Visual Browsing
Νέα ντοκουμέντα από το πόρισμα για το Μάτι: Προλάβαιναν να το εκκενώσουν με άνετο περπάτημα

Νέα ντοκουμέντα από το πόρισμα για το Μάτι: Προλάβαιναν να το εκκενώσουν με άνετο περπάτημα

Ακόμα και την ώρα της πυρκαγιάς την δήλωσαν λανθασμένα
© Eurokinissi / ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία του πορίσματος του αξιωματικού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Δημήτρη Λιότσου, που έγινε έπειτα από εισαγγελική παραγγελία, που κλήθηκαν να δώσουν εξηγήσεις για την πυρκαγιά στο Μάτι που στοίχε τη ζωή σε 99 ανθρώπους.

Στη σελίδα 66 του πορίσματος, που δημοσιεύει το Πρώτο Θέμα, τονίζεται ότι «η μη έγκαιρη εντολή για οργανωμένη απομάκρυνση του πληθυσμού στέρησε τη δυνατότητα ασφαλούς διαφυγής των μόνιμων κατοίκων και των επισκεπτών της περιοχής».

«Με μέσο όρο άνετου βαδίσματος τα 80m/min, η απόσταση που καλούνταν να καλύψουν από τη Λεωφόρο Μαραθώνος έως και την ακτογραμμή για την ασφαλή διαφυγή τους είναι περίπου 1 χλμ., δηλαδή 15 με 20 λεπτά άνετου βαδίσματος» αναφέρεται.

Μάλιστα ο πιλότος του ελικοπτέρου Έρικσον από τις 17.10 είχε προειδοποιήσει πως θα χρειαστεί εκκένωση. Η φωτιά στις αυλές των σπιτιών έφτασε στις 17.45.

Σχετικα
Τρεις νεκροί από κόλαση φωτιάς στο Παρίσι (εικόνες, video)
Τρεις νεκροί από κόλαση φωτιάς στο Παρίσι (εικόνες, video)

Σύμφωνα με κατάθεση που συμπεριλαμβάνεται στη δικογραφία υπήρξε και τηλεφωνική επικοινωνία προς το συντονιστικό και τους αρχηγούς από τον αξιωματικό που πέταξε πάνω από το πύρινο μέτωπο με το συντονιστικό ελικόπτερο. 

Δεν δόθηκε ποτέ εντολή εκκένωσης, παρά μόνο για τις κατασκηνώσεις: Αποτεφρωτήριο ψυχών

Στη σελ. 21 αποκαλύπτεται πως δόθηκε εντολή για εκκένωση των κατασκηνώσεων του Αγίου Ανδρέα. Εκκενώθηκε και το Λύρειο. Αλλά δεν δόθηκε εντολή για τις υπόλοιπες περιοχές!  Δεν προκύπτει αν εδόθη και από ποιον αρμόδιο ξεκάθαρη εντολή για εκκένωση ή σύμφωνα με τη σωστή ορολογία (οργανωμένη απομάκρυνση πολιτών) των γειτνιαζουσών με την περιοχή κατασκηνώσεων Αγίου Ανδρέα περιοχών Νέου Βοτζά, Μάτι, Κόκκινο Λιμανάκι. 

Σχετικα
Άνδρος: Τρίτος ο Γιάννης Καπάκης στις δημοτικές εκλογές
Άνδρος: Τρίτος ο Γιάννης Καπάκης στις δημοτικές εκλογές

«Με άμεση ενημέρωση απομάκρυνσης του πληθυσμού θα είχε αποφευχθεί αυτή η ιστορική τραγωδία» είναι μία χαρακτηριστική αποστροφή. 

Μάλιστα, ανατριχίλα προκαλεί ο χαρακτηρισμός που βάζει ο κ. Λιότσος για την περιοχή, αφότου η φωτιά πέρασε τη λεωφόρο Μαραθώνος «Αποτεφρωτήριο Ψυχών».

