1821 Digital Gallery

Συναγερμός στα ελληνικά νησιά για τζιχαντιστές (video)

Μετά την τουρκική επίθεση στη Συρία
Συρία: Συναγερμός στα ελληνικά νησιά για τζιχαντιστές μετά την τουρκική επίθεση. Η Τουρκία δηλώνει ότι τα μέλη του ISIS κρατούνται σε ζώνη ασφαλείας.

Συναγερμός έχει σημάνει στις ελληνικές Αρχές για άφιξη τζιχαντιστών στα ελληνικά νησιά, μετά την τουρκική επίθεση στη βόρεια Συρία.

Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό Open Beyond, στελέχη της ΕΥΠ, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο  να φτάσουν στην Ελλάδα και από εδώ να επιχειρήσουν  να μετακινηθούν προς την  Ευρώπη, άτομα με τζιχαντιστική δράση. Για αυτό τον λόγο έχει δοθεί εντολή αυξημένης επιτήρησης στα νησιά  όπου καθημερινά φτάνουν εκατοντάδες μετανάστες και άμεσου εντοπισμού τυχόν «μοναχικών λύκων» για τους οποίους υπάρχει σήμα από μυστικές υπηρεσίες άλλων χωρών.

Μάλιστα, έχουν δοθεί σαφείς εντολές για την ενίσχυση των κλιμακίων των Υπηρεσιών Ασφαλείας που βρίσκονται στα νησιά και κυρίως στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης έχουν δώσει επιτελείς της ΕΛΑΣ με σκοπό τον λεπτομερή έλεγχο και την καταγραφή κάθε αλλοδαπού που θα φθάνει στη χώρα μέσω των προσφυγικών ροών. Αστυνομικοί που κάνουν τις συνεντεύξεις με τους αιτούντες άσυλο έχουν λάβει σαφείς οδηγίες για το πώς θα κατευθύνουν τις ερωτήσεις τους ώστε να διαπιστώνουν αν οι ερωτώμενοι παρέχουν ψευδείς πληροφορίες για την ταυτότητά τους.

Την ίδια ώρα, Αντιτρομοκρατική και ΕΥΠ είναι σε ανοιχτή επικοινωνία με τις αντίστοιχες Υπηρεσίες της Ευρώπης για τη διασταύρωση των στοιχείων όσων φθάνουν από τα παράλια της Τουρκίας στα ελληνικά νησιά.

Σχετικα
Πραξικόπημα στην Μπουρκίνα Φάσο - Παραιτήθηκε ο πρόεδρός της
Πραξικόπημα στην Μπουρκίνα Φάσο - Παραιτήθηκε ο πρόεδρός της

Στο πλαίσιο μάλιστα της αύξησης των μέτρων φύλαξης σε Αμερικανικά και Τουρκικά κτίρια στη χώρα μας, ζητήθηκε η αύξηση των περιπολιών και επιτήρησης, της Αμερικανικής και Τουρκικής πρεσβείας, Του Τουρκικού προξενείου, καθώς και επιχειρήσεις συμφερόντων των δυο χωρών.

Τσαβούσογλου: Οι τζιχαντιστές κρατούνται σε ζώνη ασφαλείας και θα λογοδοτήσουν

Εν τω μεταξύ, η Τουρκία αναλαμβάνει την ευθύνη ότι οι κρατούμενοι στις φυλακές τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) που βρίσκονται στην σχεδιαζόμενη ζώνη ασφαλείας θα λογοδοτήσουν, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Σχετικα
Μπουρκίνα Φάσο: Αναφορές πως ο πρόεδρος Καμπορέ κρατείται
Μπουρκίνα Φάσο: Αναφορές πως ο πρόεδρος Καμπορέ κρατείται

«Η δική μας ευθύνη είναι να διασφαλίσουμε ότι θα λογοδοτήσουν για όσα έκαναν. Και θα διασφαλίσουμε ότι δεν θα αφεθούν ελεύθεροι», ανέφερε ο Τούρκος ΥΠΕΞ σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα.

Οι γυναίκες και τα παιδιά θα πρέπει να επανενταχθούν στην κοινωνία, πρόσθεσε.

Ο Τσαβούσογλου τόνισε ότι εάν τα στρατόπεδα ή οι φυλακές δεν βρίσκονται εντός της ζώνης ασφαλείας που θέλει να δημιουργήσει η Τουρκία στη βορειοανατολική Συρία, δεν υπάρχει τίποτα που η Τουρκία μπορεί να κάνει για να ελέγξει τους κρατούμενους τζιχαντιστές του ΙΚ.

«Οι ΗΠΑ και άλλοι κατέστησαν ιδιαίτερα σαφές ότι θα παραμείνουν στο νότιο τμήμα της σχεδιαζόμενης ζώνης ασφαλείας που πρόκειται να δημιουργήσουμε. Έτσι, θα είναι υπό την ευθύνη των Αμερικανών και των άλλων», συμπλήρωσε.

«Αν αυτά τα στρατόπεδα και οι φυλακές βρίσκονται στην περιοχή που ελέγχει το (συριακό) καθεστώς αυτή τη στιγμή, είναι ευθύνη του καθεστώτος και δεν μπορώ να αναλάβω την ευθύνη των τρομοκρατών που δεν είναι υπό τον έλεγχό μου», πρόσθεσε.

Παράλληλα είπε ότι οι κουρδικές οργανώσεις PKK και YPG, που πολεμά η Άγκυρα, έχουν «εξελιγμένα και βαρέα» αμερικανικά όπλα, σύμφωνα με αναφορές του τουρκικού στρατού και των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών. «Και η πλειοψηφία αυτών τα εφοδιάστηκαν από τις ΗΠΑ ακόμη και πριν από τρεις μέρες», υποστήριξε.

Αναφορικά με τον επαναπατρισμό προσφύγων, ο Τσαβούσογλου τόνισε πως η επιστροφή των προσφύγων στην ζώνη ασφαλείας θα γίνει σε μια εθελοντική βάση.

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5