Πολιτικη & Οικονομια

Αντιπαράθεση με φόντο την ακρίβεια στη Βουλή - Οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών

Ανεβαίνουν οι τόνοι λίγο πριν τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου

62224-137655.jpg
Newsroom
26’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Boυλή - Προ ημερησίας για την ακρίβεια: Σύγκρουση σε προεκλογικούς τόνους - Πώς τοποθετήθηκαν οι αρχηγοί των κομμάτων.
Σε εξέλιξη βρίσκεται στην ολομέλεια της Βουλής η τελευταία κοινοβουλευτική αντιπαράθεση των αρχηγών των κομμάτων πριν τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου © Eurokinissi/Γιώργος Κονταρίνης

Boυλή - Προ ημερησίας για την ακρίβεια: Σύγκρουση σε προεκλογικούς τόνους - Οι τοποθετήσεις των αρχηγών των κομμάτων.

Σε αντιπαράθεση μεταξύ των πολιτικών αρχηγών εξελίσσεται η προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή, με θέμα την ακρίβεια. Πρόκειται για την τελευταία κοινοβουλευτική αντιπαράθεση των αρχηγών των κομμάτων πριν τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου 2024.

Θέμα της προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης, που διεξάγεται με πρωτοβουλία του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτη Φάμελλου, είναι «η αντιμετώπιση της ακρίβειας και η φορολόγηση υπερκερδών τα οποία σωρεύονται από ολιγοπώλια εις βάρος της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας».

Κυριάκος Μητσοτάκης: Στόχος της κυβέρνησης η αντιμετώπιση της ακρίβειας

Mε την ομιλία του πρωθυπουργού άρχισε στην ολομέλεια της Βουλής η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση με θέμα την ακρίβεια. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε στη διάρκεια της ομιλίας του ότι «το ζήτημα της ακρίβειας είναι το πρώτο πρόβλημα που απασχολεί σήμερα όλα τα ελληνικά νοικοκυριά» και σημείωσε ότι, παρά τις μειώσεις στις τιμές ρεύματος, το πρόβλημα επιμένει στον πληθωρισμό των τροφίμων.

«Γίνεται πράξη η μόνη ριζική και μόνιμη απάντηση στο πρόβλημα των ανατιμήσεων: αυτή δεν μπορεί να είναι άλλη παρά η αύξηση μισθών, συντάξεων και επιδομάτων που στηρίζουν τους πιο ευάλωτους», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέχεια, ενώ έκανε ειδική αναφορά στην επιστολή που απέστειλε προς την πρόεδρο της Κομισιόν με θέμα τις πολυεθνικές.

«Υπήρξε κάποιο κόμμα της αντιπολίτευσης που να εισηγήθηκε νωρίτερα μια ευρωπαϊκή ρύθμιση την οποία εμείς προτείνουμε σήμερα;», διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός. «Είναι οξύμωρο, τη μάχη κατά αθέμιτων πρακτικών πολυεθνικών να τη δίνει η Κεντροδεξιά κι εσείς να μας ασκείτε κριτική για αυτό», σχολίασε σε άλλο σημείο απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση.

Ομιλία στη Βουλή στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την αντιμετώπιση της ακρίβειας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για «μύθο της αντιπολίτευσης» σε σχέση με τη θέση ότι «η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια της ακρίβειας» και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι οι προτάσεις του κοστίζουν 45,8 δισ. και οδηγούν στη χρεοκοπία της χώρας. «Είναι η ώρα να ξεφύγουμε από τον λαϊκίστικο κύκλο του ψέματος. Το πάθημα πρέπει να γίνει μάθημα. Οι πολιτικές δυνάμεις έχουν χρέος να μην καταφεύγουν σε εύκολα συνθήματα», είπε χαρακτηριστικά.

«Θυμίζω στον ΣΥΡΙΖΑ ότι μεταξύ του 2015-2019, όταν στην Ευρώπη έβρεχε λεφτά, κάποιοι κρατούσαν ομπρέλα και, λόγω του τρίτου μνημονίου, έφεραν την Ελλάδα στον χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης όλης της Ευρωζώνης», είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Τέλος, όσον αφορά την επικείμενη μάχη των ευρωεκλογών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι «οι πολίτες ξέρουν πόσο σημαντική είναι η σταθερότητα στον τόπο» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα δώσουν την απάντησή τους σε δύο εβδομάδες. 

Βασικά σημεία της ομιλίας του πρωθυπουργού:

  • Το ζήτημα της ακρίβειας είναι το πρώτο πρόβλημα που απασχολεί σήμερα όλα τα ελληνικά νοικοκυριά. Θα έλεγε κανείς ότι είναι ο ελέφαντας στο δωμάτιο.
  • Σήμερα, οι τιμές του ρεύματος έχουν επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα.
  • Το πρόβλημα, όμως, επιμένει, ειδικά στον πληθωρισμό των τροφίμων.
  • Γίνεται πράξη η μόνη ριζική και μόνιμη απάντηση στο πρόβλημα των ανατιμήσεων: αυτή δεν μπορεί να είναι άλλη παρά η αύξηση μισθών, συντάξεων και επιδομάτων που στηρίζουν τους πιο ευάλωτους.
  • Ο πληθωρισμός των τροφίμων έχει βαρύτητα 22% στον γενικό πληθωρισμό.
  • Το πρόβλημα της ακρίβειας έχει εθνικές ιδιαιτερότητες, αλλά είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν και τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη.
  • Η επιστολή που έστειλα στην πρόεδρο της Κομισιόν αφορά τις πολυεθνικές, που δεν πρέπει να θέτουν γεωγραφικούς περιορισμούς ως προς τον εφοδιασμό του λιανεμπορίου.
  • Δεν γίνεται το ίδιο προϊόν να διατίθεται με τόσο μεγάλες διαφορές τιμής.
  • Είναι ένα πρόβλημα που απαιτεί ευρωπαϊκή απάντηση.
  • Ο πληθωρισμός της απληστίας πρέπει να αντιμετωπιστεί ριζικά.
  • Αντιδρούμε τώρα γιατί τώρα έχουμε ευρωεκλογές.
  • Υπήρξε κάποιο κόμμα της αντιπολίτευσης που να εισηγήθηκε νωρίτερα μια ευρωπαϊκή ρύθμιση την οποία εμείς προτείνουμε σήμερα;
  • Αυτό που ακούω από την αντιπολίτευση είναι ακοστολόγητες προτάσεις.
  • 1ος μύθος για την ακρίβεια: «Η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στην ακρίβεια». Σας απέδειξα με συγκεκριμένα στοιχεία ότι αυτό δεν ισχύει. Εχουμε να κάνουμε με ένα φαινόμενο που το αντιμετωπίζουν όλες οι οικονομίες. Σας διαψεύδει η ίδια η πραγματικότητα. 
  • Η πολιτική μας για αυξήσεις μισθών και συντάξεων υλοποιείται με συνέπεια και συνέχεια. Αυτό είναι ένα ανάχωμα. 
  • Αυτή η κυβέρνηση δημιούργησε 450.000 νέες θέσεις εργασίας.
  • Στην αλυσίδα της οικονομίας, η ακρίβεια είναι μόνο ένας κρίκος.
  • 2ος μύθος της αντιπολίτευσης: Μας λέτε ότι έχουμε τιμές Σουηδίας και μισθούς Βουλγαρίας. Ούτε, όμως, η Σουηδία, ούτε η Βουλγαρία πτώχευσαν όπως η Ελλάδα.
  • Θυμίζω στον ΣΥΡΙΖΑ ότι μεταξύ του 2015-2019, όταν στην Ευρώπη έβρεχε λεφτά, κάποιοι κρατούσαν ομπρέλα και, λόγω του τρίτου μνημονίου, έφεραν την Ελλάδα στον χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης όλης της Ευρωζώνης.
  • Κι επειδή ο νέος σας αρχηγός θέλει να αναστήσει την πολιτική συμμαχία με τον κ. Βαρουφάκη και την κ. Κωνσταντοπούλου, να του θυμίσουμε ποιοι ήταν οι πραγματικοί υπαίτιοι αυτής της μεγάλης οικονομικής καταστροφής.
  • Εχουμε πολύ δρόμο να καλύψουμε.
  • Σε μια συζήτηση για τον πληθωρισμό δεν νομίζω ότι έχουν θέση πληθωριστικές υποσχέσεις και ανεδαφικά συνθήματα.
  • Οσον αφορά τον ΦΠΑ: Επιμένετε να υποστηρίζετε ότι αυτό (σ.σ. ο μηδενισμός του ΦΠΑ) είναι το αντίδοτο στην ακρίβεια.
  • Το μέτρο αυτό δοκιμάστηκε σε άλλες χώρες και δεν πέτυχε.
  • Αυτό το μέτρο στοιχίζει 4 δισ. μόνο τον πρώτο χρόνο, 2.4 δισ. για κάθε επόμενο χρόνο, 2% του ΑΕΠ.
  • Ολα τα μέτρα σας που τάζετε στοιχίζουν στην τετραετία 45,8 δισ.
  • Δεν έχετε μάθει τίποτα από τα λάθη σας.
  • Είναι η ώρα να ξεφύγουμε από τον λαϊκίστικο κύκλο του ψέματος. Το πάθημα πρέπει να γίνει μάθημα.
  • Οι πολιτικές δυνάμεις έχουν χρέος να μην καταφεύγουν σε εύκολα συνθήματα.
  • Σε ανάλογη περίσταση, το 2018, ο κ. Τσίπρας έλεγε ότι οι μειώσεις στον ΦΠΑ δεν θα περάσουν ποτέ στους καταναλωτές.
  • Είναι οξύμωρο, τη μάχη κατά αθέμιτων πρακτικών πολυεθνικών να τη δίνει η Κεντροδεξιά κι εσείς να μας ασκείτε κριτική για αυτό.
  • Μπορεί ο κ. Κασσελάκης να είναι πετυχημένος επιχειρηματίας, αλλά για λαδέμπορας δεν κάνει.
  • Τα στοιχήματα της νέας ευρωπαϊκής πενταετίας σχετίζονται με τις δικές μας εθνικές προτεραιότητες.
  • Εστειλα χθες, μαζί με τον κ. Τουσκ, μια πρόταση για δημιουργία ευρωπαϊκού συστήματος αεράμυνας.
  • Μου κάνει εντύπωση το γεγονός ότι, ενώ έχουμε ευρωεκλογές, η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχει πει κουβέντα για την Ευρώπη της επόμενης μέρας.
  • Η παράταξή μας έβαλε την Ελλάδα στην Ευρώπη πριν από 45 χρόνια, όταν συντονισμένα οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης φώναζαν «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο».
  • Οι πολίτες ξέρουν πόσο σημαντική είναι η σταθερότητα στον τόπο.
  • Ο λαός μας είναι σίγουρα συναισθηματικός, είναι όμως και σοφός.
  • Αν σήμερα σάς απάντησα εγώ, σε δύο εβδομάδες θα σας απαντήσουν οι πολίτες.