© Πρώτο Θέμα

Ακόμη και η ώρα αναγγελίας της πυρκαγιάς είναι λάθος 

Επίσης, στο πόρισμα περιλαμβάνονται αναλυτικά οι κινήσεις που διατάχθηκαν από την Περιφέρεια Αττικής και δηλώνεται ρητά ότι δεν έλαβε ποτέ εντολή εκκένωσης από την Πυροσβεστική.

«Ο κρατικός μηχανισμός αιφνιδιάστηκε από την γρήγορη εξέλιξη της πυρκαγιάς με αποτέλεσμα να προκληθούν δυσλειτουργίες στο επιχειρησιακό σκέλος, καθώς και έλλειψη επαρκούς επικοινωνίας των εμπλεκομένων φορέων κατά τη διαχείριση της κρίσης» επισημαίνεται, ενώ από τις πρώτες σελίδες της έκθεσης που συνέταξε φαίνεται ότι σχεδόν τίποτα δεν λειτούργησε όπως έπρεπε. Ακόμη και η ώρα αναγγελίας της πυρκαγιάς είναι λάθος: «Σύμφωνα με την τηλεματική μέσω GPS από το ΠΣ 3993 προκύπτει ότι η πρώτη κινητοποίηση και ειδοποίηση προς το Κέντρο για το συμβάν σημειώνεται στις 16:41 και όχι 16:49:27, όπως αναφέρει το έγγραφο με Α/Α: 571943 από το ΕΣΚΕ – ΣΕΚΥΠΣ, αλλά ούτε και η ώρα του Δελτίου τύπου ισχύει».

© Πρώτο Θέμα

Εμπρησμός από αμέλεια

Μεγάλο κομμάτι του πορίσματος καταλαμβάνουν αποκαλύψεις για αναντιστοιχίες και λανθασμένα δεδομένα, στα βιβλία των επιχειρήσεων. Στη σελ. 57 εντοπίζονται  οι αναντιστοιχίες στις ώρες καταχώρησης των οχημάτων στο σύστημα ENGAGE, λόγω χειροκίνητης καταχώρησης, καθώς και στις ώρες ειδοποίησης - αποχώρησης - άφιξης ή ακύρωσης. Επισημαίνεται επίσης πως αρκετά πυροσβεστικά οχήματα δεν έχουν εισαχθεί στη φόρμα εισαγωγής πόρων του ENGAGE.

Σε κάθε περίπτωση μοιραία υπήρξε και η καθυστέρηση στην αρχική προσβολή λόγω μετακινήσεων των δυνάμεων. Αν τα περιπολικά ήταν στις σκοπιές τους θα χρειάζονταν μόλις 5 με 6 λεπτά. Αν συνυπολογιστούν και τα 10 περίπου λεπτά που λείπουν από την αναγγελία της πυρκαγιάς τα ερωτήματα πληθαίνουν. 

Δεν ήταν εμπρησμός

Πέραν των επιπτώσεων στην επιχείρηση προκύπτει και το ερώτημα αν κάποιοι επιχείρησαν να «πειράξουν» τα στοιχεία. 

Προκύπτει ακόμη ότι η διαχείριση της κυκλοφορίας αρμοδιότητας ΕΛ.ΑΣ. οδήγησε μεγάλο όγκο αυτοκινήτων στον κεντρικό παραλιακό δρόμο του Ματιού, αλλά και στις φραγμένες από αυτοκίνητα κάθετες διόδους, προκαλώντας κυκλοφοριακή συμφόρηση εξαιτίας πανικού των παρευρισκομένων στην περιοχή.

Επίσης, στην έκθεση αποδημείται ο αρχικός ισχυρισμός της κυβέρνησης πως η πυρκαγιά ήταν αποτέλεσμα εμπρησμού. Συγκεκριμένα, στη σελίδα 11 αναφέρεται ότι «δεν ανευρέθηκαν εμπρηστικοί ή άλλοι εκρηκτικοί μηχανισμοί στο σημείο έναρξης της πυρκαγιάς». Ως σημείο έναρξης της πυρκαγιάς προσδιορίζεται ανοιχτός οικοπεδικός χώρος επί της οδού Ανδρούτσου. 

© Πρώτο Θέμα

© Πρώτο Θέμα

Δειτε επισης

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5