- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Γεωργιάδης για Ταμείο Καινοτομίας: «Αντιγράψαμε σε μεγάλο βαθμό το μοντέλο της Ιταλίας»
Τι είπε για τις φερόμενες πιέσεις από την Κίμπερλι Γκίλφοϊλ υπέρ αμερικανικών φαρμακευτικών
Άδωνις Γεωργιάδης: Στη Βουλή το νομοσχέδιο για το Ταμείο Καινοτομίας και τα νέα φάρμακα
Στην ολομέλεια της Βουλής εισάγεται αύριο και μεθαύριο προς συζήτηση και ψήφιση το σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας με τίτλο «Σύσταση Ταμείου Καινοτομίας - Πρόσβαση των ασθενών σε νέα φάρμακα και θεραπείες - Βελτίωση των υπηρεσιών υγείας και άλλες διατάξεις».
Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από την επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, με τη Νέα Δημοκρατία να ψηφίζει υπέρ, το ΚΚΕ και την Πλεύση Ελευθερίας να καταψηφίζουν, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν στην ολομέλεια.
Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης υποστήριξε ότι το Ταμείο Καινοτομίας δημιουργείται για να εξασφαλιστεί η πρόσβαση των ασθενών σε νέα και καινοτόμα φάρμακα, χωρίς να επιβαρύνεται δυσανάλογα ο συνολικός φαρμακευτικός προϋπολογισμός.
Όπως ανέφερε, «εάν δεν βάλουμε φίλτρα ελέγχου και διαδικασίες, στο τέλος ετεροβαρώς όλος ο προϋπολογισμός θα πηγαίνει για αυτά τα σκευάσματα και δεν θα έχουμε χρήματα για τα άλλα φάρμακα».
Ο Άδωνις Γεωργιάδης σημείωσε ότι το μοντέλο βασίζεται σε αντίστοιχη αρχιτεκτονική που εφαρμόζεται ήδη σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και ειδικά στην Ιταλία. Παράλληλα, εξήγησε ότι τα νέα φάρμακα θα αξιολογούνται ανά τριετία, ώστε να εξετάζεται αν αποδίδουν τα αποτελέσματα που υπόσχονται.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, όσα σκευάσματα αποδεικνύονται αποτελεσματικά θα παραμένουν στο καθεστώς χαμηλού claw back, ενώ όσα δεν επιτυγχάνουν τους στόχους θα επιστρέφουν στο υψηλότερο καθεστώς επιβάρυνσης.
Ο Άδωνις Γεωργιάδης απέρριψε επίσης τους ισχυρισμούς ότι η δημιουργία του Ταμείου Καινοτομίας σχετίζεται με πιέσεις της Αμερικανίδας πρέσβειρας Κίμπερλι Γκίλφοϊλ ή αμερικανικών φαρμακευτικών εταιρειών.
Όπως είπε, ο πρωθυπουργός είχε ανακοινώσει την πρόθεση δημιουργίας του Ταμείου ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2025 στη ΔΕΘ, ενώ η ίδια η πρέσβης ήρθε στην Ελλάδα τον Νοέμβριο του 2025.
«Πώς είναι δυνατόν κάτι που ανακοινώσαμε πολλούς μήνες πριν καν γνωρίσουμε την κυρία Γκίλφοϊλ, να είναι αποτέλεσμα της δικής της βούλησης;» διερωτήθηκε.
Ο υπουργός ανακοίνωσε ακόμη ότι θα κατατεθεί νομοθετική βελτίωση ώστε να συμμετέχουν και εκπρόσωποι των ασθενών στην επιτροπή του Ταμείου Καινοτομίας.
Σχετικά με τη διάταξη που αφορά την απαγόρευση πώλησης ανθού βιομηχανικής κάνναβης, διευκρίνισε ότι δεν αφορά τη φαρμακευτική κάνναβη ούτε άλλα προϊόντα κάνναβης που διατίθενται σε ελεγχόμενες μορφές από εξειδικευμένα καταστήματα.
Απαντώντας σε επικρίσεις για το υψηλό claw back στην Ελλάδα, ο Άδωνις Γεωργιάδης υποστήριξε ότι η χώρα διατηρεί υψηλότερες τιμές αναφοράς και πιο εύκολη πρόσβαση των ασθενών στα φάρμακα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
«Δεν αντιδικούμε ούτε με τη φαρμακοβιομηχανία ούτε με τους ασθενείς. Δημιουργούμε ένα σύστημα διαφανές και βιώσιμο», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο υπουργός αναφέρθηκε και στο νοσοκομείο Νίκαιας, υποστηρίζοντας ότι έχει ενισχυθεί σημαντικά σε προσωπικό και χρηματοδότηση τα τελευταία χρόνια.
Όπως είπε, ο προϋπολογισμός του νοσοκομείου αυξήθηκε από 33,3 εκατ. ευρώ το 2019 σε 58,7 εκατ. ευρώ σήμερα, ενώ αυξήθηκαν και οι θέσεις μόνιμων ιατρών, νοσηλευτών και ειδικευόμενων.
Τέλος, αναφέρθηκε και στο ζήτημα των συνενώσεων νοσοκομείων, σημειώνοντας ότι σε αρκετές περιπτώσεις τα μικρότερα νοσοκομεία ωφελούνται από τη σύνδεση με μεγαλύτερα ιδρύματα, καθώς έτσι διευκολύνεται η στελέχωσή τους.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το κρίσιμο ερώτημα για τον Αλέξη Τσίπρα δεν είναι αν επιστρέφει με νέο κόμμα
Οι μεγάλες ιστορικές καμπές σπάνια γίνονται αντιληπτές τη στιγμή που συμβαίνουν
Η ομιλία του στην 1η Σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου του νέου του κόμματος
«Και δίπλα μου ήρθαν πολλοί καλοθελητές» - Η ανάρτηση της Μαρίας Καρυστιανού
«Γιατί επτά χρόνια τώρα είναι τροχονόμος ισχυρών οικονομικών συμφερόντων»
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέρριψε τις οικονομικές προτάσεις του Αλέξη Τσίπρα, χαρακτηρίζοντάς τις ανέφικτες και λαϊκιστικές
Με μια φράση από το Toy Story σχολίασε ο πρωθυπουργός τη συνάντησή του με τον Αδριανό Γολέμη
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απένειμε τα ξίφη στους νέους και στις νέες Αξιωματικούς τάξεως 2026
Γ. Κώτσηρας: «Η οδική ασφάλεια και η προστασία της ανθρώπινης ζωής αποτελούν αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα»
«7 χρόνια μετά είναι ευκαιρία να ξανασυστηθούμε, η Ελλάδα αλλάζει και προχωράει μπροστά» - Η ανάρτηση του υπουργού Επικρατείας
Επίσκεψη του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής στα ναυπηγεία της ONEX
Αρνήθηκαν τις κατηγορίες οι Δημήτρης Μελάς και Αθανασία Ρέππα κατά την απολογία τους
Κεραμέως: «Το μισθολογικό χάσμα έχει μειωθεί σημαντικά, αλλά δεν έχει εξαλειφθεί»
Σε μία Κυριακή η εκλογή δημάρχων και περιφερειαρχών
Συνάντηση του υπουργού Οικονομίας με τον πρωθυπουργό, Πέτερ Μαγιάρ
Αναβάθμιση του σχολικού περιβάλλοντος με έμφαση στον ρόλο της τεχνολογίας
Ο πρωθυπουργός συνομίλησε με παιδιά για το Μουντιάλ, συμμετείχε σε δραστηριότητες και περπάτησε στην αγορά
Ο αναπληρωτής υπουργός προανήγγειλε τρεις δράσεις χρηματοδότησης
Το μήνυμα του πρώην πρωθυπουργού στους τομεάρχες του κόμματός του
50 εκατ. ευρώ για τη διαστημική πολιτική
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.