Φάμελλος: Ο πρωθυπουργός δεν κατέθεσε καμία πρόταση για την αντιμετώπιση της ακρίβειας

Επίθεση στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, χαρακτηρίζοντας «απογοητευτική την παρουσία του».

Υποστήριξε ότι οι απαντήσεις του πρωθυπουργού κατά την δευτερολογία του κινήθηκαν στο πλαίσιο του παραπολιτικού και του καταλόγισε ότι δεν κατέθεσε καμία καινούργια πρόταση για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.

Επανέλαβε την πρόταση «με βάση τις ευρωπαϊκές κατευθύνσεις, να υπάρξει φορολογία των υπερκερδών και παράλληλα αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας και αυστηρά εργαλεία συμμόρφωσης προς τις επιχειρήσεις.

Ένας στους τέσσερις δεν έλαβε την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για λόγους κόστους. Την ίδια ώρα η συμμετοχή των ιδιωτών είναι στο 40% των δαπανών για την υγεία», είπε ο κ. Φάμελλος και υποστήριξε ότι «στην πραγματική ανάπτυξη η Ελλάδα είναι 21η στην Ευρωπαϊκή Ένωση». Επικαλέστηκε την έκθεση του ΔΝΤ για την ανάπτυξη, σύμφωνα με την οποία «θα επιταχυνθεί στην ΕΕ ο ρυθμός ανάπτυξης στο 2%, ενώ στην Ελλάδα θα υποχωρήσει στο 1,9%». Ανέφερε ακόμη ότι ο πρωθυπουργός δεν απάντησε στα ερωτήματα που του έθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ για τον πληθωρισμό και για το βιοτικό επίπεδο, που είμαστε μόνο πάνω από την Βουλγαρία, όπως είπε.

Στην συζήτηση για την αποτελεσματικότητα του μέτρου της μείωσης του ΦΠΑ, ο κ. Φάμελλος κατέθεσε πίνακα για τον «ρυθμό μείωσης του πληθωρισμού στην Κύπρο και στην Πορτογαλία που οφείλεται στην μείωση του ΦΠΑ».

Επέμεινε στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την κύρωση των πρωτοκόλλων με την Βόρεια Μακεδονία και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «αφήνει κενά στην υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων».

Κλείνοντας την δευτερολογία του ανέφερε επιγραμματικά τους δέκα στόχους που έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ για την Ευρωπαϊκή Ένωση: «Στρατηγική αυτονομία της ΕΕ, εξάλειψη της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, Δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη, πράσινη μετάβαση, κοινωνική Ευρώπη με δίκαιο μετασχηματισμό της αγοράς εργασίας, ισότητα και δικαιώματα, ψηφιακές ανισότητες, ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική, αντιφασιστική Ευρώπη και η Δημοκρατική Ευρώπη».

Τέλος, ζήτησε από τους πολίτες στις ευρωεκλογές να στείλουν μήνυμα στην κυβέρνηση για μία καλύτερη ζωή που είναι και το σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Ανδρουλάκης: Ομολογία αποτυχίας για τη μείωση της ακρίβειας 

Σφοδρή κριτική με πυκνά πυρά εναντίον της κυβέρνησης και του Κυριάκου Μητσοτάκη με αιχμή την ακρίβεια αλλά κι ευρύτερα την πολιτική ατζέντα εξαπέλυσε ο Νίκος Ανδρουλάκης με την άνοδό του στο βήμα της Βουλής κατά τη πρό ημερησίας διάταξης συζήτηση για την ακρίβεια.

Κατ αρχήν ο κ. Ανδρουλάκης σχολίασε το προεκλογικό μήνυμα της ΝΔ «Σταθερά πιο κοντά στην Ευρώπη» λέγοντας ότι «με εξαίρεση τον ιδρυτή σας Κωνσταντίνο Καραμανλή και την είσοδό μας στις τότε Ευρωπαϊκές Κοινότητες, τι άλλο έχετε κάνει; Το 1999 καταγγείλατε το Ελσίνκι που έβαλε την Κύπρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το 2002 ήσασταν εσείς που συκοφαντούσατε τη πατρίδα μας για τα κριτήρια εισόδου της στο ευρώ. Λίγα χρόνια αργότερα, και αφού χρεοκοπήσατε τη χώρα, θέσατε σε κίνδυνο τη θέση της χώρας στο ευρώ, αφού αν και εμείς ψηφίζαμε όπως εσείς κ. Μητσοτάκη, δηλαδή μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ, τώρα θα ήμασταν στη δραχμή».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής υποστήριξε ότι με την πολιτική που ακολουθεί η ΝΔ «όχι μόνο δεν συγκλίνουμε με τους δείκτες που περιγράφουν την ευημερία των ευρωπαϊκών λαών αλλά συνεχώς αποκλίνουμε με αποτέλεσμα να συναγωνιζόμαστε για τις τελευταίες θέσεις σε κρίσιμα οικονομικά κοινωνικά και θεσμικά ζητήματα».

Διερωτώμενος αν η πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση σε πολλούς τομείς συμβαδίζει με τις πολιτικές που εφαρμόζονται σε άλλες χώρες της ΕΕ, ο Νίκος Ανδρουλάκης έκανε ειδική αναφορά στο κράτος δικαίου λέγοντας ότι είναι όλοι στη ΝΔ υπόλογοι γιατί δεν εφαρμόζεται η απόφαση του ΣτΕ για την ενημέρωσή του γιατί τον παρακολουθούσε η ΕΥΠ, ενώ, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, τόνισε:

«Κύριε Μητσοτάκη με εσάς δεν είμαστε σταθερά πιο κοντά στην Ευρώπη. Αντιθέτως, είστε η αιτία που απομακρυνόμαστε καθημερινά από το ευρωπαϊκό κεκτημένο».

