- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Εξωδικαστικός μηχανισμός: Ρεκόρ ρυθμίσεων οφειλών τον Μάρτιο
2.879 ρυθμίσεις ύψους 982 εκατ. ευρώ - Ενισχυμένη συμμετοχή και αυξημένες αιτήσεις
Ρεκόρ ρυθμίσεων, αυξημένες αιτήσεις και ενίσχυση προστασίας ευάλωτων οφειλετών μέσω εξωδικαστικού μηχανισμού
Ιστορικό υψηλό κατέγραψε τον Μάρτιο ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, καθώς πραγματοποιήθηκαν 2.879 ρυθμίσεις συνολικού ύψους 982 εκατ. ευρώ.
Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό ρυθμίσεων που έχει επιτευχθεί από την έναρξη λειτουργίας του εξωδικαστικού μηχανισμού, επιβεβαιώνοντας τη διεύρυνση της χρήσης του από νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Από αυτές, οι 650 ρυθμίσεις πραγματοποιήθηκαν βάσει του Ν. 5193/2025, ο οποίος εισήγαγε διευρυμένα κριτήρια επιλεξιμότητας και ενίσχυσε την υποχρέωση των πιστωτών να καταθέτουν πρόταση ρύθμισης. Οι αλλαγές αυτές φαίνεται να ενίσχυσαν σημαντικά το πλαίσιο προστασίας των οφειλετών, επιτρέποντας σε περισσότερους να ενταχθούν στη διαδικασία.
Αυξημένη ζήτηση για εξωδικαστικό μηχανισμό με ενισχυμένη τη συμμετοχή οφειλετών
Ιδιαίτερα αυξημένη ήταν και η κινητικότητα σε επίπεδο αιτήσεων. Οι νέες εκκινήσεις έφτασαν τις 6.674, καταγράφοντας υψηλό εξαμήνου, ενώ οι υποβολές αιτήσεων ανήλθαν σε 3.782, αυξημένες σε σχέση με τους δύο προηγούμενους μήνες.
Συνολικά, από την έναρξη λειτουργίας του εξωδικαστικού μηχανισμού έχουν ολοκληρωθεί 58.212 ρυθμίσεις, που αντιστοιχούν σε αρχικές οφειλές ύψους 18,08 δισ. ευρώ.
Κοινωνική προστασία - Στήριξη ευάλωτων και μείωση κόκκινων δανείων
Σημαντική παραμένει η συμμετοχή των οικονομικά ευάλωτων νοικοκυριών. Τον Μάρτιο ολοκληρώθηκαν 262 ρυθμίσεις για ευάλωτους οφειλέτες, εκ των οποίων 18 αφορούσαν άτομα με αναπηρία. Παράλληλα, 505 οφειλέτες έχουν εξασφαλίσει αναστολή μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης από την έναρξη του μηχανισμού, προστατεύοντας την περιουσία και την κύρια κατοικία τους.
Την ίδια στιγμή, θετική δυναμική καταγράφεται και στις διμερείς ρυθμίσεις με τους μεγάλους servicers. Τον Φεβρουάριο 3.641 οφειλέτες προχώρησαν σε ρυθμίσεις συνολικού ύψους 254 εκατ. ευρώ.
Σε επίπεδο τραπεζικού συστήματος, ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων υποχώρησε περαιτέρω στο 3,3% τον Δεκέμβριο του 2025, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, σημειώνοντας το χαμηλότερο επίπεδο από το 2002.
Τέλος, αυξημένη ήταν και η χρήση της υπηρεσίας εξυπηρέτησης myEGDIXlive. Το πρώτο τρίμηνο του 2026 πραγματοποιήθηκαν 12.529 ραντεβού, εκ των οποίων τα 8.501 αφορούσαν τον εξωδικαστικό μηχανισμό, ενώ το ποσοστό ικανοποίησης των πολιτών διαμορφώθηκε στο 96,8%.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ποιοι δικαιούνται και τρίτη δόση , τι ισχύει με τις πληρωμές μέσω IBAN
Η βουλεύτρια του ΠΑΣΟΚ μιλάει για τις πολιτικές εξελίξεις
Ο πρώην πρωθυπουργός θα παρουσιάσει το όνομα και την ιδρυτική διακήρυξη του νέου πολιτικού φορέα
Καταλύτης εξελίξεων σε ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά
Η ατζέντα των θεμάτων
Οι αποκαλύψεις του ντοκιμαντέρ στο «Χιλιοστό»
Τέσσερα τουρκικά αεροσκάφη προκάλεσαν παραβάσεις και παραβιάσεις στο βορειοανατολικό Αιγαίο
Συναντηση του Έλληνα Υπουργού Άμυνας με τον Έντι Ράμα στα Τίρανα
Αιχμές για το νέο κόμμα Τσίπρα και άνοιγμα σε ΜέΡΑ25
Πυρά του κατά του διοικητή της ΤτΕ
Κοινή γραμμή Ελλάδας και Λουξεμβούργου για την εφαρμογή του Νέου Ευρωπαϊκού Συμφώνου
Συνολικά 2.106 παιδιά που πέτυχαν την εισαγωγή τους στα Πανεπιστήμια θα λάβουν οικονομική επιβράβευση
Ρεκόρ σε αφίξεις και εισπράξεις με ώθηση από Ευρώπη και τουρισμό υψηλότερης δαπάνης
Από τον «Μεγάλο Περίπατο» και τον Δούκα μέχρι την τρομοκρατία και τα Τέμπη
Ο ΥΠΕΞ απαντά στα τουρκικά σχέδια και επιμένει στην άσκηση ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων
Απαντώντας στην κριτική που άσκησε νωρίτερα ο Τομέας Ενέργειας του κόμματος
Ο διοικητής της ΤτΕ προειδοποιεί για ενεργειακές πιέσεις λόγω Ορμούζ και δευτερογενείς επιπτώσεις
Πόσο πωλείται η βενζίνη στα πρατήρια
«Ρίξτε μεγαλύτερο βάρος στις νεότερες γενιές», ήταν το μήνυμα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.