Πολιτικη & Οικονομια

Δημοσκόπηση GPO: Πτώση για ΝΔ, άνοδος της Πλεύσης Ελευθερίας, προσδοκίες για τη νέα χρονιά

Κοινωνικός διχασμός για αγρότες και ΟΠΕΚΕΠΕ, πρόσωπα της χρονιάς Μητσοτάκης και Πιερρακάκης

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κάλπη κατά τη διάρκεια ψηφοφορίας στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές
Δημοσκόπηση GPO ©ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ/EUROKINISSI

Η δημοσκόπηση της GPO καταγράφει κοινωνικό διχασμό, φθορά της κυβέρνησης, άνοδο της Ζωής Κωνσταντοπούλου και υποστήριξη των αγροτικών κινητοποιήσεων

Το δημοσκοπικό Βαρόμετρο της GPO για το ραδιόφωνο των Παραπολιτικών 90,1 αποτυπώνει το κλίμα με το οποίο αποχαιρετούν οι Έλληνες το 2025, καταγράφοντας αυξημένη ανασφάλεια, πολιτική φθορά για την κυβέρνηση και ενίσχυση της Πλεύσης Ελευθερίας. Παράλληλα, η έρευνα σκιαγραφεί τις προσδοκίες για το 2026 και αναδεικνύει τα γεγονότα και τα πρόσωπα που σημάδεψαν τη χρονιά.

Στον βασικό δείκτη για τη συνολική πορεία της χώρας, το 35,3% εκτιμά ότι η Ελλάδα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, ποσοστό μειωμένο κατά περίπου επτά μονάδες σε σχέση με το 2024. Αντίθετα, όσοι θεωρούν ότι η χώρα κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση αυξάνονται σημαντικά, από 54,4% πέρυσι σε 64,6% σήμερα. Παρόμοια εικόνα καταγράφεται και στην αποτίμηση της χρονιάς, με το 35,2% να θεωρεί το 2025 καλή χρονιά για τη χώρα, έναντι 41,7% το 2024.

Τα ευρήματα της δημοσκόπησης για την οικονομία, τα συναισθήματα και τις διεθνείς εξελίξεις  

Οι εκτιμήσεις για την οικονομική κατάσταση της χώρας παραμένουν σχετικά σταθερές: το 22,2% αναμένει βελτίωση, το 30% στασιμότητα και το 47,1% επιδείνωση. Πιο αισιόδοξη είναι η εικόνα για την προσωπική οικονομική κατάσταση, καθώς το 21,7% προσδοκά βελτίωση, το 42,3% σταθερότητα και το 33,5% επιδείνωση.

Εν όψει του 2026, κυρίαρχο συναίσθημα είναι η ανασφάλεια με 37,1%, ενώ ακολουθούν η ελπίδα με 26,4% και η αισιοδοξία με 24,3%. Συνολικά, το 50,7% δηλώνει θετικά συναισθήματα και το 47,6% αρνητικά, αποτυπώνοντας μια κοινωνία βαθιά διχοτομημένη, όπου η εισοδηματική κατάσταση και η κομματική τοποθέτηση επηρεάζουν καθοριστικά την αντίληψη για το μέλλον.

Σε διεθνές επίπεδο, οι Έλληνες ξεχωρίζουν ως σημαντικότερο γεγονός του 2025 το τέλος των εχθροπραξιών στη Γάζα με 33%. Ακολουθεί η αλματώδης ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης με 26,8%, οι παρεμβάσεις του προέδρου Τραμπ για τον τερματισμό του Ρωσο-ουκρανικού πολέμου με 18% και η επιβολή εμπορικών δασμών από τις ΗΠΑ με 8,2%. Κοινός παρονομαστής αυτών των εξελίξεων είναι ο ρόλος του Ντόναλντ Τραμπ, που αναδεικνύεται ως η πιο επιδραστική πολιτική προσωπικότητα παγκοσμίως.

ΟΠΕΚΕΠΕ, αγρότες και πολιτικοί συσχετισμοί

Στην εγχώρια πολιτική σκηνή, το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ κυριαρχεί, καθώς το 40,6% το θεωρεί το σημαντικότερο πολιτικό γεγονός της χρονιάς. Ακολουθούν οι πανελλαδικές συγκεντρώσεις για τα Τέμπη με 27,6%, οι ενεργειακές συμφωνίες της χώρας με 11,8%, οι αγροτικές κινητοποιήσεις με 7,4% και η εκλογή του Κωστή Πιερρακάκη στη θέση του προέδρου του Eurogroup με 7,3%.

Ως πολιτικό πρόσωπο της χρονιάς αναδεικνύεται για δεύτερη συνεχόμενη φορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 25,5%, ενώ ακολουθούν ο Κωστής Πιερρακάκης με 17,2%, ο Αλέξης Τσίπρας με 16,3%, η Ζωή Κωνσταντοπούλου με 10,3% και η Μαρία Καρυστιανού με 7,9%.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ευρήματα για τις αγροτικές κινητοποιήσεις. Το 85,1% θεωρεί δίκαια τα αιτήματα των αγροτών, ενώ το 64,8% δικαιολογεί ακόμη και τις μορφές κινητοποιήσεων που περιλαμβάνουν το κλείσιμο εθνικών οδών. Η κοινωνική ανοχή προς τον αγροτικό κόσμο συνδέεται άμεσα με τις αποκαλύψεις γύρω από το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, ενισχύοντας τη νομιμοποίηση των διεκδικήσεών τους.

Το συνολικό κλίμα αποτυπώνεται και στις κομματικές επιδόσεις. Η Νέα Δημοκρατία υποχωρεί κατά 1,5 μονάδα και καταγράφεται στο 23,7% στην πρόθεση ψήφου, από 25,2% τον προηγούμενο μήνα. Το ΠΑΣΟΚ ακολουθεί με 12,3% από 12,6%, ενώ η Ελληνική Λύση διατηρείται στην τρίτη θέση με 10,1%. Κερδισμένη εμφανίζεται η Πλεύση Ελευθερίας, η οποία ανεβαίνει στο 8,5% από 5,8% τον Νοέμβριο, επιβεβαιώνοντας τη δυναμική της στο ρευστό πολιτικό σκηνικό. Στην εκτίμηση της πρόθεσης ψήφου, με αναγωγή στα έγκυρα, η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει 28%, έναντι του ΠΑΣΟΚ που βρίσκεται στο 14,6%, της Ελληνικής Λύσης που ακολουθεί με 11,9% και έπονται Πλεύση Ελευθερίας με 10,1% και ΚΚΕ με 10%. 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY