- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Τσίπρας: Αυτή η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υπογράψει μνημόνιο
Τι δήλωσε ο πρωθυπουργός κλείνοντας τη συζήτηση στη Βουλή
«Όριο χρονικό στη διαπραγμάτευση δεν υπάρχει. Όριο για την κυβέρνηση είναι η επίτευξη μιας συμφωνίας που θα είναι βιώσιμη και δίκαιη. Όριο για την κυβέρνηση είναι η αξιοπρέπεια και το δίκαιο του ελληνικού λαού» είναι απάντηση που έδωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε όσους προειδοποιούν την κυβέρνηση ότι ο χρόνος λιγοστεύει και πρέπει να συμφωνήσει με τους δανειστές.
Αυτή η κυβέρνηση και αυτή η Βουλή δεν πρόκειται να ψηφίσει νέο μνημόνιο, είπε ο πρωθυπουργός ο οποίος κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας του έσπευσε να υπογραμμίσει ότι η τοποθέτηση του κ. Σαμαρά συμβάλλει θετικά στην εν εξελίξει διαπραγμάτευση. «Κρατώ ως θετικό και θέλω να το αναδείξω ότι σήμερα συντάσσεστε με την θέση ότι το κείμενο των θεσμών δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό ως βάση διαπραγμάτευσης», είπε ο πρωθυπουργός και επανέλαβε ότι αυτή η κυβέρνηση δεν πρόκειται να δεχθεί συμφωνία που δεν θα εμπεριέχει την προοπτική αναδιάρθρωσης του χρέους ώστε η χώρα να μπορέσει με ασφάλεια να βγει στις αγορές.
Βρισκόμαστε στο πιο κρίσιμο σημείο της διαπραγμάτευσης, είπε ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας του, εξηγώντας γιατί επέλεξε να μην υψώσει τους τόνους, «παρά τις πασιφανείς εγκληματικές ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων που συσσώρευσαν προβλήματα και καθιστούν την διαπραγματευτική προσπάθεια εξαιρετικά δύσκολη». Ωστόσο, ο κ. Τσίπρας σχολίασε τις εκτιμήσεις πολιτικών αρχηγών ότι η νέα κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα οδηγήσει τη χώρα σε τρίτο Μνημόνιο.
«Κατανοώ την προσδοκία σας. Κατανοώ τον κρυφό σας πόθο προκειμένου με αυτόν τον τρόπο να δικαιωθείτε αλλά και να καταφέρετε να κρύψετε τις μεγάλες ευθύνες σας για την πορεία αυτού του τόπου. Θέλω όμως να σας διαβεβαιώσω. Μην προσδοκάτε άδικα. Αυτή η κυβέρνηση και αυτή η Βουλή δεν πρόκειται να ψηφίσει νέο Μνημόνιο», είπε ο πρωθυπουργός καταχειροκροτούμενος από τα έδρανα της συμπολίτευσης. Επέμεινε δε λέγοντας: «και αν δίνουμε μια μάχη τέσσερις μήνες, είναι γιατί δεν ερχόμαστε όπως συνηθίζατε πέντε χρόνια τώρα, να υπογράφετε ότι ακριβώς σας έφερναν χωρίς να διαπραγματευτείτε».
Κλείνοντας τη συζήτηση στη Βουλή ο πρωθυπουργός δήλωσε πως «παρά τις δυσκολίες διατηρώ την αισιοδοξία μου ότι είμαστε κοντύτερα σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση παρά το γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες είχαμε μια εξέλιξη που όλους μας δυσαρέστησε. Όμως είμαι βέβαιος πως τις επόμενες ημέρες η ελληνική θέση και στάση που είναι συνεπής και ρεαλιστική θα δικαιωθεί» δήλωσε ο πρωθυπουργός κλείνοντας τη συζήτηση στη Βουλή. Μπορώ να συμπεράνω από το σύνολο των τοποθετήσεων ότι ορθώς προχωρούμε στη μη αποδοχή της πρότασης από τους τρεις θεσμούς ως βάση συζήτησης, είπε ο κ. Τσίπρας.
Φωτό: ΑΠΕ ΜΠΕ / ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι
Σε εκδήλωση στο Επιμελητήριο Ηρακλείου ο πρώην πρωθυπουργός
«Έδωσε πνοή στα μεγάλα δημόσια έργα και τις κρίσιμες υποδομές» - Η ανάρτηση του πρωθυπουργού
Συλλυπητήριο μήνυμα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Η εμπιστοσύνη δεν είναι δεδομένη. Είναι αποτέλεσμα συνέπειας μεταξύ αρχών και πράξης
Επί σειρά ετών υπουργός των κυβερνήσεων της ΝΔ
Ποιοι έχουν δικαίωμα υποβολής ένστασης
Το Σάββατο η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής - Χωρισμένη σε δύο στρατόπεδα η Κουμουνδούρου
«Η Παιδεία, τα Πανεπιστήμια και η Δημοκρατία προχωρούν μπροστά με ιδέες και έργο. Όχι με τρικάκια», δήλωσε ο υφυπουργός
Έμφαση στις σχέσεις καλής γειτονίας και τήρησης του διεθνούς δικαίου
Αιχμές και για Τσίπρα στον οποίο καταλόγισε «απουσία ουσιαστικής αντιπολίτευσης το 2019-2023»
Στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου ο υπουργός Υγείας
Προληπτικές εξετάσεις και επισκέψεις σε σπίτια από γιατρούς και νοσηλευτές των ΚΟΜΥ
Τι είπε κατά την τοποθέτησή του στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος
Προβλέπεται αύξηση έως 95% στους μισθούς Αρχιεπισκόπου και Μητροπολιτών
«Στηρίζουμε την ΕΛΑΣ, θα ήταν στρατηγικό λάθος η αντιπαράθεση μαζί της»
Όσα δήλωσε προσερχόμενος στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ
Συνομιλίες με ενδιαφέροντες ανθρώπους για ενδιαφέροντα πράγματα, εντός κι εκτός επικαιρότητας - πάντα με βλέμμα λοξό
«Αντιλαμβάνομαι πλήρως την ευθύνη μου απέναντι στην ιστορία της παράταξης την οποία αγαπώ από μικρό παιδί», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών
«Αν κάποιος κρύβεται και δεν έχει το θάρρος να αναλάβει τις ευθύνες του, σίγουρα αυτός δεν είναι ο Δήμαρχος», σημειώνει ο κ. Παπαδόπουλος
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.