Ελλαδα

Πάτρα - Τροπονίνη: Ποια είναι η ουσία που βρέθηκε αυξημένη στην Τζωρτζίνα

«Είναι μία ουσία που φυσιολογικά περιέχεται μέσα στις μυοκαρδιακές ίνες της καρδιάς μας»

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Χέρια παιδιού σε παιχνίδι με κύβους
Παιδί - παιχνίδι © Unsplash / Markus Spiske

Τροπονίνη - Πάτρα 3 παιδιά: Ποια είναι η ουσία που βρέθηκε στις εξετάσεις της 9χρονης Τζωρτζίνας - Οι εξελίξεις στην υπόθεση των νεκρών κοριτσιών

Νέα στοιχεία προκύπτουν για την υπόθεση με τα 3 νεκρά παιδιά στην Πάτρα, καθώς υπάρχουν πληροφορίες ότι στις εξετάσεις της 9χρονης Τζωρτζίνας, της κόρης της οικογένειας Δασκαλάκη που πέθανε πριν από δύο μήνες, εντοπίστηκε αυξημένη μία ουσία, η τροπονίνη. 

«Η τροπονίνη δεν είναι κάποιο φάρμακο. Είναι μία ουσία που φυσιολογικά περιέχεται μέσα στις μυοκαρδιακές ίνες της καρδιάς μας, οπότε αν υποστεί κάποια βλάβη η καρδιά και νεκρωθούν κάποιες από αυτές τις ίνες, απελευθερώνονται στο αίμα», δήλωσε στην ΕΡΤ ο ειδικός ιατροδικαστής, Δημήτρης Γαλεντέρης και πρόσθεσε: «Από όσο κατάλαβα, η ουσία αυτή δεν ανιχνεύτηκε στις τοξικολογικές εξετάσεις μετά θάνατoν, αλλά ανευρέθηκε κατά τη μελέτη του φακέλου της νοσηλείας. Έτσι, πρέπει να μελετηθεί ο φάκελος για να βρούμε τι φάρμακα έλαβε, τις συνθήκες νοσηλείας, τι συνέβη και είχαμε αυτήν την εμφάνιση τροπονίνης». 

Ο δικηγόρος Παναγιώτης Παπαϊωάννου, μιλώντας επίσης στην ΕΡΤ, τόνισε ότι καμία απόλυτη τιμή, κανενός εργαστηρίου δεν μπορεί να πει αν υπάρχει ύποπτος ή θύτης. «Όλα τα αποτελέσματα συνεκτιμώνται. Ακόμη, δεν υπάρχει κατηγορούμενος, καθώς δεν έχουν οικοδομηθεί σωστά τα στοιχεία και δεν έχουν συσχετιστεί». 

Ποιά είναι η ουσία που βρέθηκε στη μικρή Τζωρτζίνα | 30/3/22 | ΕΡΤ

 

 

Τροπονίνη: Τι είναι και πού συναντάται στο σώμα

Η τροπονίνη ή σύμπλεγμα τροπονίνης είναι σύμπλεγμα τριών ρυθμιστικών πρωτεϊνών ( τροπονίνης C, τροπονίνης I και τροπονίνης T ) που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της μυϊκής συστολής στους σκελετικούς μύες και τον καρδιακό μυ, αλλά όχι στους λείους μύς. Οι μετρήσεις των καρδιακών ειδικών τροπονινών Ι και Τ χρησιμοποιούνται εκτενώς ως διαγνωστικοί και προγνωστικοί δείκτες στη διαχείριση του εμφράγματος του μυοκαρδίου και του οξέος στεφανιαίου συνδρόμου. Τα επίπεδα τροπονίνης στο αίμα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως διαγνωστικός δείκτης εγκεφαλικού επεισοδίου, αν και η ευαισθησία αυτής της μέτρησης είναι χαμηλή.

