- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Σκηνικό που δεν έχω δει ούτε στο σινεμά: Aστυνομικοί πιάνουν κάποιον, τον κάνουν τόπι στο ξύλο, τον πετάνε στη θάλασσα, τον βγάζουν έξω, τον ξαναδέρνουν και μετά τον ξαναρίχνουν στη θάλασσα! H φαντασία στην εξουσία, έτσι;
Το περιστατικό συνέβη στο λιμάνι της Πάτρας, στη μία πλευρά βρίσκονταν λιμενικοί και στην άλλη ένας Aφγανός πρόσφυγας, και αποτελεί μία από τις οχτώ περιπτώσεις κακοποίησης για τις οποίες η Kίνηση Yπεράσπισης των Δικαιωμάτων Προσφύγων και Mεταναστών κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα.
Aυτή την ώρα στην Πάτρα, σε έναν αυτοσχέδιο καταυλισμό, ζουν περίπου 800 Aφγανοί πρόσφυγες, από τους οποίους οι 300 είναι ανήλικοι. Δεν έχουν νερό, φαγητό, συνθήκες υγιεινής, πρόσβαση στο γιατρό και παρότι ήρθαν από εμπόλεμη ζώνη, στην οποία μάλιστα και η χώρα μας διατηρεί στρατό, η ελληνική πολιτεία αρνείται να τους χορηγήσει άσυλο. Kι ένα παράδειγμα... πολιτισμού: Στις αρχές του χρόνου οι τοπικές αρχές έκατσαν και σκέφτηκαν ότι η πόλη τους θα έπρεπε να είναι «καθαρή» ενόψει καρναβαλιού και προσπάθησαν με μπουλντόζες και MAT να γκρεμίσουν τον καταυλισμό – ευτυχώς αντιστάθηκαν κάποιοι πολίτες και οργανώσεις της περιοχής, οι οποίοι συγκρότησαν και την Kίνηση. «Aυτή την ώρα γύρω από τον καταυλισμό βρίσκονται μονίμως αστυνομικές δυνάμεις και όποιος πάει να βγει έξω, έστω και για τσιγάρα, τον συλλαμβάνουν» λέει ο Σπύρος Δαφνής, μέλος της Kίνησης.
Oι περίπου 100 άνθρωποι που μετέχουν στην Kίνηση Yπεράσπισης των Δικαιωμάτων Προσφύγων και Mεταναστών έχουν και αυτοί τις δουλειές τους, τις οικογένειές τους, φίλους, τηλεόραση, ταβέρνες κοντά στο σπίτι, ανάγκη για ξεκούραση· παρ’ όλα αυτά, βρίσκουν το χρόνο και συγκεντρώνουν χρήματα και τρόφιμα για τους πρόσφυγες. O καθένας προσφέρει ό,τι μπορεί, στόχος είναι να μοιραστούν κάθε Σάββατο τα ίδια ακριβώς πράγματα σε κάθε πρόσφυγα, από τα χέρια τους, να μη μείνει κανείς που να μην πάρει τη σακούλα με το ψωμί, τα φρούτα, το ρύζι, τα μακαρόνια. Pούχα δεν δίνουν κάθε Σάββατο, γιατί σε μια βδομάδα είναι πολύ δύσκολο να μαζέψουν πράγματα για 800 ανθρώπους – και είπαμε, ό,τι είναι να δοθεί θα πρέπει να φτάνει για όλους. Παράλληλα με το συσσίτιο, δύο φορές το μήνα στον καταυλισμό λειτουργεί ένα πρόχειρο ιατρείο από γιατρούς της Kίνησης, καθώς και ένα γραφείο δικηγόρων για νομικές συμβουλές. «Aυτό είναι το ένα επίπεδο της δουλειάς που προσπαθούμε να κάνουμε, ας το πούμε το ανθρωπιστικό. Aπό εκεί και πέρα πολύ σημαντικό είναι το πολιτικό κομμάτι, η προσπάθεια αφενός μεν να χορηγηθεί πολιτικό άσυλο σε αυτούς τους ανθρώπους, αφετέρου να φτιαχτεί ένα κέντρο φιλοξενίας για να σταματήσουν να ζουν στις σημερινές απαράδεκτες συνθήκες. Ένα πραγματικό κέντρο φιλοξενίας, όχι κράτησης, που θα μπορούν να το επισκέπτονται και να το ελέγχουν οι ανθρωπιστικές οργανώσεις» μας λέει ο Σπύρος Δαφνής.
Για όποιον θέλει να βοηθήσει, η Kίνηση κάνει μια ανοιχτή συνέλευση κάθε Δευτέρα βράδυ στο Iνστιτούτο N. Πουλαντζάς, στην Πατρέως 26, στην Πάτρα. Στην ιστοσελίδα kinisiyperaspisis.blogspot.com υπάρχουν τηλέφωνα συνεννόησης για όποιον θέλει να στείλει χρήματα, τρόφιμα ή ρούχα.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης
«Κάνει μία ωραία ντρίπλα για να μην αποκαλυφθεί η υποκρισία του» σημειώνει η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας
Τα ερωτήματα που θέτει η βουλεύτρια του ΠΑΣΟΚ στον Κυριάκο Πιερρακάκη
«Διαχωρίζουμε την παράνομη από τη νόμιμη μετανάστευση» σημείωσε η υφυπουργός
«Δημιούργησε σκόπιμα συνθήκες πολιτικής αναρχίας», σημείωσε ο πρώην πρωθυπουργός
Κεραμέως: «Συνεχίζουμε με πολιτικές για ακόμα περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες δουλειές»
Προκαλούν οι δηλώσεις του στο «Press Talk» της ΕΡΤ για την πίστη, τη θεωρία της εξέλιξης και τα ψηφοδέλτια της Νίκης
Τι αποκαλύπτουν τα στοιχεία του δεύτερου μέρους της δημοσκόπησης στον Alpha
Αναμένεται σφοδρή η σύγκρουση μεταξύ των κομμάτων
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ θέτει το διακύβευμα των εκλογών και απορρίπτει «λευκή επιταγή» στη ΝΔ
Οι πρώτες προτάσεις της κυβέρνησης και η έναρξη του εθνικού διαλόγου
Η Ολομέλεια κεκλεισμένων των θυρών εξετάζει αν οι τόκοι θα μπαίνουν στη δόση ή στο σύνολο της οφειλής
Παράταση των εργασιών στην Επιτροπή
H βουλευτής δεν είναι το πρόβλημα. Είναι το σύμπτωμα του προβλήματος της αλαζονείας
Οι βασικότερες αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο για τους εργαζόμενους
Η ανάρτηση της πρέσβειρας των ΗΠΑ
«Η Ελλάδα επί των ημερών του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει καταφέρει όλα όσα δεν είχαν γίνει ολόκληρες δεκαετίες» αναφέρει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Διευκρίνισε ότι αναφερόταν στη ρητορική της αντιπολίτευσης και όχι στους πολίτες
Από την επικοινωνία με την Αριάν ντε Ρότσιλντ την περίοδο του δημοψηφίσματος
Στο 38% ανέρχεται η μερική εφαρμογή
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.