- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ευρωεκλογές 2024: Σε εξέλιξη η διαλογή επιστολικών ψήφων στο εκθεσιακό κέντρο Περιστερίου
Αισιοδοξία ότι ο αριθμός των συμμετεχόντων μπορεί να ξεπεράσει τις αρχικές εκτιμήσεις
Ευρωεκλογές 2024: Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαλογή των επιστολικών ψήφων - Φωτογραφίες από το εκθεσιακό κέντρο Περιστερίου
Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία διαλογής των ψηφοδελτίων που εστάλησαν με τη διαδικασία της επιστολικής ψήφου.
Επιστολική ψήφος: Η διαδικασία παραλαβής των φακέλων
Οι εκλογικοί φάκελοι φτάνουν στον χώρο του εκθεσιακού κέντρου Περιστερίου μέσα σε ταχυδρομικούς σάκους που έχουν φέρει υπάλληλοι ταχυμεταφορών. Η παράδοση των σάκων γίνεται μέσω των ΕΛΤΑ και της ACS, μία φορά την ημέρα και συγκεκριμένα γύρω στις 10:00 το πρωί από την μία, και μιάμιση με δυο ώρες αργότερα από την άλλη εταιρεία.
Τους σάκους παραλαμβάνουν δεκαπέντε υπάλληλοι, οι οποίοι αφού τους ανοίξουν και διαπιστώσουν τη γνησιότητα των φακέλων, τους μετρούν και τους επισημαίνουν με ταινία γνησιότητας.
Παραλήφθηκαν πάνω από 13.500 φάκελοι σε μια ημέρα
Σήμερα παραλήφθηκαν και από τις δύο εταιρείες συνολικά πάνω από 13.500 φάκελοι, που ήρθαν για να προστεθούν στους πάνω από 155.000 φακέλους που είχαν παραληφθεί μέχρι χθες Τρίτη.
Ο γενικός έφορος Χρήστος Κατσιάνης και ο βοηθός του Γιάννης Ποντίκης μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, εξέφρασαν την αισιοδοξία τους ότι ο τελικός αριθμός των επιστολικών ψήφων μπορεί να ξεπεράσει τις αρχικές εκτιμήσεις και να φτάσει τις 180.000-190.000 επί συνόλου 202.000 εγγεγραμμένων.
Οι εκλογείς επιστολικής ψήφου έχουν κατανεμηθεί με γεωγραφικά κριτήρια σε 237 εκλογικά τμήματα, τα οποία με τη σειρά τους κατανεμήθηκαν σε 12 επιτροπές συλλογής επιστολικής ψήφου.
Πώς γίνεται η διαλογή της επιστολικής ψήφου
Αφού ολοκληρώσουν το έργο τους, οι υπάλληλοι παραδίδουν τους φακέλους στην ανάλογη επιτροπή, η κάθε μια από τις οποίες αποτελείται από τρεις δικαστικούς υπαλλήλους.
Αυτοί με τη σειρά τους σκανάρουν τον κάθε φάκελο και τον ρίχνουν στην ειδική κάλπη φύλαξης που είναι ξεχωριστή για κάθε εκλογικό τμήμα. Με το σκανάρισμα ενημερώνονται αυτόματα με sms ή email τόσο ο αποστολέας ότι ο φάκελός του μόλις παραλήφθηκε, όσο και το υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο με αυτό τον τρόπο γνωρίζει σε πραγματικό χρόνο τον ακριβή αριθμό των αφίξεων.
Οι φάκελοι οφείλουν να παραληφθούν από την κάθε επιτροπή συλλογής την παραμονή των εκλογών και συγκεκριμένα έως τις 17:00 του Σαββάτου. Η προθεσμία μπορεί να παραταθεί έως και έξι ώρες εφόσον διαπιστώνεται ότι για τους φακέλους, οι οποίοι παρελήφθησαν εμπρόθεσμα, δεν έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή.
Τι θα συμβεί εάν ο φάκελος δεν φτάσει εγκαίρως στο εκθεσιακό κέντρο
Για όσους εκλογείς ο φάκελος δεν φτάσει έγκαιρα στο κτίριο του εκθεσιακού κέντρου και σε όσους εγγράφηκαν αλλά δεν έστειλαν τον φάκελο, θα ενημερωθούν με μήνυμα το βράδυ του Σαββάτου ότι μπορούν να ψηφίσουν με φυσική παρουσία στο εκλογικό τμήμα όπου ανήκουν, μετά τις 11:00 το πρωί.
