Πολιτικη & Οικονομια

Chevron – Helleniq Energy: Υπογράφονται στις 16 Φεβρουαρίου οι συμβάσεις για Κρήτη και Πελοπόννησο

Η άφιξη της αμερικανικής ηγεσίας στην Αθήνα σηματοδοτεί επιτάχυνση στις έρευνες υδρογονανθράκων

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Χάρτης με τα οικόπεδα της Chevron νότια της Κρήτης
©YouTube/Money Trail

Υπογράφονται τέσσερις παραχωρήσεις, ενισχύοντας τον ενεργειακό ρόλο Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο

Στις 16 Φεβρουαρίου προγραμματίζεται στην Αθήνα η υπογραφή των τεσσάρων συμβάσεων παραχώρησης για θαλάσσια οικόπεδα σε Κρήτη και Πελοπόννησο από την κοινοπραξία Chevron – Helleniq Energy, σηματοδοτώντας την επανεκκίνηση της ερευνητικής δραστηριότητας υδρογονανθράκων στη χώρα.

Την επιβεβαίωση έδωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, ο οποίος σημείωσε ότι η έλευση της ηγεσίας της Chevron στην Αθήνα επισφραγίζει μια διαδικασία που εξελίχθηκε «σε χρόνο ρεκόρ». Όπως ανέφερε, «την επόμενη εβδομάδα θα έρθει η Chevron στην Ελλάδα και θα έχουμε τις υπογραφές των τεσσάρων συμφωνιών».

Οι συμβάσεις αφορούν θαλάσσιες περιοχές δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτη, καθώς και στον θαλάσσιο χώρο της Πελοπόννησος, περιοχές υψηλού γεωλογικού ενδιαφέροντος που επανέρχονται στο επίκεντρο των διεθνών ενεργειακών σχεδιασμών.

Το στίγμα των υπογραφών της Chevron 

Η συμμετοχή ενός από τους μεγαλύτερους διεθνείς ενεργειακούς ομίλους, σε συνεργασία με τη Helleniq Energy, προσδίδει αυξημένο ειδικό βάρος στο εγχείρημα. Για την ελληνική πλευρά, το μήνυμα είναι διπλό: επιτάχυνση διαδικασιών και ενίσχυση της αξιοπιστίας της χώρας ως επενδυτικού προορισμού σε έργα upstream.

Παράλληλα, η Ελλάδα επανατοποθετείται στον χάρτη των ερευνών υδρογονανθράκων σε μια περίοδο που η Ευρώπη επιδιώκει διαφοροποίηση πηγών και διαδρομών εφοδιασμού, εν μέσω γεωπολιτικών αβεβαιοτήτων.

Το επόμενο βήμα αφορά σεισμικές έρευνες και, εφόσον τα δεδομένα το επιτρέψουν, ερευνητικές γεωτρήσεις που θα κρίνουν αν οι προσδοκίες μπορούν να μετατραπούν σε εμπορικά εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα. Η πολιτική στήριξη και η παρουσία διεθνούς ομίλου μειώνουν τον επενδυτικό κίνδυνο της αρχικής φάσης.

Στις 24 Φεβρουαρίου στην Ουάσιγκτον

Το ενεργειακό ημερολόγιο του μήνα περιλαμβάνει και τη μετάβαση του κ. Παπασταύρου στην Ουάσιγκτον στις 24 Φεβρουαρίου, μετά από πρόσκληση του Αμερικανού ομολόγου του, Chris Wright.

Στο Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη με αντικείμενο τον Κάθετο Διάδρομο Φυσικού Αερίου, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών διέλευσης. Στόχος είναι η επίλυση ρυθμιστικών και εμπορικών εκκρεμοτήτων που καθυστερούν την πλήρη αξιοποίηση του έργου.

Όπως επισημαίνεται από την ελληνική πλευρά, ο διάδρομος αποτελεί διαφοροποιημένη ενεργειακή οδό για την Ευρώπη. Ωστόσο, η πολυπλοκότητα του ρυθμιστικού πλαισίου –πέντε χώρες, διαφορετικοί ρυθμιστές, τιμολόγια και κανόνες πρόσβασης– απαιτεί εναρμόνιση ώστε το έργο να καταστεί εμπορικά ανταγωνιστικό.

Το ευρωπαϊκό και γεωπολιτικό πλαίσιο

Η επανενεργοποίηση των ερευνών έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία η ΕΕ επιδιώκει σταθερότητα στον εφοδιασμό και περιορισμό της εξάρτησης από ασταθείς πηγές. Η αγορά φυσικού αερίου παραμένει ευμετάβλητη, επηρεαζόμενη από γεωπολιτικές εξελίξεις και τις ροές LNG.

Η Ελλάδα, αξιοποιώντας υφιστάμενες και σχεδιαζόμενες υποδομές –όπως FSRU, διασυνδέσεις και αγωγούς– επιδιώκει να εδραιωθεί ως πύλη εισόδου και αναδιανομής αερίου προς τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Ο Κάθετος Διάδρομος αποτελεί κρίσιμο κρίκο αυτής της στρατηγικής, υπό την προϋπόθεση άρσης των ρυθμιστικών εμποδίων.

Σε κυβερνητικό επίπεδο εκτιμάται ότι η σύμπλευση με τις ΗΠΑ, τόσο επενδυτικά όσο και σε επίπεδο υποδομών, ενισχύει τη γεωπολιτική θωράκιση της χώρας. Η παρουσία της Chevron λειτουργεί ως ψήφος εμπιστοσύνης, ενώ η αμερικανική εμπλοκή στον Κάθετο Διάδρομο προσδίδει πρόσθετο πολιτικό βάρος στις διαπραγματεύσεις.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY