Ελλαδα

Θάνατος τριών κοριτσιών: Τα δεδομένα που εξετάζουν οι αρχές

Τι λένε ιατροδικαστές για την υπόθεση

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο πατέρας της αδικοχαμένης Τζωρτζίνας ξεσπά - Έρευνα για τον θάνατο των κοριτσιών
Ο πατέρας της αδικοχαμένης Τζωρτζίνας ξεσπά - Έρευνα για τον θάνατο των κοριτσιών © pelop.gr

Πάτρα: Όσα εξετάζουν οι αρχές για τον θάνατο των τριών κοριτσιών - Η δήλωση της οικογένειας.

Το τμήμα Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Αττικής ανέλαβε την έρευνα για τον θάνατο των τριών κοριτσιών στην Πάτρα μέσα σε τρία χρόνια, λίγες ώρες μετά την εισαγγελική παρέμβαση. Οι αρχές εξετάζουν όλα τα δεδομένα που έχουν στη διάθεσή τους από το ιατρικό ιστορικό των αδελφών, προκειμένου να βρεθούν οι αιτίες θανάτου που οδήγησαν στην οικογενειακή τραγωδία. 

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να καταθέσουν οι γιατροί, ιατροδικαστές, αλλά και οι γονείς των τριών κοριτσιών, οι οποίοι και απευθύνουν έκκληση να μην γράφονται ανακρίβειες για την υπόθεση. Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα των τοξικολογιών και ιστολογικών εξετάσεων που έγιναν στην 9χρονη Τζωρτζίνα, το τρίτο παιδί της οικογένειας που πέθανε στις 29 Ιανουαρίου, με απροσδιόριστη αιτία θανάτου. 

Οι θάνατοι των τριών κοριτσιών

Η οικογένεια Δασκαλάκη είδε να φεύγουν από τη ζωή τα τρία κορίτσια της μέσα σε τρία χρόνια. 

Το 2020 σε ηλικία 3,5 ετών πεθαίνει η μικρή Μαλένα. Όπως αναφέρουν οι γονείς, μέσω του δικηγόρου τους, αιτία θανάτου ήταν η αιφνίδια ανακοπή από απροσδιόριστα αίτια, ενώ στη συνέχεια ο θάνατος του κοριτσιού αποδόθηκε σε ηπατική ανεπάρκεια και πνευμονικό οίδημα. Η οικογένεια κινήθηκε τότε νομικά, υποβάλλοντας μήνυση κατά παντός υπευθύνου και η υπόθεση ερευνάται ποινικά.

Το 2021 φεύγει από τη ζωή η Ίριδα, σε ηλικία μόλις έξι μηνών. Οι γιατροί μιλούν και πάλι για αιφνίδια ανακοπή από απροσδιόριστα αίτια, ωστόσο μετά από ιστοπαθολογικές εξετάσεις προέκυψε ότι ο θάνατος του βρέφους προήλθε από εκ γενετής παθολογικά αίτια (αγενεσία φλεβόκομβου). Με το σπάνιο αυτό παθολογικό πρόβλημα που αντιμετώπιζε δεν θα μπορούσε να ζήσει περισσότερο από 15 έτη.

Στις 29 Ιανουαρίου 2022 η οικογένεια έχασε και το τρίτο της παιδί, την 9χρονη Τζωρτζίνα. Για άλλη μία φορά, οι γονείς ακούνε ότι πρόκειται για αιφνίδια ανακοπή απροσδιόριστων αιτιών, με δεδομένο ότι εκκρεμούν τα αποτελέσματα των ιστοπαθολογικών εξετάσεων.

 

Τι λένε οι ιατροδικαστές για τον θάνατο των τριών κοριτσιών

«Δεν προέκυψαν ευρήματα ικανά να διαλευκάνουν τα αίτια θανάτου», αναφέρει χαρακτηριστικά στον «Ελεύθερο Τύπο» ο ιατροδικαστής Σωτήρης Μπουζιάνης, που έκανε την νεκροψία στην 9χρονη. Η συνδρομή του, ζητήθηκε από τους γιατρούς του νοσοκομείου Παίδων στην Αθήνα, καθώς δεν μπόρεσαν να διαπιστώσουν από τι πέθανε το κορίτσι. Μάλιστα, τον ενημέρωσαν ότι αντιμετώπιζε κάποια τετραπληγία, από άγνωστη σε αυτόν αιτία.

Ο ιατροδικαστής δεν διέκρινε μακροσκοπικά αλλοιώσεις συμβατές με χρήση κάποιας ουσίας, αναμένονται όμως τα αποτελέσματα των ιστολογικών και τοξικολογικών εξετάσεων, σε κάθε όργανο. Όσον αφορά στο ενδεχόμενο ο θάνατος να προήλθε από πνιγμό, επεσήμανε ότι δεν προέκυψαν ενδείξεις. «Είναι κάτι που θα μπορούσα να διακρίνω», ανέφερε και πρόσθεσε: «Αντιλαμβάνομαι γιατί έχει διαταχθεί ο έλεγχος. Κάποιος λόγος υπάρχει. Ο θάνατος τριών παιδιών στη σειρά συνιστά πρωτοφανή τραγωδία. Περιμένω την κλήση μου από τις αρχές», δηλώνει χαρακτηριστικά η ιατροδικαστής.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ένας αιφνίδιος καρδιακός θάνατος ενός νέου ατόμου πρέπει να ερευνάται ενδελεχώς. Αυτό σημαίνει νεκροψία-νεκροτομή, ιστολογικές, τοξικολογικές αλλά και άλλες ειδικότερες γενετικές. Μετά το πέρας όλων αυτών των εξετάσεων θα υπάρχουν ασφαλή συμπεράσματα για την αιτία θανάτου καθώς και κατά πόσο οι θάνατοι συνδέονται μεταξύ τους» σημείωσε ο Ιατροδικαστής, Γρηγόρης Λέων.

thanatos.jpg

Πάτρα: Η κοινή δήλωση των γονιών - Λέγονται «ανακρίβειες»

Την ίδια ώρα έκκληση να σταματήσει η δημοσίευση ή αναπαραγωγή συγκεχυμένων πληροφοριών και ανακριβειών σχετικά με την υπόθεση απευθύνουν οι γονείς.