Για το έντονο πρόβλημα της ακρίβειας ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε ότι το κόστος ζωής εκτοξεύεται και οι μισθοί των εργαζομένων χάνουν μέρα με τη μέρα την αγοραστική τους δύναμη με επιπτώσεις στο δημογραφικό και στις δομές του ασφαλιστικού.

Αντέκρουσε τη θέση της κυβέρνησης ότι μείωσε τους φόρους, αλλά «φόρο πληρώνει πλέον ακόμη και ο μισθωτός με τον βασικό-εισαγωγικό μισθό των 830 μικτά», ανέφερε ενώ πρόσθεσε ότι είναι η ανησυχητική αύξηση των ανισοτήτων.

«Το αφήγημα της κυβέρνησης ότι για όλα φταίει η "εισαγόμενη ακρίβεια" καταρρίπτεται αν ρίξουμε μια ματιά στο χρονικό της εξέλιξης του πληθωρισμού τροφίμων και του γενικού πληθωρισμού που αυξανόταν συστηματικά καθ' όλη τη διάρκεια του 2021, κλιμακώθηκε και συνεχίστηκε προφανώς το πρώτο οκτάμηνο του 2022 φτάνοντας έως το 12% σε ετήσια βάση», παρατήρησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Υπογράμμισε ότι «το φθινόπωρο του 2022, ο εφησυχασμός δίνει τη θέση του στον πλήρη εκτροχιασμό. Ενώ ο ρυθμός αύξησης του γενικού πληθωρισμού σταδιακά σταθεροποιείται, έστω σε πολύ υψηλά επίπεδα, ο πληθωρισμός τροφίμων αρχίζει να κλιμακώνεται ραγδαία. Στην πράξη, βλέπουμε τις ανατιμήσεις στα τρόφιμα να λαμβάνουν χώρα με διπλάσια σχεδόν ταχύτητα από τους άλλους τομείς της αγοράς».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έκανε τίποτα για να προλάβει τις εξελίξεις στις αυξήσεις των τιμών και πως επαναπαύτηκε, μοιράζοντας ενισχύσεις και επιδοτήσεις χωρίς κριτήρια, χωρίς διασταυρώσεις πραγματικών ζημιών, χωρίς στόχευση.

«Από τον Ιούνιο του 2021 έως σήμερα έχουμε σταθερά υψηλότερο πληθωρισμό τροφίμων από τον μέσο όρο των 27 κρατών-μελών. Μετά από τις τελευταίες εθνικές εκλογές, από τον Ιούλιο του 2023 έως σήμερα, δεν υπάρχει έστω ένας μήνας που οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα στην Ελλάδα να είναι χαμηλότερες από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο! » τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης αναφέροντας αναλυτικά στοιχεία για μεγάλες αυξήσεις σε βασικά προϊόντα τροφίμων και απηύθυνε την κατηγορία στη κυβέρνηση πώς «επί ημερών σας γίνεται μια τεράστια αναδιανομή πλούτου: η ψαλίδα ανάμεσα στους μισθούς και τα κέρδη συνεχώς διευρύνεται, σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη».

Αντέκρουσε την επιστολή του κ. Μητσοτάκη πρός την κ. φον ντερ Λάιεν πως «είναι είναι ομολογία αποτυχίας... και επικοινωνιακό τέχνασμα για να καλύψετε την αποτυχία σας». «Το πρόβλημα με την εγχώρια αγορά δεν είναι ότι είναι μικρή, αλλά ότι είναι ασύδοτη», συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Ανέπτυξε τις προτάσεις του κόμματός του που περιλαμβάνουν:

«Έλεγχο στα υψηλά ποσοστά κέρδους: Το κύριο έργο ελέγχου πρέπει να αναλάβει η Επιτροπή Ανταγωνισμού, που θα διερευνά τα ποσοστά κέρδους των μεγάλων επιχειρήσεων και των αλυσίδων διανομής. Στοχευμένη- μείωση του ΦΠΑ, για ένα τουλάχιστον εξάμηνο, σε κατηγορίες βασικών τροφίμων που παρουσιάζουν έντονες ανατιμητικές τάσεις, ειδικά στο λάδι, το ψωμί και το γάλα. Θέσπιση Ενιαίας Αρχής Καταναλωτών στα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών κρατών, ώστε να γνωρίζουμε ποια προϊόντα σε άλλες χώρες είναι φθηνότερα σε σχέση με την Ελλάδα, και να γίνονται εκστρατείες ενάντια σε αυτές τις πολυεθνικές, που αισχροκερδούν στην πλάτη του ελληνικού λαού.

Επίσης φορολόγηση -πραγματική και αποτελεσματική- στα υπερκέρδη των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας, πετρελαίου, των σούπερ μάρκετ και των τραπεζών. Για τη μείωση του ενεργειακού κόστους και τη διασφάλιση της ενεργειακής αυτονομίας. Για τη μείωση του κόστους στέγασης, το ΠΑΣΟΚ έχει προτείνει ένα ολοκληρωμένο στεγαστικό πρόγραμμα που είναι σε γνώση της κυβέρνησης και του ελληνικού λαού».

«Αυτές τις προτάσεις καλούμε να στηρίξει ο ελληνικός λαός στις 9 Ιουνίου, ψηφίζοντας ΠΑΣΟΚ και ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, ψηφίζοντας υπέρ μια Ευρώπης των λαών, της αλληλεγγύης, της ασφάλειας για να στείλει ηχηρό μήνυμα στις συντηρητικές δυνάμεις, τις ελίτ και στην άκρα δεξιά. Για να στείλει ισχυρό και αποτελεσματικό μήνυμα προοδευτικής αλλαγής και ελπίδας, γιατί μόνο το ΠΑΣΟΚ ξέρει να κινητοποιεί τις προοδευτικές δυνάμεις, να τις ενώνει και να νικάει τη Νέα Δημοκρατία και τη Συντήρηση», κατέληξε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Κουτσούμπας: Θα συνεχίσουμε τις μάχες για την προστασία του λαϊκού εισοδήματος

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στη σημερινή του ομιλία στη Βουλή, για την ακρίβεια, είπε ότι «ο κ. Μητσοτάκης από το καλοκαίρι του 2021 που άρχισε να οξύνεται το πρόβλημα της ακρίβειας, παριστάνει τον ανήξερο για τις πραγματικές αιτίες, ενώ ο ίδιος και η κυβέρνησή του είναι συνένοχοι σε αυτές τις αιτίες που είναι κοινές και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη και μιλά για "εισαγόμενη" άνοδο των τιμών».

Είπε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ «με τη συναίνεση των υπολοίπων κομμάτων της ΕΕ έχει προωθήσει πρώτα απ' όλα τη στήριξη της ανταγωνιστικότητας και την αύξηση των κερδών των μονοπωλιακών ομίλων της ΕΕ, δεύτερον το φθηνό δανεισμό και τα τεράστια πακέτα στους επιχειρηματικούς ομίλους, πολιτική που υιοθέτησε η ΕΕ με το Ταμείο Ανάκαμψης, τα οποία οδηγούν δεδομένα σε πληθωρισμό, τρίτον την πολιτική της διαμόρφωσης ενός πανάκριβου ενεργειακού μείγματος, τέταρτον την πολιτική της εξωστρέφειας με έμφαση στις εξαγωγές και στον τουρισμό που προφανώς σπρώχνει τις τιμές προς τα πάνω, πέμπτον όλοι -πλήν ΚΚΕ- ψήφισαν και επικύρωσαν την ΚΑΠ που είναι υπεύθυνη για το υπέρογκο κόστος παραγωγής και την τεράστια απόκλιση των τιμών από το χωράφι στο ράφι».

«Φυσικά, ως έκτο στοιχείο, όταν μιλάμε για ακρίβεια, δεν αναφερόμαστε μόνο στις τιμές των προϊοντων, αλλά συνολικά στο τρίπτυχο τιμές-μισθοί-φόροι» τόνισε, σημειώνοντας ότι «οι φόροι αποτελούν το 25% της τιμής των προϊόντων, και την ίδια στιγμή ο μέσος μισθός με τους μνημονιακούς νόμους όλων σας βρίσκεται στο επίπεδο του 2009» επισήμανε.

