TV & Media

Ίαν ΜακΚέλεν: «Το να αποκαλύψω τον σεξουαλικό μου προσανατολισμό, ήταν το καλύτερο πράγμα που έκανα στη ζωή μου»

Ο Βρετανός ηθοποιός και βετεράνος ακτιβιστής μίλησε για την απόφαση που πήρε πριν 30 χρόνια

29547098_1827832773915581_698147108_n.jpg
Έλενα Χάλαρη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
17670741.jpg
EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

Ο ηθοποιός Ίαν ΜακΚέλεν γνωστοποίησε τον σεξουαλικό του προσανατολισμό στους φίλους του, σχεδόν από της αρχή της καριέρας του. Ωστόσο, ήταν το 1988 όταν πήρε την απόφαση να το δημοσιοποιήσει, μια απόφαση για την οποία πλέον δηλώνει «(ήταν) το καλύτερο πράγμα που έκανα ποτέ στη ζωή μου».

Ο Βρετανός ηθοποιός και βετεράνος ακτιβιστής, ο οποίος αγωνίστηκε ενάντια στους νόμους που «απαγορεύουν στις τοπικές αρχές να προωθούν ζητήματα σχετικά με την ομοφυλοφιλία» σπάζοντας τη σιωπή του, δήλωσε πως ήταν σημαντικό για την κοινωνία.

Μιλώντας στο περιοδικό Attitude, ο ΜακΚέλεν θυμάται την αποκάλυψη της σεξουαλικότητας του στο ραδιόφωνο του BBC, τονίζοντας πως η υποστήριξη από πλευράς των φίλων του ήταν καθοριστικής σημασίας ώστε να λάβει αυτή την απόφαση.

ipanews_b94588e6-e83a-43ee-879e-2002665151e8_embedded617056.jpg

Πριν το come out του, είχε μιλήσει στον αμερικανό διακεκριμένο συγγραφέα Armistead Maupin για το τι σκόπευε να κάνει. «Για πρώτη φορά στη ζωή του ο Armistead δεν ήξερε τι να πει», εξηγεί και συμπληρώνει «ήταν πολύ πιο πολιτικοποιημένος από ότι εγώ εκείνη την εποχή. Πίστευε πως άνθρωποι γνωστοί στο ευρύ κοινό έπρεπε να κάνουν come out ώστε να ενθαρρύνουν όλους τους άλλους. Αντιλαμβανόταν πως ο πιο σημαντικός λόγος για το δικό μου come out ήταν ο ίδιος μου ο εαυτός. Και πράγματι έτσι αποδείχθηκε. Ήταν το καλύτερο πράγμα που έκανα ποτέ στη ζωή μου».

Ο ΜακΚέλεν, ο οποίος τιμήθηκε το 1991 από τη Βασίλισσα για τη συμβολή του στο χώρο του θεάματος, δηλώνει ενθουσιασμένος που είχε ήδη μιλήσει δημόσια για τη σεξουαλικότητα του προτού λάβει τον έπαινο. «Οι άνθρωποι εκτιμούν την ειλικρίνεια», εξηγεί, «αν ψεύδεσαι για ένα τόσο θεμελιώδες κομμάτι της φύσης σου, πώς να σε εμπιστευθεί κανείς; Πιστεύω ότι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι που αποφασίζουν να μιλήσουν ξεκάθαρα βιώνουν τελικά την αποδοχή».

Τον Ιανουάριο συμπληρώθηκαν 30 χρόνια από τότε που ο δημοφιλής ηθοποιός μίλησε ανοιχτά για τη σεξουαλικότητα του και το τόνισε με ένα -γεμάτο συναίσθημα- μήνυμα στο Twitter: «Δεν έχω συναντήσει ποτέ κανέναν ομοφυλόφιλο που να μετάνιωσε για το come out του - συμπεριλαμβανομένου και εμού. Η ζωή, τελικά, αποκτά νόημα όταν είσαι ελεύθερος και ειλικρινής».

Πρόσφατη έρευνα αποκάλυψε ότι παραπάνω από το 1/3 της LGBT+ κοινότητας εξακολουθεί να κρύβει την ταυτότητα της στο εργασιακό περιβάλλον εξαιτίας του φόβου και των προκαταλήψεων που κυριαρχούν. Η έρευνα που έγινε από τον φιλανθρωπικού χαρακτήρα φορέα Stonewall, συνιδρυτής του οποίου είναι και ΜακΚέλεν, αποκάλυψε ότι ο εκφοβισμός εξακολουθεί να είναι ένα σοβαρό πρόβλημα στο εργασιακό περιβάλλον, με 1 στα 5 άτομα να γίνεται στόχος αρνητικών σχολίων.

How Ian McKellen came out as gay | The Castle by Joe Stephenson | Short | Random Acts

Η Ρουθ Χαντ, Γενική Διευθύντρια, δηλώνει: «Κατά τη διάρκεια της περασμένης δεκαετίας, κορυφαίοι εργοδότες σε όλους τους τομείς έχουν επέδειξαν πραγματική δέσμευση για ένταξη και έκαναν σημαντικά βήματα για την ισότητα. Δυστυχώς, το γεγονός ότι παραπάνω από το 1/3 του εργατικού δυναμικού που ανήκουν στην LGBT+ κοινότητα, αποκρύπτουν την ταυτότητα τους από το εργασιακό περιβάλλον εξαιτίας του φόβου των διακρίσεων, δείχνει πως η αλλαγή εξακολουθεί να είναι απαραίτητη. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