1821 Digital Gallery

Καπνός - Πυρκαγιές: Πώς προστατευόμαστε από αιωρούμενα σωματίδια

Τουρίστες και πολίτες με μάσκα στο κέντρο της Αθήνας - Αποπνικτική η ατμόσφαιρα από τον καπνό, καθώς μαίνονται οι πυρκαγιές - Υψηλή συγκέντρωση σε αιωρούμενα σωματίδια
Τουρίστες και πολίτες με μάσκα στο κέντρο της Αθήνας - Αποπνικτική η ατμόσφαιρα από τον καπνό, καθώς μαίνονται οι πυρκαγιές - Υψηλή συγκέντρωση σε αιωρούμενα σωματίδια © EUROKINISSI
Αναλυτικές οδηγίες - Οι 7 ομάδες υψηλού κινδύνου
 • A-
 • A+
0
Καπνός και αιωρούμενα σωματίδια από τις πυρκαγιές έχουν κατακλύσει την ατμόσφαιρα στην Αττική και αυτές είναι οι οδηγίες για το πώς να προστατευτούν οι πολίτες.

Αποπνικτική είναι η ατμόσφαιρα και σήμερα Παρασκευή 6 Αυγούστου 2021 στην Αττική από τον καπνό, καθώς μαίνονται οι καταστροφικές πυρκαγιές. Ο καπνός έχει καταπιεί Αττική και Εύβοια, όπως φαίνεται στα βίντεο και τις εικόνες που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα. Στην Αττική το σύννεφο καπνού έχει απλωθεί πάνω από το λεκανοπέδιο.

Τα αιωρούμενα σωματίδια και η συγκέντρωσή τους στην ατμόσφαιρα είναι μεγάλη. Τα τελευταία 24ωρα σε αρκετές περιοχές στην Αττική οι συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων άγγιξαν επίπεδα - ρεκόρ, με τους ειδικούς να συνιστούν περιορισμό των άσκοπων μετακινήσεων και χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους.

Ακόμη και στο κέντρο της πόλης τα επίπεδα των αιωρούμενων σωματιδίων (PM 2,5) ξεπέρασαν τα 250 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα. Ιδιαίτερη μέριμνα δίνεται στην προστασία των παιδιών από τον καπνό που προκαλείται από τις πυρκαγιές. Τα παιδιά με άσθμα, αλλεργίες ή χρόνια προβλήματα υγείας μπορεί να έχουν μεγαλύτερη δυσκολία στην αναπνοή όταν υπάρχει καπνός από φωτιά.

«Η ατμόσφαιρα έχει φορτιστεί με πολύ μεγάλες ποσότητες τοξικών αερίων μετά από τόσες ημέρες πυρκαγιών» εξηγεί σε δηλώσεις του ο παθολόγος Αναστάσιος Σπαντιδέας. Και προσθέτει: «Πρόκειται κυρίως για μικροσωματίδια, τα οποία προκαλούν σοβαρά προβλήματα υγείας σε ευπαθή άτομα, όπως ειναι οι υπερήλικες και τα παιδιά».

Σχετικα
Ο πόλεμος στην Ουκρανία αλλάζει τον σχεδιασμό για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών
Ο πόλεμος στην Ουκρανία αλλάζει τον σχεδιασμό για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών

Πώς θα προστατευθούμε από τον καπνό και τα αιωρούμενα σωματίδια | 06/08/2021 | ΕΡΤ

Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών για καπνό και αιωρούμενα σωματίδια - Οι 7 ομάδες υψηλού κινδύνου 

Σε οδηγό που εξέδωσαν το Υπουργείο Υγείας και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) επισημαίνεται ότι ακόμη και αν ο πολίτης βρίσκεται αρκετά χιλιόμετρα μακριά από το σημείο της πυρκαγιάς, ο καπνός και τα αιωρούμενα σωματίδια μπορεί να φτάσουν στην περιοχή και να επιβαρύνουν την κατάσταση της υγείας.

Ο καπνός που προκαλείται από τις πυρκαγιές σε δάση ή και κατοικημένες περιοχές είναι ένα μείγμα αερίων και λεπτών σωματιδίων από καμένα δέντρα και φυτά, κτίρια, δομικά υλικά, πλαστικά και άλλα στοιχεία.

Σχετικα
Μεγάλη φωτιά στο Καματερό - Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής
Μεγάλη φωτιά στο Καματερό - Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής

Σύμφωνα με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, οι ομάδες υψηλού κινδύνου από έκθεση σε καπνό είναι:

 1. Άτομα με άσθμα ή άλλα αναπνευστικά νοσήματα,
 2. άτομα με καρδιοαγγειακές παθήσεις,
 3. χρονίως πάσχοντες,
 4. ηλικιωμένοι,
 5. παιδιά,
 6. έγκυοι και
 7. καπνιστές.

Υπενθυμίζεται ότι στη δημοσιότητα έχουν δοθεί συγκεκριμένα μέτρα προστασίας από τον καπνό και τα αιωρούμενα σωματίδια.