Ο χώρος συλλογής επιστολικής ψήφου, εσωτερικά και εξωτερικά του κτιρίου φυλάσσεται διακριτικά από άνδρες και γυναίκες της Ελληνικής Αστυνομίας, ενώ παράλληλα οι χώροι όπου βρίσκονται οι κάλπες παρακολουθούνται από κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης όλο το εικοσιτετράωρο.
Την Κυριακή, ανήμερα των εκλογών στις 06:00 το πρωί οι επιτροπές συλλογής παραδίδουν τις κάλπες στις επιτροπές διαλογής που συστάθηκαν για κάθε εκλογικό τμήμα και υπογράφεται μεταξύ τους πρωτόκολλο παράδοσης - παραλαβής.
Το διάστημα που θα διεξάγεται η προσέλευση των εκλογέων στις κάλπες όλης της χώρας, δηλαδή από τις 07:00 έως τις 19:00, οι επιτροπές διαλογής θα ανοίξουν την κάλπη του εκλογικού τμήματος που τους αναλογεί, θα μετρήσουν τους φακέλους και στη συνέχεια θα τους ανοίξουν για να διαπιστώσουν εάν υπάρχουν τα απαραίτητα συνοδευτικά έγγραφα, δηλαδή το αντίγραφο της ταυτότητας και συμπληρωμένο το έντυπο της υπεύθυνης δήλωσης.
Εάν διαπιστωθεί η αρτιότητα του εκλογικού φακέλου τότε ρίχνεται ο κλειστός φάκελος που περιέχει το ψηφοδέλτιο στην οριστική κάλπη. Εάν λείπει κάποιο συνοδευτικό έγγραφο το ψηφοδέλτιο μένει εκτός κάλπης και καταγράφεται ως άκυρο.
Στις 19:00 που ολοκληρώνεται η ψηφοφορία, ανοίγουν οι κάλπες και αρχίζει η διαλογή των ψήφων όπως θα συμβαίνει παράλληλα σε κάθε εκλογικό τμήμα της επικράτειας.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το θερμό συγχαρητήριο μήνυμα του πρωθυπουργού για την κατάκτηση του πρώτου World Cup
Τα συγχαρητήρια του Προέδρου της Δημοκρατίας για την ιστορική κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου
Το μήνυμα του πρωθυπουργού για την ομόφωνη διεθνή διάκριση
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πρόσθετη έκπτωση - Ο εβδομαδιαίος απολογισμός του κυβερνητικού έργου
Έκθεση με θετικά μηνύματα για την ελληνική οικονομία
Το σχέδιο του ΠΑΣΟΚ με ορίζοντα το 2035 - Ψηφιακή πλατφόρμα για τις τιμές στην ακτοπλοΐα
Ξεκινά τη Δευτέρα με μείωση του ορίου στα 5.000 ευρώ - Όλες οι αλλαγές
Η έκθεση της Κομισιόν που όλοι επικαλέστηκαν, αλλά λίγοι διάβασαν
Συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου - Τι δήλωσαν οι δύο ηγέτες
Στη στήλη Business Backstage δεν βλέπεις απλώς την είδηση, αλλά και το τι κρύβεται πίσω από αυτή. Κάθε εβδομάδα, όλα όσα κινούν την οικονομία — αλλιώς
Στόχος η υποχώρηση των τιμών κατά 5% έως 20% σε βασικά προϊόντα από τις 31 Αυγούστου
Τα νέα στοιχεία της ΡΑΑΕΥ αποκαλύπτουν ανατροπές στις χρεώσεις για το 2026
Για πρώτη φορά μετά από χρόνια η δεξίωση μεταφέρθηκε στο εσωτερικό του Μεγάρου - Ποιοι έδωσαν το παρών, οι απουσίες
Ομιλία του ΠτΔ για την 52η επέτειο Αποκατάστασης της Δημοκρατίας
Ζαχαράκη: «Η ιστορική αυτή μεταρρύθμιση είναι η πυξίδα για μια νέα πορεία στην ελληνική Ανώτατη Εκπαίδευση»
Η ανάρτηση του πρωθυπουργού
«Ανάγκη αναθεώρησης και όχι κατάργησης του άρθρου 16», τόνισε η υπουργός Παιδείας
Η νέα φιλοσοφία της πολιτικής για τα άτομα με αναπηρία και οι μεταρρυθμίσεις που αλλάζουν την καθημερινότητα
Ο οδικός χάρτης περιλαμβάνει επτά στρατηγικούς άξονες για τη μετάβαση σε μια σύγχρονη εταιρεία
Ποιους αφορά το πρόγραμμα - Απασχόληση με ακαθάριστες μηνιαίες αποδοχές έως και 1.250 ευρώ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.