- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Μητσοτάκης για ΟΠΕΚΕΠΕ: Συστήνεται ομάδα οικονομικού ελέγχου - Θα επιστρέψουν όλοι τα χρήματα
Όσα είπε ο πρωθυπουργός στην εισαγωγική του τοποθέτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο
Η εισαγωγική τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Υπουργικό Συμβούλιο - Η αναφορά του στο ΟΠΕΚΕΠΕ
«Προφανής η ανεπάρκεια του κράτους. Προσπαθήσαμε να τη διορθώσουμε, δεν μπορέσαμε να την ανατάξουμε», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τον ΟΠΕΚΕΠΕ κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο σήμερα Δευτέρα (30.6).
«Προχωράμε στη σύσταση ειδικής ομάδας ελέγχου με τη συμμετοχή της ΕΛ.ΑΣ. και της ΑΑΔΕ για να διερευνήσουμε άμεσα και εξαντλητικά όλες τις περιπτώσεις παράνομων ενισχύσεων. Θα επιστρέψουν όλοι τα χρήματα που καταχράστηκαν», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση έθεσε τον ΟΠΕΚΕΠΕ υπό την πλήρη ευθύνη της ΑΑΔΕ, τονίζοντας ότι «οι διάλογοι που ήρθαν στο φως δικαιώνουν αυτήν την απόφαση. Παλαιοκομματικές συμπεριφορές δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές και φυσικά δεν πρέπει να υιοθετήσουμε τη λογική του συμψηφισμού».
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι οι πολίτες απαιτούν πλέον από την κυβέρνηση, να δώσει ένα νέο, άλλο υπόδειγμα πολιτικής δράσης. «Εμείς ήδη γυρίζουμε σελίδα, σε συνεργασία με τις ευρωπαϊκές αρχές. Τα κονδύλια τα οποία χάθηκαν, θα επιστραφούν. Δεν διστάζω να αναλάβω το βάρος της ευθύνης και στο όνομα όσων κυβέρνησαν και δεν άλλαξαν ένα κράτος που έπρεπε να αλλάξει. Οι δομές του πρέπει να αλλάξουν. Οι πελατειακές σχέσεις δεν μπορεί να διέπουν τον τρόπο με τον οποίο πολιτευόμαστε. Οδηγός μας η σύγχρονη ψηφιακή πολιτεία που εκφράζει το Gov.gr».
«Νομίζω ότι σε αυτή τη χρόνια παθογένεια η κυβέρνηση απάντησε και απάντησε πριν αυτή η υπόθεση δει το φως της δημοσιότητας θέτοντας τον ΟΠΕΚΕΠΕ ουσιαστικά υπό την πλήρη ευθύνη της ΑΑΔΕ. Είχα πει μάλιστα τότε ότι όποιος δεσμός δεν λύνεται, κόβεται και πράγματι οι διάλογοι οι οποίοι ήρθαν στο φως της δημοσιότητας νομίζω ότι δικαιώνουν αυτή την απόφαση. Αποκαλύπτουν όμως ότι παλαιοκομματικές συμπεριφορές και εκ μέρους της παράταξής μας δεν μπορούν άλλο να γίνουν ανεκτές. Το είπα και χθες και νομίζω ότι πρέπει να το υπηρετήσουμε και στο δημόσιο λόγο μας, δεν πρέπει να υιοθετήσουμε τη λογική του συμψηφισμού. Ούτε αρκεί να λέμε ότι αυτές οι ψηφοθηρικές τακτικές ήταν διαχρονικές γινόντουσαν και από άλλες παρατάξεις. Το έγραψα και χθες οι πολίτες μας ψήφισαν για να αλλάξουμε τα κακώς κείμενα όχι για να τα διαιωνίσουμε. Προφανώς κάθε περίπτωση είναι διαφορετική αλλά νομίζω ότι το μήνυμα πρέπει να είναι ένα απ' όλους μας κυρίως από τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου οι πολίτες απαιτούν ένα άλλο υπόδειγμα πολιτικής δράσης. Τα υπόλοιπα θα ακολουθήσουν όταν, όπως και όπου πρέπει. Εμείς ήδη γυρίζουμε σελίδα. Το κάνουμε σε συνεργασία με τις ευρωπαϊκές αρχές ώστε το σύστημα των αγροτικών ενισχύσεων να εξυγιανθεί. Τα κονδύλια τα οποία χάθηκαν, τα οποία ενθυλακώθηκαν από τον κάθε απατεώνα να επιστραφούν. Και γι' αυτό το λόγο θα προχωρήσουμε άμεσα στη σύσταση μιας ειδικής ομάδας ελέγχου με τη συμμετοχή προσώπων και της οικονομικής αστυνομίας και της ανεξάρτητης