TV & Media

Η δράση και η ζωή του Βασίλη Παλαιοκώστα έγινε σειρά podcast στην Αμερική

Η Δάφνη Καρνέζη εξηγεί πώς η ζωή του Νο 1 καταζητούμενου στην Ελλάδα παρουσιάζεται στο δημοφιλές podcast «Outlaws: The Good Thief»

123648844_3742119349154412_1469692113229505605_n1.jpg
Κατερίνα Καμπόσου
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
The Good Thief Podcast
© The Greek Podcast Project

«Outlaws: The Good Thief»: Η ζωή του Βασίλη Παλαιοκώστα σε podcast

Oι μελέτες όσον αφορά τους λόγους που τα λεγόμενα True crime podcasts αποτελούν μια από τις μεγαλύτερες τάσεις podcasts στην Αμερική, είναι πολλές. Οι ακροατές τα έχουν εντάξει στην καθημερινή ρουτίνα τους, τα ακούν στο δρόμο για την δουλειά, παρέες μαζεύονται για βραδιές με πίτσες και τα παρακολουθούν όλοι μαζί σαν να έχουν μπροστά τους την πιο καθηλωτική ταινία, ενώ ακόμα και δημοφιλής σειρές έχουν εμπνευστεί από αυτό το trend, όπως το «Only murders in the building». Δεν είναι απλό βέβαια να δημιουργηθεί ένα πετυχημένο podcast που να αφορά σε κάποιο αληθινό έγκλημα, καθώς πέρα από έναν ταλαντούχο αφηγητή, χρειάζεται εξονυχιστική έρευνα για τη σκιαγράφιση του προφίλ των πρωταγωνιστικών προσώπων, λεπτομερή εξιστόρηση των γεγονότων που οδήγησαν στην εξιχνίαση του εγκλήματος. Όλα τα παραπάνω έφερε σε πέρας η ομάδα του The Greek Podcast Project, δημοσιογράφοι, ηχολήπτες και παραγωγοί, οι οποίοι συνεργάστηκαν για το «Outlaws: The Good Thief» που περιγράφει τη ζωή και τη δράση του Βασίλη ΠαλαιοκώσταΠώς προέκυψε η ιδέα για την παραγωγή που αφορά στον νούμερο ένα καταζητούμενο της Ελλάδας και πόσο εύκολο ήταν να προκύψει ένα ολοκληρωμένο αποτέλεσμα;

Ο Β.Παλαιοκώστας οδηγείται στον ανακριτή
Ο Β.Παλαιοκώστας οδηγείται στον ανακριτή © Βασίλης Βερβερίδης / Eurokinissi

«Outlaws: The Good Thief»: Οι απαιτήσεις των γυρισμάτων

«Η ιδέα ήρθε από την αμερικάνικη εταιρεία παραγωγής με την οποία συνεργαστήκαμε, την Kaleidoscope. Τους φάνηκε τρομερά κινηματογραφική ιστορία καθώς έχει πολλές σκηνές δράσης και ίντριγκας, και μας προσέγγισαν ως ομάδα για να κάνουμε την έρευνα, το ρεπορτάζ και μέρος της παραγωγής εδώ στην Ελλάδα», εξηγεί η δημιουργός του The Greek Podcast Project, Δάφνη Καρνέζη, και συμπληρώνει «Μας πήρε 18 μήνες, στη διάρκεια των οποίων σε διαφορετικές φάσεις δούλεψαν στην Ελλάδα 7 άτομα στην έρευνα, στο ρεπορτάζ και στην παραγωγή. Αρχικά εγινε χρήση πολλαπλών πηγών πριν ξεκινήσει να γράφεται το σενάριο, από άρθρα και συνεντεύξεις, μέχρι την αυτοβιογραφία του ίδιου του Παλαιοκώστα, “Μια Φυσιολογική Ζωή”, αποσπάσματα της οποίας αναφέρονται συχνά και στο podcast, αλλά και το βιβλίο του συνεργάτη του Κώστα Σαμαρά, τα οποία χρειάστηκε να διαβάσουμε από άκρη σε άκρη, προσπαθώντας να καταλάβουμε τι κινεί τους ανθρώπους αυτούς και πώς σκέφτονται. Όλα αυτά ήταν η αφετηρία για να εντοπίσουν σε δεύτερη φάση τους “ανθρώπους κλειδί” στην έρευνα και να τους προσεγγίσουν για συνεντεύξεις. Και μετά ξεκίνησαν τα ταξίδια! Ταξιδέψαμε πολλαπλές φορές στα Τρίκαλα, στην Άρτα, στα Τζουμέρκα... οπουδήποτε μας οδηγούσε η έρευνα, και σε ανθρώπους που τον ήξεραν, όπως ο πρώην κατάδικος και συνεργάτης του Παλαιοκώστα, ο Κώστας Σαμαράς. 

