Ελλαδα

Σεισμός στην Κρήτη: Ανησυχία για την απουσία μεγάλου μετασεισμού

«Υποβαθμισμένη μετασεισμική ακολουθία»

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σεισμός στην Κρήτη: Ανησυχεί τους επιστήμονες η απουσία μεγάλου μετασεισμού
Σεισμός στην Κρήτη © EUROKINNISSI

Σεισμός 6,3 Ρίχτερ στην Κρήτη - Μετασεισμοί: Οι επιστήμονες ανησυχούν για την απουσία μεγάλου μετασεισμού.

Η «υποβαθμισμένη μετασεισμική ακολουθία» στην ανατολική Κρήτη μετά τον σεισμό των 6,3 Ρίχτερ που ταρακούνησε την περιοχή χθες, 12 Οκτωβρίου, έχει προβληματίσει τους σεισμολόγους.

Οι επιστήμονες, όμως, αναμένουν έναν μετασεισμό μεγέθους 5,2 έως 5,6 βαθμών που θα ισχυροποιήσει την πεποίθηση ότι ο σεισμός των 6,3 βαθμών ήταν ο κύριος.

Σεισμός στην Κρήτη: Προβληματισμός για τους μετασεισμούς

«Δεν έχουμε ισχυρή μετασεισμική ακολουθία που στατιστικά αναμένεται σε τέτοιους σεισμούς και περιμένουμε τις επόμενες ώρες. Ο κύριος σεισμός ορίζεται αφού έχει εκδηλωθεί ένας ισχυρός μετασεισμός. Δεν μπορεί να χαρακτηριστεί κύριος, καθώς μετά τα 6,3 δεν έχουμε ισχυρό μετασεισμό. Έχουμε καταγράψει μόνο 10 μετασεισμικές δονήσεις που η μεγαλύτερη ήταν 4 Ρίχτερ, και δεν μπορούμε να τις χαρακτηρίσουμε μετασεισμούς», δήλωσε στο Mega ο σεισμολόγος και διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Γεράσιμος Χουλιάρας.

«Αρχίσαμε ένα διάλογο για το αν σχετίζεται ο σεισμός στην Κρήτη με αυτόν στην Κάρπαθο. Μπορούμε να πούμε ότι όλοι οι σεισμοί σχετίζονται. Αλλά τη στιγμή που μιλάμε, μιλάμε για ένα ρήγμα που μας έδωσε 6,3 Ρίχτερ, βρίσκεται μακριά από την Κάρπαθο, και δε σχετίζεται άμεσα», σημείωσε ο κ. Χουλιάρας.

«Η Κρήτη είχε παράξει τρεις μεγάλους σεισμούς πριν το Αρκαλοχώρι. Η περιοχή της Κρήτης παρακολουθείται τα τελευταία χρόνια. Δεν είναι αναμενόμενο να έχουμε δύο μεγάλους σεισμούς πάνω από 6 Ρίχτερ μέσα σε 15 ημέρες. Η σεισμολογία έχει εμπειρικούς κανόνες, αλλά η φύση είναι απρόβλεπτη», κατέληξε ο κ. Χουλιάρας.

Ο σεισμολόγος και μέλος της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, δήλωσε στον ΑΝΤ1: Μάλλον ήταν ο κύριος σεισμός, δεν είμαστε ακόμα βέβαιοι».

Ο ίδιος εξήγησε ότι η απουσία ισχρού μετασεισμού μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι η δόνηση των 6,3 Ρίχτερ είχε σχετικά μεγάλο εστιακό βάθος, ή ότι επειδή ήταν στη θάλασσα, ίσως οι μετασεισμοί να μην καταγράφονται από το σεισμολογικό δίκτυο.

Από την πλευρά του πάντως, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας ανέφερε: «Θεωρώ ότι τα δύσκολα έχουν περάσει. Ήταν μεγάλη η ψυχολογική επιβάρυνση για το Λασίθι, αλλά κυρίως για το Αρκαλοχώρι, δεδομένου ότι στην αρχή θεωρήθηκε ότι από εκεί προέρχεται ο σεισμός».

Στη συνέχεια, ο κ. Λέκκας εξέφρασε τον προβληματισμό του για ενδεχόμενη μη αναμενόμενη μετασεισμική ακολουθία, υπογραμμίζοντας όμως πως «δεν είναι απαραίτητο να έχουμε μεγάλο μετασεισμό. Δεν ξέρουμε τη σεισμική ιστορία της περιοχής. Καλό θα είναι να υπάρχει ένας μεγάλο μετασεισμός, αλλά μέχρι τώρα δεν υπάρχει. Αυτό δεν σημαίνει ότι απαραίτητα πρέπει να εκδηλωθεί ένας μεγάλος μετασεισμός».

Μετά τον σεισμό, τέθηκε σε εφαρμογή το Γενικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και Άμεσης/Βραχείας Διαχείρισης των συνεπειών από την εκδήλωση σεισμών «ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ» της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, με εντολή του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Στυλιανίδη.

Στο πλαίσιο του σχεδίου «ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ» οι υπηρεσίες της Πολιτικής Προστασίας ενεργοποιήθηκαν άμεσα για την αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού, ενώ σε αυξημένη ετοιμότητα βρίσκεται η 3η Ειδική Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) του Πυροσβεστικού Σώματος όπως και όλες οι δυνάμεις της Περιφέρειας.

Σήμερα θα διενεργηθούν αυτοψίες από ειδικά κλιμάκια σε σχολεία και υπηρεσίες του δήμου Σητείας, που θα παραμείνουν κλειστές. Σύμφωνα με πληροφορίες δεν έχουν καταγραφεί σημαντικές ζημιές, με εξαίρεση την εκκλησία του Αγίου Νικολάου στον Ξερόκαμπο, καθώς και κατολισθήσεις στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