Πολιτικη & Οικονομια

Γεωργιάδης: Καλά στο ΠΑΣΟΚ ούτε τα βίντεό μου δεν βλέπουν; Σχεδόν όσα είπε ο Ανδρουλάκης για το ΕΣΥ τα έχουμε ήδη κάνει

Ο υπουργός Υγείας απάντησε σημείο προς σημείο στις εξαγγελίες Ανδρουλάκη

Athens Voice News
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γεωργιάδης
© ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI

Γεωργιάδης κατά ΠΑΣΟΚ για το ΕΣΥ: «Σχεδόν όλα όσα είπε ο Ανδρουλάκης τα έχουμε ήδη κάνει»

Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης σχολίασε τις προτάσεις που παρουσίασε χθες (12.09) ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, από τη ΔΕΘ για το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Ο κ. Γεωργιάδης υποστήριξε ότι οι περισσότερες από τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ έχουν ήδη υλοποιηθεί ή βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ για τις υπόλοιπες ζήτησε συγκεκριμένες απαντήσεις και στοιχεία σχετικά με το πώς θα εφαρμοστούν και πώς θα χρηματοδοτηθούν.

«Σχεδόν όλα όσα είπε τα έχουμε ήδη κάνει και για τα υπόλοιπα δεν είπε τίποτε συγκεκριμένο. Άνθρακες ο θησαυρός», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Τι ακριβώς εξήγγειλε; Το “Προλαμβάνω” έχει ήδη γίνει»

Αναφερόμενος στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ για ανασυγκρότηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και εθνικά προγράμματα δωρεάν προσυμπτωματικού ελέγχου για καρκίνο, καρδιαγγειακά και χρόνια νοσήματα, ο υπουργός Υγείας επικαλέστηκε το πρόγραμμα «Προλαμβάνω».

Όπως υποστήριξε, 6,7 εκατομμύρια Έλληνες έχουν ήδη πραγματοποιήσει προληπτικές εξετάσεις για τα νοσήματα που ανέφερε ο κ. Ανδρουλάκης, ενώ τα αποτελέσματα είναι διαθέσιμα στους πολίτες μέσω του κινητού τους τηλεφώνου.

Ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε επίσης ότι το πρόγραμμα συνεχίζεται και μετά το Ταμείο Ανάκαμψης με εθνικούς πόρους, διερωτώμενος τι ακριβώς καινούργιο εξήγγειλε το ΠΑΣΟΚ.

Ο νέος υγειονομικός χάρτης και οι δομές που θα κλείσουν

Για την πρόταση σχετικά με έναν νέο υγειονομικό χάρτη, ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι αντίστοιχες εξαγγελίες έχουν γίνει από διαδοχικές κυβερνήσεις από το 1990.

Όπως είπε, η κυβέρνηση ήδη εκπονεί μέσω του Οργανισμού Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία έναν τέτοιο χάρτη, με τις προτάσεις να παρουσιάζονται σταδιακά και σε συνεννόηση με τις τοπικές κοινωνίες.

Παράλληλα, κάλεσε το ΠΑΣΟΚ να διευκρινίσει ποιες δομές θα κλείσουν, υποστηρίζοντας ότι διαφορετικά η σχετική πρόταση παραμένει χωρίς συγκεκριμένο περιεχόμενο.

«Ούτε τα βίντεό μου δεν βλέπουν;» για την τηλεϊατρική

Ιδιαίτερα αιχμηρός ήταν ο Άδωνις Γεωργιάδης σχετικά με την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για επέκταση της τηλεϊατρικής σε όλη τη χώρα.

«Μα ούτε τα βίντεο που ανεβάζω εδώ δεν βλέπουν;», σχολίασε χαρακτηριστικά, υποστηρίζοντας ότι το σύστημα τηλεϊατρικής έχει ήδη εγκατασταθεί στις δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Σύμφωνα με τον υπουργό, όλα τα Κέντρα Υγείας της χώρας διαθέτουν πλέον το σύστημα, ενώ το προσωπικό έχει εκπαιδευτεί και η λειτουργία του έχει ελεγχθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Όπως ανέφερε, το σύστημα επιτρέπει τη μεταφορά βιομετρικών δεδομένων των ασθενών και τη διασύνδεση με τον ηλεκτρονικό φάκελο υγείας και τα διαγνωστικά αποτελέσματα.

«Έχουμε ήδη αναβαθμίσει 170 Κέντρα Υγείας και 93 νοσοκομεία»

Αναφορικά με την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για αναβάθμιση των νοσοκομειακών υποδομών, ο κ. Γεωργιάδης υποστήριξε ότι η κυβέρνηση έχει ήδη προχωρήσει σε σημαντικές παρεμβάσεις.

Όπως ανέφερε, έχουν αναβαθμιστεί κτιριακά 170 Κέντρα Υγείας και 93 νοσοκομεία, ενώ χαρακτήρισε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ γενικόλογη, διερωτώμενος τι ακριβώς θα αλλάξει σε σχέση με τα έργα που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί.

Η αξιοκρατική επιλογή διοικήσεων μέσω ΑΣΕΠ

Για την πρόταση του ΠΑΣΟΚ σχετικά με αξιοκρατική επιλογή των διοικήσεων των νοσοκομείων, ο υπουργός Υγείας απάντησε ότι πλέον όλες οι διοικήσεις έχουν διοριστεί μέσω ΑΣΕΠ.

Παράλληλα, όπως σημείωσε, διαθέτουν συμβόλαια απόδοσης και συγκεκριμένη θητεία.

Ο κ. Γεωργιάδης κάλεσε το ΠΑΣΟΚ να διευκρινίσει εάν, σε περίπτωση που αναλάβει τη διακυβέρνηση, θα αντικαταστήσει ακόμη και όσους διοικήθηκαν μέσω της διαδικασίας του ΑΣΕΠ.

«Πόσες παραπάνω αυξήσεις θα δώσει το ΠΑΣΟΚ και από πού;»

Στο θέμα των μισθολογικών αυξήσεων για γιατρούς και νοσηλευτές, ο υπουργός Υγείας αναγνώρισε ότι οι αμοιβές στο ΕΣΥ παραμένουν χαμηλές, υποστήριξε όμως ότι η κυβέρνηση έχει ήδη προχωρήσει σε αυξήσεις σημαντικά υψηλότερες από τη μέση αύξηση στο Δημόσιο.

Ιδιαίτερα για τους γιατρούς του ΕΣΥ, αναφέρθηκε στις αυξήσεις, στη μείωση της φορολογίας μέσω της αυτοτελούς φορολόγησης των εφημεριών, στην αύξηση των επιδομάτων για τις άγονες περιοχές, καθώς και σε ενισχύσεις από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και ιδιωτικές χορηγίες.

«Παραμένουμε όμως χαμηλά, το παραδέχομαι», ανέφερε, ζητώντας από το ΠΑΣΟΚ να απαντήσει συγκεκριμένα πόσες επιπλέον αυξήσεις θα δώσει και από πού θα προκύψουν οι πόροι.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο Άδωνις Γεωργιάδης υποστήριξε ότι οι προτάσεις του Νίκου Ανδρουλάκη για το ΕΣΥ δεν περιλαμβάνουν ουσιαστικά νέες παρεμβάσεις, καθώς, όπως είπε, «σχεδόν όλα όσα είπε τα έχουμε ήδη κάνει».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY