- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
ΕΚΤ: Προς νέα αύξηση επιτοκίων την Πέμπτη λόγω ενεργειακής κρίσης και πληθωρισμού
Δεύτερη αναπροσαρμογή για φέτος στο 2,5% - Άλμα στις τιμές φυσικού αερίου και πετρελαίου
Η ΕΚΤ αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης την Πέμπτη - Η γεωπολιτική κρίση εκτινάσσει τις τιμές της ενέργειας.
Σε νέα αύξηση των βασικών επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, διαμορφώνοντας το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων στο 2,5%, αναμένεται να προχωρήσει την ερχόμενη Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Πρόκειται για τη δεύτερη ανοδική αναπροσαρμογή εντός του έτους, μετά από εκείνη του Ιουνίου, σε μια προσπάθεια ανασχετικής παρέμβασης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα απέναντι στις πληθωριστικές πιέσεις που τροφοδοτεί η παρατεταμένη γεωπολιτική κρίση στη Μέση Ανατολή.
Προεξοφλημένη η απόφαση από τις αγορές
Η κίνηση αυτή έχει ήδη ενσωματωθεί στις αγορές χρήματος, γεγονός που αποτυπώνεται στην ανοδική τροχιά των δεικτών Euribor. Ειδικότερα, το Euribor τριών μηνών υπολογίζεται πλέον στο 2,65% (από 2,31% στις αρχές Ιουλίου), επηρεάζοντας άμεσα τις δόσεις των δανείων κυμαινόμενου επιτοκίου.
Την κατεύθυνση της απόφασης επιβεβαίωσαν με δημόσιες τοποθετήσεις τους η Ιζαμπέλ Σνάμπελ, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, καθώς και ο πρόεδρος της Bundesbank, Γιόαχιμ Νάγκελ. Σύμφωνα με τα στελέχη της τράπεζας, οι αναταράξεις στη ναυσιπλοΐα στα Στενά του Ορμούζ και η ανθεκτικότητα της οικονομίας διατηρούν τον πληθωρισμό πάνω από τον στόχο του 2%, με τα στοιχεία της Eurostat για τον Αύγουστο να δείχνουν άνοδο στο 3,3%.
Ενεργειακός κίνδυνος και διεθνές περιβάλλον
Η κύρια ανησυχία της ΕΚΤ εστιάζεται στη διασπορά των ενεργειακών ανατιμήσεων στο σύνολο της οικονομίας. Η ευρωπαϊκή τιμή του φυσικού αερίου (TTF) ξεπέρασε τα 70 ευρώ ανά μεγαβατώρα καταγράφοντας υπερδιπλασιασμό από τις αρχές του 2026, ενώ το πετρέλαιο κινείται κοντά στα 95 δολάρια το βαρέλι. Η χαμηλή πληρότητα των ευρωπαϊκών αποθηκών φυσικού αερίου (στο 65%) επιτείνει τους κινδύνους εν όψει του χειμώνα.
Την ίδια πολιτική σφιχτής νομισματικής πολιτικής εξετάζει και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed). Ο πρόεδρος της Fed, Κέβιν Γουόρς, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων (που σήμερα βρίσκονται στο 3,50%-3,75%), εφόσον ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ποιες ειδικότητες ζητούνται
Στο Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της ΚΕΔΕ, ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης
Η ανάρτηση του υφυπουργού Εξωτερικών
«Η αριστερή πλουτοκρατία στήριξε την επάνοδό του»
«Στη γωνία ο κ. Πιερράκης, διαστρεβλώνει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για να ξεφύγει από τη μέγγενη των κόκκινων δανείων»
Τι δείχνουν τα επίσημα στοιχεία για την παραγωγή, τις εισαγωγές, τις εξαγωγές και τα αποθέματα οίνου
Ο υπουργός Οικονομικών διαβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει νοικοκυριά και δανειολήπτες
Χωρίς αίτηση η πρώτη πληρωμή με τα αναδρομικά
Νωρίτερα οι πληρωμές, τι ώρα μπαίνουν στα ΑΤΜ
Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε «ανακοίνωση που περιμένει καιρό η περιοχή»
«Καμία έννομη συνέπεια από την επικύρωσή του», λέει η Αθήνα
Τι καταγγέλλει το DiEM25
Το περιστατικό που καταγράφηκε στα Χανιά
Απόδοση του περίκεντρου ναού στη Μαξιμιανούπολη Ροδόπης
Από τη συμμετοχή και τα παπούτσια μέχρι το ξενοδοχείο και τη διατροφή
Στα ψηφοδέλτια με απόφαση Μητσοτάκη
«Ο κάθε πρύτανης είναι ελεύθερος να προστατεύει το Πανεπιστήμιό του σύμφωνα με τον νόμο» σημείωσε ο υφυπουργός Παιδείας
Βήμα - βήμα πώς θα γίνει η αίτηση
Πώς σχολίασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ τα αίτια πίσω από το αποτέλεσμα των ενδιάμεσων εκλογών
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.