Κοσμος

Bill Cosby: Ελεύθερος παρά την καταδίκη για σεξουαλικές επιθέσεις

Ένας από τους πρώτους άνδρες που κατηγορήθηκαν από το κίνημα #MeToo

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο ηθοποιός Bill Cosby συνοδευόμενος από μία γυναίκα κι έναν άνδρα
© EPA/BASTIAAN SLABBERS

Ελεύθερος μετά από δύομιση χρόνια ο ηθοποιός Bill Cosby, που καταδικάστηκε το 2018 για την υπόθεση Constand.

O Bill Cosby, που περίμενε να παραμείνει στη φυλακή για 3 έως 10 χρόνια είναι, από την περασμένη Τετάρτη, ελεύθερος μετά από δυόμισι χρόνια κράτησης. Η περίπτωση που βάρυνε περισσότερο ανάμεσα στις ποικίλες κατηγορίες για σεξουαλικές επιθέσεις ήταν εκείνη της Andrea Constand, την οποία ο Αμερικανός ηθοποιός φέρεται ότι νάρκωσε προτού τη βιάσει. Η Constand αντέδρασε μέσω των δικηγόρων της λέγοντας ότι η απόφαση για την απελευθέρωση του Cosby είναι απογοητευτική για όλα τα θύματα της βίας κι ότι θα αποθαρρύνει τις γυναίκες που σκέφτονται να προχωρήσουν σε καταγγελίες.

Το ζήτημα προκάλεσε διαμάχες στα social media όπου ακτιβίστριες εξέφρασαν την άποψη ότι στις ΗΠΑ «η νομιμότητα, η νομολατρεία, έρχεται σε αντίθεση με την ηθική». Ο Cosby απελευθερώνεται σύμφωνα με τον νόμο, αλλά όλοι ξέρουν ότι δεν είναι αθώος: απλώς δεν αρκούν οι αποδείξεις και έτσι απολαμβάνει το δικαίωμα της αμφιβολίας.

To 1966 o Cosby ήταν ο πρώτος Αφροαμερικανός που βραβεύτηκε με Emmy ηθοποιίας - για το τηλεοπτικό ’’I Spy’’ όπου συμπρωταγωνιστούσε με τον Robert Culp― ενώ στη δεκαετία του 1980 έγινε ένας από τους πιο αγαπημένους ηθοποιούς με το οικογενειακό sitcom The Cosby Show”. Σ’ αυτή τη σειρά έπαιζε τον αρχετυπικό «Αμερικανό μπαμπά»: ήταν η πρώτη φορά που η αμερικανική τηλεόραση έδειχνε μια εύπορη αφρο-αμερικανική οικογένεια. Επί τέσσερις δεκαετίες τουλάχιστον ο Cosby απευθυνόταν στην αφρο-αμερικανική κοινότητα προσπαθώντας να πείσει τους γονείς να μορφώνουν τα παιδιά τους και να τα κρατάνε μακριά από το έγκλημα. Και παρότι στη δεκαετία του 2000 άρχισαν φήμες και μηνύσεις για σεξουαλική παρενόχληση, ο Cosby κέρδισε τη συμπάθεια του κοινού διότι έχασε δύο από τα πέντε παιδιά του: το 1997 ο γιος του δολοφονήθηκε στο Λος Άντζελες και η κόρη του πέθανε από νεφρική ανεπάρκεια προτού προλάβει να υποβληθεί σε μεταμόσχευση.

Το 2018 καταδικάστηκε για την υπόθεση Constand - ένα γεγονός που χρονολογούνταν από το 2004. Τον Ιούνιο του 2019 κατέθεσε έφεση και το Ανώτατο Δικαστήριο της Πενσυλβάνια παραδέχτηκε «δικαστικά σφάλματα» τα οποία «παραβίασαν τα συνταγματικά του δικαιώματα» και ανέτρεψε την καταδικαστική απόφαση. Aπό την πλευρά του, ο Cosby, που κλείνει σε λίγες μέρες τα 84, δήλωσε ότι είναι αθώος και ευχαρίστησε τους θαυμαστές του που τον στήριξαν σε αυτή την περιπέτεια.

Στο hashtag #MeToo, που προέκυψε από το κίνημα το οποίο δημιούργησε η Tarana Burke το 2006, εκφράζονται φόβοι ότι μετά τον Cosby θα απελευθερωθεί και ο Harvey Weinstein.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