- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Κέρκυρα: Τήρησαν το έθιμο και έσπασαν τους μπότηδες
Τεράστια πήλινα κανάτια έπεσαν από τα μπαλκόνια στο Λιστόν
Έπεσαν οι μπότηδες και φέτος στην Κέρκυρα, για τον εξορκισμό του νησιού.
«Σείστηκε» η Κέρκυρα από τον δυνατό κρότο των «μπότηδων» που έπεσαν από τις «φανέστρες», τα μικρά μπαλκόνια των ψηλών κτιρίων της πόλης, με σκοπό την εξυγίανση του νησιού από το κακό.
Οι Κερκυραίοι συνέχισαν το έθιμο που κρατά από την Ενετοκρατία, όταν λόγω της απαγόρευσης των θρησκευτικών εκδηλώσεων κατά τις νυχτερινές ώρες, τους επιτρεπόταν να γιορτάζουν την Ανάσταση του Κυρίου, νωρίς το μεσημέρι.
Σύμφωνα με το έθιμο, που τις ρίζες του τις συναντάμε τον 16ο αιώνα, μετά το πέρας της λιτανείας του Ιερού Σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνα, που σήμερα έγινε εντός του ομώνυμου ναού, κεκλεισμένων των θυρών, τελείται ο Εσπερινός της Αναστάσεως. Κατά τη θρησκευτική παράδοση, όταν ο Μητροπολίτης ψάλλει τον στίχο «Ανάστα, ο Θεός, κρίνων την γην…» οι καμπάνες όλων των εκκλησιών της πόλης σημαίνουν χαρμόσυνα και από τα μπαλκόνια των σπιτιών οι κάτοικοι ρίχνουν παλιά πήλινα δοχεία, δηλαδή τους «μπότηδες» που είναι γεμάτοι με νερό.
Οι «μπότηδες» έχουν στενό στόμιο και δυο χερούλια στο πλάι για τη μεταφορά τους, ενώ είναι δεμένοι με κόκκινες κορδέλες. Με το σπάσιμό τους εκδιώκονται τα «μολύσματα», τα κακά και μοχθηρά πνεύματα, ενώ σύμφωνα με τη θρησκευτική παράδοση, το σπάσιμο των «Μπότηδων αναπαριστά με τους κρότους, την οργή για τη προδοσία του Ιούδα.
Οι παρευρισκόμενοι στο έθιμο, που σήμερα, παρά τα αυστηρά μέτρα της Αστυνομίας, ήταν αρκετοί Κερκυραίοι, έσπευσαν να μαζέψουν τα κομμάτια από τα σπασμένα πήλινα κανάτια και να τα πάρουν σπίτι για να τα φυλάξουν στο εικονοστάσι τους, καθώς σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση φέρνουν τύχη και ευημερία.
Κεντρική φωτογραφία αρχείου
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μεταξύ των επιβατών και 13 συγγενείς αθλητών του Άρη – Αναμένονται κι άλλες πτήσεις επαναπατρισμού
Ακυρώνονται πτήσεις προς Ισραήλ, Λίβανο, Ιράκ, ΗΑΕ και Σαουδική Αραβία έως τις 13 Μαρτίου
Πρόκειται για τον δεύτερο πιο θερμό χειμώνα τα τελευταία 65 χρόνια
Η γενναία απόφαση της οικογένειας του εκλιπόντος κινητοποίησε τον ΕΟΜ
Επτά επέστρεψαν 165.000 ευρώ και καταδικάστηκαν με αναστολή - Συνεχίζεται η δίκη για τους 25
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Πότε αλλάζει η ώρα;
Ο χάρτης που δείχνει τους κεντρικούς οδικούς άξονες που αντιμετωπίζουν προβλήματα
Και για ποια έγινε επαναξιολόγηση των αιτήσεών τους
Συνεχίζονται ανάλογες επιχειρήσεις για την επιστροφή Ελλήνων από τις εμπόλεμες περιοχές
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Τα γυρίσματα θα πραγματοποιηθούν στον σιδηροδρομικό σταθμό - Τι ισχύει με τα δρομολόγια της Hellenic Train
Η ανάγκη για ένα σύγχρονο ρυθμιστικό πλαίσιο στην Ελλάδα
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.