- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Economist: «Μικρομάνατζερ, δεν θα γίνετε ποτέ διευθυντές»
Ο Economist έχει κάτι να πει για τα μεσαία στελέχη των επιχειρήσεων, και μάλλον έχει δίκιο
Συνήθως αμείβονται λιγότερο από τους διευθυντές, δουλεύουν περισσότερο και κινδυνεύουν περισσότερο επίσης
Οι υφιστάμενοι τους αντιπαθούν επειδή ανεβαίνουν στην εταιρική ιεραρχία. Η ανώτατη διοίκηση, διευθυντές και CEO, τους κατηγορεί όταν αποτυγχάνει η στρατηγική της εταιρείας. Στη συλλογική συνείδηση, προσωποποιούν τη γραφειοκρατική υπερβολή των επιχειρήσεων· είναι περισσότερο αντικείμενο σάτιρας παρά σεβασμού. Το άγχος και η εξουθένωση είναι η καθημερινότητά τους.
Αλλά τελευταία περνούν ιδιαίτερα δύσκολες στιγμές. Πολλοί από αυτούς χάνουν τη δουλειά τους, ακόμα κι αν οι διευθυντές παρουσιάζουν χειρότερες επιδόσεις από εκείνους. Τον Αύγουστο, η Google ανακοίνωσε ότι απέλυσε το 35% των μάνατζερ που επέβλεπαν ομάδες με λιγότερα από τρία άτομα.
Τον Σεπτέμβριο, η Fiverr, μια πλατφόρμα ελεύθερων επαγγελματιών, δήλωσε ότι θα μειώσει τα διοικητικά στελέχη για να επικεντρωθεί στην τεχνητή νοημοσύνη (AI). Η Amazon κάνει περικοπές όλο το έτος, στο πλαίσιο της προσπάθειάς της για μεγαλύτερη αποδοτικότητα. Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ της Meta παραπονιέται για «μάνατζερ που διαχειρίζονται άλλους μάνατζερ» από το 2023.
Και αυτό αφορά μόνο τον τομέα της τεχνολογίας. Μέχρι στιγμής φέτος, εκφράσεις όπως «μείωση διοικητικών επιπέδων» έχουν αναφερθεί 98 φορές στις τηλεδιασκέψεις κερδών εταιρειών του παγκόσμιου δείκτη μετοχών S&P — διπλάσιες φορές απ’ ό,τι σε όλο το 2022. Στη λίστα περιλαμβάνονται η UBS (ελβετική τράπεζα), η Reckitt Benckiser (βρετανική εταιρεία καταναλωτικών αγαθών) και η Air Liquide (γαλλική εταιρεία βιομηχανικών αερίων). Τι κρύβεται πίσω από αυτό το κύμα «αποδιοίκησης»;
Υπάρχουν εξηγήσεις γι’ αυτού του είδους την αποδιοίκηση; Ναι!
Η οικονομική αβεβαιότητα: Σε περιβάλλον αβεβαιότητας, οι εταιρείες μειώνουν τα κόστη. Έρευνες (π.χ. από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Ατλάντα και την Τράπεζα της Αγγλίας) δείχνουν ότι πολλοί διευθύνοντες σχεδιάζουν να μειώσουν τις προσλήψεις και τις επενδύσεις. Επιπλέον, δυσκολεύονται να κατανοήσουν το συνεχώς μεταβαλλόμενο καθεστώς δασμών του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.
Η κληρονομιά της πανδημίας: Όταν ξέσπασε η COVID-19, πολλές εταιρείες έθεσαν προσωπικό σε αναστολή. Ακολούθησε κύμα προσλήψεων, ειδικά στον τεχνολογικό τομέα, για να καλυφθεί η αυξημένη ζήτηση σε ηλεκτρονικό εμπόριο και ψηφιακές υπηρεσίες. Χρειάζονταν νέοι μάνατζερ για να επιβλέπουν το νέο προσωπικό. Παράλληλα, πολλές εταιρείες προήγαγαν υπερβολικά εργαζομένους, δίνοντάς τους διοικητικούς ρόλους ακόμη και αν επέβλεπαν μόνο έναν ή δύο υφισταμένους, όπως σημειώνει ο Bryan Hancock της McKinsey.
Οι εταιρείες ξεφορτώνονται το διευθυντικό τους πλεόνασμα
Σύμφωνα με στοιχεία της ερευνητικής εταιρείας Live Data Technologies, από τον Νοέμβριο του 2022 —όταν κορυφώθηκε η μανία προσλήψεων λόγω COVID—, οι εισηγμένες αμερικανικές εταιρείες έχουν μειώσει τις θέσεις μεσαίας διοίκησης κατά περίπου 3% κατά μέσο όρο. Ο αριθμός των μη διοικητικών υπαλλήλων έχει μειωθεί αντίστοιχα.
Ωστόσο, οι εταιρείες τεχνολογίας και υγείας, που αύξησαν τις προσλήψεις κατά την πανδημία, έχουν περικόψει τους μάνατζερ πιο γρήγορα απ’ ό,τι το υπόλοιπο προσωπικό. Άλλοι κλάδοι που επλήγησαν έντονα από τον COVID, όπως το λιανικό εμπόριο, έχουν απολύσει μεγάλο μέρος τόσο των απλών υπαλλήλων όσο και των προϊσταμένων τους.
Τι γίνεται με την τεχνητή νοημοσύνη (AI), τον υποτιθέμενο νέο «καταστροφέα θέσεων εργασίας»;
Πολλές εταιρείες, όπως η Amazon και η Walmart, διαφημίζουν τη χρήση της τεχνολογίας, ενώ ταυτόχρονα απολύουν μάνατζερ. Ωστόσο, οι περικοπές δεν φαίνεται να σχετίζονται άμεσα με το ChatGPT. Το περιοδικό The Economist συνέκρινε τα στοιχεία προσωπικού της Live Data Technologies ανά κλάδο με δεδομένα από την έρευνα Business Trends and Outlook Survey της Υπηρεσίας Απογραφής των ΗΠΑ. Η έρευνα ρωτά τις εταιρείες, μεταξύ άλλων, αν έχουν χρησιμοποιήσει AI τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Η ανάλυση δεν αποκάλυψε καμία συσχέτιση μεταξύ χρήσης AI και μείωσης διοικητικών επιπέδων. Αυτό μπορεί να αλλάξει στο μέλλον.
Η τεχνολογία εδώ και καιρό αναλαμβάνει ορισμένα διοικητικά καθήκοντα, από τη διάδοση πληροφοριών έως την παρακολούθηση εργαζομένων. Σύμφωνα με έρευνα της McKinsey, οι μάνατζερ αφιερώνουν περίπου το 25% του χρόνου τους σε διοικητικές εργασίες — οι οποίες επίσης φαίνεται να είναι ευάλωτες σε αυτοματοποίηση.
Προς το παρόν, η AI μπορεί να είναι σύμμαχος των μάνατζερ
Η Raffaella Sadun από τη Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων του Χάρβαρντ σημειώνει ότι οι αποτελεσματικοί μάνατζερ μπορούν να ενισχύσουν την αποδοχή της εταιρικής εκπαίδευσης, ειδικά σε εταιρείες που προσπαθούν να πείσουν το προσωπικό να χρησιμοποιήσει τη νέα τεχνολογία. Αν οι εταιρείες θέλουν οι εργαζόμενοι να εκπαιδευτούν στην AI, ίσως είναι σοφό να κρατήσουν τους μεσαίους μάνατζερ λίγο ακόμα.
Σε κάθε περίπτωση, απ’ ό,τι φαίνεται, τα μεσαία στελέχη που δεν εννοούν να εναρμονιστούν με τις νέες απαιτήσεις και πρακτικά παρήγαγαν αυτοματοποιημένη εργασία ρουτίνας, χωρίς σοβαρότερες διοικητικές αρμοδιότητες, δεν θα πρέπει να περιμένουν διευθυντική θέση. Αυτή θα αργήσει, ενώ η εποχή θα τα προσπερνά...
ΠΗΓΗ: The Economist
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ποια είναι η τελευταία μέρα προσφορών
«Πλημμυρισμένη η ανασφάλεια των πολιτών», δήλωσε ο Παύλος Χρηστίδης
Στόχος η πλήρης αναβάθμιση με 100% τηλεδιοίκηση, σηματοδότηση και ETCS έως τον Αύγουστο του 2026
Η υπογραφή ενός νόμου είναι μια πράξη έγκρισης με πολιτικό βάρος
Πού παγώνουν οι άδειες Airbnb σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και γιατί η άδεια δεν ακολουθεί πλέον το ακίνητο
Σε πλήρη εξέλιξη η διαβούλευση με κοινωνικούς εταίρους - Στόχος τα 950 ευρώ έως το 2027
Το υπουργείο Οικονομικών επιστρατεύει ηλεκτρονικό δελτίο αποστολής, πελατολόγιο και ψηφιακή κάρτα εργασίας παντού
Η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ συνεχίζεται
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι
Νέα δομή για υιοθεσίες και ανακαίνιση Ξενώνα Βραχείας Φιλοξενίας παιδιών με αναπηρία
Η απάντηση της υπουργού Τουρισμού στα δημοσιεύματα
Όσα είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για τα αυθαίρετα
Οι απαντήσεις Φλωρίδη για τη διαδικασία
Η αντίληψη της εξουσίας ως συναδελφική αλληλεγγύη
Ο πρωθυπουργός μίλησε για ΗΠΑ–ΕΕ, Γροιλανδία, κοινή άμυνα και το Συμβούλιο Ειρήνης για τη Γάζα
Δεν θα είμαι υποψήφιος στις εθνικές εκλογές
Ο καθηγητής του ΟΠΑ και μέλος του Συμβουλίου Νομισματικής Πολιτικής της ΤτΕ μιλάει για ανθρώπινο κεφάλαιο, αξιολόγηση στην εκπαίδευση, αγορά εργασίας και το στοίχημα της επιστροφής των νέων στην Ελλάδα
Αύξηση 15,1% στις εκταμιεύσεις – Επτά στα δέκα καταναλωτικά δάνεια μέσω e-banking και m-banking
Νομοσχέδιο για λιγότερη γραφειοκρατία, ταχύτερες διαδικασίες και λύσεις «καθημερινής τρέλας» στο Δημόσιο
Εκπτώσεις σε 35 χώρες, ταξίδια, πολιτισμό και online αγορές
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.