Απαντώντας στον ισχυρισμό της κυβέρνησης ότι «η πραγματική λύση βρίσκεται στην ανάπτυξη που θα φέρει καλύτερους μισθούς», ο Δ. Κουτσούμπας, επισήμανε ότι «υψηλούς ρυθμούς καπιταλιστικής ανάπτυξης είχαμε τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα και μας οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση και η ακρίβεια έχει εκτιναχθεί, όλα αυτά τα χρόνια αυτής της ανάπτυξής σας».

«Το κρίσιμο ερώτημα, συνεπώς, είναι για ποιον είναι η ανάπτυξη, γιατί ανάπτυξη για τα κέρδη των λίγων σίγουρα έχουμε» υπογράμμισε.

Υπενθύμισε, επίσης, ότι την τελευταία φορά που είχαμε τριπλάσιους ρυθμούς ανάπτυξης ήταν το 2009 και είναι γνωστό ότι μετά «ακολούθησε ό,τι ακολουθεί μια μεγάλη ανάπτυξη στον καπιταλισμό γιατί η καπιταλιστική ανάπτυξη και η καπιταλιστική κρίση είναι τα δίδυμα αδελφάκια αυτού του συστήματος και τις πληρώνουν πάντα οι λαοί».

Είπε ότι ο μέσος μισθός είναι σήμερα «κατά 15% μειωμένος σε σχέση με το 2011 όταν το κόστος διαβίωσης έχουν αυξηθεί πάρα πολύ από τότε, οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων παραμένουν μειωμένοι κατά 20% σε σχέση με το 2011 και το κράτος συνεχίζει να τους κλέβει τους δύο μισθούς. Το 50% των δικαιούχων κύριας σύνταξης γήρατος παίρνουν το πολύ μέχρι 814 ευρώ».

Πρόσθεσε ότι αυτά είναι αποτελέσματα «της πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ και των προηγούμενων που έχουν δώσει όλα τα όπλα στην εργοδοσία», των «αντιασφαλιστικών νόμων», ενώ την ώρα που «οι ρυθμοί ανάπτυξης ευημερούν τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες της χώρας, απαξιώνονται, εμβληματικό παράδειγμα η ΛΑΡΚΟ».

Αναφερόμενος στην αλληλογραφία του πρωθυπουργού με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σημείωσε, μεταξύ άλλων, «η κ. φον ντερ Λάιεν δεν γνωρίζει ότι οι πολυεθνικές εταιρείες κινούνται όπως θέλουν στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά με μοναδικό κριτήριο το κέρδος τους; Ότι η ΕΕ έχει αναλάβει και θεσμικά την προστασία τους;».

«Μας λέτε» είπε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, «ότι θα πάει κόντρα σε αυτό η ΕΕ; Μα αυτό ακριβώς είναι η ΕΕ και γι' αυτό υπάρχει. Μια ενιαία αγορά πολυεθνικών, των λόμπι, των μονοπωλίων και βέβαια ήλθε η απάντηση της Κομισιόν και ακύρωσε το προεκλογικό σας πυροτέχνημα λέγοντας ότι σκέφτονται να αντιμετωπίσουν την ακρίβεια εμβαθύνοντας τους παράγοντες που την έχουν προκαλέσει».

Ο Δ. Κουτσούμπας είπε ότι «το μόνο που σώζει την κυβέρνηση της ΝΔ είναι η βολική αντιπολίτευση που της κάνουν όλα τα υπόλοιπα κόμματα και σε αυτό το ζήτημα, έχοντας ως σημαία τους την "κανονικότητα" της ΕΕ».

Επισήμανε, ιδιαίτερα, ότι η επικέντρωση της κυβέρνησης και των υπολοίπων κομμάτων στους «μέσους όρους» της ΕΕ γίνεται «γιατί δεν θέλετε, δεν μπορείτε, δεν σας επιτρέπεται να αγγίξετε τις πραγματικές αιτίες του προβλήματος της ακρίβειας, δηλαδή της ανάπτυξή σας με σκοπό το κέρδος».

«Παίρνετε τον πυρήνα του προβλήματος σαν δεδομένο, σαν ουρανοκατέβατο, σαν "εισαγόμενο", ή όπως το λέει ο καθένας σας, και δίνετε τη "μάχη των μαχών" μιας αντιλαϊκής διαχείρισης για το λίγο πάνω ή το λίγο κάτω από τους "μέσους όρους"» εξήγησε.

«Δεν μπορείτε, όλοι σας, λόγω των δεσμεύσεών σας να αμφισβητήσετε αυτή την πολιτική της ΕΕ που συμβάλλει στο πρόβλημα της ακρίβειας σε όλες τις χώρες, δεν αγγίζετε τα τεράστια κέρδη που έχουν οι μεγάλοι όμιλοι δεν αγγίζετε επίσης, τις δεσμεύσεις στην ΕΕ για "ματωμένα" πλεονάσματα κάθε χρόνο, όπως αποτυπώνονται και στο νέο Σύμφωνο Σταθερότητας, δεν αγγίζετε τα "πράσινα" χαράτσια, τους ειδικούς φόρους σε ρεύμα-καύσιμα, την εμπορευματοποίηση κοινωνικών υπηρεσιών που πριν ήταν δωρεάν, δεν αγγίζετε, τέλος, την αύξηση των στρατιωτικών δαπανών για τα σχέδια του ΝΑΤΟ και της ΕΕ του πολέμου».

«Και επειδή δεν τα αγγίζετε αυτά, δεν μπορείτε να πείτε την αλήθεια στον λαό. Ότι το πρόβλημα της ακρίβειας, είναι σύμπτωμα της φυσιολογικής λειτουργίας αυτού του σάπιου συστήματος που λέγεται καπιταλισμός» τόνισε.

«Υπάρχει μια τεράστια, θεμελιακή, πολιτική, ιδεολογική και αξιακή διαφορά του ΚΚΕ και όλων εσάς, των οπαδών της ΕΕ και του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης. Εμείς δεν κοροϊδεύουμε τον λαό ότι υπάρχει κάποια μαγική λύση με την οποία θα είναι και η πίτα ολόκληρη και ο σκύλος χορτάτος. Ότι και τα πλεονάσματα θα πιάνονται και ο λαός θα ανακουφιστεί από τους φόρους. Και τα κέρδη του κεφαλαίου θα αυξάνονται και οι μισθοί θα αρκούν για μια αξιοπρεπή διαβίωση.

Αυτά δεν γίνονται ούτε στη Δευτέρα Παρουσία. Κάποιος πρέπει να πληρώσει, βλέπετε. Εμείς λέμε ότι για να κερδίσει έστω μια ανακούφιση σήμερα ο λαός, πρέπει να χάσει από τα κέρδη του το κεφάλαιο, πρέπει να υποστεί πλήγμα η πολιτική της ΕΕ. Για να μπορέσει να ζήσει με βάση τις σύγχρονες δυνατότητες, καλύπτοντας τις ανάγκες του με το εισόδημά του, πρέπει το κεφάλαιο να χάσει την εξουσία που κατέχει συνολικά σήμερα» υπογράμμισε ο Δ. Κουτσούμπας.

Τόνισε ότι το ΚΚΕ θα συνεχίσει να βρίσκεται στη πρώτη γραμμή των εργατικών αγώνων και διεκδικήσεων και ταυτόχρονα κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις σήμερα για να αντιμετωπιστεί εν μέρει το πρόβλημα της ακρίβειας (επισυναπτόμενο pdf).

Επισήμανε, ιδιαίτερα, καταθέτοντας συγκεκριμένα στοιχεία ότι «καμία συζήτηση δεν μπορεί να γίνει για την ακρίβεια, αν δεν μπει στο επίκεντρο και στο στόχαστρο του λαού μας, όλων μας, η απόφαση που έχει πάρει η ΕΕ για μετατροπή της οικονομίας της σε "πολεμική οικονομία", που είναι το μέγα ζήτημα των ημερών».

Τονίζοντας ότι όλα αυτά «μπορούν και πρέπει να πάρουν απάντηση και στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου», κατέληξε στην ομιλία του υπογραμμίζοντας: «Με πολύ πιο δυνατό το ΚΚΕ και αποδυναμωμένη την κυβέρνηση της ΝΔ και τα άλλα κόμματα που στηρίζουν αυτή την πολιτική της ΕΕ, θα μπορέσουμε πιο μαχητικά, πιο αποτελεσματικά να συνεχίσουμε να δίνουμε και όλες τις μάχες για την προστασία του λαϊκού εισοδήματος από την ακρίβεια».

Βελόπουλος: Η Ελλάδα έχει πάρει τον εθνικό και οικονομικό κατήφορο

Μεγάλο ζήτημα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία χαρακτήρισε την ακρίβεια ο Κυριάκος Βελόπουλος, μιλώντας στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή. Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης κατηγόρησε τη ΝΔ ότι έχει «μια τάση να διαστρέφει τα στοιχεία», τονίζοντας ότι «η “ ζούγκλα” στην οποία ζει ο Έλληνας με τους ολιγάρχες δεν αντιμετωπίζεται με ασπιρίνες, που εσείς συνεχίζετε να αντιμετωπίζετε το πρόβλημα».

Σχολιάζοντας την πρωτολογία του Κυριάκου Μητσοτάκη, είπε ότι «ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι έχουμε ρυθμό ανάπτυξης υψηλό» αλλά «απέφυγε να πει ότι αυτός ο ρυθμός είναι με δανεικά». «Οι επόμενες γενιές θα πληρώσουν την ανάπτυξη του κ. Μητσοτάκη με 50 δισ. συν τα τοκοχρεολύσια, χρέη», συμπλήρωσε.

Για την επιστολή του Έλληνα πρωθυπουργού στην πρόεδρο της Κομισιόν, ο Κυριάκος Βελόπουλος τόνισε ότι «ως ένα βαθμό μπορεί να την επιδοκιμάσει κάποιος» αλλά «εσωτερική οικονομική πολιτική με επιστολές εξωτερικού δεν γίνεται». «Δεν φταίει η Φον ντερ Λάιεν που έχουμε ακριβά καύσιμα, φταίει η κυβέρνησή σας», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης επανέλαβε την πρότασή του για επαναφορά του αδικήματος της αισχροκέρδειας σε κακούργημα από πλημμέλημα, επισημαίνοντας ότι «το πρόστιμο δεν λύνει το πρόβλημα, αλλά η φυλακή το προλαμβάνει».

Ο Κυριάκος Βελόπουλος απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ισχυρίστηκε ότι ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, δήλωσε σε συνέντευξή του, ότι δεν έχουμε επενδύσεις στην Ελλάδα, «γιατί δεν έχουμε δικαιοσύνη και δημόσια διοίκηση» καθώς και ότι «στο μυαλό των ξένων η κατάσταση στην Ελλάδα είναι απελπιστική». Αυτή η τοποθέτηση του κ. Βελόπουλου, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος του ζήτησε να του φέρει το σχετικό απόσπασμα.

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης διερωτήθηκε «πόσα χρόνια χρειάζεται να κυβερνήσει η ΝΔ, για να κάνει τις μεταρρυθμίσεις που λέει από το 2019», επισημαίνοντας παράλληλα ότι «η Ελλάδα έχει πάρει τον εθνικό και οικονομικό κατήφορο και ο πανικός» της φαίνεται. «Έχετε στοχοποιήσει εμένα και την Ελληνική Λύση» ενόψει των ευρωεκλογών σημείωσε και πρόσθεσε ότι «κάνατε την πολιτική σούργελο», οδηγώντας «αυτούς που δεν θέλουν να ψηφίσουν, στην αποχή». Ο Κυριάκος Βελόπουλος επανέλαβε την πρότασή του για τη διεξαγωγή debate μεταξύ των πολιτικών αρχηγών.

«Λέμε στους Έλληνες, υπάρχει μια λύση για να πέσουν οι τιμές. “ Μαυρίστε” τους, 9 Ιουνίου, να δείτε τη φέτα να πηγαίνει 5 ευρώ και το λάδι στα 6 ευρώ. Μόνο αν τους “ μαυρίσετε” θα κυνηγήσουν τους ολιγάρχες, τους καπιταλιστές, τους πλουτοκράτες, αλλιώς θα τους χαϊδεύουν», τόνισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης.

Ο Κυριάκος Βελόπουλος άσκησε δριμεία κριτική στον πρωθυπουργό λέγοντας ότι «είναι με την πλουτοκρατία και απεχθάνεται τον καραμανλητισμό. Είναι παιδί του σημιτισμού, που ισοπέδωσε την πατρίδα», υποστήριξε.

Αναφερόμενος στο πολύνεκρο δυστύχημα των Τεμπών, ο κ. Βελόπουλος επανέλαβε, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, ότι «εμείς θα σας πάμε μέχρι τέλους. Θα πάμε φυλακή τους υπαιτίους».

Χαρίτσης: Η ακρίβεια έχει υπογραφή Μητσοτάκη 

Επίθεση στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Αριστεράς στην συζήτηση για την ακρίβεια.

«Ειλικρινά μου προκαλεί κατάπληξη το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε για πολλοστή φορά τα ίδια και τα ίδια επιχειρήματα που λέει 3 χρόνια τώρα, ενώ η ακρίβεια μαίνεται. Και βεβαίως μας είπε και πάλι ότι η κυβέρνησή του τα έχει κάνει όλα καλά και δεν φταίει για τίποτα. Το μόνο καινούριο που ακούσαμε από τον κ. Μητσοτάκη είναι ότι δίνει μάχη κατά των πολυεθνικών κολοσσών! Ποιος; Ο κ. Μητσοτάκης! Εντάξει, κάπου έλεος! Έχει και η κοροϊδία τα όριά της!» ανέφερε ο Αλέξης Χαρίτσης ξεκινώντας την ομιλία του.

Αναφέρθηκε στο Παλαιστινιακό λέγοντας: «Δεν φοβόμαστε να σταθούμε στο πλάι του διωκόμενου παλαιστινιακού λαού, που κινδυνεύει με αφανισμό από το καθεστώς Νετανιάχου. Δεν φοβόμαστε να σταθούμε στη σωστή πλευρά της Ιστορίας. Η κυβέρνηση της ΝΔ παίζει τον ρόλο του χρήσιμου συμμάχου». Ακολούθως απευθύνθηκε στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ λέγοντας: «Αλήθεια, συνάδελφοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εσείς πιστεύετε ότι στην Παλαιστίνη είναι σε εξέλιξη γενοκτονία; Γιατί ο πρόεδρός σας δεν το έχει εκστομίσει ακόμα» και προσέθεσε: «Η Νέα Αριστερά έχει κάνει μια πολύ συγκεκριμένη πρόταση ώστε η χώρα να μπει στην σωστή πλευρά της ιστορίας, αναγνωρίζοντας το παλαιστινιακό κράτος. Οφείλετε κύριε Φάμελλε και κύριε Ανδρουλάκη να τοποθετηθείτε».

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «ακολουθεί μια καταστροφική εξωτερική πολιτική». «Μετατρέπετε τα Βαλκάνια ξανά σε πυρτιδαποθήκη» είπε και σημείωσε: «Χαϊδεύετε τα αυτιά των ακροδεξιών εντός και εκτός του κόμματός σας και να ψαρεύετε ψήφους στα θολά νερά του ακροδεξιού ακροατηρίου. Λειτουργήσατε, ουσιαστικά, ως χορηγός των εθνικιστών της Βόρειας Μακεδονίας. Του VMRO. Τα ίδια κάνετε και με την Αλβανία. Με την περίπτωση Μπελέρη, που τον βάλατε σε περίοπτη θέση στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματός σας, επιλέξατε να κάνετε το πρόβλημα αυτό, πρόβλημα μεταξύ των δύο χωρών. Και για να μην ξεχνιόμαστε, μιλάμε για έναν άνθρωπο που έχει καταδικαστεί από ελληνικό δικαστήριο για τη μεταφορά εκρηκτικών με στόχο τη δολιοφθορά».

