Visual Browsing
Πεδίο Άρεως: Η Δούρου έκλεισε και την τελευταία Παιδική Χαρά

Πεδίο Άρεως: Η Δούρου έκλεισε και την τελευταία Παιδική Χαρά

Τι λένε οι «Επι μένουμε» του Πάρκου 

Στο κλείσιμο με λουκέτο της δεύτερης και τελευταίας Παιδικής Χαράς του Πεδίου του Άρεως προχώρησε η Περιφέρεια Αττικής, στην οποία ανήκει το Πάρκο.

Λεπτομερέστερα, όπως ανακοίνωσε η συλλογικότητα «Επι μένουμε», τώρα «ολόκληρο το Πεδίο του Άρεως δε διαθέτει αυτή τη στιγμή ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο για να φιλοξενήσει γονείς και παιδιά! Οι δύο Παιδικές Χαρές ήταν τα τελευταία ‘οχυρά λειτουργικότητας’ που είχαν απομείνει, αφού, με ευθύνη της Περιφέρειας Αττικής, παραμένουν κλειστά τα αναψυκτήρια, τα περίπτερα, οι δημόσιες βρύσες, οι τουαλέτες, ενώ οι πανέμορφες διαδρομές των Πλατανιών και του Ροδώνα έχουν εγκαταλειφθεί στην ερήμωση και το μαρασμό.

Το λουκέτο και στις δύο Παιδικές Χαρές του Πάρκου, αν δεν είναι μία επιπόλαια αστοχία 'υπηρεσιακών παραγόντων',, τότε αποκαλύπτει την απόφαση της Περιφέρειας Αττικής να μην επιτρέψει το ξανα-ζωντάνεμα του Πάρκου».

 Οι «Επι μένουμε Πεδίο του Άρεως» παραθέτουν το ιστορικό των λουκέτων στις παιδικές χαρές:

