- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Σαρακοστή 2026: Μεικτή εικόνα στις τιμές - Πάνω από 500 έλεγχοι στην αγορά
Σταθερές τιμές σε βασικά προϊόντα, αυξήσεις σε θαλασσινά και εντατικοί έλεγχοι από την αρμόδια Αρχή
Πού κινούνται οι τιμές των σαρακοστιανών - Πάνω από 500 έλεγχοι από την Αρχή Ελέγχου Αγοράς για την προστασία των καταναλωτών
Μεικτή εικόνα παρουσιάζουν οι τιμές των σαρακοστιανών προϊόντων στην ελληνική αγορά, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Ελέγχου Αγοράς και Προστασίας του Καταναλωτή.
Οι ελιές καταγράφουν μείωση περίπου 10% σε σύγκριση με τις τιμές των σαρακοστιανών προϊόντων το 2025, ενώ σταθερές παραμένουν οι τιμές σε λαγάνα, χαλβά και σουπιές. Αντίθετα, αυξήσεις σημειώνονται στα θαλασσινά, με τις γαρίδες να καταγράφουν άνοδο περίπου 5%, τα καλαμάρια 8% και τα χταπόδια έως 15%, κυρίως λόγω μειωμένης προσφοράς και δυσμενών καιρικών συνθηκών. Παράλληλα, η Αρχή έχει πραγματοποιήσει περισσότερους από 500 ελέγχους σε όλη τη χώρα, οι οποίοι θα ενταθούν το επόμενο τριήμερο.
Αναλυτικά, όπως αναφέρει ανακοίνωση η Ανεξάρτητη Αρχή Ελέγχου Αγοράς και Προστασίας του Καταναλωτή παρακολουθεί συστηματικά κατά τις τελευταίες ημέρες την εξέλιξη των τιμών και τη διαθεσιμότητα των σαρακοστιανών προϊόντων, εντείνοντας παράλληλα τους ελέγχους στην αγορά με στόχο τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας του ανταγωνισμού και την προστασία των καταναλωτών. Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί περισσότεροι από 500 έλεγχοι σε όλη την επικράτεια, οι οποίοι θα συνεχιστούν με αυξημένη ένταση κατά το προσεχές τριήμερο.
Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία της Αρχής, σήμερα, Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου, που παραδοσιακά σηματοδοτεί την ουσιαστική εντατικοποίηση του ανταγωνισμού στην αγορά των σαρακοστιανών, οι τιμές στα σούπερ μάρκετ και τις μεγάλες αγορές διαμορφώνονται ως εξής, σε σύγκριση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2025:
- Ελιές: μείωση περίπου 10%
- Λαγάνα: σταθερή τιμή
- Χαλβάς: σταθερή τιμή
- Σουπιές: σταθερή τιμή
- Γαρίδες: αύξηση περίπου 5%
- Καλαμάρια: αύξηση περίπου 8%
- Χταπόδια: αύξηση περίπου 15%
Οι ανατιμήσεις που καταγράφονται κυρίως σε γαρίδες, καλαμάρια και χταπόδια αποδίδονται σε σημαντικό βαθμό στη μειωμένη προσφορά, η οποία επηρεάζει τόσο την εγχώρια παραγωγή όσο και τις εισαγωγές. Η περιορισμένη διαθεσιμότητα συνδέεται με δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικράτησαν το προηγούμενο διάστημα στην Ελλάδα, καθώς και σε χώρες προέλευσης εισαγόμενων προϊόντων, όπως η Αργεντινή, η Ισπανία, το Μαρόκο και ο Ισημερινός.
Επισημαίνεται ότι η πληρέστερη και αντικειμενικότερη αποτίμηση της πορείας των τιμών σε σχέση με το προηγούμενο έτος αναμένεται να προκύψει κατά την κορύφωση της εμπορικής κίνησης, οπότε και διαμορφώνονται οι τελικές προσφορές.
Η Αρχή δηλώνει ότι θα συνεχίσει την εντατική παρακολούθηση της αγοράς και την υλοποίηση ελέγχων με γνώμονα την προστασία των καταναλωτών και την έγκαιρη και αξιόπιστη ενημέρωσή τους.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Συλλυπητήριο μήνυμα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Η εμπιστοσύνη δεν είναι δεδομένη. Είναι αποτέλεσμα συνέπειας μεταξύ αρχών και πράξης
Επί σειρά ετών υπουργός των κυβερνήσεων της ΝΔ
Ποιοι έχουν δικαίωμα υποβολής ένστασης
Το Σάββατο η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής - Χωρισμένη σε δύο στρατόπεδα η Κουμουνδούρου
«Η Παιδεία, τα Πανεπιστήμια και η Δημοκρατία προχωρούν μπροστά με ιδέες και έργο. Όχι με τρικάκια», δήλωσε ο υφυπουργός
Έμφαση στις σχέσεις καλής γειτονίας και τήρησης του διεθνούς δικαίου
Αιχμές και για Τσίπρα στον οποίο καταλόγισε «απουσία ουσιαστικής αντιπολίτευσης το 2019-2023»
Στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου ο υπουργός Υγείας
Προληπτικές εξετάσεις και επισκέψεις σε σπίτια από γιατρούς και νοσηλευτές των ΚΟΜΥ
Τι είπε κατά την τοποθέτησή του στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος
Προβλέπεται αύξηση έως 95% στους μισθούς Αρχιεπισκόπου και Μητροπολιτών
«Στηρίζουμε την ΕΛΑΣ, θα ήταν στρατηγικό λάθος η αντιπαράθεση μαζί της»
Όσα δήλωσε προσερχόμενος στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ
Συνομιλίες με ενδιαφέροντες ανθρώπους για ενδιαφέροντα πράγματα, εντός κι εκτός επικαιρότητας - πάντα με βλέμμα λοξό
«Αντιλαμβάνομαι πλήρως την ευθύνη μου απέναντι στην ιστορία της παράταξης την οποία αγαπώ από μικρό παιδί», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών
«Αν κάποιος κρύβεται και δεν έχει το θάρρος να αναλάβει τις ευθύνες του, σίγουρα αυτός δεν είναι ο Δήμαρχος», σημειώνει ο κ. Παπαδόπουλος
Η συνάντηση με τον Σταύρο Αρναουτάκη
Τι δείχνουν τα νεότερα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ
Τι ανακοίνωσε ο Κυριάκος Πιερρακάκης, όλες οι αλλαγές
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.