Ελλαδα

Τζέφρι Πάιατ: Να διατηρηθεί ζωντανή η μνήμη του Ολοκαυτώματος

«Να θυμόμαστε αυτούς που χάθηκαν και να υψώνουμε τις φωνές μας ενάντια στο μίσος και την καταπίεση»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τζέφρι Πάιατ
Τζέφρι Πάιατ/©INTIME/ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΖΑΜΑΡΟΣ

Την ανάγκη να διατηρηθεί ζωντανή η μνήμη του Ολοκαυτώματος, υπογράμμισε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ, σε χαιρετισμό του σε εκδήλωση στην Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης στη μνήμη του Δαυίδ Τιάνο (David Tiano), υπαλλήλου του αμερικανικού προξενείου από το 1920, που συνελήφθη και εκτελέστηκε από τις ναζιστικές κατοχικές δυνάμεις τον Φεβρουάριο του 1942.

«Τα πρόσφατα ειδεχθή γεγονότα στη Θεσσαλονίκη, συμπεριλαμβανομένου αυτού στο μνημείο του εβραϊκού νεκροταφείου (στο ΑΠΘ), μας θυμίζουν ότι πάντα μπορούμε να κάνουμε περισσότερα: Να παρέχουμε περισσότερη εκπαίδευση, περισσότερη πληροφόρηση, να καταβάλουμε περισσότερες προσπάθειες να θυμόμαστε αυτούς που χάθηκαν και να υψώνουμε τις φωνές μας ενάντια στο μίσος και την καταπίεση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρέσβης, ο οποίος νωρίτερα επισκέφθηκε το μνημείο στο ΑΠΘ, που πρόσφατα έγινε στόχος βανδάλων.

«Καθώς περνούν τα χρόνια, θα πρέπει να συνεχίσουμε να κουβαλάμε αυτήν τη δάδα και να εργαζόμαστε για τη διατήρηση της μνήμης αυτού του ειδεχθούς εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας για τις νέες γενιές» σημείωσε ο κ. Πάιατ και θυμήθηκε πως στην αντίστοιχη περυσινή εκδήλωση είχε ακούσει την ιστορία του Ντάνυ Μπεναχμία (Danny Bennahmias), επιζώντα του Άουσβιτς, ο οποίος μετά τον πόλεμο ξεκίνησε μια νέα ζωή στο Όκλαντ της Καλιφόρνια.

Ο Αμερικανός πρέσβης υπογράμμισε επίσης τον «σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν τα εκπαιδευτικά ιδρύματα και τα μουσεία» στην καταπολέμηση του αντισημιτισμού και εξήρε τη δημιουργία του Μουσείου Ολοκαυτώματος και Κέντρου Εκπαίδευσης στη Θεσσαλονίκη, λέγοντας πως «είναι ένα σημαντικό βήμα».

«Οι ΗΠΑ με ικανοποίηση βλέπουν ότι αυτό το έργο προχωράει με τη στήριξη τόσο της ελληνικής κυβέρνησης όσο και του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος» σημείωσε ο κ. Πάιατ.

Αναφέρθηκε, δε, στα θύματα του Ολοκαυτώματος και τα παιδιά τους, λέγοντας πως «έχουμε ευθύνη να τους τιμάμε, να σεβόμαστε το θάρρος τους, το οποίο μας δίνει δύναμη».

Όσον αφορά στην εκδήλωση και τη διάλεξη προς τιμήν του Δαυίδ Τιάνο, με θέμα «η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης 1945-1946: Επαναπροσδιορίζοντας τη ζωή» από τον Δρα Λέοντα Ναρ, σχολίασε πως σήμερα βρισκόμαστε εδώ για «να θυμόμαστε, να μαθαίνουμε αλλά και να διασφαλίσουμε ότι ποτέ ξανά δεν θα συμβεί κάτι ανάλογο».

Τον Αμερικανό πρέσβη υποδέχθηκε στην Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης ο πρόεδρός της και πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος Δαυίδ Σαλτιέλ, ο οποίος και άνοιξε με χαιρετισμό του την εκδήλωση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γνωρίσαμε τις δύο νεαρές νταλικέρισσες Έλενα Παντοπούλου και Μαρία Μπινιόλα
Νταλικέρισσες και περήφανες: Έλενα Παντοπούλου και Μαρία Μπινιόλα μιλούν για την ομορφιά και τις δυσκολίες της νταλίκας

Οι δυο δυναμικές ξαδέρφες μας μίλησαν για όλα! Τις δυσκολίες του επαγγέλματος, τα στερεότυπα, τις προκαταλήψεις, τα καθημερινά δρομολόγια και τις γυναίκες οδηγούς νταλίκας στην Ελλάδα

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου
Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου υποδέχθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο αθλητές που συμμετείχαν στους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού

Η πρόεδρος της Δημοκρατίας τους χαιρέτησε έναν – έναν, ενώ φωτογραφήθηκε και με τις δυο ελληνικές αποστολές

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.