Πολιτικη & Οικονομια

Αυτό θα αργήσει, μίστερ Τζον

Ας μοιραστούμε πιο δίκαια τον πλούτο που έχουμε

96282-643740.jpg
Γιώργος Δημακόπουλος
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
96270-193162.jpg

Τη μέρα της Πρωτομαγιάς τα media μάς γνώρισαν τον άστεγο συμπολίτη μας που ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών τού έδωσε 10,5 ευρώ. Τα 15 λεπτά διασημότητας του Γουόρχολ πέρασαν, τα φώτα της τηλεοπτικής κάμερας έσβησαν, και ο καθένας τους ακολούθησε την προγραμματισμένη του πορεία. Ο υπουργός, το minicooper και το πλοίο για Αίγινα και τις σειρήνες της δημοσιότητας και του λιτού βίου, εμείς στην Κίρκη της αδράνειας και του ωχαδελφισμού, και ο συμπολίτης μας στην οδύσσεια του για στέγη και τροφή και το δικό του λιτό βίο. Και τις 3 ημέρες πιθανότατα να κοιμήθηκε σε κάποιο χαρτοκούτι και εκεί θα συνεχίσει να κοιμάται. Άλλωστε δεν ενδιαφερθήκαμε να μάθουμε. Θα περάσει και άλλες φορές μπροστά μας, αλλά δεν θα τον αναγνωρίσουμε, αν και «τηλεοπτικός», γιατί 20 χιλιάδες άστεγοι είναι αόρατοι για εμάς, για τους πολλούς. Σε μια χώρα που έχει σπρώξει 1,3 εκ. πολίτες της στην ανεργία και το περιθώριο, και οι μοναδικές κόκκινες γραμμές (κατακόκκινες κατά τον κ. Στρατούλη) δεν αφορούν προγράμματα αναδιανομής του όποιου πλούτου διαθέτει το δημόσιο, δεν αφορούν προγράμματα εύρεσης στέγης από τα εκατοντάδες άδεια ακίνητα του ελληνικού κράτους, ούτε αφορούν για προγράμματα ένταξης αστέγων στην αγορά εργασίας και την αποκατάστασή τους στον κοινωνικό ιστό, αλλά αφορούν την προάσπιση των συμφερόντων του Μινώταυρου της ελληνικής γραφειοκρατίας. Κόκκινες γραμμές για τους 1,3 εκ. άνεργους δεν υπάρχουν, θα πληρώσουν και φέτος ΕΝΦΙΑ, κατακόκκινες γραμμές υπάρχουν μόνο και για τους καλούς αλλά και για τους κακούς δ.υ. και για τους συνταξιούχους ανεξαρτήτως ηλικίας και ενσήμων. Οι υπόλοιποι άδικα ή δίκαια είμαστε εκτός κόκκινων γραμμών, είμαστε αυτοί που με κάποιον τρόπο θα πληρώσουν τις κόκκινες γραμμές. Και 1,3 εκ. άνεργοι είναι στατιστικές στο περιθώριο.

Η πρόταση του υπουργού στον άστεγο κ. Ζάγκα ήταν να πάει να κάνει χαρτιά γιατί θα βγάλουν κονδύλι για τους άστεγους για 90.000 αιτήσεις. Λεπτομέρεια, οι άστεγοι στην Ελλάδα υπολογίζονται στους 20 χιλιάδες (όσοι μένουν στο δρόμο είναι περίπου 1.800) συν όσους προσωρινά διαμένουν στη χώρα, οικονομικοί μετανάστες και πρόσφυγες. Λεπτομέρεια, καμία ενημέρωση για νέο πρόγραμμα αποκλειστικά για αστέγους δεν υπάρχει ούτε στη Βουλή ούτε στο υπουργείο. Από τις 15/9/14 ο τότε υφυπ. Εργασίας Κεγκέρογλου είχε ανακοινώσει τη «Στέγαση και Επανένταξη» με σκοπό τη στέγαση, και την εργασιακή επανένταξη 1.200 αστέγων συμπολιτών μας προϋπολογισμού 9,4 εκατ. ευρώ, ο ο οδηγός εφαρμογής του προγράμματος είναι εδώ

Από την κυβέρνηση «κοινωνικής σωτηρίας» κανένα νεότερο, γιατί εμείς προτιμάμε να δώσουμε 500 εκ. για παλιοσίδερα αεροπλάνα orion να γράψει καμιά παραγγελία το Υπουργείο  Αμύνης, γιατί το Αιγαίο τελικά δεν ανήκει στα ψάρια του, σε αντίθεση με όσα λέγαμε στη νιότη μας.

Στις 23/3/2011, όταν οι υποσχέσεις ήταν τζάμπα και έφερναν ψηφαλάκια, ο Σύριζα είχε καταθέσει ερώτηση στη βουλή για τα ανεκμετάλλευτα ευρωπαϊκά κονδύλια για τους άστεγους και οι Λαφαζάνης, Πασχαλίδου, Κριτσωτάκης κατέληγαν:

Ερωτώνται οι κ.κ. υπουργοί...

