- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώνει σήμερα τη Βουλή για θέματα εξωτερικής πολιτικής
Όσα αναμένεται να πει ο πρωθυπουργός
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώνει σήμερα τη Βουλή για θέματα εξωτερικής πολιτικής
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις 11:00, θα μιλήσει στη Βουλή στη συζήτηση με αντικείμενο την ενημέρωση του σώματος για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, η οποία προγραμματίστηκε κατόπιν αιτήματός του, σύμφωνα με το άρθρο 142Α του κανονισμού της Βουλής.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να αναφερθεί εκτενώς στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, στον απόηχο της παρουσίας του στην Αίγυπτο για τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ. Ακόμα, ο πρωθυπουργός θα μιλήσει και για την πορεία των ελληνοτουρκικών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα εξηγήσει τη στάση της Ελλάδας και τα οφέλη που έχουν προκύψει για τη χώρα από τη στάση αυτή τόσο σε ευρωπαϊκό, όσο και σε αμερικανικό, ελληνοτουρκικό αλλά και μεσανατολικό επίπεδο. Κατά την ομιλία του κ. Μητσοτάκη θα αναφερθεί επίσης στην ανάδειξη των αποτελεσμάτων που φέρνει η ενεργητική διπλωματία σε αντίθεση με τη διπλωματία της αδράνειας και της παρακολούθησης των γεγονότων. Όπως αναμένεται να πει στην Βουλή ο Πρωθυπουργός, η οικονομική πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση από το 2019 και αναβαθμίζει την κοινωνικοπολιτική θέση της χώρας, της επιτρέπει να θωρακίζεται αμυντικά. Και η άμυνα να αποτελεί την μια όψη της ασπίδας, ενώ η άλλη όψη της είναι η διπλωματία.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης θα αναφερθεί στο παλαιστινιακό ζήτημα, δίνοντας έμφαση στην παρουσία του στη Διάσκεψη για την ειρήνη στη Γάζα, τις καλές σχέσεις με το Ισραήλ, αλλά και την επίσκεψη στην Αθήνα, την επομένη της Διάσκεψης της Παλαιστίνιας ΥΠΕΞ Βάρσεν Αγκαμπεκιάν Σαχίν. Όλα αυτά τα δεδομένα, σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό επιτρέπουν στην Ελλάδα να διεκδικεί ρόλο στην επόμενη μέρα στη Γάζα τόσο στο ανθρωπιστικό κομμάτι όσο και στον τομέα της ανοικοδόμησης.
Σε ότι έχει να κάνει με τα ελληνοτουρκικά, αναμένεται να επιχειρηματολογήσει υπέρ της πολιτικής των ήρεμων νερών, τονίζοντας τις θετικές συνέπειες που έχει. Παράλληλα, θα υπενθυμίσει ότι αυτό δεν σημαίνει ότι δεν παραμένει η βασική διαφορά με την Τουρκία (ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα) και πως ούτε εμποδίζει τη χώρα μας να προχωρά τον εθνικό της σχεδιασμό, ο οποίος αποδίδει:
-Επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο στα 12 ναυτικά μίλια
-Συμφωνία οριοθέτησης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με την Ιταλία και την Αίγυπτο
-Θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός
-Διαγωνισμοί για αναζήτηση υδρογονανθράκων σε υποθαλάσσια οικόπεδα νοτίως της Κρήτης, με συμμετοχή του αμερικανικού κολοσσού Chevron
-Δημιουργία δύο νέων Θαλάσσιων Πάρκων, στο Ιόνιο και στις νότιες Κυκλάδες.
Γεγονότα, τα οποία όπως αναμένεται να σημειώσει, συνιστούν ότι η Ελλάδα ασκεί επί του πεδίου τα κυριαρχικά της δικαιώματα και όχι σε επίπεδο συνθημάτων και φωνασκιών.
Πηγή: ΕΡΤ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το 44% πιστεύει ότι η Νέα Δημοκρατία θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές, ενώ το 45% διαφωνεί
Ποιοι δικαιούχοι κόβονται αυτόματα από το σύστημα
«Δεν υπάρχει κανένα ζήτημα επιβάρυνσης»
«Η ιστορία ξαναγράφεται από την ίδια την κοινωνία»
Ο εκδότης της «Μεταρρύθμισης» χαρακτηρίζει προσχηματικό το επιχείρημα περί ορίου θητειών
Δεν είναι ακραίο το νομικό μας σύστημα να τζογάρει ζωές δίνοντας ευκαιρίες σε αδίστακτους εγκληματίες;
«Νέα κόμματα με πρωτοεμφανιζόμενους ή επανεμφανιζόμενους πρωταγωνιστές που φορούν άλλο προσωπείο»
Με αφορμή την αποκάλυψη του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ που είχε προτείνει στον πρώην πρωθυπουργό τη φορολόγηση των εφοπλιστών
Ποιοι αγρότες και παραγωγοί παίρνουν χρήματα
Τι ισχύει με την προσαύξηση
Ποιοι συνταξιούχοι πηγαίνουν πρώτοι στα ΑΤΜ
Ποιοι δικαιούνται και τρίτη δόση , τι ισχύει με τις πληρωμές μέσω IBAN
Η βουλεύτρια του ΠΑΣΟΚ μιλάει για τις πολιτικές εξελίξεις
Ο πρώην πρωθυπουργός θα παρουσιάσει το όνομα και την ιδρυτική διακήρυξη του νέου πολιτικού φορέα
Καταλύτης εξελίξεων σε ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά
Η ατζέντα των θεμάτων
Οι αποκαλύψεις του ντοκιμαντέρ στο «Χιλιοστό»
Τέσσερα τουρκικά αεροσκάφη προκάλεσαν παραβάσεις και παραβιάσεις στο βορειοανατολικό Αιγαίο
Συναντηση του Έλληνα Υπουργού Άμυνας με τον Έντι Ράμα στα Τίρανα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.