Ελλαδα

Σχολεία: Πότε θα επιστρέψουν οι μαθητές - Τι μελετούν οι ειδικοί

Ως τώρα παραμένει η Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2022 ως η ημέρα «επιστροφής»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μαθητές κατά την είσοδό τους στο σχολείο τους
Μαθητές κατά την είσοδό τους στο σχολείο τους © Eurokinissi

Πότε θα ανοίξουν τα σχολεία - Ποια σενάρια εξετάζει η επιτροπή των ειδικών - Στις 10 Ιανουαρίου η ημέρα «επιστροφής» των μαθητών.

Ένα από τα κυριότερα πεδία συζήτησης των ειδικών για την μετα-εορταστική περίοδο αποτελεί το άνοιγμα εκ νέου των σχολείων υπό τον φόβο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού στη χώρα.

Μέχρι τώρα παραμένει η Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2022 ως η ημέρα «επιστροφής» των μαθητών και φοιτητών στις αίθουσες, κάτι που όπως επισημαίνουν οι αρμόδιοι δεν έχει αλλάξει ως τώρα.

«Για τα σχολεία θα δράσουμε ανάλογα με την πορεία των κρουσμάτων, θα παρακολουθούμε την πορεία. Ελπίζουμε ότι θα μπορέσουν να ανοίξουν 10 Ιανουαρίου. Έχουμε ακόμα 10 μέρες καιρό, θα είμαστε εκεί για να το δούμε», τόνισε χαρακτηριστικά η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα.

Αυτό επιβεβαίωσε με τη σειρά της και υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή υποστηρίζοντας πως «ο προγραμματισμός και η διάθεση της κυβέρνησης είναι τα σχολεία να ανοίξουν στις 10 Ιανουαρίου. Αν χρειαστούν, ενδεχομένως, διαφορετικές προσαρμογές, αυτές θα γίνουν».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης αναφορικά με τα σχολεία είχε τονίσει πως δεν υπάρχει στο τραπέζι το σενάριο να μην ανοίξουν στην ώρα τους, ωστόσο όπως είχε πει οι ειδικοί θα συζητήσουν προκειμένου να ληφθούν αν χρειαστεί ορισμένα μέτρα.

Άνοιγμα σχολείων: Τι αναφέρουν οι ειδικοί

Για το άνοιγμα των σχολείων έχουν μιλήσει και οι ειδικοί που αναμένεται να κάνουν και τις πρώτες εισηγήσεις προς την κυβέρνηση. Ο καθηγητής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος είχε τονίσει μεταξύ άλλων πως «τα σχολεία είναι ένας ελεγχόμενος χώρος. Ο κόσμος πρέπει να δει αν και πόσες συρροές είχαμε στα σχολεία, δηλαδή κρούσματα μέσα στο σχολείο. Το πότε κλείνει το σχολείο εξαρτάται από το ρυθμό αύξησης των κρουσμάτων, το οποίο ίσως αλλάξει, γιατί τώρα με την Όμικρον θα έχουμε ενδεχομένως πολύ περισσότερα κρούσματα πολύ πιο γρήγορα. Θα συζητηθούν τα θέματα».

Από την άλλη, ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης ζήτησε παράταση μιας εβδομάδας στις διακοπές των μαθητών. «Αν ανοίξουμε αυτή τη στιγμή τα σχολεία θα δείτε ότι θα κλείσουν μετά από ένα πενθήμερο, ένα δεκαήμερο λόγω των κρουσμάτων», προειδοποίησε.

«Ένα περίπου στα επτά παιδιά αυτή τη στιγμή από 0 έως 20 ετών είναι ενεργό κρούσμα. Κάθε οικογένεια έχει ένα τουλάχιστον κρούσμα ενεργό…. Είναι τόσο επιθετική και τόσο εκθετική αυτή (Όμικρον)… Προτιμούμε τους γονείς να είναι στο σπίτι με τα παιδιά τους υγιή; Ή να είναι στο σπίτι και να απέχουν από τη δουλειά τους με τα παιδιά τους άρρωστα;» διερωτήθηκε ο καθηγητής.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