Προτίθενται να χρησιμοποιήσουν άμεσα τη διάταξη του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης για παροχή βοήθειας στέγασης σε αστέγους, οι οποίοι προφανώς αποτελούν περιθωριοποιημένη κοινότητα;

Θα αιτηθούν στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο για χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Άνθρώπινου Δυναμικού» προκειμένου να δρομολογηθεί η κοινωνική και επαγγελματική ένταξη των αστέγων;» (διαβάστε εδώ).

Θα ήταν προβοκατόρικο τις επόμενες ημέρες βουλευτές άλλων κομμάτων να πάρουν αυτούσια την ερώτηση και να την ξανακαταθέσουν στη βουλή, στην κυβέρνηση «κοινωνικής σωτηρίας»; Ο σεβασμός των λόγων σου δεν είναι προβοκάτσια. Προβοκάτσια είναι να μην τα θυμάσαι. Οι άστεγοι είναι η αδιαφορία μια κωλοπετσωμένης κοινωνίας αυθαίρετης δόμησης, είναι το ρέψιμο στο πρόσωπο του πεινασμένου από τη χορτάτη κοινωνία που ξέρει να κατηγορεί μόνο τους άλλους, την τρόικα, τον Σόιμπλε, τον παγκόσμιο καπιταλισμό, και ποτέ την ίδια. Ακόμη και για την αδιαφορία της, βρίσκει άλλοθι σε 10,5 ευρώ μπουρμπουάρ off camera. Αφήνεις 1 ευρώ στο παιδί στα φανάρια, ανοίγεις το ραδιόφωνο δυνατά στον Κραουνάκη, τραβάς χειρόφρενο στη λογική, ανασαίνεις αξιοπρέπεια και μεταθέτεις σε βάθος 4ετίας τις 100 πρώτες ημέρες. Εμείς θα αλλάξουμε την Ευρώπη, ok, αλλά μέχρι τότε ας έχουμε βρει μόνιμη στέγη για 1.800 συμπολίτες μας.

Ο άστεγος κ. Ζάγκας ενημέρωσε τον υπουργό για το πρόγραμμα ότι «αυτό θα αργήσει, μίστερ Τζον», επειδή σίγουρα ξέρει καλύτερα από αυτόν, και προτίμησε τα 10,5 ευρώ στο χέρι. Γιατί η ζωή δεν μπορεί να περιμένει τη γραφειοκρατία των μηχανισμών. Ίσως ο υπουργός να ξανασκέφτηκε εκείνο το στομφώδες που είχε πει ότι «ότι το μοναδικό πράγμα που θέλει ο κόσμος δεν είναι χρήματα ή δουλειές αλλά αξιοπρέπεια και αυτό τους το έχουμε δώσει».Το καλύτερο που έχει να κάνει ο υπ. οικ. είναι να τα πάρει στο κρανίο, με την αδράνεια του ίδιου και των υπολοίπων υπουργών, και την επόμενη φορά που θα θέλει να πιει μια μπίρα στα Εξάρχεια, ας αλλάξει πορεία και ας πεταχτεί μέχρι τον Κεραμεικό, Κωνσταντινουπόλεως 30, στην Κλίμακα, είναι το «καφέ ουζερί των αστέγων» και η κλίμακα αξιών δεν μετρά σε lifestyle πόζες αλλά σε ανθρωπιά και ανοιχτές αγκαλιές. Και μετά να τρέξει στο υπουργείο του και να σπάσει τη γραφειοκρατία που κοστίζει 3 δις ευρώ στον Έλληνα πολίτη, και να κάνει πράξη από την επόμενη μέρα όσες δράσεις απαιτούνται για την πρόληψη του φαινομένου και κυρίως την ένταξη αστέγων στην αγορά εργασίας και την αποκατάστασή τους στον κοινωνικό ιστό. Να πετύχει εκεί που τραγικά απέτυχαν οι προηγούμενοι κυβερνώντες.

Αυτό, για αρχή, είναι το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε και εμείς, να τα πιούμε στον Κεραμεικό, να αγοράσουμε μια «Σχεδία», να ακολουθήσουμε για 2 ώρες τις «αόρατες διαδρομές» και να αναζητήσουμε τους τρόπους που οι 20 χιλιάδες συμπολίτες μας δεν θα κάνουν τράκα στον κάθε υπουργό 10 ευρώ γιατί το σχέδιο θα αργήσει, mr John. Να απαιτήσουμε το σχέδιο για τους 20 χιλιάδες συμπολίτες μας να ξεκινήσει αύριο και να μην αργήσει, mr John. Ας μοιραστούμε πιο δίκαια τον πλούτο που έχουμε.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.