Ακολούθως αναφέρθηκε στο κύριο θέμα "την ακρίβεια και το διαθέσιμο εισόδημα" λέγοντας: «Ποια είναι εδώ η κυρίαρχη αφήγηση της κυβέρνησης; Ότι η ακρίβεια είναι πρόβλημα διεθνές. Δεν φταίει η κυβέρνηση. Ενώ όμως στην Ευρώπη ο πληθωρισμός αποκλιμακώνεται, στην Ελλάδα, σε κρίσιμους τομείς, και ειδικά στα τρόφιμα, ο πληθωρισμός τρέχει με τις διπλάσιες τιμές απ' ό,τι στην Ευρώπη».

Ο κ. Χαρίτσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι συντηρεί την ακρίβεια γιατί μεταφράζεται σε περισσότερα έσοδα για το κράτος, ειδικά από τον ΦΠΑ στην κατανάλωση και προσέθεσε: «Η υπεραπόδοση των φορολογικών εσόδων την περίοδο 2021-2024 οφείλεται κυρίως στον πληθωρισμό. Από τα 15 δισ. αύξησης των φορολογικών εσόδων τα τελευταία χρόνια, τα 7 δισ. είναι από τον ΦΠΑ. Ο πληθωρισμός της απληστίας, κακά τα ψέματα, είναι ένας μηχανισμός αναδιανομής. Βίαιος και άδικος. Αναδιανομής από κάτω προς τα πάνω».

Επικέντρωσε τα πυρά του στον πρωθυπουργό λέγοντας: «Σας αξίζουν συγχαρητήρια κ. Μητσοτάκη. Στα 50 χρόνια της Μεταπολίτευσης κανένας άλλος πρωθυπουργός δεν ακολούθησε μια τόσο ακραία ταξική και κοινωνικά άδικη πολιτική. Κανένας άλλος πρωθυπουργός δεν ευνόησε σε τέτοιο βαθμό τους πλούσιους σε βάρος των φτωχών. Με 7 στα 10 νοικοκυριά να δηλώνουν ότι μειώθηκε το εισόδημά τους. Θυμάστε παλιά που μιλούσαμε για την κοινωνία των δύο τρίτων; Πλέον, με την κυβέρνηση Μητσοτάκη, μιλάμε για την κοινωνία του ενός τρίτου! Αυτό είναι το οικονομικό θαύμα για το οποίο επαίρεστε κ. Μητσοτάκη!».

Αναφέρθηκε και στην επιστολή του πρωθυπουργού στην απερχόμενη Πρόεδρο της Κομισιόν: «Ειλικρινά, έχετε την εντύπωση ότι απευθύνεστε σε ανόητους; Πετάτε μια καθαρά προεκλογική φούσκα στο τραπέζι για να κοροϊδέψετε τον κόσμο ότι κάτι κάνετε για την ακρίβεια, επιμένοντας ταυτόχρονα στο σενάριο ότι αυτή η κυβέρνηση δε φταίει για τίποτα; Σταματήστε επιτέλους τα παιχνίδια» σημείωσε.

Ακολούθως ανέπτυξε τις προτάσεις της Νέας Αριστεράς: «Αν θέλετε να είστε αποτελεσματικοί έχετε διαθέσιμα εργαλεία. Μειώστε τους έμμεσους φόρους για να αποτραπεί το προφανές: η ασύμμετρη επιβάρυνση των κατώτερων στρωμάτων από την πληθωριστική κρίση» είπε και προσέθεσε:

«Γιατί δεν επιβάλετε πλαφόν σε όλα τα προϊόντα, και είναι πάρα πολλά αυτά, στα οποία εντοπίζονται σήμερα ακραίες αποκλίσεις στις τιμές ανάμεσα στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες τις Ευρώπης; Άρα, κ. Μητσοτάκη, η επιστολή σας στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είναι προεκλογικό πυροτέχνημα. Το πρόβλημα δεν είναι ευρωπαϊκό. Η ακρίβεια έχει την υπογραφή Μητσοτάκη. Γιατί λειτουργείτε ως υπάλληλος των πολυεθνικών και υπερασπιστής των συμφερόντων των super markets. Η πραγματικότητα, κύριε Μητσοτάκη, είναι μία: η διακυβέρνησή σας έχει σηματοδοτήσει τη βίαιη συρρίκνωση της αγοραστικής δύναμης των μισθωτών. Η αύξηση του κατώτατου μισθού αφορά μόνο το 15% των εργαζομένων. Όσο καθυστερείτε να ενσωματώσετε την ευρωπαϊκή Οδηγία -που ακόμα ... ετοιμάζεται- για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, τόσο θα μένουν απροστάτευτοι οι εργαζόμενοι».

Απάντησε όμως και στα επιχειρήματα του πρωθυπουργού για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας: «Το πρώτο τρίμηνο του 2024, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αυξήθηκε κατά 255,3 εκατ. ευρώ σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2023, ξεπερνώντας τα 4,2 δισ. ευρώ. Τα ίδια ανησυχητικά δεδομένα διαπιστώνουμε και αν δούμε και την εξέλιξη των Άμεσων Ξένων Επενδύσεων, που μόνο το 2023 κάνουν "βουτιά" κατά 38,7% και κλαδικά συγκεντρώνονται κατά το ήμισυ στον κατασκευαστικό κλάδο και στην κτηματομεσιτική αγορά και δευτερευόντως στον τουρισμό, τις υπηρεσίες και το λιανεμπόριο».

Έστρεψε όμως τα πυρά του και κατά του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζοντας: «Τι κάνει η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για το φορολογικό; Μια αντιπολίτευση που ενσωματώνει την κυρίαρχη λογική του νεοφιλελευθερισμού για τη φορολογία είναι μέρος του προβλήματος, όχι μέρος της λύσης».

Γενικεύοντας αναφέρθηκε στις ευρωεκλογές:

«Η Δεξιά στην Ευρώπη και την Ελλάδα είναι αδύνατον να διαχειριστεί την κρίση της Ευρώπης γιατί η ίδια την δημιούργησε. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη και τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα κάνουν ό,τι μπορούν για να ψαλιδίσουν τα όνειρα και τις προσδοκίες των πολιτών. Κάνουν ό,τι μπορούν για να "μικρύνουν" τη ζωή τους- να τους πείσουν ότι δεν αξίζουν κάτι καλύτερο.

Εμείς, τους λέμε το αντίθετο. Λέμε στους πολίτες ότι έχουν κάθε δικαίωμα να μη συμβιβαστούν με τα λίγα που τους αφήνουν. Αξίζουν περισσότερα, δικαιούνται περισσότερα. Δικαιούνται και αξίζουν πιο υψηλούς μισθούς και πιο χαμηλές τιμές. Δικαιούνται και αξίζουν ποιοτική και δωρεάν δημόσια υγεία και παιδεία, αξιοπρεπή στέγη, ανθρώπινη καθημερινότητα, δικαιώματα για όλες και όλους. Δικαιούνται και αξίζουν ειρήνη και δικαιοσύνη.

Στις 9 Ιούνη οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να πουν και στην κάλπη ότι αξίζουν και δικαιούνται περισσότερα, αποδοκιμάζοντας την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Η εναλλακτική στον Μητσοτάκη όμως δεν θα έρθει από όσους επιχειρούν να προσεγγίσουν το πρόγραμμα της Δεξιάς. Δεν θα υπάρξει προοδευτική εναλλακτική μέσα από το lifestyle και την αναπαλαίωση του παρελθόντος. Εναλλακτική στη Δεξιά μπορεί να υπάρξει μόνο μέσα από μια σαφή προγραμματική πρόταση που θα προωθεί την αναδιανομή του κοινωνικού εισοδήματος προς όφελος της πλειονότητας. Εναλλακτική στη Δεξιά θα υπάρξει μόνο με ισχυρή Αριστερά.

Με το ψηφοδέλτιο της Νέας Αριστεράς οι πολίτες μπορούν να κάνουν τα "θέλω" τους να ακουστούν. Να δώσουν δύναμη στην Αριστερά. Να κάνουν το πρώτο βήμα για τη συγκρότηση της εναλλακτικής λύσης απέναντι στη Δεξιά. Στις 9 Ιουνίου οι πολίτες μπορούν να δώσουν φωνή στο δίκιο τους, ψηφίζοντας Νέα Αριστερά».

Στίγκας: Τα μνημόνια που ψήφισαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ ήταν η αρχή του κακού για όλους τους Έλληνες

Έντονη κριτική σε Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, άσκησε ο πρόεδρος των «Σπαρτιατών», Βασίλης Στίγκας, στην ομιλία του κατά την προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για την ακρίβεια.

