Ελλαδα

Υπόθεση μικρής Άννυ: Καταπέλτης η εισαγγελέας για τον πατέρα – Επιεικής με τη μάνα

«Η μοίρα έμελλε στην Άννυ, στα 3,5 της χρόνια, να έχει τραγικότερο τέλος και από αυτό της Ιφιγένειας»

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
326787-674900.jpg

Με μία αγόρευση-καταπέλτη η εισαγγελέας της έδρας του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας, Μαρία Δημητριάδου ζήτησε την ενοχή 28χρόνου πατέρα της μικρής Άννυ, Στάνισλαβ Μπακαρτζίεβ (Σάββας), και του 30χρόνου Βούλγαρου φίλου του, Νασίφ Αχμέντοφ (Νικολάι), για τη δολοφονία και τον τεμαχισμό της 4χρόνης Άννυ τον Απρίλιο του 2015 στο υπόγειο διαμέρισμα της Μιχάηλ Βόδα, ενώ ζήτησε την απαλλαγή της μητέρας για το αδίκημα της έκθεσης ανηλίκου σε κίνδυνο, τόσο στην κακουργηματική του όσο και την πλημμεληματική του μορφή και την ενοχή της μόνο για το πλημμέλημα της ψευδορκίας. Για τον τέταρτο κατηγορούμενο, ο οποίος είχε καταθέσει ψευδώς ότι φιλοξενούσε την Άννυ και κατηγορείται μόνο για το πλημμέλημα της ψευδορκίας, η εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή του.

Ο Σάββας και ο συνεργός του έδρασαν χωρίς συναίσθημα, με βίαιο τρόπο και νηφαλιότητα

Η εισαγγελέας εκτίμησε ότι οι δύο κατηγορούμενοι έδρασαν «χωρίς συναίσθημα, σκότωσαν με οξύ και βίαιο τρόπο το παιδί και με νηφαλιότητα σχεδίασαν τον τεμαχισμό για να αποκρύψουν πώς πέθανε». «Η Άννυ πήγε από αιχμηρό αντικείμενο, το αίμα του παιδιού διασκορπίστηκε στο σπίτι. Αφού το σκότωσαν, κατέστρωσαν το σχέδιό τους με νηφαλιότητα και παγερή σκέψη. Το σχεδίασαν και το εκτέλεσαν από κοινού. Στόχο είχαν όχι την εξαφάνιση της Άννυ, αλλά του τρόπου με τον οποίο πέθανε το παιδί, ώστε ακόμα και η πιθανότητα ανεύρεσης του πτώματος να μην μπορεί να δείξει τον τρόπο θανάτου. Ο λόγος που το σπίτι έγινε σφαγείο ήταν για να μην μπορεί να εξακριβωθεί πώς πέθανε η Άννυ» είπε η εισαγγελέας στην αγόρευσή της.

«Η Άννυ έπρεπε να εξαφανιστεί από προσώπου γης και ο τρόπος ήταν ο τεμαχισμός της» πρόσθεσε η εισαγγελική λειτουργός και τόνισε: «Ο Σάββας έκοβε και ο Νικολάι πετούσε τα κομμάτια». Η ίδια χαρακτήρισε «ψυχρό, αμετανόητο, χωρίς ίχνος συναισθήματος και παγερό» τον πατέρα της Άννυ ο οποίος έκοψε το νήμα της ζωής της κόρης του, όπως επίσης «παγερό, αδίστακτο, ψυχρό, άνθρωπο χωρίς συναίσθημα» χαρακτήρισε και τον 30χρόνο Νικολάι για τον οποίο πρόσθεσε πως «είναι χαρακτηριστική η απάθεια και η ψυχρότητα που αφομοίωσε τα γεγονότα καθ’ όλη τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας».

Η μοίρα έμελλε στην Άννυ να έχει τραγικότερο τέλος και από αυτό της Ιφιγένειας, να σφαγιαστεί από τον ίδιο της τον πατέρα

Η Μαρία Δημητριάδου έκανε λόγο για μία τραγική και φρικιαστική υπόθεση μοναδική στα παγκόσμια χρονικά και χαρακτήρισε «τραγικότερο» το τέλος που η μοίρα επεφύλαξε στην Άννυ και από αυτό της Ιφιγένειας.

