Πολιτικη & Οικονομια

Από τα υψηλότερα της Ευρωζώνης το επιτοκιακό περιθώριο των ελληνικών τραπεζών

Αφορά το τέταρτο τρίμηνο 2023

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τράπεζα της Ελλάδας
© ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKNISSI

Ελληνικές τράπεζες: Από τα υψηλότερα στην Ευρωζώνη το επιτοκιακό περιθώριο - Αφορά το τέταρτο τρίμηνο 2023

Tα «σκήπτρα» διατήρησαν οι ελληνικές συστημικές τράπεζες (Εθνική, Πειραιώς Alpha Bank και Εurobank) μεταξύ των υπολοίπων της ευρωζώνης λειτουργώντας με ένα από τα υψηλότερα επιτοκιακά περιθώρια το τέταρτο τρίμηνο του 2023. Παράλληλα, στο διάστημα αυτό συνεχίζουν να εμφανίζουν το υψηλότερο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο (διαφορά μεταξύ επιτοκίου καταθέσεων - χορηγήσεων) των ελληνικών τραπεζών το τελευταίο τρίμηνο του 2023 διαμορφώθηκε στο 3,23%, έναντι 2,18% των ιταλικών, 2,63% των ισπανικών, 1,17% των γερμανικών και 3,13% των πορτογαλικών.

Στο ίδιο διάστημα η απόδοση επί των ίδιων κεφαλαίων των ελληνικών Τραπεζών διαμορφώθηκε στο 11,99% έναντι 12,27% στην Ισπανία, 6,08% στη Γερμανία και 14,27% στην Πορτογαλία.

Στο σκέλος των κόκκινων δανείων ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων των ελληνικών τραπεζών διαμορφώθηκε στο 4% , το οποίο είναι το υψηλότερο ποσοστό στην ευρωζώνη, έναντι 1,89% που ήταν ο μέσος όρος της Ευρωζώνης. Ενδεικτικά ο ίδιος δείκτης ( NPL) διαμορφώθηκε στο 2,7% για τις ιταλικές τράπεζες και στο 1,60% για τις γερμανικές και στο3,27% για τις γαλλικές.

Όσον αφορά στο σύνολο της Ευρωζώνης η έρευνα της ΕΚΤ διαπιστώνει ότι ο βασικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας των συστημικών τραπεζών CET1 Ratio βελτιώθηκε στο 15,73% από 15,61% που ήταν στο προηγούμενο τρίμηνο.

Ο δείκτης απόδοσης επί των ίδιων κεφαλαίων (σε ετησιοποιημένη βάση) υποχώρησε στο 9,31% από 10,1%.

Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων αυξήθηκε οριακά στο 2,30% από 2,27% το προηγούμενο τρίμηνο.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗΝ ΛΕΩΦΟΡΟ ΒΑΡΗΣ - ΚΟΡΩΠΙΟΥ
Όποιος δήμαρχος δεν μπορεί, να πάει σπίτι του

Το καλοκαίρι έρχεται κάθε χρόνο και οι ανάγκες για καθαρισμό είναι σταθερές. Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να τρέχουν τελευταία στιγμή ή να αναθέτουν εργασίες σε εταιρείες οι οποίες δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν

Ο κ.Τσίπρας έχει ακόμα δρόμο
Ο Αλέξης Τσίπρας έχει ακόμα δρόμο

«Το βασικό είναι να μην γελαστεί: δεν μπορεί να υπάρξει κανένα απολύτως ενδεχόμενο "επιστροφής" του, αν δεν κερδίσει προηγουμένως έστω και ψήγματα της εμπιστοσύνης των κεντρώων μετριοπαθών»

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.