- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Δάνεια: Θετικό πρόσημο στην πιστωτική επέκταση μετά από 15 χρόνια στην Ελλάδα
Στην πεντάδα των φθηνότερων στεγαστικών
Η Ελλάδα χαμηλώνει τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων και καταγράφει θετική πιστωτική επέκταση μετά από δεκαπέντε χρόνια
Η Ελλάδα καταγράφει σαφή βελτίωση στο κόστος στεγαστικής πίστης, επιστρέφοντας ταυτόχρονα σε θετικό ρυθμό πιστωτικής επέκτασης για πρώτη φορά από το 2010. Τα νεότερα στοιχεία για τον Νοέμβριο 2025 δείχνουν σταθερή αποκλιμάκωση των επιτοκίων δανεισμού και σταδιακή αποκατάσταση μιας από τις πιο επίμονες πληγές της δημοσιονομικής κρίσης.
Στην πεντάδα των φθηνότερων στεγαστικών δανείων
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το μέσο επιτόκιο στεγαστικών δανείων σταθερού τύπου έως πέντε έτη στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στο 3,04% τον Νοέμβριο 2025, έναντι 3,35% στην ευρωζώνη. Η επίδοση αυτή κατατάσσει τη χώρα στην πέμπτη θέση των φθηνότερων αγορών στεγαστικής πίστης.
Από τις αρχές του 2025, η Ελλάδα έχει βελτιώσει αισθητά τη θέση της, καθώς ξεκίνησε από την ένατη θέση με μέσο επιτόκιο 3,44% και ανέβηκε στην πρώτη πεντάδα. Σε σχέση με τον Οκτώβριο 2023, αμέσως μετά την τελευταία αύξηση επιτοκίων, η σωρευτική μείωση φτάνει τη μία ποσοστιαία μονάδα.
Την πεντάδα των χωρών με τα χαμηλότερα επιτόκια στεγαστικών δανείων απαρτίζουν η Μάλτα (1,79%), η Πορτογαλία (2,73%), η Κροατία (2,75%), η Κύπρος (2,85%) και η Ελλάδα (3,04%).
Επιστροφή σε θετική πιστωτική επέκταση μετά το 2010
Την ίδια στιγμή, καταγράφεται μια ιστορική καμπή στην εγχώρια αγορά στεγαστικής πίστης. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, η δωδεκάμηνη μεταβολή των στεγαστικών δανείων ανήλθε σε +0,4% τον Νοέμβριο 2025, σηματοδοτώντας την πρώτη θετική πιστωτική επέκταση από τον Οκτώβριο του 2010.
Η εξέλιξη αυτή αποτυπώνει τη σταδιακή επανεκκίνηση της ζήτησης για στεγαστικά δάνεια και τη βελτίωση των συνθηκών χρηματοδότησης, σε ένα περιβάλλον αποκλιμάκωσης των επιτοκίων και αυξημένης τραπεζικής σταθερότητας. Αντίθετα, στις ακριβότερες αγορές στεγαστικών της ευρωζώνης εξακολουθούν να βρίσκονται χώρες της Βαλτικής, με επιτόκια που υπερβαίνουν κατά πολύ τον μέσο όρο.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Ντροπή», έγραψε χαρακτηριστικά η σύζυγος του πρωθυπουργού
Ο ηθοποιός πέθανε σε ηλικία 82 ετών
Δημοσίευμα παρουσίαζε την κόρη του πρωθυπουργού να έχει επιστρέψει με ιδιωτικό τζετ και κόστος 50.000 ευρώ
Η αναφορά του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ μετά την καταδικαστική απόφαση του Εφετείου για τη Χρυσή Αυγή
Ισχυρή επίδοση της ελληνικής οικονομίας – Επενδύσεις +9%, μισθοί +6,6% και βελτίωση εμπορικού ισοζυγίου
Kαταβάλλονται 70 εκατ. ευρώ σε 73.000 δικαιούχους – Αναλυτικά όλα τα ποσά
Ανάρτηση του πρωθυπουργού για τη νέα ρύθμιση που θα ισχύσει από τις επόμενες εθνικές εκλογές
Κλιμάκωση ΗΠΑ - Ιράν και φόβοι για κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ ωθούν το Brent σε νέα άνοδο
Συντονισμένη επιχείρηση της ΔΙ.Μ.Ε.Α. και της ΕΛ.ΑΣ. σε Πάτρα, Κάτω Αχαΐα, Κόρινθο και Κατερίνη
Η υπουργός παρουσιάζει την ψηφιακή δράση που στοχεύει στην εκπαίδευση 10.000 ωφελούμενων
Ιστορικό ρεκόρ στην ασφαλιστική αγορά με παραγωγή άνω των 6 δισ. ευρώ και πρόστιμα 55 εκατ. ευρώ για τους παραβάτες
«Ανέδειξε τον πολιτισμό σε κεντρικό στοιχείο για την Ελλάδα της Αλλαγής» σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ
Με αφορμή τη μεταφορά πυραύλων Patriot στην Κάρπαθο
Τι αναφέρει σε ανάρτησή του στο Χ ο υπουργός Εθνικής Άμυνας
«Το μήνυμα των 200 της Καισαριανής ήταν ένα, η ελεύθερη και δημοκρατική Ελλάδα» - Η ανάρτηση του πρωθυπουργού
Όσα δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη
Για την Ελλάδα, ο πόλεμος αποτελεί ταυτόχρονα απειλή και ευκαιρία
Πώς η κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο, η στάση της κυβέρνησης και η μετατόπιση της κοινής γνώμης επαναφέρουν το δίλημμα της κυβερνησιμότητας στο επίκεντρο της πολιτικής σκηνής
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.