- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Ειρήνη Αγαπηδάκη: Έρχονται δωρεάν φάρμακα για την παχυσαρκία και εφαρμογή για άσκηση
3,6 εκατομμύρια πολίτες έχουν κάνει εξετάσεις μέσω του «Προλαμβάνω»
Ειρήνη Αγαπηδάκη: Έρχονται δωρεάν φάρμακα για την παχυσαρκία και εφαρμογή για άσκηση
Τη διεύρυνση των προληπτικών παρεμβάσεων του ΕΣΥ με νέα δωρεάν προγράμματα για την παχυσαρκία ενηλίκων, την παιδική παχυσαρκία και τη νεφρική δυσλειτουργία, προανήγγειλε η Υφυπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, τονίζοντας ότι στόχος είναι η καθολική πρόσβαση των πολιτών, ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές της χώρας.
«Από τον Σεπτέμβριο θα είναι διαθέσιμη δωρεάν καινοτόμος φαρμακευτική αγωγή για την παχυσαρκία, για άτομα με Δείκτη Μάζας Σώματος άνω του 40», δήλωσε, διευκρινίζοντας πως θα προηγείται υποχρεωτική αξιολόγηση από παθολόγο, ενδοκρινολόγο ή γενικό γιατρό, ενώ η φαρμακευτική παρέμβαση θα συνοδεύεται υποχρεωτικά από διατροφική παρακολούθηση και άσκηση.
Παράλληλα, ανακοίνωσε τη δημιουργία νέας ψηφιακής εφαρμογής για την προώθηση της άσκησης και την αλλαγή συμπεριφορών υγείας, τόσο για παιδιά όσο και για ενήλικες, στο πλαίσιο των δράσεων για την παιδική παχυσαρκία. «Θα έχει βίντεο με προγράμματα άσκησης για όλη την οικογένεια και θα είναι δωρεάν», τόνισε.
«Στο σύστημα φαίνονται ποιες εξετάσεις δικαιούται ο κάθε πολίτης. Τα διαγνωστικά κέντρα το βλέπουν και σε καθοδηγούν. Δεν περιμένεις τίποτα – όλα γίνονται αυτόματα», σημείωσε, διευκρινίζοντας πως μετά την πρώτη εξέταση, το σύστημα εκδίδει αυτόματα το επόμενο παραπεμπτικό, χωρίς καμία ενέργεια από τον πολίτη.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην ειδική αιματολογική εξέταση για την πρόληψη της νεφρικής δυσλειτουργίας, η οποία θα προστεθεί στο πρόγραμμα για άτομα με σακχαρώδη διαβήτη ή αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο, καθώς «η πρώιμη νεφρική βλάβη δεν δίνει συμπτώματα και μπορεί να προληφθεί αν εντοπιστεί εγκαίρως».
Σε ερώτηση τηλεθεατών για την αδυναμία συνταγογράφησης καρκινικών δεικτών από τον προσωπικό γιατρό, απάντησε: «Οι συγκεκριμένοι δείκτες δεν αφορούν την πρόληψη, αλλά την παρακολούθηση της πορείας ασθενών με διάγνωση καρκίνου. Είναι clawback εξετάσεις και μπορούν να συνταγογραφούνται μόνο από ογκολόγους».
3,6 εκατομμύρια πολίτες έχουν κάνει εξετάσεις μέσω του «Προλαμβάνω»
Αναφορικά με την έλλειψη συμβεβλημένων διαγνωστικών στην Κω, απέδωσε την κατάσταση σε συντονισμένη αποχώρηση των ιδιωτικών εργαστηρίων από τον ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να πιέσουν για καλύτερα συμβόλαια. «Έχουμε ενισχύσει το νοσοκομείο και θα διαθέσουμε κινητές μονάδες υγείας για να καλύψουμε τις ανάγκες των κατοίκων», ανέφερε.
Κλείνοντας, υπογράμμισε ότι ήδη 3,6 εκατομμύρια πολίτες έχουν κάνει εξετάσεις μέσω του Προλαμβάνω, επισημαίνοντας ότι: «Για πρώτη φορά χτίζεται στην Ελλάδα μια κουλτούρα πρόληψης. Πάμε όταν νιώθουμε καλά – όχι όταν νιώσουμε σύμπτωμα. Η πρόληψη είναι το δώρο που δεν πρέπει να αμελήσουμε».
Πηγή: ΕΡΤ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αναλυτικά το ωράριο μέχρι το τέλος του έτους
Πώς υπολογίζεται το ποσό
Ποιοι είναι οι πέντε τρόποι πληρωμής
Τι δήλωσε σε συνέντευξή του
Πάνω από 1.500 Έλληνες από ΗΠΑ και Καναδά βολιδοσκόπησαν τη δυνατότητα επιστροφής τους
Δυστυχώς, η χώρα οδεύει σε ένα ακόμα εφιαλτικό αδιέξοδο. Το πολιτικό προσωπικό έχει διαγράψει από τη μνήμη του τα χρόνια και τις σκληρές συνέπειες της κρίσης.
Οι δύο μονομάχοι είναι ο Δημήτρης Αναστασόπουλος και ο Ανδρέας Κουτσόλαμπρος
Η ακτινογραφία της ελληνικής αγοράς
Ο ΣΥΡΙΖΑ αποστασιοποιείται από το δημοσίευμα - «Δεν αντιπροσωπεύει τις θέσεις μας»
Πληρωμές 1,2 δισ. ευρώ έως τέλος Δεκεμβρίου - Κάλεσμα για υπεύθυνες κινητοποιήσεις
Από 5,5 ευρώ σε 2,5 ευρώ ανά χιλιόμετρο με τα νέα ηλεκτρικά λεωφορεία
Η νέα πρέσβης των ΗΠΑ αναδεικνύει τον ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακό και τεχνολογικό κόμβο στη στρατηγική Τραμπ
Η Ελλάδα εξοφλεί πρόωρα δάνεια ύψους 5,29 δισ. ευρώ - Τα οφέλη στην οικονομία
Στο βίντεο παρελαύνουν φράσεις με παιχνιδιάρικη διάθεση
Ο πρωθυπουργός κάλεσε τους αγρότες σε συντεταγμένη εκπροσώπηση
Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας εξαπολύει σφοδρή επίθεση στον πρώην πρωθυπουργό για «Ιθάκη» και Μάτι
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άνοιξε την πόρτα σε συνάντηση - Τόνισε ότι οι παραβατικές συμπεριφορές δεν θα γίνουν ανεκτές
Ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς σχολιάζει την εκδήλωση για την «Ιθάκη»
Ποιοι δικαιούνται το δώρο - Πώς υπολογίζεται και ποιες κυρώσεις προβλέπονται για τους εργοδότες
«Ζωτικής σημασίας για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις η Βόρεια Ελλάδα» είπε η Αμερικανίδα πρέσβειρα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.