουν εξεταστεί από τους αστυνομικούς:

  • Οι γιατροί από το Παίδων «Π. & Α. Κυριακού», όπου άφησε την τελευταία της πνοή η Τζωρτζίνα και
  • οι γιατροί που έκαναν τους γενετικούς ελέγχους και έβαλαν τον απινιδωτή και τον βηματοδότη από το «Ωνάσειο».

Πλέον, η αστυνομική έρευνα για τον θάνατο των τριών παιδιών μεταφέρεται στην Πάτρα, όπου οι γιατροί στο Καραμανδάνειο - Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Πατρών καλούνται να απαντήσουν σε ερωτήσεις.

«Ο θάνατος της Τζωρτζίνας, οι συνθήκες θανάτου και το συνολικό ιατρικό ιστορικό της Τζωρτζίνας εκτιμούν ότι αν εξεταστεί ενδελεχώς θα φωτίσει τι έχει συμβεί και στα άλλα δύο παιδιά» εξήγησε ο Βασίλης Λαμπρόπουλος.

 

Νεκρά παιδιά στην Πάτρα - Η ανάρτηση του ιατροδικαστή Λέων για ασφυξία

Σε ανάρτησή του στο Facebook ο πρόεδρος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας, Γρηγόρης Λέων, αναφέρθηκε στην υπόθεση με τα τρία νεκρά παιδιά της οικογένειας Δασκαλάκη στην Πάτρα. Ειδικότερα, κοινοποίησε απόσπασμα από βιβλίο ιατροδικαστικής και συγκεκριμένα από το κεφάλαιο που αφορά στον ασφυκτικό θάνατο.

«Διαβάζω σε έκθεση: “Εκτεταμένη κενοτοπιώδη εκφύλιση ηπατικών κυττάρων», έγραψε ο Γρηγόρης Λέων και ανέβασε φωτογραφία από το βιβλίο, όπου αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα: «Αυτές οι μικροαιμορραγίες και εξαγγειώσεις παρατηρούνται κυρίως στα διάφορα όργανα που περιγράφηκαν και η έντασή τους εξαρτάται από την ένταση της ασφυξίας και της εργώδους αναπνοής. Στο μικροσκόπιο παρατηρούνται: Χαρακτηριστικά στοιχεία είναι η ανεύρεση κενοτοπιών πλησίον των πυρήνων των ηπατικών κυττάρων, κυρίως σε παρατεινόμενες ασφυξίες».

Σημειώνεται ότι στην ιατροδικαστική έκθεση για τον θάνατο της Μαλένας υπάρχει σημείωση για «εκτεταμένη κενοτοποιώδη εκφύλιση των ηπατικών κυττάρων». Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, αυτή η αλλοίωση μπορεί να οφείλεται και σε έλλειψη οξυγόνου στα παιδιά.

Για την υπόθεση με τα τρία νεκρά παιδιά στην Πάτρα είχε μιλήσει και ο επίτιμος πρόεδρος Ένωσης Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας, Θανάσης Κατερινόπουλος, γνωστοποιώντας ότι κάποιος ζήτησε να καλυφθούν μώλωπες.

Θάνατος τριών παιδιών στην Πάτρα - Τι δηλώνει ιατροδικαστής

Την ίδια στιγμή η Ελένη Ζαγγελίδου, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ιατροδικαστών και Ιατροδικαστικών Επιστημών, σε δηλώσεις της στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» ανέφερε:

«Πρόκειται, αναμφίβολα, για μια πολύπαθη κατάσταση και μια δυσδιάκριτη και δυσεπίλυτη υπόθεση με διαφορετική συμπτωματολογία ανά περιστατικό και ενώ έχει περάσει αρκετός χρόνος, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τους δύο πρώτους θανάτους, που αντικειμενικά δυσχεραίνει την διερεύνησή τους…».

«Τα πορίσματα είναι επαρκέστατα. Και οι δύο συνάδελφοι έκαναν τα πάντα στο διαγνωστικό πεδίο. Μια χαρά και σωστά έγιναν όλες οι διαδικασίες. Ορθά ελήφθη η απόφαση για μια δεύτερη "ανάγνωση", διότι επήλθε και τρίτος θάνατος παιδιού της ίδιας οικογένειας και άρα μεταπηδήσαμε στο στατιστικά αδύνατο. Προέκυψε, λοιπόν, μια μεγάλη καχυποψία και εκρίθη σωστά ότι πρέπει να συνταχθεί ένα ενιαίο πόρισμα που να "συνδέει" και τους τρεις θανάτους» εξήγησε για την υπόθεση με τα νεκρά παιδιά της οικογένειας Δασκαλάκη στην Πάτρα.

Και πρόσθεσε: «Εννοώ ότι στατιστικά είναι απίθανο να μην υπάρχει συνάφεια ανάμεσα στις τρεις απώλειες, είτε παθολογικής υφής, είτε λόγω παρέμβασης εξωγενούς παράγοντα. Ας περιμένουμε, λοιπόν, το πόρισμα και της τρίτης ιατροδικαστικής εξέτασης που αφορά τον θάνατο της Τζωρτζίνας, αλλά και την ολοκλήρωση των γενετικών εξετάσεων των γονέων».

«Από ιατροδικαστικής πλευράς θα έχουμε από την άτυπη επιτροπή των συναδέλφων μου ένα συνδυαστικό, ασφαλές, αξιόπιστο και τεκμηριωμένο πόρισμα» ανέφερε επίσης, καταλήγοντας: «Συζητώ με συναδέλφους μου. Ενα τόσο τραγικό και σπάνιο φαινόμενο. Είναι προφανές ότι απασχολεί έντονα την ιατροδικαστική κοινότητα. Θέλω, ωστόσο, να είμαι επιφυλακτική και προσεκτική. Έχει πολύ δρόμο αυτή η υπόθεση μπροστά μας. Εκτός κι αν κάποιο συγκλονιστικό απρόοπτο συντείνει καταλυτικά στη λύση του γρίφου γρήγορα. Δεν εξαντλείται η υπόθεση στην επιστημονική, ιατροδικαστική και ιατρική προσέγγισή της. Θα μας βρει καλοκαίρι».

Η Ελληνική Εταιρεία Ιατροδικαστών και Ιατροδικαστικών Επιστημών αριθμεί 50 μέλη. Αναμεσά τους είναι και οι ιατροδικαστές που διενήργησαν τις εξετάσεις στη Μαλένα (Χριστίνα Τσάκωνα), την Ίριδα (Αγγελική Τσιόλα) και την Τζωρτζίνα (Σωτήρης Μπουζιάνη). Η Ελένη Ζαγγελίδου, που μίλησε για την υπόθεση με τα νεκρά παιδιά στην Πάτρα, είναι προϊστάμενη της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Θεσσαλονίκης.

Υπενθυμίζεται ότι στη δημοσιότητα έχει δοθεί το πόρισμα για τον θάνατο της Ίριδας και της Μαλένας, των δύο εκ των τριών νεκρών παιδιών της οικογένειας Δασκαλάκη στην Πάτρα.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