Συγκεκριμένα, τα λόγια της ήταν: «Μετά από δέκα συνεδριάσεις ολοκληρώθηκε η ακροαματική διαδικασία αυτής της φρικιαστικής υπόθεσης» ανέφερε η εισαγγελική λειτουργός, ξεκινώντας την αγόρευσή της. «Η μοίρα έμελλε στην Άννυ, ούτε καν 4 ετών, 3,5 ετών ήταν να έχει αυτό το τραγικό τέλος, τραγικότερο και από αυτό της Ιφιγένειας, να σφαγιαστεί από τον ίδιο της τον πατέρα. Έχω σημειώσει τη φράση γιαγιάς που ήταν η πρώτη μάρτυρας στο δικαστήριο, η οποία δακρυσμένη είπε εδώ μπροστά μας: “δεν υπάρχει ούτε ένα μνήμα να την κλάψουμε”. Όμως, η υπόθεση αυτή εκτός από την τραγικότητα και τη φρικιαστικότητα έχει και ιδιομορφίες. Ποιες είναι οι ιδιομορφίε; Ενώ υπάρχει νεκρός, το πτώμα έχει εξαφανιστεί. Οπότε, ούτε ιατροδικαστική έκθεση, ούτε άλλη έκθεση από άποψη επιστημόνων υπάρχει που μπορεί να αποφανθεί για λόγους θανάτου παιδιού. Ομολογουμένως το παιδί έχει τεμαχιστεί. Επομένως, όποιο αίμα ή άλλο βιολογικό υλικό έχει βρεθεί στο διαμέρισμα είναι από τα υπολείμματα του τεμαχισμού. Ο χώρος έχει καθαριστεί με ισχυρά καθαριστικά με χλωρίνη, επομένως έχουν εξαφανιστεί τα στοιχεία. Και τίθεται το ερώτημα: “Έχει διαπραχθεί το τέλειο έγκλημα; Έγκλημα χωρίς τιμωρία”; Όχι, σε αυτή την υπόθεση».

Οι περιγραφές του πατέρα για τον τεμαχισμό της Άννυ ξεπερνούν τα όρια της βαρβαρότητας.

Για πρώτη φορά στη δικαστική αίθουσα ακούστηκε η φρικιαστική περιγραφή του τεμαχισμού της Άννυ που είχε κάνει ο ίδιος της ο πατέρας στην Αστυνομία. Η εισαγγελέας διάβασε λέξη προς λέξη τις αποτρόπαιες πράξεις που είχε ομολογήσει ο κατηγορούμενος. «Οι περιγραφές του ξεπερνούν τα όρια της βαρβαρότητας. Αν θέλει η κατηγορούμενη να αποχωρήσει. Εγώ θα τα πω». Η μητέρα της Άννυ δεν άντεξε και αποχώρησε από το εδώλιο.

Η κα Δημητριάδου τόνισε πως στο διαμέρισμα-σφαγείο της Μιχάηλ Βόδα ταυτοποιήθηκε πλήθος κηλίδων αίματος το οποίο ανήκει στην Άννυ. «Όλοι είδαμε την κατανομή των κηλίδων και την ποιότητά τους, αυτές μπορεί να προέκυψαν είτε όταν η Άννυ ήταν εν ζωή είτε κατά τη διαδικασία του τεμαχισμού» επισήμανε η εισαγγελέας. Ωστόσο διερωτήθηκε πώς βρέθηκε το αίμα της Άννυ «στο στρώμα, στο σεντόνι, στο πάπλωμα». Ειδική μνεία έκανε η εισαγγελέας στη κηλίδα αίματος της Άννυ που βρέθηκε στο στρώμα, επισημαίνοντας πως το μικρό κοριτσάκι δεν είχε κοιμηθεί ποτέ εκεί καθώς εκεί έπεφτε για ύπνο μόνο ο Νικολάι.