Για το θέμα εξέδωσε ανακοίνωση ο δικηγόρος της οικογένειας κ. Δημήτρης Καράμπελας. Στην ανακοίνωση ο δικηγόρος αναφέρεται στα αίτια των θανάτων των τριών κοριτσιών της οικογένειας, προσθέτοντας πως «με ιδιαίτερη ικανοποίηση οι γονείς πληροφορήθηκαν την έναρξη της εισαγγελικής έρευνας για να διαλευκανθούν πλήρως».

Αναλυτικά ο κ. Καράμπελας αναφέρει:

«Εκ μέρους των γονέων των τριών ανηλίκων τέκνων που «έφυγαν» τόσο πρόωρα από τη ζωή, Εμμανουήλ Δασκαλάκη και Σωτηρίας Δασκαλάκη-Πισπιρίγκου, δηλώνω τα εξής:

Αρχικά οι γονείς εκφράζουν τις ευχαριστίες τους τόσο στην Πατραϊκή κοινωνία, όσο και την ολόκληρη την Ελλάδα για τα μηνύματα συμπαράστασης και στήριξης που έλαβαν αυτό το διάστημα στο ανείπωτο δράμα που βιώνουν. Προς αποκατάσταση, ωστόσο, ανακριβειών που δημοσιεύονται σε διάφορα μέσα, ιδίως ηλεκτρονικού τύπου, καθώς και σε κακοπροαίρετα σχόλια, γραμμένα κάτωθι σχετικών δημοσιευμάτων, διευκρινίζουν ότι:

(α) Η αιτία θανάτου της μικρής Μαλένας το έτος 2019 σε ηλικία 3,5 ετών ήταν αρχικώς η αιφνίδια ανακοπή απροσδιόριστων αιτιών, ενώ ακολούθως ο θάνατος αποδόθηκε σε ηπατική ανεπάρκεια και πνευμονικό οίδημα. Για τη διερεύνηση του θανάτου της Μαλένας, οι γονείς έχουν υποβάλει μήνυση κατά παντός υπευθύνου ενώπιον της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών και η υπόθεση ερευνάται ποινικά.

Η μητέρα των κοριτσιών που πέθαναν μέσα σε τρία χρόνια
Η μητέρα των κοριτσιών που πέθαναν μέσα σε τρία χρόνια

(β) Η αιτία θανάτου της μικρής Ίριδας το έτος 2021 σε ηλικία 6 μηνών, σύμφωνα με τις αρχικές ιατρικές πιστοποιήσεις ήταν ομοίως η αιφνίδια ανακοπή απροσδιόριστων αιτιών, ακολούθως όμως και μετά από τις ιστοπαθολογικές εξετάσεις προέκυψε ότι ο θάνατος του βρέφους προήλθε από εκ γενετής -σπανιότατα- παθολογικά αίτια (αγενεσία φλεβόκομβου). Σύμφωνα, επίσης, με τα όσα τους ανέφεραν οι ιατροί που εξέτασαν το βρέφος, με το σπάνιο αυτό παθολογικό πρόβλημα που αντιμετώπιζε δεν θα μπορούσε να ζήσει περισσότερο από 15 έτη.

(γ) Η αιτία του πρόσφατου θανάτου της μικρής Τζωρτζίνας σε ηλικία 9 ετών είναι προς το παρόν (ομοίως) η αιφνίδια ανακοπή απροσδιόριστων αιτιών, καθόσον εκκρεμούν τα αποτελέσματα των ιστοπαθολογικών εξετάσεων. Αναμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα αποτελέσματα αυτά, τα οποία ενδεχομένως θα «ρίξουν φως» στα αίτια θανάτου της.

Οι γονείς με ιδιαίτερη ικανοποίηση πληροφορήθηκαν σήμερα δι’ εμού ότι ήδη από εχθές (9-2-2022) η κ.κ. Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πατρών παρήγγειλε προς την Υπ/δνση Ασφαλείας Πατρών τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να διαλευκανθούν πλήρως τα αίτια θανάτου της.

Τελειώνοντας, οι γονείς απευθύνουν ευγενική έκκληση να σταματήσει εφεξής η οποιαδήποτε δημοσίευση ή αναπαραγωγή συγκεχυμένων πληροφοριών και ανακριβειών σχετικά με την υπόθεση, οι οποίες ουδέν εισφέρουν σε ένα τόσο ευαίσθητο και τραγικό θέμα, όπως και η -εν μέσω του βαρέως πένθους τους- συνεχής ενόχληση τόσο των ιδίων, όσο και λοιπών μελών των οικογενειών τους σχετικά με απόσπαση πληροφοριών για την εξέλιξη της υπόθεσης.

Ευχαριστούν εκ των προτέρων για την κατανόηση.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΝΔ. ΚΑΡΑΜΠΕΛΑΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