Η τροπονίνη συνδέεται με την πρωτεΐνη τροπομυοσίνη και βρίσκεται στην αυλάκωση μεταξύ των νηματίων ακτίνης στον μυϊκό ιστό. Σε χαλαρό μυ, η τροπομυοσίνη μπλοκάρει τη θέση προσκόλλησης για τη γέφυρα μυοσίνης, αποτρέποντας έτσι τη συστολή. Όταν το μυϊκό κύτταρο διεγείρεται να συστέλλεται από ένα δυναμικό δράσης, τα κανάλια ασβεστίου ανοίγουν στη σαρκοπλασματική μεμβράνη και απελευθερώνουν ασβέστιο στο σαρκοπλάσμα. Τμήμα από αυτό το ασβέστιο προσκολλάται στην τροπονίνη, η οποία την προκαλεί αλλαγή στο σχήμα, εκθέτοντας θέσεις δέσμευσης για μυοσίνη (ενεργές θέσεις) στα νημάτια ακτίνης. Η δέσμευση της μυοσίνης στην ακτίνη προκαλεί σχηματισμό διασταυρούμενης γέφυρας και αρχίζει η συστολή του μυός.

Η τροπονίνη βρίσκεται τόσο στους σκελετικούς μυς, όσο και στον καρδιακό μυ, αλλά οι συγκεκριμένες εκδοχές της τροπονίνης διαφέρουν μεταξύ των τύπων μυών. Η κύρια διαφορά είναι ότι η υπομονάδα TnC της τροπονίνης στον σκελετικό μυ έχει τέσσερις θέσεις δέσμευσης ιόντων ασβεστίου, ενώ στον καρδιακό μυ υπάρχουν μόνο τρεις. Η πραγματική ποσότητα ασβεστίου που συνδέεται με την τροπονίνη δεν έχει καθοριστεί οριστικά.

Πάτρα 3 παιδιά - Βαρελά: Δεν χρειάζεται ομολογία ή σαφής αιτία θανάτου για να ασκηθεί δίωξη 

Η δικηγόρος κ. Βαρελά μίλησε σήμερα στον ΣΚΑΪ για την υπόθεση με τα 3 νεκρά παιδιά της οικογένειας Δασκαλάκη στην Πάτρα. Η κ. Βαρελά ανέφερε ότι οι  θεράποντες γιατροί ήταν εκείνοι που ξεκίνησαν την όλη διερεύνηση και δεν υπέγραψαν τα πιστοποιητικά θανάτου προσθέτοντας ότι αυτό που έχει ιδιαίτερη αξία για την εξέλιξη της υπόθεσης είναι το πόρισμα της ιατροδικαστικής εξέτασης

«Αν έχουμε μια έκθεση που λέει υπάρχει ασφυκτικός θάνατος, τότε φυσικά υπάρχει εγκληματική ενέργεια κι επαρκείς ενδείξεις ενοχής για να ασκηθεί ποινική δίωξη. Το άτομο το οποίο βρίσκεται δίπλα στο θύμα έχει μεγάλη πιθανότητα να αποδειχθεί ότι έχει προβεί σε μια εγκληματική αμέλεια, παράλειψη ή ενέργεια. Αν το πόρισμα έχει απροσδιόριστη αιτία θανάτου, εφόσον δεν έχουμε ομολογία από κάποιο πρόσωπο, δε σημαίνει ότι δεν μπορεί δια της εις άτοπον απαγωγής, να οδηγηθούν οι ανακριτικοί υπάλληλοι στην άσκηση ποινικής δίωξης. Εφόσον δεν υπάρχει παθολογικό αίτιο ή γενετικό αίτιο, καταλήγουμε σε κάποιο συμπέρασμα. Δεν είναι ανάγκη να υπάρχει ομολογία ή σαφής αιτία θανάτου», εξήγησε η κ. Βαρελά. 

Βαρελά  για το θρίλερ της Πάτρας: Δε χρειάζεται ομολογία ή σαφής αιτία θανάτου για να ασκηθεί δίωξη

Με πληροφορίες από ΕΡΤ, Βικιπαίδεια, ΣΚΑΙ

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις              

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