- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Φωταγώγηση της Βουλής: Μαζί με κάθε άνθρωπο που παλεύει με τη νόσο ALS
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθησίας για την Πλάγια Μυατροφική Σκλήρυνση, γνωστή ως «Νόσος του Κινητικού Νευρώνα»
Ο πρόεδρος της Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης ανταποκρίθηκε στο αίτημα του Ελληνικού Συλλόγου Ατόμων με Νόσους του Κινητικού Νευρώνα
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθησίας για την Πλάγια Μυατροφική Σκλήρυνση, γνωστή ως «Νόσος του Κινητικού Νευρώνα» (ALS), όπως έχει καθιερωθεί, κάθε χρόνο, η 21η Ιουνίου, η Βουλή των Ελλήνων φωταγώγησε, για πρώτη φορά, το κτίριό της με το λογότυπο που έχει ως κεντρική μορφή τον μυθικό Κένταυρο, σύμβολο της θεραπείας, της υπομονής και του αγώνα, κάθε ανθρώπου, να ξεπερνάει τις φυσικές του αδυναμίες. Στο επίκεντρο το μήνυμα «Μαζί με κάθε άνθρωπο που παλεύει με τη νόσο ALS, με αγάπη, φροντίδα, αξιοπρέπεια».
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Βουλής, ο πρόεδρος του σώματος Νικήτας Κακλαμάνης ανταποκρίθηκε στο αίτημα του Ελληνικού Συλλόγου Ατόμων με Νόσους του Κινητικού Νευρώνα ώστε η φωταγώγηση της πρόσοψης της Βουλής να αναδείξει τη δύναμη των ασθενών, τις προκλήσεις της καθημερινότητας τους (αναπνοή, κίνηση, κατάποση), την ανάγκη για πρόοδο προς την ανεύρεση θεραπείας και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Τι είναι η ALS
Η ALS είναι μια νευροεκφυλιστική πάθηση που προσβάλλει κατά τρόπο μη αναστρέψιμο τους κινητικούς νευρώνες, οι οποίοι πέραν από την λειτουργία της κίνησης, εμπλέκονται και στη λειτουργία της κατάποσης και της αναπνοής.
Πρόκειται για την τρίτη σε συχνότητα νευροεκφυλιστική διαταραχή μετά το Alzheimer και το Parkinson με συχνότητα 1 στα 100.000 άτομα κάθε χρόνο, ενώ η κύρια ηλικία εμφάνισής της είναι τα 50-75 έτη.
Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι περίπου 900 άτομα πάσχουν από ALS. Ωστόσο, ο πραγματικός αριθμός ενδέχεται να είναι μεγαλύτερος καθώς δεν υπάρχει επίσημο μητρώο ασθενών και πολλοί δεν καταγράφονται εγκαίρως ή καθόλου. Η νόσος, όπως επισημαίνει ο Σύλλογος Ατόμων με Νόσους του Κινητικού Νευρώνα, παραμένει έως σήμερα χωρίς θεραπεία με θανατηφόρα κατάληξη στην πλειονότητα των περιπτώσεων.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στις 16 Μαΐου 2027 παραδίδεται το Flyover
Με αφορμή τον πακτωλό χρημάτων που έριξε ο δισεκατομμυριούχος στο Τέξας
Το μεγάλο δίλλημα είναι: Σταθερότητα ή Αλλαγή; Όταν αυτό απαντηθεί, τα πράγματα θα εξομαλυνθούν – αλλά δεν έχει εύκολη απάντηση.
Οι ευθύνες της αντιπολίτευσης για την κυριαρχία της ΝΔ βρίσκονται στην αδυναμία της να υποστηρίξει μια αξιόπιστη εναλλακτική.
«Οι αγωνίες των δανειοληπτών δεν χωρούν σε πολιτικά συνθήματα»
Η κυβερνητική αντίδραση ήρθε μετά την προσωπική επίθεση της ΕΛΑΣ προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη
Ανεξαρτητοποιήθηκε από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ
Τι είπε ο υπουργός Υγείας για τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ
Πλήρης οδηγός πριν προχωρήσετε στην εκτύπωση
Η προθεσμία και το στάδιο που απαιτεί προσοχή
«Μην ζητάει τα ρέστα από εμάς ο κ. Τσίπρας, το θέμα το έχει αναδείξει δικός του υπουργός Δικαιοσύνης»
Οι χώρες που καταγράφουν τον υψηλότερο πληθωρισμό
Οι σημερινές συλλήψεις και οι κυβερνητικές ευθύνες του παρελθόντος
Το κάθε «ναι» και το κάθε «όχι» θα έχει ονοματεπώνυμο, τόνισε ο υπουργός Οικονομίας
«Προτεραιότητά μας το κυβερνητικό αποτέλεσμα», τόνισε ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης
Ανοιχτά δεδομένα, ψηφιακή διακυβέρνηση και τεχνητή νοημοσύνη στην υπηρεσία των πολιτών
Όποιος ψωνίζει είδη πρώτης ανάγκης τους τελευταίους πέντε-έξι μήνες έχει πάθει ΣΟΚ με το πόσο έχουνε χτυπήσει ταβάνι οι τιμές για τα είδη πρώτης ανάγκης.
«Αυτή η σιχαμένη πολιτική πρέπει να τελειώνει»
Το μήνυμα στην αντιπολίτευση για τον εξωδικαστικό
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.