The Greek Podcast Project
© The Greek Podcast Project
The Greek Podcast Project
© The Greek Podcast Project

»Ήταν δύσκολο τόσο να βρεθούν οι κατάλληλοι άνθρωποι, όσο και να τους πείσουμε να μας μιλήσουν. Είναι λεπτό θέμα, μας πήρε χρόνο και κοκιάσαμε για να χτίσουμε κάποιες σχέσεις εμπιστοσύνης ώστε να μιλήσουμε "onrecord" με κάποιους από τους ανθρώπους τους οποίους ακούτε στο τελικό αποτέλεσμα. Αυτό που μου άρεσε περισσότερο ήταν ο γρήγορος ρυθμός, κάθε μέρα ανακαλύπταμε μια διαφορετική πτυχή της ιστορίας και σε σχέση με άλλες δουλειές που εμείς οδηγούμε το περιεχόμενο, εδώ μας οδηγούσε η ίδια η ιστορία! Θυμάμαι να ξυπνάω τον περασμένο Δεκέμβρη και να διαβάζω για μια συμπλοκή με πυροβολισμούς με την αστυνομία στα Τζουμέρκα που υπήρχε υποψία ότι ήταν ο Παλαιοκώστας. Την επόμενη μέρα ήμασταν εκεί!»

Βασίλης Παλαιοκώστας: Δημοφιλές στην Αμερική το podcast για τη ζωή του

Το feedback από την κυκλοφορία της σειράς είναι θετικό, μάλιστα στην Αμερική είχε φτάσει στο νούμερο 10 στις γενικές κατατάξεις και νούμερο 1 στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα έκανε αίσθηση το γεγονός πως επρόκειτο για true crime podcast γυρισμένο στην Ελλάδα που πρόβαλε μια διαφορετική πτυχή της ελληνικής κοινωνίας, καθώς τα περισσότερα podcast που αφορούν στην Ελλάδα σχετίζονται κυρίως με ταξιδιωτικό και γαστρονομικό περιεχόμενο. Έπειτα υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία στη δράση του Παλαιοκώστα που έγειραν την περιέργεια των ακροατών, όπως οι μαρτυρίες πως μοίραζε χρήματα που έκλεβε από τις τράπεζες στους αδύναμους αλλά και η δεύτερη απόδραση από τις φυλακές που για μήνες μονοπωλούσε στα ελληνικά ΜΜΕ. Ήταν το 2009 κατά τις μεσημεριανές ώρες όταν ένα ελικόπτερο έφτασε πάνω από το συγκρότημα των φυλακών, έριξε ανεμόσκαλα την οποία ανέβηκαν οι Ριζάι και ο Παλαιοκώστας, που βρίσκονταν στο προαύλιο χώρο των απομονωτηρίων της φυλακή και δραπέτευσαν με τα ίχνη του τελευταίου να χάνονται έκτοτε. Στο Πολυδένδρι Καπανδριτίου βρέθηκε το ελικόπτερο και ο πιλότος, δεμένος και φιμωμένος. Yπάρχει, ωστόσο, μια λεπτή γραμμή ανάμεσα στην παρουσίαση μιας εγκληματικής δράσης και στην έμμεση ωραιοποίησή της.

Οι φυλακές Κορυδαλλού
Οι φυλακές Κορυδαλλού από όπου έγινε η απόδραση του Β. Παλαιοκώστα /© Xασιάλησ Bάιος / Eurokinissi
Στο Πολυδένδρι εντοπίστηκε το ελικόπτεροeli
Στο Πολυδένδρι εντοπίστηκε το ελικόπτερο με το οποίο έγινε η απόδραση του Β. Παλαιοκώστα από τις φυλακές Κορυδαλλού © Γιάννης Παναγόπουλος/ Eurokinissi

«Αυτό δεν είναι κάτι το οποίο παίρνουμε ελαφριά» τονίζει η Δάφνη. «Στη δική μας περίπτωση, ο τίτλος "The Good Thief" ήταν στα αλήθεια ένα ερώτημα που θέσαμε. Μιλώντας με διαφορετικούς ανθρώπους, ακούσαμε πολλές οπτικές και είναι στην ευχέρια του ακροατή να σχηματίσει τη δική του γνώμη, γνωρίζοντας ότι κάθε άποψη είναι υποκειμενική. Σίγουρα δημιούργησαν περιέργεια στον κόσμο οι αντικρουόμενες ιστορίες και οι μύθοι γύρω από το πρόσωπό του. Εγκληματίας, αλλά και φιλόζωος, ληστής που λένε ότι βοηθούσε τους φτωχούς, απαγωγέας που ισχυρίζεται ότι έχει ιδεολογία».

Τη ρωτώ ποια άλλη προσωπικότητα την ιντριγκάρει με τη δράση της και θα ήθελε να ετοιμάσετε κάτι αντίστοιχο «Δεν προέρχεται από χώρο του εγκλήματος ακριβώς, αλλά πιστεύω ότι η ζωή του Ιωάννη Καποδίστρια έχει μεγάλο ενδιαφέρον και θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια πολύ ενδιαφέρουσα παραγωγή. Θα θέλαμε πολύ να συνεργαστούμε πάλι με την Kaleidoscope, δεν θα απορρίπταμε φυσικά την ιδέα να ενώσουμε τις δυνάμεις μας με κάποια ελληνική ομάδα παραγωγής ώστε να φτιάξουμε και άλλες πρωτότυπες παραγωγές. Βέβαια, με έντονο το στοιχείο του storytelling!»

Δάφνη Καρνέζη
Η Δάφνη Καρνέζη, δημιουργός του «The Greek Podcast Project» /© Marco Arguello

Το «Outlaws: The Good Thief» μπορεί να ακούσεις κανείς εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