«Αν είχε πεθάνει από παθολογικά αιτία τι είναι αυτό που οδήγησε στον τεμαχισμό της;» διερωτήθηκε η εισαγγελέας, προσθέτοντας πως η θέληση για «απομάκρυνση του πτώματος από το σπίτι δεν οδηγεί κατά ανάγκη στον τεμαχισμό και όλα τα υπόλοιπα φρικιαστικά που ακολούθησαν».

Η δολοφονία της Άννυ είναι παγκόσμια πρωτοτυπία

Η εισαγγελέας χαρακτήρισε το έγκλημα παγκόσμια «πρωτοτυπία», τονίζοντας: «Σε άλλες τέτοιες περιπτώσεις διεθνώς υπάρχει έντονο αίσθημα οργής, εκδίκησης, πάθους, ένα συναισθηματικό υπόβαθρο όπως π.χ. στην υπόθεση Φραντζή. Είχε ο Σάββας οργή, πάθος για εκδίκηση για την Άννυ; Όχι, δεν προκύπτει. Γιατί δεν απομάκρυνε το πτώμα; Γιατί δεν το έβαλε σε βαλίτσα, σε χαλί, σε κουβέρτα και να το εξαφανίσει; Δεν ήταν πράξη έξαρσης συναισθήματος, εκτελέστηκε με σχέδιο και μηχανικότητα. Γιατί; Γιατί στόχο είχε όχι την εξαφάνιση της Άννυ, αλλά του τρόπου που πέθανε. Ακόμα και η πιθανότητα ανεύρεσης του πτώματος να μην μπορεί να δείξει τον τρόπο θανάτου του παιδιού. Είναι δυνατόν να πιστέψουμε ότι πετσόκοβε το πτώμα τρεις μέρες, το πέταγε στα σκουπίδια και καθάριζε το διαμέρισμα, από το να το μεταφέρει κάπου και να το πετάξει ή να το θάψει αν το παιδί έφυγε από παθολογικά αίτια; Είναι δυνατόν το δικαστήριο να πιστέψει ότι πέθανε από παθολογικά αίτια, από ξαφνική αρρώστια, το παιδί; Δεν διαμαρτυρήθηκε καθόλου; Δεν έκλαιγε, δεν γκρίνιαζε; Τι παθολογικά αίτια; Και σε τι ακριβώς να μην μπλέξει ο κατηγορούμενος; Αν ήταν παθολογικά αίτια θα το έδειχνε η επιστημονική έρευνα. Ο λόγος που το σπίτι έγινε σφαγείο είναι να αποκρυφθεί πώς πέθανε η Άννυ. Το τι έγινε μόνο εκείνοι ξέρουν».

Η εισαγγελέας πρότεινε να κηρυχθούν ένοχοι για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας από κοινού σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, της περιύβρισης νεκρού και της οπλοχρησίας.

Δεν προέκυψε πως η μητέρα είχε προβλέψει τον θάνατο της Άννυ και δεν έκανε τίποτα

Για τη μητέρα, Δημητρίνα Μπορίσοβα, η εισαγγελέας ζήτησε την απαλλαγή της για το αδίκημα της έκθεσης ανηλίκου σε κίνδυνο, επισημαίνοντας πως δεν προέκυψε από την ακροαματική διαδικασία πως είχε αποδεχθεί ότι το παιδί της βρισκόταν σε κίνδυνο και παρ’ όλα αυτά το άφησε στον πατέρα, προσθέτοντας πως ο κατηγορούμενος δεν είχε επιδείξει στο παρελθόν δείγματα βιαιότητας απέναντι στο παιδί. «Δεν προέκυψε» τόνισε η εισαγγελέας πως «η Δημήτρινα μπορούσε να προβλέψει το θάνατο της Άννυ και δεν έκανε τίποτα».

Η δίκη συνεχίζεται με τις αγορεύσεις συνηγόρων υπεράσπισης και πολιτικής αγωγής.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