Visual Browsing

Φωτιά στο Μάτι: Τροχαία και ΕΛ.ΑΣ κατηγορούν την Πυροσβεστική

Φονική πυρκαγιά στο Μάτι με 102 νεκρούς - Ο δρόμος με τα καμένα αυτοκίνητα
Φονική πυρκαγιά στο Μάτι με 102 νεκρούς - Ο δρόμος με τα καμένα αυτοκίνητα © EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
Τι ανέφεραν στελέχη στις απολογίες τους στον ανακριτή Αθανάσιο Μαρνέρη
  • A-
  • A+
0
Ευθύνες στην Πυροσβεστική για την τραγωδία στο Μάτι με τη φονική πυρκαγιά επιρρίπτουν στελέχη της Τροχαίας και της ΕΛ.ΑΣ στην απολογία τους στον ανακριτή.

«Είχαμε απόλυτη ετοιμότητα και δυνάμεις για την απομάκρυνση πολιτών από το φλεγόμενο Μάτι όμως ποτέ δεν εισηγήθηκε κάτι τέτοιο η Πυροσβεστική» αναφέρουν στις απολογίες τους ενώπιον του ανακριτή Αθανάσιου Μαρνέρη στελέχη της ΕΛΑΣ.

Οι κατηγορούμενοι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ που απολογούνται ενώπιον του 6ου Τακτικού Ανακριτή, για ανθρωποκτονία από αμέλεια, φέρονται να υποστηρίζουν πως αν η Πυροσβεστική εισηγούνταν απομάκρυνση πολιτών από το Μάτι, η Αστυνομία και η Τροχαία είχαν τις δυνάμεις και τη δυνατότητα να εφαρμόσουν με επιτυχία το σχέδιο διάσωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, απολογούμενοι στον κ. Μαρνέρη στελέχη της Τροχαίας και της ΕΛΑΣ, είπαν πως εφόσον τους δινόταν εντολή να απομακρύνουν πολίτες από τον οικισμό θα μπορούσαν να το κάνουν και για τον Νέο Βουτζά και για το Μάτι.

Σε ερώτηση του ανακριτή αν είχαν δυνατότητα να συνδράμουν σε μία τέτοια επιχείρηση αν τους δινόταν εντολή, κατηγορούμενος από την Τροχαία απάντησε: «Βεβαίως και μπορούσαμε γιατί είχαμε και τη δυνατότητα και επαρκείς δυνάμεις και τα μέσα προκειμένου να ενημερώσουμε και να απομακρύνουμε τους πολίτες σε ασφαλές μέρος.

Σχετικα
Μάτι: Προθεσμία έλαβε ο πρώην αρχηγός της Πυροσβεστικής
Μάτι: Προθεσμία έλαβε ο πρώην αρχηγός της Πυροσβεστικής

» Πιο συγκεκριμένα, εάν το αργότερο μέχρι τις 17.45 δινόταν η εισήγηση από την πυροσβεστική προς τον αρμόδιο φορέα και εν συνεχεία ενημερωνόταν η ΕΛΑΣ και η Τροχαία, ακολούθως δε, δινόταν εντολή από το Κέντρο Επιχειρήσεων προς εμάς να συνδράμουμε σε μία τέτοια επιχείρηση απομάκρυνσης των πολιτών, είναι βέβαιο ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί επιτυχώς -και αυτό το λέω με βεβαιότητα και με βάση τα 30 χρόνια που υπηρετώ στο Σώμα».

Πυρκαγιά στο Μάτι - Η εντολή για εκκένωση του οικισμού που δεν έδωσε ποτέ η Πυροσβεστική - Τι κατέθεσε κατηγορούμενος από την Τροχαία

Και συνέχισε, επισημαίνοντας: «Προς ενίσχυση θα σας πω και ένα παράδειγμα: Όταν άκουσα στον ασύρματο ότι η φωτιά διήλθε τη Λ. Μαραθώνος, περί 18.20 -18.25 πήγα αμέσως στο ξενοδοχείο ΜΥΡΤΩ και την ταβέρνα ΒΑΣΙΛΗΣ όπου βοηθήσαμε από εκεί να εξέλθουν όλα τα οχήματα στο αντίθετο ρεύμα της Μαραθώνος με κατεύθυνση από Μάτι προς Αθήνα.

» Αυτό συνέβη γύρω στις 18.30. Συνεπώς, εφόσον μπορούσαμε να προβούμε σε διάσωση, ακόμα και στις 18.30, πόσο μάλλον αν μας είχε δοθεί η εντολή, να προβούμε στην απομάκρυνση πολιτών 45 λεπτά με 1 ώρα πριν. Σκεφτείτε ότι από τη Λ. Μαραθώνος μέχρι τη θάλασσα είναι 500-600 μέτρα, που σημαίνει ότι ο μέσος κάτοικος της περιοχής θα μπορούσε το αργότερο μέσα σε 15 λεπτά να βρίσκεται σε  ασφαλές σημείο κοντά στη θάλασσα.

