Ελλαδα

Ελεύθεροι οι 7 συλληφθέντες για τις πλαστές βεβαιώσεις αναπηρίας

Ποιοι περιοριστικοί όροι τους επιβλήθηκαν

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Περιπολικό
Περιπολικό (Φωτογραφία Αρχείου) © Eurokinissi/ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους οι επτά συλληφθέντες για τις πλαστές βεβαιώσεις αναπηρίας.

Ελεύθεροι με όρους και χρηματική εγγύηση αφέθηκαν οι επτά κατηγορούμενοι μετά τις απολογίες τους για την εμπλοκή σε κύκλωμα που εξέδιδε πλαστές βεβαιώσεις αναπηρίας.

Οι επτά συλληφθέντες κατηγορούνται ότι παραποιούσαν με το αζημίωτο τα ποσοστά αναπηρίας αιτούντων για να εισπράττουν μεγαλύτερες συντάξεις.

Μεταξύ αυτών που εμπλέκονται στην υπόθεση και κλήθηκαν να δώσουν εξηγήσεις ενώπιον της Ανακρίτριας, είναι γιατροί που συνδέονται με το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας, υπάλληλοι του Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) και μεταξύ αυτών προϊστάμενος κεντρικού υποκαταστήματος της Θεσσαλονίκης, όπως επίσης μία δικηγόρος.

Στις απολογίες τους αρνήθηκαν τις βαρύτατες κατηγορίες που τους αποδίδονται, για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, δωροδοκία - δωροληψία, απάτη σε βάρος του Δημοσίου, ψευδή βεβαίωση κ.ά.

Με σύμφωνη γνώμη Ανακρίτριας και Εισαγγελέα αποφασίστηκε η άρση της κράτησής τους υπό τους όρους, της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και, κατά περίπτωση, της εμφάνισης σε αστυνομικό τμήμα της περιοχής διαμονής τους και της χρηματικής εγγύησης 5.000 και 10.000 ευρώ.

Στην ίδια δικογραφία, που σχηματίστηκε ύστερα από πολύμηνη έρευνα της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας της ΕΛ.ΑΣ., περιλαμβάνονται ακόμη 62 πρόσωπα, ανάμεσα στα οποία γιατροί, υπάλληλοι του ΕΦΚΑ και του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, καθώς επίσης και ιδιώτες. Αναμένεται να κληθούν το επόμενο διάστημα να απολογηθούν στο πλαίσιο της κύριας ανάκρισης.

ΑμεΑ
ΑμεΑ © Pixabay

Πώς δρούσε το κύκλωμα

Σύμφωνα με τη δικογραφία από τις Εσωτερικές Υποθέσεις, η εγκληματική ομάδα δραστηριοποιούνταν τουλάχιστον από τον Μάιο του 2021 στην:

  • επίτευξη ψευδών αναπηριών (ποσοστά άνω του 67%) σε ενδιαφερομένους ιδιώτες, μέσω της εξέτασης τους από Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.),
  • ταχύτερη και αμεσότερη διεκπεραίωση συντάξεων ιδιωτών, κατά παρέκκλιση της συνήθους τηρούμενης διαδικασίας και
  • επίτευξη ευνοϊκών αποφάσεων πελατών δικηγορικού γραφείου, που σχετίζεται με τον διευθύνοντα την εγκληματική οργάνωση, ενώπιον Τοπικών Διοικητικών Επιτροπών (Τ.Δ.Ε.).

Βασική προϋπόθεση αποτελούσε ο ενδιαφερόμενος «πελάτης» να έχει πραγματικό πρόβλημα υγείας, ώστε να εξασφαλίζεται ένα ελάχιστο ποσοστό αναπηρίας, το οποίο στη συνέχεια θα αποτελούσε τη βάση για πραγματοποίηση παρέμβασης, με σκοπό την επίτευξη μεγαλύτερου ποσοστού αναπηρίας από το πραγματικό. Με αυτόν τον τρόπο ο εκάστοτε ιδιώτης γινόταν δικαιούχος των ευεργετημάτων του ελληνικού δημοσίου.

Μάλιστα η εγκληματική οργάνωση αξιολογούσε τους ιατρούς – μέλη των επιτροπών που θα αναλάμβαναν τις υποθέσεις, ανάλογα με το είδος της σχέσης που τυχόν διατηρούσαν με αυτούς και τις κατέτασσαν σε ευνοϊκές και μη ευνοϊκές.

Κομβικό ρόλο στη διαδικασία διαδραμάτιζε η ανωτέρω συλληφθείσα υπάλληλος δομής κοινωνικής ασφάλισης, η οποία εκτελούσε και χρέη γραμματέα υγειονομικών επιτροπών Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας καθώς «παρέμβαινε» μέσω:

  • χρησιμοποίησης στενών-διαπροσωπικών σχέσεων που διατηρεί με συγκεκριμένα μέλη των επιτροπών, επηρεάζοντας την ιατρική τους κρίση,
  • χρήσης διαφόρων τεχνασμάτων με την παράθεση ψευδών γεγονότων ως αληθινών, παραπλανώντας έτσι τα μέλη της επιτροπής και
  • τροποποίησης – νόθευσης των αποφάσεων των υγειονομικών επιτροπών. Στον τομέα των συντάξεων και των ευνοϊκών αποφάσεων Τοπικών Διοικητικών Επιτροπών, σημαντικό ρόλο είχε η διοικητική θέση του αρχηγού της εγκληματικής οργάνωσης, καθώς παρέμβαινε στις ακολουθητέες διαδικασίες.

Συνολικά, τα μέλη της συγκεκριμένης εγκληματικής οργάνωσης, ενεπλάκησαν σε τουλάχιστον 97 περιπτώσεις από τις οποίες:

  • 21 για ψευδή βεβαίωση ποσοστών αναπηρίας ιδιωτών, ενώ προέκυψαν ενδείξεις για ακόμα 33 περιπτώσεις,
  • 18 για ταχύτερη και αμεσότερη διεκπεραίωση αιτήσεων συνταξιοδότησης ιδιωτών, κατά παρέκκλιση της συνήθους τηρούμενης διαδικασίας, ενώ προέκυψαν ενδείξεις για επιπλέον 20 περιπτώσεις και
  • τουλάχιστον 2 περιπτώσεις επίτευξης ευνοϊκών αποφάσεων ιδιωτών, κατά τη διάρκεια εξέτασης υποθέσεων τους από τις Τοπικές Διοικητικές Επιτροπές ενώ προέκυψαν σαφείς ενδείξεις ύπαρξης 3 ανάλογων περιπτώσεων.

Εκτιμάται ότι το συνολικό ποσό που αποκόμισε η εγκληματική οργάνωση από την ανωτέρω δράση της είναι τουλάχιστον 30.000 χιλιάδες ευρώ.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