«Σήμερα μας καλεί εδώ ο ΣΥΡΙΖΑ για να συζητήσουμε δήθεν το θέμα της ακρίβειας που ταλανίζει τον ελληνικό λαό. Θεωρώ ότι είναι οξύμωρο κάποιοι σήμερα να λένε ότι νοιάζονται για τον ελληνικό λαό, που είναι όμως οι ίδιοι που προκάλεσαν αυτή την καταστροφή και τον όλεθρο στη χώρα και στον λαό, όλοι αυτοί που ψήφισαν και με τα δύο χέρια όλα τα μνημόνια. Γιατί τα μνημόνια που ψήφισαν και τα τρία κόμματα ήταν η αρχή του κακού για όλους τους Ελληνες», υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ο κ.Στίγκας, ενώ αμέσως μετά αναφερόμενος ειδικά στον ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε: «Και έρχεται τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ, λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές, για να εισπράξει λίγες ψήφους παραπάνω και να κάνει συζήτηση για την ακρίβεια. Είναι σκέτη κοροϊδία να μιλάει για την ακρίβεια ένα κόμμα που δεν έχει καμία όσμωση με τον λαό και καμία ενσυναίσθηση για να καταλάβει τον πόνο του άλλου».

Ο πρόεδρος των «Σπαρτιατών» ισχυρίστηκε στη συνέχεια: «Είσαστε όλοι βουτηγμένοι μέχρι τον λαιμό στη διαφθορά και στην εξαπάτηση, ενώ το τελευταίο που σας νοιάζει είναι η ακρίβεια και εάν μπορεί ο ελληνικός λαός να ζήσει με αξιοπρέπεια. Νοιάζεται, λέει, για την ακρίβεια ένα κόμμα που ο αρχηγός του αγοράζει σπίτι 1,5 εκατ. ευρώ, έχει εξοχικό στην Αμερική πολλών εκατομμυρίων ευρώ, μαζί βεβαίως με γαριδάδικα ή όπως αλλιώς τα λένε τα καΐκια του. Είναι πάμπλουτος, όπως και άλλοι στο Κοινοβούλιο. Φυσικά συμμέτοχοι στο έγκλημα είσαστε όλοι σας».

Αναφερόμενος στον πρωθυπουργό, υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ο κ. Στίγκας:

«Ο πρωθυπουργός είπε τα γνωστά ψέματα ότι για την ακρίβεια φταίει ο πόλεμος στην Ουκρανία. Όσον αφορά στα σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα, είναι 50% πιο ακριβά από την Ευρώπη. Οι αριθμοί ευημερούν, οι πολίτες πένονται», είπε, ενώ προσέθεσε:

«Η μόνη αλήθεια, που δεν την λέει κανένας από τα τρία κόμματα, Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, είναι ότι όλοι τους έχουν συμμετοχή στο έγκλημα. Με κροκοδείλια δάκρυα τώρα, πριν από τις εκλογές, προσπαθούν να ξεγελάσουν όσους περισσότερους μπορούν. Οι “ Σπαρτιάτες”, δεν θα γίνουμε ποτέ συμμέτοχοι στο έγκλημα και στο θέατρο του παραλόγου που, για μια φορά ακόμη, έχει στόχο να ρίξει στάχτη στα μάτια του κόσμου. Ελπίζουμε ο ελληνικός λαός να καταλάβει επιτέλους τον βρώμικο ρόλο σας και να σας μαυρίσει όλους στις ευρωεκλογές».

Τέλος, ο κ. Στίγκας σημείωσε για τους «Σπαρτιάτες»: «Εμείς, που προερχόμαστε από την κοινωνία, δεν έχουμε μόνο καταγγελτικό λόγο. Έχουμε και ουσιαστικές προτάσεις που μπορούν να βοηθήσουν και να ανακουφίσουν την ελληνική κοινωνία και τα λαϊκά στρώματα. Αλλά όχι σήμερα, όχι τώρα, λίγο πριν από τις εκλογές, σε ένα προεκλογικό περιβάλλον γεμάτο ψέματα και υποκρισία. Αυτοί είσαστε κύριοι. Περαστικά σας».

Νατσιός: Η κυβέρνηση προκάλεσε την ακρίβεια που δεν είναι μόνο εισαγόμενη

Με αναφορά στην επιστολή που απέστειλε πρόσφατα στην πρόεδρο της Κομισιόν ο πρωθυπουργός για την αντιμετώπιση των φαινομένων αισχροκέρδειας πολυεθνικών εταιρειών, ξεκίνησε την ομιλία του στην Ολομέλεια κατά την προ ημερησίας συζήτηση για την Αντιμετώπιση της Ακρίβειας, ο πρόεδρος της Νίκης, Δημήτρης Νατσιός.

«Δεκαπέντε μέρες πριν από τις εκλογές και με το βλέμμα στις δημοσκοπήσεις, τώρα σας έπιασε ο πόνος για την ακρίβεια στα ράφια και διαμαρτυρηθήκατε και γραπτώς. Αν σας ενδιέφερε πράγματι να πολεμήσετε την ακρίβεια, αντί να κάνετε τουρισμό στα σούπερ μάρκετ, θα είχατε εξοπλίσει με προσωπικό και αρμοδιότητες την Επιτροπή Ανταγωνισμού για να κάνει σωστά τη δουλειά της» είπε ο πρόεδρος της Νίκης και προσέθεσε.

«Είναι κοινό μυστικό ότι οκτώ στους δέκα κωδικούς στα σούπερ μάρκετ είναι προϊόντα εισαγωγής καθώς το εμπορικό μας ισοζύγιο έχει καταρρεύσει. Είναι κοινό μυστικό ότι οι Έλληνες καταναλωτές με τις φουσκωμένες τιμές που πληρώνουν την αγορά ξένων προϊόντων επιδοτούν στην πραγματικότητα τις μειωμένες τιμές που απολαμβάνουν για τα ίδια προϊόντα οι Ευρωπαίοι καταναλωτές».

Ο κ. Νατσιός υποστήριξε επίσης πως «η ακρίβεια δεν είναι μόνο εισαγόμενη, είναι και ελληνική». «Την αφήσατε να εξελιχθεί εν γνώση σας μέσα στην πανδημία. Ο συγχρωτισμός απαγορευόταν παντού αλλά τα σούπερ μάρκετ ήταν ανοιχτά μέρα νύχτα. Και μολονότι κατέγραψαν τεράστια κέρδη αυτή την περίοδο με εξαίρεση ολίγα, δεν επέστρεψαν τίποτα στον ελληνικό λαό από αυτή τους την κερδοφορία» σημείωσε.

Συνεχίζοντας υποστήριξε πως «ακρίβεια είναι και τα πανάκριβα ενοίκια που αναγκάζουν τους νέους μας σε υποχρεωτικές συγκατοικήσεις λες και είναι ακόμα και στα 40 τους φοιτητές», και κατέληξε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό:

«Εσείς την προκαλέσατε αυτή την ακρίβεια, με τις χρυσές βίζες νομιμοποιείτε το μαύρο χρήμα των αλλοδαπών όλου του κόσμου που εκτοξεύουν τις τιμές των ακινήτων σε ύψη ρεκόρ, άρα και των ενοικίων και θάβετε τα όνειρα χιλιάδων νέων στην αξιοπρεπή στέγη.

Υποψιάζεστε τον πόνο των άλλων αλλά δεν αντιλαμβάνεστε τον πόνο των άλλων. Γιατί απλούστατα η ζωή δεν σας έφερε ποτέ μπροστά στα διλήμματα που αντιμετωπίζουν εκατομμύρια Έλληνες κάθε πρωί».

Κωνσταντοπούλου: Οι πολίτες υποφέρουν γιατί απέτυχε η πολιτική Μητσοτάκη

«Η ακρίβεια έχει άμεση σχέση με τη φορολόγηση που τους επιφυλάσσει η κυβέρνηση», υπογράμμισε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου, στην συζήτηση που εξελίσσεται από το πρωί στη Βουλή.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου κάλεσε τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση να αναλογιστούν το κόστος ζωής σήμερα, για οικογένειες, φοιτητές, εργαζόμενους.