αρχής δημοσίων εσόδων και όλων των αρμόδιων ελεγκτικών φορέων. Και η αποστολή της είναι πολύ σαφής και αναμένω αποτελέσματα πολύ γρήγορα. Θα διερευνήσουμε άμεσα και εξαντλητικά με όλα τα ελεγκτικά μέσα τα οποία διαθέτει το κράτος τις περιπτώσεις παράνομης καταβολής ενισχύσεων προκειμένου να καταστεί δυνατός ο καταλογισμός όλων όσων αχρεωστίτως κατεβλήθησαν στους αποδέκτες τους και σύμφωνα πάντα με την ισχύουσα ενωσιακή και εθνική νομοθεσία. Αφού ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν μπόρεσε να εκπληρώσει αυτή την αποστολή θα την αναλάβει το κράτος κεντρικά. Δεν διστάζω να αναλάβω το βάρος της ευθύνης και στο όνομα όσων κυβέρνησαν και δεν άλλαξαν ένα κράτος που έπρεπε να αλλάξει. Όμως οι δομές του χρειάζονται κάποτε να μεταρρυθμιστούν έστω κι αν αυτό σημαίνει κόστος. Οι πελατειακές σχέσεις δεν μπορούν να διέπουν πια τον τρόπο με τον οποίο πολιτευόμαστε και η επαφή του πολίτη και του κράτους να ξαναχτιστεί σε σωστά θεμέλια. Οδηγός μας είναι η σύγχρονη ψηφιακή πολιτεία που εκφράζει το gov.gr. Το gov δε ρωτάει τους πολίτες τι ψηφίζουν. Ούτε ζητάει και οποιοδήποτε αντάλλαγμα για να μπορέσει να τους εξυπηρετήσει και νομίζω ότι αυτή η φιλοσοφία πρέπει από δω και στο εξής να διαπνέει τη λειτουργία κάθε κρατικού φορέα και την κουλτούρα κάθε κρατικού αξιωματούχου», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πότε μπαίνουν τα χρήματα στους λογαριασμούς των δικαιούχων
Ποιο είναι το λίπασμα και από ποια παράσιτα κινδυνεύει το πολίτευμά μας;;
«Δικαιοσύνη που καθυστερεί ισοδυναμεί με άρνηση δικαίου»
Τι κρύβεται πίσω από την τουρκική κίνηση και γιατί η Ελλάδα πρέπει να αξιολογεί τις εξελίξεις με ψυχραιμία και στρατηγική σκέψη.
Η κρισιμότητα των στιγμών δεν επιτρέπει ούτε παραλυτικές ισορροπίες ούτε φαινομενικά ανώδυνους συμψηφισμούς που θα κοστίσουν πολύ ακριβά στο άμεσο μέλλον.
Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ασκεί σκληρή κριτική σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ για την πρώτη κατοικία και τη δράση των funds
Άρθρο με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων από τον θάνατο του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ
Η αναβίωση της πλειοδοσίας παροχών δεν αποτελεί απλώς προεκλογικό φαινόμενο· αποκαλύπτει ότι τα βαθύτερα αντανακλαστικά του μεταπολιτευτικού λαϊκισμού παραμένουν πολιτικά ενεργά.
Η αμοιβή συνδέεται με την επίτευξη ιδιαίτερα φιλόδοξων οικονομικών στόχων
Στην τελετή ορκωμοσίας της Σχολής Αξιωματικών ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Να τοποθετηθεί ο Τσίπρας, ζητάει ο βουλευτής Χανίων
Η πρόταση για συνάντηση διατυπώθηκε κατά τη διάρκεια vidcast του LGBT Center Greece
Tι είπε για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της ΕΕ
Η απάντηση που έδωσε για τον κυριότερο αντίπαλο της κυβέρνησης
Ανθεκτικός ο τουρισμός παρά τη διεθνή αβεβαιότητα
Η οδηγία του Υπουργείου προς τα βαθμολογικά κέντρα
Συνάντηση του Έλληνα ΥΠΕΞ με τον υπουργό Εξωτερικών της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης
Μιχαηλίδου: «Η συμπερίληψη στους χώρους εργασίας δεν είναι σύνθημα, είναι καθημερινή πρακτική»
«Αναμενόμενη η αβεβαιότητα με την εμφάνιση νέων κομμάτων»
«Πλήρης συμμόρφωση με την απόφαση του Αρείου Πάγου»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.