 • «Τον Απρίλιο του 2016 η Περιφερειάρχης Αττικής υπό πρωτοφανή αστυνομική προστασία εγκαινιάζει με μπαλόνια και «εορταστικές εκδηλώσεις» τις ανακαινισμένες Παιδικές Χαρές του Πεδίου του Άρεως, τη Μεγάλη, κοντά στην εκκλησία του Αγίου Χαραλάμπους και τη Μικρή στη Λεωφόρο Ηρώων.
 • Από τις επόμενες ημέρες αρχίζουν οι φθορές και οι δυσλειτουργίες, αφού δεν είχε υπάρξει πρόβλεψη για φύλαξη και συντήρηση των χώρων.
 • Στις 5 Ιουλίου 2017 (πριν δηλαδή από μόλις 3 μήνες) η κυρία Δούρου καλεί τους δημοσιογράφους στα γραφεία της και τους ενεχυριάζει φάκελο με παραπειστικές φωτογραφίες για τη (δήθεν καλή) κατάσταση των Παιδικών Χαρών.
 • Αμέσως μετά, η διαδικτυακή κοινότητα «Επι μένουμε Πεδίο του Άρεως» ξεκινά διαδικτυακή καμπάνια ενημέρωσης με (πραγματικές) φωτογραφίες και βίντεο / ντοκουμέντα για την κακή κατάσταση της Μεγάλης Παιδικής Χαράς και τις παγίδες – θανάτου για τα παιδιά.
 • Στις 27 Ιουλίου του 2017 η Περιφέρεια Αττικής εξαπολύσει σφοδρή επίθεση εναντίον της κοινότητας, κατηγορώντας την για «διαστρέβλωση της κατάστασης από ανθρώπους που ενδιαφέρονται για την προσωπική τους προβολή(!)». Για την κατάσταση που βρίσκονται οι Παιδικές Χαρές χρησιμοποιεί τον χαρακτηρισμό «πλήρως ικανοποιητικές».
 • Η διαδικτυακή κοινότητα «Επι μένουμε Πεδίο του Άρεως» εντείνει την καμπάνια ενημέρωσης και πολλά ΜΜΕ αναδεικνύουν την πραγματικότητα.
 • Στις αρχές Σεπτεμβρίου 2017 η περιφέρεια Αττικής, υπό τη γενικευμένη κατακραυγή, αναγκάζεται να κάνει στροφή 360ο και να βάλει λουκέτο στη Μεγάλη Παιδική Χαρά, κολλώντας (με σελοτέιπ) ένα χαρτί φωτοτυπίας δίπλα στο λουκέτο που ανέγραφε ότι «η Παιδική Χαρά είναι επικίνδυνη» και οι γονείς θα μπορούσαν να πηγαίνουν στη Μικρή Παιδική Χαρά, όπου θα υπήρχε φύλαξη (καθώς συνορεύει με την πιάτσα πώλησης και διακίνησης ναρκωτικών). Καμία επίσημη ανακοίνωση δεν έγινε από την Περιφέρεια Αττικής για το «λουκέτο» και ούτε δόθηκε κάποιο χρονοδιάγραμμα για την επαναλειτουργία της Μεγάλης Παιδικής Χαράς. Έγινε προφανές ότι οι υπεύθυνοι διαχειριστές του μεγαλύτερου Πάρκου της Αθήνας δεν αισθάνονται καμία υποχρέωση να αντιμετωπίσουν τους κατοίκους ως πολίτες, στους οποίους οι αρχές (αιρετές και διορισμένες) είναι υπόλογες και οφείλουν τουλάχιστον ενημέρωση.
 • Ένα μήνα τώρα, η Μεγάλη Παιδική Χαρά παραμένει κλειστή, έχουν πραγματοποιηθεί ελάχιστες εργασίες αποκατάστασης – ενώ οι ζημιές θα μπορούσαν να αποκατασταθούν μέσα σε ένα διήμερο – και οι γονείς με τα παιδιά τους αναγκάζονται να πηδούν από ένα σημείο της περίφραξης για να μπουν στον επικίνδυνο χώρο, αφού δεν έχουν άλλη επιλογή 
 • Οι υπάλληλοι της εταιρείας φύλαξης του Πάρκου δηλώνουν άγνοια για το πότε θα επαναλειτουργήσει η Παιδική Χαρά, ενώ η Διεύθυνση του Πάρκου και οι συνεργάτες της κυρίες Δούρου στην Περιφέρεια είναι «πολύ απασχολημένοι» για να ενημερώσουν τους πολίτες.
 • Μία εβδομάδα μετά τη βραδινή συγκέντρωση 2.500 κατοίκων και φίλων του Πεδίου του Άρεως που διαμαρτυρήθηκαν με φακούς και φαναράκια για την απαξίωση του Πάρκου μετά από πρόσκληση της διαδικτυακής κοινότητας «Επι μένουμε Πεδίο του Άρεως» στις 27-09-2017, εντελώς απροειδοποίητα η Περιφέρεια Αττικής σφράγισε με λουκέτο και τη δεύτερη Παιδική Χαρά. Και πάλι τοποθετώντας με σελοτέιπ ένα χαρτί Α4, το οποίο δεν διασώθηκε για να γνωρίζουμε τι ανέγραφε.
 • Πλέον στο Πεδίο του Άρεως υπάρχει ένα χαρτί στη Μεγάλη Παιδική Χαρά που γράφει ότι είναι «επικίνδυνη» και οι κάτοικοι μπορούν να πηγαίνουν στη Μικρή Παιδική Χαρά, όπου όμως τους περιμένει άλλο λουκέτο, χωρίς καν χαρτί ενημέρωσης.
 • Αν αυτή είναι ορθή συμπεριφορά δημοκρατικής Αρχής προς Πολίτες, τότε οι λέξεις έχουν χάσει τη σημασία τους».

Οι «Επι Μένουμε» είναι μια διαδικτυακή και φυσική κοινότητα, που συγκεντρώνει πάνω από 3.000 κατοίκους Κυψέλης, Γκύζη, Νεάπολης, Βικτώριας και στηρίζεται στη σύμπραξη των: «Επιτροπή Κατοίκων για το Πεδίο του Άρεως», «Αναπτυξιακός και Εξωραϊστικός Σύλλογος “Αθηνά”», «Φίλοι των Αστέγων του Πεδίου Άρεως» και «Επιτροπή Γονέων για το Πεδίο του Άρεως».

Δειτε επισης

Back to top

Προσεχως

Ταξιδεύοντας την Τέχνη: 25 εικαστικοί με αναπηρία, 25 λογοτέχνες, 5 πόλεις
Ταξιδεύοντας την Τέχνη: 25 εικαστικοί με αναπηρία, 25 λογοτέχνες, 5 πόλεις
Ιστορικό Αρχείο Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς
24.10.2019
Ταξιδεύοντας την Τέχνη: 25 εικαστικοί με αναπηρία, 25 λογοτέχνες, 5 πόλεις
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5