«Κύριε Μητσοτάκη, είναι δυνατόν να λέτε στην ελληνική Βουλή και στην Κοινοβουλευτική σας Ομάδα, αλλά κυρίως στον εαυτό σας και στη συνείδησή σας, είναι δυνατόν να λέτε ότι δεν είναι η Ελλάδα πρωταθλήτρια στην ακρίβεια; Και αυτό σας καθησυχάζει; Αυτό που απασχολεί είναι αν μπορούν οι άνθρωποι να ζήσουν, αυτό που απασχολεί είναι αν μπορούν οι γονείς να πάρουν τα αναγκαία τρόφιμα για τα παιδιά τους, και σας διαβεβαιώ ότι υπάρχουν πάρα πολλές οικογένειες που στενάζουν. Εκείνο που απασχολεί είναι αν οι φοιτητές μπορούν να υποστηρίξουν τις σπουδές τους μακριά από το σπίτι τους, και σας πληροφορώ ότι πάρα πολλοί φοιτητές δυσκολεύονται, ακόμη και εργαζόμενοι, εκείνο που απασχολεί είναι αν οι εκπαιδευτικοί μπορούν να ανταποκριθούν στο κόστος της υπηρεσίας τους, αν υπάρχουν οικογένειες που βρίσκονται αντιμέτωπες με βροχή κατασχέσεων για ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς», είπε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας και επισήμανε ότι σήμερα δεν υπάρχει οικογένεια που ένα μέλος της να μην αγωνιά αν θα χάσει το σπίτι του από την τράπεζα.

«Δεν μπορεί ο μέσος πολίτης να ανταποκριθεί στο κόστος ζωής και αυτό συμβαίνει διότι η οικονομική σας πολιτική έχει αποτύχει κύριε Μητσοτάκη», είπε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας και πρόσθεσε ότι η οικονομική πολιτική που έχει χαράξει η κυβέρνηση δεν λαμβάνει υπόψη της τους πολίτες.

«Θεωρείτε ότι μπορούν οι εποχικοί πυροσβέστες να ζουν με 800 ευρώ για έξι μήνες, με 400 ευρώ για τρεις μήνες και με μηδέν ευρώ για άλλους τρεις μήνες; Αυτή τη μοίρα τους έχετε επιφυλάξει. Την ίδια ώρα που λέτε και διαφημίζετε ότι πάνω από 2 δισ. θα διαθέσετε για την πολιτική προστασία. Σε ποιον; Που τα διαθέτετε;», είπε η κ. Κωνσταντοπούλου και πρόσθεσε ότι το κόμμα της είναι εκείνο που τον Δεκέμβριο του 2023 κατέθεσε πρόταση νόμου για τον 13ο και τον 14ο μισθό.

Την ίδια ώρα δε που η κυβέρνηση αρνείται να διαθέσει 2,1 δισ. ευρώ για τους δημοσίους υπαλλήλους (εκπαιδευτικούς, νοσηλευτές, αστυνομικούς, πυροσβέστες, υπαλλήλους), σημείωσε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, είναι η ίδια κυβέρνηση που ερευνάται για τη χρήση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και για ποσά πολύ πιο υψηλά από τα 2,1 δισ. ευρώ.

«Το μόνο που σας ενδιαφέρει, κύριε Μητσοτάκη, είναι να εξασφαλίσετε κονδύλια τα οποία θα διαθέσετε σε ημετέρους και σε ημέτερες επιχειρήσεις, ακόμα και αν αυτά δεν έχουν κανένα αντίκρισμα στη ζωή των πολιτών», είπε η κ. Κωνσταντοπούλου και αναφέρθηκε στο προηγούμενο με τις συμβάσεις για το σιδηρόδρομο και τη σύμβαση 717.

Αναφερόμενη στην επιστολή του πρωθυπουργού στην κ. Φον Ντερ Λάιεν, η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας είπε, απευθυνόμενη στον κ. Μητσοτάκη: «Είναι μια πολιτική σας εταίρος, συνεργάτης σε προεκλογική περίοδο, μαζί σας αυτή την εποχή, και ειλικρινά εντυπωσιάζομαι που αυτό το οποίο είχατε να κάνετε σε σχέση με την ακρίβεια, ήταν να πείτε στην κ. Φον Ντερ Λάιεν να πάρει μέτρα εκείνη για την ακρίβεια. Αποδίδετε την ακρίβεια μόνο στην αισχροκέρδεια και στα τεχνάσματα των πολυεθνικών. Όμως η ακρίβεια και αυτό που αισθάνεται ο πολίτης έχει άμεση σχέση με τη φορολόγηση την οποία εσείς επιφυλάσσετε στους πολίτες, με το κοινωνιοκτόνο φορολογικό νομοσχέδιο που φέρατε, εξουθενώνοντας ελεύθερους επαγγελματίες, εμπόρους, αυτοαπασχολούμενους, τους οποίους παρουσιάζετε όλους ως κλέφτες, αν και εσείς ελέγχεστε για οικονομικά αδικήματα».

Τα Τέμπη

Κατά τη διάρκεια της παρέμβασης της, η Ζωή Κωνσταντοπούλου αναφέρθηκε και στην ποινική δικογραφία που διαβιβάστηκε στη Βουλή για τα Τέμπη και τον ρόλο της δικαιοσύνης.

«Η δικογραφία που αφορά ποινικές ευθύνες της κυβέρνησής σας, θα έπρεπε να αφορά και εσάς, διότι αφορά πολύ σοβαρά ζητήματα που γίνανε με εντολή και συμμετοχή σας. Αυτή η δικογραφία βρίσκεται στα χέρια του προέδρου της Βουλής, ο οποίος δεν χορηγεί αντίγραφα στους βουλευτές, παρά μόνο προσπαθούμε φωτογραφίζοντας τα αντίγραφα, να αναφερθούμε στο περιεχόμενο της. Μια δικογραφία από τις 25 Απριλίου, έκανε 29 μέρες να φτάσει στη Βουλή, διότι κάποιοι δεν την αξιολογούσαν και απλώς την κρατούσαν. Και οι δικοί σας υπουργοί απλώς την κρατούσαν μέχρι να κλείσει η Βουλή. Τα έχουμε ξαναδεί αυτά», είπε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας και πρόσθεσε: «Σας καλώ να μην κλείσετε τη Βουλή και με δεδομένο ότι διαβιβάστηκε χθες αυτή η τόσο σοβαρή δικογραφία, να συμφωνήσουμε όλοι ότι συντρέχει λόγος η Βουλή να συνεχίσει να λειτουργεί, διότι δεν είναι δυνατόν με αυτή τη δικογραφία, στο γραφείο του προέδρου της Βουλής, η Βουλή να μην συνεδριάζει. Αυτό είναι πράξη διαφάνειας, αυτό είναι πράξη παρρησίας, αυτό είναι πράξη πραγματικής διαθεσιμότητας, για τον έλεγχο. Σας καλεί η κ. Καρυστιανού, με επιστολή της, και καλεί και την πρόεδρο της Δημοκρατίας, να λάβετε θέση και να αναλάβετε ευθύνες. Θα το κάνετε;»

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Μια φράση του πρωθυπουργού για την παραμονή της κυβέρνησης έως το 2027, ήταν η αφορμή για την επίθεση που εξαπέλυσε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας και στο πρόσωπο της Προέδρου της Δημοκρατίας. «Μας είπατε ότι θα είστε κυβέρνηση μέχρι το 2027. Έχετε προεξοφλήσει την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας για το 2025. Συμφωνείτε όλοι, με κάποιο άλλο κόμμα και εμείς δεν το ξέρουμε; Γιατί εμείς ούτε στην εκλογή της κ. Σακελλαροπούλου πρόκειται να συναινέσουμε. Πρόκειται για πρόσωπο που διαπραγματεύτηκε την πολιτική της προαγωγή, κάνοντας χάρες, από τη θέση της προέδρου του ΣτΕ. Πρόκειται για πρόσωπο παντελώς ακατάλληλο να ασκεί τα χρέη της Προέδρου της Δημοκρατίας. Πρόκειται για πρόσωπο, εξάλλου, που κάνει αυτή τη στιγμή προεκλογική εκστρατεία για την κυβέρνησή σας. Και περιοδεύει, όπου δεν προλαβαίνετε να περιοδεύσετε εσείς», είπε η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.