- CITY GUIDE
- PODCAST
-
20°
Γιατί θα αργήσουμε να δούμε μείωση της τιμής στη βενζίνη
Η αγορά πετρελαίου έχει τους δικούς της νόμους
Ακριβή μου βενζίνη θα πουν τόσο στην έξοδο του Πάσχα όσο και στην επιστροφή από το χωριό οι οδηγοί στην Ελλάδα, παρά την πτώση τιμών στο πετρέλαιο μετά την εκεχειρία στο Ιράν
Η εκεχειρία 15 ημερών μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν, την οποία αποδέχεται το Ισραήλ σύμφωνα με τον Ντόναλντ Τραμπ, γέμισε προσδοκίες τους οδηγούς ότι η τιμή στη βενζίνη θα πέσει σύντομα.
Ήδη, το βαρέλι στο πετρέλαιο έχει κατέβει κάτω από τα 100 δολάρια, με το Brent στα 94,29 δολάρια και το αμερικανικό αργό στα 95,56 δολάρια. Και οι δύο δείκτες του «μαύρου» χρυσού καταγράφουν πτώση άνω του 13% μετά την ανακοίνωση για την κατάπαυση πυρός στο Ιράν.
Ωστόσο, η ακριβή βενζίνη είναι μια πραγματικότητα, την οποία οι οδηγοί -ειδικά στην Ελλάδα- θα αντιμετωπίζουν καθημερινά για αρκετό καιρό. Σύμφωνα με ανάλυση του Reuters, μετά την αρχική ανακούφιση στις αγορές, έρχεται στην επιφάνεια η σύνθετη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην παγκόσμια ζήτηση και προσφορά πετρελαίου μετά το κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ από το Ιράν.
Ακόμα και αν γινόταν να περάσουν στο επόμενο 24ωρο όλα τα πλοία που έχουν ρίξει άγκυρα εδώ και καιρό ανοιχτά των δύο πλευρών του θαλάσσιου περάσματος, δεν θα ήταν άμεσα εφικτή μια ουσιαστική αποκατάσταση της παγκόσμιας προσφοράς. Οι ροές αργού πετρελαίου, διυλισμένων προϊόντων και υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), εξακολουθούν να επηρεάζονται από τις σοβαρές διαταραχές που προκάλεσε ο πόλεμος στο Ιράν. Τα αποθέματα στα διυλιστήρια έχουν κατέβει σημαντικά -ένας από τους βασικούς λόγους, μαζί με τη φορολογία στα καύσιμα, που ανεβάζει την τιμή στην αντλία.
Παράλληλα, καθοριστικό ρόλο παίζει και η αβεβαιότητα. Οι διαπραγματεύσεις που ακολουθούν μετά την εκεχειρία στο Ιράν δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα έχουν ουσιαστικό αποτέλεσμα, καθώς η Τεχεράνη διατηρεί τις «κόκκινες γραμμές» τόσο στο πυρηνικό όσο και στο βαλλιστικό της πρόγραμμα. Στην εξίσωση μπαίνει και η μεταβλητή για το ποιος θα έχει τον έλεγχο στα Στενά του Ορμούζ, καθώς αισίως ο Τραμπ εγείρει αξιώσεις για λογαριασμό των ΗΠΑ.
Πότε θα έχουμε ξανά φθηνή βενζίνη;
Την ίδια στιγμή, οι επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία είναι ήδη εμφανείς. Οι εφοδιαστικές αλυσίδες έχουν διαταραχθεί σε τέτοιο βαθμό, ώστε η αποκατάστασή τους να απαιτεί χρόνο, ακόμη και υπό ιδανικές συνθήκες. Στην Ασία, οι αγορές καυσίμων παραμένουν υπό πίεση, ενώ τα διυλιστήρια δυσκολεύονται να εξασφαλίσουν επαρκείς ποσότητες αργού, ώστε να αρχίσουν να κατεβαίνουν οι τιμές στη βενζίνη.
Ενδεικτικό της σύνθετης κατάστασης που έχει δημιουργηθεί με το πετρέλαιο, είναι η κίνηση της Σαουδικής Αραβίας να αυξήσει τις επίσημες τιμές πώλησης του πετρελαίου της σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Η απόφαση αυτή αντανακλά την έντονη ζήτηση και την αγωνία των αγοραστών να εξασφαλίσουν προμήθειες, ωθώντας το κόστος προς τα πάνω.
Έτσι, ακόμη και τώρα που οι διεθνείς τιμές στο πετρέλαιο δείχνουν να αποκλιμακώνονται, οι αυξήσεις μεταφέρονται στην τελική τιμή που πληρώνει ο καταναλωτής. Εξ ου και στην Ελλάδα τόσο η έξοδος του Πάσχα όσο και η επιστροφή από το χωριό θα γίνει με ακριβή βενζίνη, παρά το Fuel Pass 2026 και την επιδότηση στο diesel, η οποία έχει ήδη «εξαφανιστεί» στην αντλία.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Θα παραστεί στις εκδηλώσεις για τον Άγιο Δημήτριο, την απελευθέρωση και την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου
Ανάρτηση του πρωθυπουργού με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης κατά του Καρκίνου του Μαστού
Μήνυμα του κυβερνητικού εκπροσώπου για την ηλεκτρική διασύνδεση και το τουρκολιβυκό μνημόνιο
Η εβδομαδιαία ανασκόπηση του πρωθυπουργού - Τι αναφέρει για συνομιλίες με την Αίγυπτο, Μονή Σινά και φοροδιαφυγή
Οκτώ μήνες από τη νομοθέτηση της Εθνικής Κοινωνικής Συμφωνίας - Στο επίκεντρο κλαδικές και επιχειρησιακές ΣΣΕ
Η λειτουργία «Ψάξε μου Φθηνότερα» προσφέρει οικονομικές εναλλακτικές χωρίς αλλαγή καταστήματος
Αύξηση 9% στον αριθμό των συναλλαγών και μείωση 23% στα περιστατικά απάτης
Ένα ισχυρό μήνυμα ελπίδας, ανθρωπισμού και διεθνούς αλληλεγγύης
Σκληρή απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών στις δηλώσεις για τους μουφτήδες της Θράκης
Επικοινωνία με τον Αρχιεπίσκοπο Συμεών είχε ο πρωθυπουργός
«Σήμερα είναι μια ιστορική ημέρα για τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών
Στο βήμα της Παναττικής Συνδιάσκεψης της ΟΝΝΕΔ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Ο υπουργός Επικρατείας συγκρίνει την πορεία των δύο οικονομιών από το 2019 έως σήμερα
Παρεμβάσεις 500 εκατ. ευρώ, φοροαπαλλαγές, περιορισμοί στα Airbnb και νέα στεγαστικά προγράμματα
Ο αμερικανικός οίκος βλέπει ισχυρές δημοσιονομικές επιδόσεις, συνεχή μείωση του χρέους και ανθεκτική ανάπτυξη
O πρωθυπουργός υπερασπίστηκε την κυβερνητική πολιτική κατά της φοροδιαφυγής
Τα Βριλήσσια επισκέφτηκε ο πρωθυπουργός όπου πραγματοποίησε ομιλία σε πολίτες, ενώ είχε προηγηθεί επίσκεψή του στα αντιπλημμυρικά έργα της περιοχής
Οι ελλείψεις σε Παθολογικές και Επείγοντα
H απάντηση στην προτροπή της να στηρίξει την ΕΛΑΣ
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στον ρόλο της Εκκλησίας στη διατήρηση και ενίσχυση των δεσμών της Ελλάδας με την ομογένεια
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.