- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Από τα υψηλότερα της Ευρωζώνης το επιτοκιακό περιθώριο των ελληνικών τραπεζών
Αφορά το τέταρτο τρίμηνο 2023
Ελληνικές τράπεζες: Από τα υψηλότερα στην Ευρωζώνη το επιτοκιακό περιθώριο - Αφορά το τέταρτο τρίμηνο 2023
Tα «σκήπτρα» διατήρησαν οι ελληνικές συστημικές τράπεζες (Εθνική, Πειραιώς Alpha Bank και Εurobank) μεταξύ των υπολοίπων της ευρωζώνης λειτουργώντας με ένα από τα υψηλότερα επιτοκιακά περιθώρια το τέταρτο τρίμηνο του 2023. Παράλληλα, στο διάστημα αυτό συνεχίζουν να εμφανίζουν το υψηλότερο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο (διαφορά μεταξύ επιτοκίου καταθέσεων - χορηγήσεων) των ελληνικών τραπεζών το τελευταίο τρίμηνο του 2023 διαμορφώθηκε στο 3,23%, έναντι 2,18% των ιταλικών, 2,63% των ισπανικών, 1,17% των γερμανικών και 3,13% των πορτογαλικών.
Στο ίδιο διάστημα η απόδοση επί των ίδιων κεφαλαίων των ελληνικών Τραπεζών διαμορφώθηκε στο 11,99% έναντι 12,27% στην Ισπανία, 6,08% στη Γερμανία και 14,27% στην Πορτογαλία.
Στο σκέλος των κόκκινων δανείων ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων των ελληνικών τραπεζών διαμορφώθηκε στο 4% , το οποίο είναι το υψηλότερο ποσοστό στην ευρωζώνη, έναντι 1,89% που ήταν ο μέσος όρος της Ευρωζώνης. Ενδεικτικά ο ίδιος δείκτης ( NPL) διαμορφώθηκε στο 2,7% για τις ιταλικές τράπεζες και στο 1,60% για τις γερμανικές και στο3,27% για τις γαλλικές.
Όσον αφορά στο σύνολο της Ευρωζώνης η έρευνα της ΕΚΤ διαπιστώνει ότι ο βασικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας των συστημικών τραπεζών CET1 Ratio βελτιώθηκε στο 15,73% από 15,61% που ήταν στο προηγούμενο τρίμηνο.
Ο δείκτης απόδοσης επί των ίδιων κεφαλαίων (σε ετησιοποιημένη βάση) υποχώρησε στο 9,31% από 10,1%.
Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων αυξήθηκε οριακά στο 2,30% από 2,27% το προηγούμενο τρίμηνο.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι μεγάλες πόλεις δεν προχωρούν επειδή οι διοικήσεις τους αναρωτιούνται διαρκώς «ποιος είναι αρμόδιος»
Στο επίκεντρο η εφαρμογή του νέου Ευρωπαϊκού Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο
«Αυτοψία» στις εργασίες αποκατάστασης
«Οι απειλές για αποχώρηση, αν μου γινόταν η τιμή να ηγηθώ της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας, είναι έκφραση συντροφικότητας;»
Δωρεά €160 εκατ. από τις συστημικές τράπεζες
«Δεν χωρούν στον δρόμο μου των αλλονών κουμάντα!»
61.000 βεβαιώσεις επιλεξιμότητας μέχρι σήμερα
«Επιθυμούμε να δικαστούμε άμεσα», σημείωσε o βουλευτής
Ακόμη μία αποχώρηση από την Κ.Ο. του κόμματος
«Ταξιδιάρα ψυχή και αιώνια έφηβη, άγγιξες με σεβασμό και τα εικαστικά, ζωγραφίζοντας με πάθος και ευαισθησία» είπε συγκινημένος ο Πρόεδρος της Βουλής
Τι αναφέρει στην επιστολή του
Τι δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του
«Ο στόχος και οι αρχές δεν εκφράζονται από το εναπομείναν σχήμα» σημειώνει
Δίχως τέλος οι αποχωρήσεις - παραιτήσεις από το κόμμα
Γιατί ζητά να ανακληθούν οι άδειες τηλεοπτικών σταθμών των ΗΠΑ
Οι τρεις πυλώνες του οικονομικού προγράμματος της ΕΛΑΣ
Ο πρωθυπουργός συνέδεσε τον χώρο όπου γεννήθηκε η δημοκρατία με τη σύγχρονη τεχνολογική μετάβαση
Μετά από σύσκεψη έγινε στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών
«Πρόκειται για αντιπολίτευση υποδίκων;» αναρωτιέται ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.