Σχετικα
Ισπανία - Κορωνοϊός: Ξεπέρασαν τις 70.000 οι νεκροί
Ισπανία - Κορωνοϊός: Ξεπέρασαν τις 70.000 οι νεκροί

Πυρκαγιά στο Μάτι: Στάχτη και αποκαΐδια μετά την πύρινη λαίλαπα - Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ και της Τροχαίας κατηγορούν την Πυροσβεστική ότι δεν έδωσε ποτέ εντολή εκκένωσης
Πυρκαγιά στο Μάτι: Στάχτη και αποκαΐδια μετά την πύρινη λαίλαπα - Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ και της Τροχαίας κατηγορούν την Πυροσβεστική ότι δεν έδωσε ποτέ εντολή εκκένωσης © EUROKINISSI

»Συνεπώς υπήρχε και χρόνος και επαρκείς δυνάμεις προκειμένου να γινόταν η εκκένωση και μάλιστα με ασφαλή τρόπο. Εμείς ήμασταν πανέτοιμοι, ωστόσο δεν δόθηκε εισήγηση από την Πυροσβεστική».

Πυρκαγιά στο Μάτι - Οι κάτοικοι αιφνιδιάστηκαν και πανικοβλήθηκαν

Ο κατηγορούμενος φέρεται επίσης να τόνισε στον ανακριτή πως ενεργούσαν χωρίς κατεύθυνση ή συνδρομή από την Πυροσβεστική.

Είπε, επίσης, πως οι κάτοικοι στο Μάτι αιφνιδιάστηκαν και πανικοβλήθηκαν όταν είδαν τη φωτιά μέσα στα σπίτια τους και κινήθηκαν όλοι μαζικά προς τα αυτοκίνητά τους προς την θάλασσα όπου δεν είχαν δυνατότητα να γυρίσουν προς τα πάνω ώστε να βγουν την Λεωφόρο Μαραθώνος.

«Τους κυνηγούσε η φωτιά  και... επέλεξαν υποχρεωτικά να κατευθυνθούν προς τη θάλασσα. Αυτό είχε συνέπεια να δημιουργηθεί  μεγάλο μποτιλιάρισμα, να τους προλάβει η φωτιά και άλλοι να αφήνουν τα αυτοκίνητά τους και να κατευθύνονται πεζοί προς τη θάλασσα και άλλοι να εγκλωβίζονται από τη φωτιά» κατέθεσε ακόμη ο κατηγορούμενος από την Τροχαία.

Κατηγορούμενος από την ΕΛ.ΑΣ για τη φωτιά στο Μάτι: Καμία εισήγηση για απομάκρυνση από την Πυροσβεστική

Και άλλος κατηγορούμενος, στέλεχος της ΕΛΑΣ, που απολογήθηκε στον ανακριτή Αθανάσιος Μαρνέρη τόνισε πως οι δυνάμεις της Αστυνομίας ήταν από τις 17.30 και μετά υπέρ επαρκείς ώστε να φέρουν εις πέρας επιχείρηση απομάκρυνσης πολιτών στο Βουτζά και το Μάτι, επισημαίνοντας πως για να προβούν σε μία τέτοια ενέργεια, σύμφωνα με το νόμο, έπρεπε να γίνει εισήγηση από τον επικεφαλής της Πυροσβεστικής προς το Δήμο ή την Περιφέρεια και εν συνεχεία να λάβει εντολή η Αστυνομία. «Έτσι ακριβώς έγινε επιτυχώς και στην Κινέτα με πολύ λιγότερες δυνάμεις...».

Τους ισχυρισμούς των αστυνομικών φαίνεται να επιβεβαιώνουν και μάρτυρες από τον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης οι οποίοι κατέθεσαν στον ανακριτή πως αν και είχαν μέσα και δυνατότητες, πυροσβεστικά οχήματα που θα μπορούσαν να συνδράμουν στην κατάσβεση αλλά και αστικά οχήματα για την μεταφορά πολιτών με λεωφορεία, δεν έλαβαν ποτέ τέτοια εντολή καθώς δεν υπήρξε εισήγηση της Πυροσβεστικής.

Μάλιστα προς επίρρωση των ισχυρισμών αυτών μάρτυρας κατέθεσε πως από τον Δήμο Μαραθώνα έγινε τέτοια επιχείρηση απομάκρυνσης πολιτών γύρω στις 20.00 όπου έστειλαν λεωφορείο να περισυλλέξει πολίτες από την Αγία Μαρίνα μετά από εντολή του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

Δειτε επισης

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5