- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Κεραμέως: Ο συνδυασμός Τεχνητής Νοημοσύνης με τον ανθρώπινο παράγοντα φέρνει τα βέλτιστα αποτελέσματα
Σε εξέλιξη πρόγραμμα 500.000 ωφελούμενων για αναβάθμιση δεξιοτήτων και επανακατάρτιση
Η κ. Κεραμέως μίλησε για τις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά εργασίας καθώς η ανεργία βρίσκεται σε χαμηλό 17ετίας
Προκειμένου να επιτευχθούν βέλτιστα αποτελέσματα, είναι ανάγκη να συνδυαστεί η τεχνητή νοημοσύνη και ο ανθρώπινος παράγοντα, όπως ανέφερε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως, στον χαιρετισμό που απηύθυνε στο πλαίσιο του 4ου Εργασιακού Συνεδρίου με θέμα «Η Εργασία μετά την ΑI – ο άνθρωπος στο επίκεντρο».
Η κ. Κεραμέως στάθηκε στις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά εργασίας, καθώς η ανεργία βρίσκεται σε χαμηλό 17ετίας, στο 8,2%, και το πρώτο δεκάμηνο του 2025 καταγράφηκαν 188.000 νέες θέσεις εργασίας.
«Σε αυτή τη συγκυρία, λοιπόν, ερχόμαστε να μιλήσουμε για ένα φλέγον ζήτημα, που είναι πώς θα συνδυαστεί ο ανθρώπινος παράγοντας με αυτή την πολύ μεγάλη τεχνολογική επανάσταση», δήλωσε η κ. Κεραμέως.
Όπως είπε η πρώτη σκέψη αφορά στην αναβάθμιση δεξιοτήτων με την υπουργό να τονίζει ότι η Πολιτεία πρέπει να επενδύει στον άνθρωπο στην κατεύθυνση της αναβάθμισης δεξιοτήτων και της επανακατάρτισης.
Πρόσθεσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη οριζόντιο πρόγραμμα με 500.000 ωφελούμενους, το οποίο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και αφορά στη ριζική αναβάθμιση δεξιοτήτων και επανακατάρτιση κυρίως σε ψηφιακές δεξιότητες και σε πράσινες δεξιότητες. Ήδη στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος έχει ολοκληρωθεί η αναβάθμιση δεξιοτήτων 450.000 ωφελούμενων, ενώ, όπως τόνισε η κ. Κεραμέως, είναι σημαντικό και οι ίδιες οι επιχειρήσεις να επενδύσουν σε σχετικά προγράμματα αναβάθμισης δεξιοτήτων και επανακατάρτισης για το πολύτιμο ανθρώπινο δυναμικό τους.
Συνέχεια έχει η αξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης από τον κρατικό μηχανισμό, με την υπουργό να δίνει δύο παραδείγματα αξιοποίησης της τεχνολογίας από το Υπουργείο Εργασίας.
Το πρώτο αφορά την ψηφιοποίηση των χειρόγραφων καρτελών ενσήμων του e-EFKA με τη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης και το δεύτερο στην εφαρμογή «Job Match» της ΔΥΠΑ, η οποία έχει την ικανότητα να συνδυάζει τα δεδομένα που εισάγουν οι πολίτες που αναζητούν δουλειά (τόπος, ύψος απολαβών, ειδικότητα κ.ά.) με τα κριτήρια των επιχειρήσεων που αναζητούν εργαζόμενους.
Μια ακόμη επιλογή, όπως είπε η κ. Κεραμέως, είναι η ανάγκη συνεργασίας κυβέρνησης και εθνικών κοινωνικών εταίρων προκειμένου να προστατευθεί ο ανθρώπινος παράγοντας και παράλληλα να γίνει η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρει η Τεχνητή Νοημοσύνη.
Τέλος, η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης αναφέρθηκε στην προσπάθεια που γίνεται για τον επαναπατρισμό Ελλήνων που έφυγαν στο εξωτερικό κυρίως την περίοδο της οικονομικής κρίσης και συγκεκριμένα στην τελευταία δράση που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη πριν από μερικές εβδομάδες στο πλαίσιο του «Rebrain Greece».
«Η χώρα μας σήμερα έχει να επιδείξει μοναδικές επαγγελματικές ευκαιρίες. Και αυτές αναδεικνύουμε σε αυτές τις δράσεις. Και είναι πάρα πολύ συγκινητικό ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της EUROSTAT, πάνω από 422.000 Έλληνες έχουν ήδη επιστρέψει την τελευταία δεκαετία. Εμείς δεν θα σταματήσουμε ως ελληνική κυβέρνηση και ως Υπουργείο Εργασίας να αγωνιζόμαστε για να επιστρέψει και ο τελευταίος που έφυγε τα δύσκολα χρόνια της κρίσης», τόνισε, μεταξύ άλλων, η κ. Κεραμέως.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι πρωταγωνιστές περιγράφουν μόνον γεγονότα της πιο δραματικής στιγμής στην ιστορία της Ευρωζώνης
Η εναλλακτική κυβερνητική λύση πρέπει να είναι πειστική τόσο σε επίπεδο υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων, όσο και σε επίπεδο συγκρότησης μιας ηγετική ομάδας ικανής να κυβερνήσει τη χώρα
Οι δύο ημερομηνίες που περιμένουν οι δικαιούχοι
Η ατάκα του Κώστα Τσουκαλά για τα excel του «επιτελικού κράτους»
Κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμού της
Προανήγγειλε νέες επενδύσεις σε AI, σχολεία, δορυφόρους και κινηματογράφο
«Να την κάνουμε ξανά να νιώσει αυτό που είναι πραγματικά»
Οι Andor, Διαμαντοπούλου και Schmit ζητούν νέα κοινωνική ατζέντα απέναντι στην απορρύθμιση
Η Διακήρυξη Σουμάν στο επίκεντρο των παρεμβάσεων για ειρήνη, ενότητα και ευρωπαϊκή προοπτική
Σκληρή σύγκρουση κυβέρνησης και Τσίπρα για τράπεζες, προμήθειες, δάνεια και capital controls
Ο πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε της πολιτικής στα ελληνοτουρκικά
Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έπρεπε να εξαιρεθεί από την υπόθεση
Το μήνυμα του πρωθυπουργού για τα μεγάλα έργα στις υποδομές της πόλης
Τι αναφέρει στο πρώτο της μήνυμα
Πού οφείλεται η καθυστέρηση
Τι ώρα μπαίνουν τα λεφτά στα ΑΤΜ
Νέες παρεμβάσεις σε υγεία, πολιτική προστασία, καθαριότητα, ενέργεια και διαστημικές υποδομές
«Μέχρι στιγμής η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει εκτεταμένο πρόβλημα», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών
Η τουρκική κυβέρνηση καταθέτει νομοσχέδιο για τον καθορισμό θαλάσσιων ζωνών σε περιοχές του Αιγαίου και της Αν. Μεσογείου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.