Τι προκαλεί ο καπνός από πυρκαγιά

Η έκθεση στον καπνό μιας πυρκαγιάς ενδέχεται να προκαλέσει ερεθισμούς στα μάτια και την αναπνευστική οδό, βήχα και βρογχίτιδα. Επίσης, ενδέχεται να επιδεινώσει ή να πυροδοτήσει συμπτώματα κρίσης άσθματος και σε ορισμένες περιπτώσεις διαταραχή της αναπνευστικής λειτουργίας, όπως δύσπνοια.

Επίσης, σε άτομα με υποκείμενα νοσήματα ενδέχεται να συμβάλει σε διαταραχές ρυθμού της καρδιάς και σε ακραίες περιπτώσεις σε καρδιαγγειακά επεισόδια με κατάληξη τον θάνατο. Ιδιαίτερα σημαντικός είναι ο κίνδυνος εγκαυμάτων του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος εξαιτίας της εισπνοής θερμών αερίων, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν σημαντικές επιπλοκές.

Μέτρα προστασίας από τον καπνό - Τι να προσέξετε με τα κλιματιστικά

 • Πιστή τήρηση των οδηγιών των αρμόδιων Αρχών.
 • Παραμονή σε κλειστούς χώρους. Σε περίπτωση όπου κατοικημένες περιοχές βρίσκονται πλησίον μίας δασικής πυρκαγιάς και επηρεάζονται από τον καπνό, προτείνεται η ελάττωση των άσκοπων μετακινήσεων και η παραμονή σε κλειστούς χώρους χωρίς απευθείας επικοινωνία με τον εξωτερικό αέρα (κλείσιμο παραθύρων, πορτών και λοιπών διόδων αέρα προς το εσωτερικό).
 • Εξασφάλιση του δροσισμού των εσωτερικών χώρων των κατοικιών. Εφόσον οι κατοικίες διαθέτουν σύστημα κλιματισμού, προτείνεται η χρήση του στη λειτουργία ανακύκλωσης του εσωτερικού αέρα, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η επιβάρυνση της ποιότητας του αέρα στους εσωτερικούς χώρους. Η επιλογή εισαγωγής «φρέσκου αέρα» που παρέχεται από ορισμένα συστήματα κλιματισμού πρέπει να απενεργοποιείται κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς για να αποφευχθεί η εισροή καπνού από το εξωτερικό περιβάλλον.

Αιωρούμενα σωματίδια μετά από δασικές πυρκαγιές - Πώς να προστατευτείτε

 1. Περιορισμός Μετακινήσεων. Θα πρέπει να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις. Σε περίπτωση, όμως, χρήσης του αυτοκινήτου, προτείνεται η ρύθμιση του συστήματος κλιματισμού του οχήματος στη λειτουργία ανακύκλωσης του εσωτερικού αέρα, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η είσοδος του καπνού στην καμπίνα των επιβατών.
 2. Μείωση των πηγών ρύπανσης του εσωτερικού αέρα εντός του σπιτιού. Κατά τη διάρκεια μίας πυρκαγιάς πρέπει να αποφεύγεται το κάπνισμα στο εσωτερικό των κατοικιών, το μαγείρεμα με τη χρήση ψησταριάς, η χρήση τζακιού για ψήσιμο/μαγείρεμα, η χρήση αεροζόλ (εντομοκτόνα, αρωματικά χώρου, σπρέι μαλλιών) και οποιασδήποτε άλλης πηγής που ενδέχεται να επιβαρύνει την ποιότητα του εσωτερικού αέρα.

Καπνός και αιωρούμενα σωματίδια - Τι ισχύει με τη μάσκα

Σύμφωνα με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών (ΙΣΑ), κάποια άτομα που ανήκουν σε «ευαίσθητες» ομάδες ενδέχεται να απαιτηθεί να χρησιμοποιήσουν μάσκα για να προστατευτούν από τον καπνό και τις αναθυμιάσεις. Σε αυτήν την περίπτωση, το φίλτρο της μάσκας πρέπει να είναι πιστοποιημένο για κατακράτηση Α.Σ.2.5 και να εξασφαλίζεται ότι η μάσκα εφαρμόζει καλά στο στόμα και τη μύτη του ατόμου.

Σε περίπτωση που κάποιο άτομο ή οι οικείοι του παρουσιάσουν οποιαδήποτε συμπτώματα εξαιτίας του καπνού ή των συνθηκών της πυρκαγιάς (ενδεικτικά αναφέρονται δύσπνοια, σύγχυση, σπασμοί, καρδιοαναπνευστικά προβλήματα, απώλεια συνείδησης) πρέπει να αναζητηθεί αμέσως ιατρική συνδρομή.

Αποπνικτική ατμόσφαιρα: Παραμονή σε εσωτερικούς χώρους και χρήση μάσκας | 04/08/21| ΕΡΤ

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

Back to top

Προσεχως

«Επέστρεφε» Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη - Ατομική Εκθέση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη
«Επέστρεφε» Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη - Ατομική Εκθέση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη
Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών
20.06.2022
«Επέστρεφε» Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη - Ατομική Εκθέση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5