- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Στη δημοσιότητα οι μεγάλοι οφειλέτες - Πλειστηριασμοί και κατασχέσεις για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές
Η ΑΑΔΕ δημοσιεύει νέα λίστα με όσους χρωστούν πάνω από 150.000 ευρώ
ΑΑΔΕ: Δημοσιεύεται τη Δευτέρα νέα λίστα μεγαλοοφειλετών με χρέη άνω των 150.000 ευρώ - Τέλος στην ανοχή για όσους έχουν και δεν πληρώνουν.
Τη Δευτέρα, 30 Ιουνίου 2025, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) θα δημοσιοποιήσει τη λίστα με τα ονόματα των μεγαλοοφειλετών που χρωστούν πάνω από 150.000 ευρώ και δεν έχουν τακτοποιήσει τις οφειλές τους, στέλνοντας σαφές μήνυμα αποφασιστικότητας στην αντιμετώπιση του σοβαρού προβλήματος των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Η φορολογική διοίκηση εισέρχεται σε πιο αποφασιστική φάση, εστιάζοντας στους μεγαλοοφειλέτες που συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο μέρος των συνολικών ληξιπρόθεσμων χρεών της χώρας.
Η ΑΑΔΕ έχει εντατικοποιήσει τις πιέσεις για ρυθμίσεις και αποπληρωμές, ενώ ταυτόχρονα συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η διαδικασία πλειστηριασμών περιουσιακών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων διαμερισμάτων, επαγγελματικών χώρων, οικοπέδων, εργοστασίων και ξενοδοχείων.
Στόχος δεν είναι άλλος από το να πληρώσουν εκείνοι που έχουν τη δυνατότητα αλλά παραμένουν ασυνεπείς απέναντι στις φορολογικές τους υποχρεώσεις.
Οι οφειλέτες με χρέη έως 150.000 ευρώ είχαν προθεσμία μέχρι και την Παρασκευή, 27 Ιουνίου, για να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους είτε με εφάπαξ εξόφληση είτε μέσω ρύθμισης. Όσοι δεν συμμορφώθηκαν, θα δουν το όνομά τους να δημοσιοποιείται μαζί με εκείνους που χρωστούν υψηλότερα ποσά.
Εκτιμάται ότι περίπου 28.000 φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις θα περιλαμβάνονται στη νέα λίστα. Αν και αριθμητικά αποτελούν μόλις το 1% των συνολικών οφειλετών, συγκεντρώνουν το 90% των συνολικών ληξιπρόθεσμων οφειλών, οι οποίες υπερβαίνουν τα 160 δισ. ευρώ. Η ΑΑΔΕ στοχεύει να εισπράξει το 2025 πάνω από 6 δισ. ευρώ από αυτά τα χρέη, μέσα από φιλόδοξους και στοχευμένους στόχους.
Από πού προέρχονται τα χρέη
Τα πιο πρόσφατα επίσημα στοιχεία της ΑΑΔΕ καταγράφουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο που υπερβαίνουν τα 110,8 δισ. ευρώ. Πάνω από 2,23 εκατομμύρια φορολογούμενοι βρίσκονται σε καθυστέρηση, αντιμετωπίζοντας τον κίνδυνο κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων. Επιπλέον, σημαντικά ποσά παραμένουν ανεξόφλητα και στην Τελωνειακή Διοίκηση και στα ασφαλιστικά ταμεία.
Εισπρακτικοί στόχοι για το 2025
Η ΑΑΔΕ έχει θέσει για το τρέχον έτος συγκεκριμένους στόχους:
- Είσπραξη τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ από παλαιά ληξιπρόθεσμα χρέη.
- Πάνω από 700 εκατ. ευρώ από μεγάλους οφειλέτες, μέσω στοχευμένων δράσεων.
- Τουλάχιστον 28 εκατ. ευρώ από οφειλές προς την Τελωνειακή Διοίκηση.
- Εισπραξιμότητα 33% στις νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Ποιοι θα περιληφθούν στη λίστα μεγαλοοφειλετών
Ήδη έχουν αποσταλεί ειδοποιήσεις σε όσους οφείλουν άνω των 150.000 ευρώ, καλώντας τους να ρυθμίσουν ή να εξοφλήσουν τις οφειλές τους έως την Παρασκευή 27 Ιουνίου. Όσοι δεν ανταποκριθούν, θα συμπεριληφθούν στη λίστα που θα αναρτηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ.
Θα περιλαμβάνονται:
- Φυσικά πρόσωπα με βασική ληξιπρόθεσμη οφειλή προς την Εφορία άνω των 150.000 ευρώ, σε καθυστέρηση άνω του ενός έτους.
- Φυσικά ή νομικά πρόσωπα με βασική ληξιπρόθεσμη οφειλή προς τον ΕΦΚΑ, επίσης άνω των 150.000 ευρώ και με καθυστέρηση άνω του έτους.
Τι θα δημοσιοποιείται
Για φυσικά πρόσωπα:
- Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ)
- Ονοματεπώνυμο και πατρώνυμο
- Ποσό βασικής οφειλής
- Συνολικό ποσό οφειλών προς Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία κ.ά.
Για νομικά πρόσωπα:
- ΑΦΜ, επωνυμία, διεύθυνση έδρας
- Ποσό βασικής και συνολικής οφειλής
- Παρατηρήσεις, όπου υπάρχουν
Η δημοσιοποίηση αποτελεί αυστηρό μέτρο πίεσης και ταυτόχρονα ένα ισχυρό εργαλείο διαφάνειας. Η ΑΑΔΕ στέλνει σαφές μήνυμα: η περίοδος ανοχής για μεγάλα χρέη έχει λήξει. Όσοι δεν ρυθμίζουν τις υποχρεώσεις τους, θα βρεθούν αντιμέτωποι όχι μόνο με τη δημόσια έκθεση, αλλά και με τα επόμενα στάδια της αναγκαστικής είσπραξης.
Η συνέχιση των πλειστηριασμών ακινήτων καταδεικνύει την πρόθεση της Αρχής να χρησιμοποιήσει κάθε νόμιμο μέσο για την είσπραξη των δημοσίων εσόδων. Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: ή ρύθμιση και πληρωμή ή πλειστηριασμοί και κατασχέσεις.
Παράλληλα, και οι μικρότεροι οφειλέτες -με χρέη κάτω των 150.000 ευρώ- καλούνται να συμμορφωθούν, καθώς δεν είναι εκτός του πλαισίου των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κεντρικό μήνυμα η ανάγκη ευρωπαϊκής στήριξης για την ανθρώπινη παραμονή στις ακριτικές περιοχές
Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις φαίνεται να είναι οι πιο ευάλωτες
Στο 2ο Διεθνές Συνέδριο του ΤΜΕΔΕ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Σοφία Ζαχαράκη: «Ο εθελοντισμός δεν είναι απλώς μια καλή πράξη. Είναι αξία, είναι στάση ζωής»
Τι αναφέρει σε παραγγελία του προς τους εισαγγελείς της χώρας
Στα μπλόκα της Καρδίτσας και των Τρικάλων ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ
Ολόκληρη η ομιλία του - Η κρίση θεσμών και η ανάγκη νέου κοινωνικού συμβολαίου
Η ερώτηση – έκπληξη που τράβηξε το ενδιαφέρον σε νέα δημοσκόπηση
«Η γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζεται πλήρως» σημείωσε ο πρώην διευθυντής της εφημερίδας
Προβάδισμα ενός κόμματος Καρυστιανού σε σχέση με τον Τσίπρα
Οι κυβερνήσεις είχαν κάθε λόγο να μετατρέψουν τους αγρότες σε δημόσιους υπάλληλους και οι αγρότες στην πλειονότητά τους δέχθηκαν πρόθυμα αυτόν τον ρόλο
Οι δείκτες προόδου που παρουσίασε η υπουργός Εργασίας
Τι προβλέπουν οι νέες ρυθμίσεις
«Η πρόοδος της χώρας μας αναγνωρίζεται διεθνώς», τόνισε ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης
Ποιες επιπτώσεις υπάρχουν αν δεν καταβληθούν εμπρόθεσμα;
Όσα είπε ο πρώην πρωθυπουργός στη χθεσινή του ομιλία σε εκδήλωση
Η πρόταση της παράταξης «Αθήνα Ψηλά»
Χαρακτήρισε τον συνδυασμό «ανησυχητικό κοκτέιλ»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.