- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Το πρόγραμμα Σπίτι μου 2 εκτοξεύει τη ζήτηση για στεγαστικά δάνεια
Μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί στο gov.gr 71.374 αιτήσεις στο πλαίσιο του προγράμματος
Το πρόγραμμα Σπίτι μου 2 εκτοξεύει τη ζήτηση για στεγαστικά δάνεια - Μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί στο gov.gr 71.374 αιτήσεις
Αυξημένη ζήτηση για στεγαστικά δάνεια, κυρίως λόγω της υλοποίησης του προγράμματος Σπίτι μου 2, αναμένουν τα πιστωτικά ιδρύματα για το πρώτο τρίμηνο του 2025.
Όπως προκύπτει από την έρευνα των τραπεζικών χορηγήσεων της Τράπεζας της Ελλάδος για το τέταρτο τρίμηνο 2024 η ζήτηση για τα στεγαστικά δάνεια υπήρξε σχεδόν αμετάβλητη, και για τα καταναλωτικά παρέμεινε παρέμεινε επίσης αμετάβλητη. Για το α΄ τρίμηνο του 2025, η ζήτηση για τα στεγαστικά δάνεια αναμένεται να αυξηθεί λόγω του προγράμματος Σπίτι μου 2, ενώ για τα καταναλωτικά δάνεια αναμένεται να παραμείνει αμετάβλητη.
Κατά το δ΄ τρίμηνο του 2024, η αναλογία των αιτήσεων για στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια που απορρίφθηκαν παρέμεινε αμετάβλητη.
Όσον αφορά για δάνεια προς τις επιχειρήσεις για το α΄ τρίμηνο του 2025, οι τράπεζες εκτιμούν ότι η ζήτηση από τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις (ΜΧΕ) θα παραμείνει σχεδόν αμετάβλητη, παρόλο που η ζήτηση βραχυπρόθεσμων δανείων αναμένεται να αυξηθεί.
Κατά το δ΄ τρίμηνο του 2024, τα κριτήρια χορήγησης δανείων προς τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις παρέμειναν αμετάβλητα σε σχέση με το γ΄ τρίμηνο του 2024, εξέλιξη σύμφωνη με τις προσδοκίες που είχαν διατυπωθεί στην έρευνα του προηγούμενου τριμήνου. Επιπλέον, οι τράπεζες εκτιμούν ότι τα κριτήρια θα παραμείνουν αμετάβλητα και κατά τη διάρκεια του α΄ τριμήνου του 2025.
Οι συνολικοί όροι χορήγησης δανείων προς τις ΜΧΕ παρέμειναν επίσης αμετάβλητοι σε σχέση με το γ΄ τρίμηνο του 2024, παρόλο που, λόγω της βελτίωσης της ρευστότητας και της γενικότερης οικονομικής κατάστασης των τραπεζών, μειώθηκαν τα επιτόκια, αλλά και το περιθώριο των τραπεζών για τα συνήθη δάνεια.
Κατά το δ΄ τρίμηνο του 2024, αυξήθηκε η συνολική ζήτηση δανείων από τις ΜΧΕ, και ειδικότερα των μακροπρόθεσμων δανείων, κυρίως λόγω των αναγκών χρηματοδότησης από «Εταιρίες Ειδικού Σκοπού» για σχηματισμό αποθεμάτων και για κεφάλαια κίνησης.
Σπίτι μου 2: Μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί 71.374 αιτήσεις
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έχει δώσει στη δημοσιότητα ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας Νίκος Παπαθανάσης μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί στο gov.gr 71.374 αιτήσεις στο πλαίσιο του προγράμματος Σπίτι μου 2.
Το 50% των αιτήσεων αφορά σε εισοδήματα έως 24.000 και 50% για εισοδήματα από 24.000 έως 36.000 . Όσον αφορά στην ηλικιακή κατανομή το 50% αφορά σε συμπολίτες 37 ετών και κάτω, δηλαδή από 25 έως 37 και τα το 50% από 37 έως 50 ετών.
Από την επεξεργασία των μέχρι στιγμής στοιχείων προκύπτει ότι περίπου 40.000 και πλεον αφορούν άγαμους. Από τις αιτήσεις αυτές έχουν λάβει βεβαίωση επιλεξιμότητας περίπου 500.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε ακόμη >>> Το πρόγραμμα Σπίτι μου 2 μέσα από 32 ερωτήσεις - απαντήσεις και παραδείγματα
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο Έλληνας επιβάτης μεταφέρεται στο «Αττικόν» σε θάλαμο αρνητικής πίεσης και καραντίνα
Ο πρώην Γ.Γ. του Πρωθυπουργού μίλησε για υποκλοπές, τοξικότητα και ενότητα στη ΝΔ
Νέο πρόγραμμα 500 εκατ. ευρώ - Έως 36.000 ευρώ για ανακαίνιση κλειστών κατοικιών
Οι πρωταγωνιστές περιγράφουν μόνον γεγονότα της πιο δραματικής στιγμής στην ιστορία της Ευρωζώνης
Η εναλλακτική κυβερνητική λύση πρέπει να είναι πειστική τόσο σε επίπεδο υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων, όσο και σε επίπεδο συγκρότησης μιας ηγετική ομάδας ικανής να κυβερνήσει τη χώρα
Οι δύο ημερομηνίες που περιμένουν οι δικαιούχοι
Η ατάκα του Κώστα Τσουκαλά για τα excel του «επιτελικού κράτους»
Κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμού της
Προανήγγειλε νέες επενδύσεις σε AI, σχολεία, δορυφόρους και κινηματογράφο
«Να την κάνουμε ξανά να νιώσει αυτό που είναι πραγματικά»
Οι Andor, Διαμαντοπούλου και Schmit ζητούν νέα κοινωνική ατζέντα απέναντι στην απορρύθμιση
Η Διακήρυξη Σουμάν στο επίκεντρο των παρεμβάσεων για ειρήνη, ενότητα και ευρωπαϊκή προοπτική
Σκληρή σύγκρουση κυβέρνησης και Τσίπρα για τράπεζες, προμήθειες, δάνεια και capital controls
Ο πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε της πολιτικής στα ελληνοτουρκικά
Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έπρεπε να εξαιρεθεί από την υπόθεση
Το μήνυμα του πρωθυπουργού για τα μεγάλα έργα στις υποδομές της πόλης
Τι αναφέρει στο πρώτο της μήνυμα
Πού οφείλεται η καθυστέρηση
Τι ώρα μπαίνουν τα λεφτά στα ΑΤΜ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.