- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Yφ. Δικαιοσύνης: «Αισθάνομαι ντροπή όταν μέσα στην Βουλή αρχηγοί κομμάτων κατηγορούν δικαστές»
Tι ανέφερε για τις καθυστερήσεις στις αποφάσεις
Yφ. Δικαιοσύνης: «Αισθάνομαι ντροπή όταν μέσα στην Βουλή αρχηγοί κομμάτων κατηγορούν δικαστές»
Ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Ιωάννης Μπούγας, κατά την τελετή εορτασμού του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτης στην αίθουσα της Παλαιάς Βουλής, ανέφερε ότι «αισθάνομαι ντροπή όταν και μέσα στο Κοινοβούλιο ακούω ακόμη και αρχηγούς κομμάτων να κατηγορούν άκριτα και επιπόλαια ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς ότι είναι ευεπίφοροι σε πιέσεις της εκτελεστικής εξουσίας και έτοιμοι να κάμψουν τη συνείδησή τους και να θυσιάσουν την ηθική τους ακεραιότητα με αντάλλαγμα θέσεις, που θα λάβουν μετά την αφυπηρέτησή τους».
Ακόμη o υφυπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε: «Η Ελλάδα βρέθηκε για δεκαετίες αντιμέτωπη με το πιο οξύ πρόβλημα καθυστερήσεων στην Ευρώπη. Τα στοιχεία το επιβεβαιώνουν. Το 2022 ο μέσος χρόνος για την έκδοση τελεσίδικης απόφασης ανερχόταν στις 1.492 ημέρες, υπερδιπλάσιος χρόνος του μέσου όρου των χωρών του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο οποίος ανέρχεται στις 650 ημέρες.Τέσσερα ολόκληρα χρόνια για να εκδοθεί τελεσίδικη απόφαση!
Η υπερβολική βραδύτητα δεν είναι απλώς μια οργανωτική ανεπάρκεια. Συνιστά κατ' ουσίαν παραβίαση του δικαιώματος δικαστικής προστασίας. Πλήττει κυρίως τους ασθενέστερους, ενώ επιδρά αρνητικά στην προσέλκυση των επενδύσεων, στην επιχειρηματικότητα και κατ' επέκταση στην ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας».
Παράλληλα, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι «ο δικαστής υποτάσσεται μόνο στο νόμο και καθοδηγείται αποκλειστικά από τη συνείδησή του» και προσέθεσε: «Είναι ελεύθερος να διαμορφώνει δικανική πεποίθηση και να αποφασίζει αντικειμενικά και αμερόληπτα για την υπόθεση που άγεται προς επίλυση ενώπιόν του, στηριζόμενος αποκλειστικά στα πραγματικά περιστατικά της υπόθεσης, χωρίς να υπόκειται σε πολιτική πίεση ή εκφοβισμό ή επιρροή από οποιαδήποτε πηγή και αν προέρχονται».
Οι δικαστές μας, συνέχισε ο κ. Μπούγας, «έχουν την αναγκαία θεσμική θωράκιση, περιβαλλόμενοι από εγγυήσεις προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας, που τους παρέχει το δικαίωμα και ταυτόχρονα τους επιβάλλει το καθήκον να αποκρούσουν οποιαδήποτε παρέμβαση στα δικαιοδοτικά τους καθήκοντα».
Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Συνομιλίες με ενδιαφέροντες ανθρώπους για ενδιαφέροντα πράγματα, εντός κι εκτός επικαιρότητας - πάντα με βλέμμα λοξό
«Αντιλαμβάνομαι πλήρως την ευθύνη μου απέναντι στην ιστορία της παράταξης την οποία αγαπώ από μικρό παιδί», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών
«Αν κάποιος κρύβεται και δεν έχει το θάρρος να αναλάβει τις ευθύνες του, σίγουρα αυτός δεν είναι ο Δήμαρχος», σημειώνει ο κ. Παπαδόπουλος
Η συνάντηση με τον Σταύρο Αρναουτάκη
Τι δείχνουν τα νεότερα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ
Τι ανακοίνωσε ο Κυριάκος Πιερρακάκης, όλες οι αλλαγές
Όταν οι πρώην σύντροφοι θυμούνται τι πίστευαν για τον αρχηγό τους, αφού έχουν ήδη αποχωρήσει
Όσα είχε αναφέρει σε επιστολή της
Τι έγραψε ο Έλληνας πρωθυπουργός
Σε δύο φάσεις η νέα επέκταση, όλο το χρονοδιάγραμμα
The horror, the horror...
Τι σηματοδοτεί η επιλογή του για τη θέση
Περίπου 700.000 σπίτια παραμένουν κλειστά και μια αγορά που μοιάζει να λειτουργεί στον αυτόματο πιλότο
Στις 10 Ιουνίου η συνεδρίαση εκλογής
«Συνεχίζω να παλεύω για όσα πιστεύω» δηλώνει ο βουλευτής της ΝΔ
Αναδιαμορφώνεται η πολιτική σκηνή μετά την εμφάνιση των δύο νέων κομμάτων
«Η κυβέρνηση δεν συζητάει αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης», διαβεβαίωσε η υπουργός
Τα δρομολόγια έχουν ανασταλεί εδώ και μήνες
Η Ανεξάρτητη Αρχή ξεπέρασε τους ετήσιους στόχους της για τρίτη συνεχή χρονιά - Περισσότερες από 19.000 κυρώσεις
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.