TV & Media

Ο άλλοτε καταδικασμένος για σεξουαλικές επιθέσεις Mπιλ Κόσμπι ετοιμάζεται για περιοδεία το 2023

Αποφυλακίστηκε το 2021

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο ηθοποιός Bill Cosby συνοδευόμενος από μία γυναίκα κι έναν άνδρα
© EPA/BASTIAAN SLABBERS

Μπιλ Κόσμπι: Έτοιμος για περιοδεία ο άλλοτε καταδικασμένος για σεξουαλικές επιθέσεις κωμικός

Ο ηθοποιός Μπιλ Κόσμπι, ο τηλεοπτικός κωμικός της δεκαετίας του '80, ο οποίος καταδικάστηκε για ποινική κατηγορία σεξουαλικής επίθεσης το 2018, επιθυμεί να επιστρέψει στις ζωντανές εμφανίσεις το επόμενο έτος.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιόφωνο WGH Talk, ο 85χρονος Κόσμπι απάντησε «ναι» όταν ρωτήθηκε αν σκοπεύει να περιοδεύσει ξανά το 2023. «Πριν από χρόνια, ίσως πριν από 10 χρόνια, διαπίστωσα ότι είναι καλύτερα να το λέω αφού το γράψω», είπε ο Κόσμπι. «Αισθάνομαι ότι θα μπορέσω να εμφανιστώ και να είμαι ο Κόσμπι που το κοινό μου γνωρίζει ότι είμαι».

Σημειώνεται ότι ο ηθοποιός είχε καταδικαστεί τον Σεπτέμβριο του 2018 σε κάθειρξη από τρία έως δέκα χρόνια, επειδή το 2004 νάρκωσε και κακοποίησε σεξουαλικά μια εργαζόμενη στο Πανεπιστήμιο Τεμπλ, την Αντρέα Κόνσταντ, την οποία είχε προσκαλέσει στο σπίτι του. Ο κατηγορούμενος ως βιαστής πάνω απο 50 γυναικών, είχε καταθέσει έφεση από το 2019 στο Ανώτατο Δικαστήριο, καθώς θεωρούσε ότι η φυλάκισή του ήταν παράνομη. Εκμεταλλευόμενος έτσι ένα παραθυράκι του νόμου αποφυλακίστηκε το 2021. 

Μπιλ Κόσμπι: Ο διάσημος κωμικός - Η καριέρα του

Ο ηθοποιός έγινε γνωστός τη δεκαετία του '80, όταν υποδυόταν έναν αξιαγάπητο σύζυγο και πατέρα στην τηλεοπτική σειρά «The Cosby Show», ένας ρόλος που του χάρισε το προσωνύμιο «Ο Μπαμπάς της Αμερικής». To 1966 ήταν ο πρώτος Αφροαμερικανός που βραβεύτηκε με Emmy ηθοποιίας - για το τηλεοπτικό ’’I Spy’’ όπου συμπρωταγωνιστούσε με τον Ρόμπερτ Κάλμπ― ενώ στη δεκαετία του 1980 έγινε ένας από τους πιο αγαπημένους ηθοποιούς με το οικογενειακό sitcom «The Cosby Show» Σ’ αυτή τη σειρά έπαιζε τον αρχετυπικό «Αμερικανό μπαμπά»: ήταν η πρώτη φορά που η αμερικανική τηλεόραση έδειχνε μια εύπορη αφρο-αμερικανική οικογένεια.

Το 1976, ο Μπιλ Κόσμπι είχε κερδίσει ένα διδακτορικό δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο Amherst της Μασαχουσέτης. Η διατριβή του αναφερόταν στη χρήση του σόου του «Fat Albert and the Cosby Kids», ως εκπαιδευτικού εργαλείου στο δημοτικό σχολείο. Το 2002, ο λογοτέχνης Molefi Kete Asante τον συμπεριέλαβε στο βιβλίο του «The 100 Greatest African Americans».

Επί τέσσερις δεκαετίες τουλάχιστον ο κωμικός απευθυνόταν στην αφρο-αμερικανική κοινότητα προσπαθώντας να πείσει τους γονείς να μορφώνουν τα παιδιά τους και να τα κρατάνε μακριά από το έγκλημα. Και παρότι στη δεκαετία του 2000 άρχισαν φήμες και μηνύσεις για σεξουαλική παρενόχληση, ο Κόσμπι κέρδισε τη συμπάθεια του κοινού διότι έχασε δύο από τα πέντε παιδιά του: το 1997 ο γιος του δολοφονήθηκε στο Λος Άντζελες και η κόρη του πέθανε από νεφρική ανεπάρκεια προτού προλάβει να υποβληθεί σε μεταμόσχευση.

Η φήμη του, ωστόσο, καταστράφηκε όταν δεκάδες γυναίκες άρχισαν να τον κατηγορούν για σεξουαλικές επιθέσεις σε βάρος τους, επί δεκαετίες. Οι περισσότερες από αυτές τις υποθέσεις έχουν πλέον παραγραφεί. Η καταδίκη του θεωρήθηκε ορόσημο στο κίνημα #ΜεΤοο, στον αγώνα του κατά της σεξουαλικής βίας κατά των γυναικών.

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