- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Πού στοχεύει το πακέτο της ΔΕΘ - Ελαφρύνσεις στη μεσαία τάξη, ενισχύσεις για ευάλωτους, παρεμβάσεις για το στεγαστικό
Ποια μέτρα έχουν «κλειδώσει»
Τι αναμένεται να ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ
Στις κυβερνητικές συσκέψεις της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να οριστικοποιηθούν και οι τελευταίες λεπτομέρειες του πακέτου ελαφρύνσεων και ενισχύσεων που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για εξαγγελίες που θα αφορούν μειώσεις φόρων με επίκεντρο τη μεσαία τάξη και τις οικογένειες με παιδιά, ενισχύσεις σε ένστολους και συνταξιούχους καθώς και παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση του στεγαστικού ζητήματος με στόχο να διατεθούν προς ενοικίαση στην αγορά από τους ιδιοκτήτες τους χιλιάδες κατοικίες που παραμένουν κλειστές.
Βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης, όπως διαμηνύθηκε από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού και κορυφαίων στελεχών της καθ’ όλη τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας, είναι να αξιοποιηθεί η υπεραπόδοση της οικονομίας και τα έσοδα από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής για να μειωθούν οι φόροι στα μεσαία εισοδήματα, με παράλληλες ελαφρύνσεις και στα χαμηλότερα, να ενισχυθούν οι ευάλωτες κατηγορίες και να αντιμετωπιστούν προβλήματα, όπως το δημογραφικό και το στεγαστικό με μέτρα που θα αφορούν μειώσεις στις οικογένειες με παιδιά και παρεμβάσεις για να αυξηθεί η προσφορά στην αγορά κατοικίας. Το πακέτο μέτρων της ΔΕΘ θα κυμαίνεται στα επίπεδα του 1,5 δισ. ευρώ και είναι το αποτέλεσμα των επιπλέον εσόδων που φέρνουν στον προϋπολογισμό οι ισχυροί ρυθμοί ανάπτυξης της οικονομίας και η πολιτική περιορισμού της φοροδιαφυγής. Την υπεραπόδοση αυτή πιστοποιούν και τα τελευταία στοιχεία για την πορεία του προϋπολογισμού σύμφωνα με τα οποία το πρωτογενές πλεόνασμα το επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου 2025 ανήλθε στα 7,939 δισ. ευρώ υπερδιπλάσιο του αρχικού στόχου των 3,599 δισ. ευρώ με τα φορολογικά έσοδα στα 40,434 δισ. ευρώ αυξημένα κατά 2,150 δισ. ευρώ έναντι του στόχου.
Τι περιλαμβάνει το πακέτο της ΔΕΘ
Με τον «αέρα» αυτών των επιδόσεων στις συσκέψεις του πρωθυπουργού με το οικονομικό επιτελείο την επόμενη εβδομάδα θα κλειδώσει το πακέτο της ΔΕΘ το οποίο σύμφωνα με όλα τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι θα περιλαμβάνει:
- Αλλαγές στη φορολογική κλίμακα με έμφαση στα εισοδήματα από 20.000 έως 40.000 ευρώ οι οποίες θα φέρουν ελαφρύνσεις και στις χαμηλότερες κατηγορίες.
- Αύξηση του αφορολόγητου για οικογένειες με παιδιά ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων.
- Παρεμβάσεις στον τεκμαρτό τρόπο φορολόγηση των μη μισθωτών.
- Κατάργηση του υπολοίπου της προσωπικής διαφοράς για 600.000 συνταξιούχους προ του 2016 προκειμένου να λαμβάνουν τις ετήσιες αυξήσεις στις συντάξεις.
- Εισοδηματική ενίσχυση των ενστόλων που θα φέρουν αυξήσεις στις αποδοχές τους.
Ξεχωριστό κεφάλαιο στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ θα αποτελούν οι παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης. Στόχος είναι να αυξηθεί η προσφορά κατοικιών στην αγορά, για αυτό και αναμένεται να ανακοινωθεί πλέγμα κινήτρων και αντικινήτρων προς την κατεύθυνση αυτή που θα αφορά τους ιδιοκτήτες παράλληλα με διευκολύνσεις προς τους ενοικιαστές. Συγκεκριμένες ανακοινώσεις αναμένεται να υπάρξουν και για το πρόγραμμα κοινωνικής κατοικίας που προωθεί η κυβέρνηση. Στο πλαίσιο των ανακοινώσεων για την αγορά κατοικίας θα περιλαμβάνεται και η παράταση για ακόμη ένα έτος και το 2026 της αναστολής του ΦΠΑ στα νεόδμητα ακίνητα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η πρόταση της παράταξης «Αθήνα Ψηλά»
Χαρακτήρισε τον συνδυασμό «ανησυχητικό κοκτέιλ»
Με ανατροπή του αποτελέσματος του πρώτου γύρου
Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά
Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στους στενούς δεσμούς Ελλάδας και ΗΠΑ που ενισχύονται ολοένα και περισσότερο
Πολύ σημαντικό έργο χαρακτήρισε την επέκταση του Μετρό προς την Γλυφάδα
«Είμαι διαθέσιμος για διάλογο», δηλώνει ο Υπουργός
Τα καλά νέα αφορούν κυρίως τη νότια Ευρώπη
O βουλευτής Κιλκίς του ΠΑΣΟΚ μιλάει για όλα στο νέο podcast της ATHENS VOICE
Το βιβλίο αναφέρεται στην επιτυχία έξι μικρών κρατών
Ο ναός βρίσκεται εντός της ζώνης προστασίας του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης
«Η υγεία του πρωτογενούς τομέα είναι κάτι το οποίο πρέπει να μας απασχολεί όλους» σημείωσε ο πρωθυπουργός
Αναλυτικά το ωράριο μέχρι το τέλος του έτους
Πώς υπολογίζεται το ποσό
Ποιοι είναι οι πέντε τρόποι πληρωμής
Τι δήλωσε σε συνέντευξή του
Πάνω από 1.500 Έλληνες από ΗΠΑ και Καναδά βολιδοσκόπησαν τη δυνατότητα επιστροφής τους
Δυστυχώς, η χώρα οδεύει σε ένα ακόμα εφιαλτικό αδιέξοδο. Το πολιτικό προσωπικό έχει διαγράψει από τη μνήμη του τα χρόνια και τις σκληρές συνέπειες της κρίσης.
Οι δύο μονομάχοι είναι ο Δημήτρης Αναστασόπουλος και ο Ανδρέας Κουτσόλαμπρος
Η ακτινογραφία της ελληνικής αγοράς
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.