Πολιτικη & Οικονομια

Διαμαντοπούλου: Όλοι ξέραμε από το 2001 ότι μπορεί να χρεοκοπήσουμε λόγω του ασφαλιστικού

Όσα είπε η πρώην υπουργός στο συνέδριο «Μεταπολίτευση: 50 χρόνια μετά» για την «τέταρτη ηλικία» και τις συνθήκες εργασίας

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Διαμαντοπούλου: Ξέραμε από το 2001 ότι θα χρεοκοπήσουμε λόγω του ασφαλιστικού
Διαμαντοπούλου: Ξέραμε από το 2001 ότι θα χρεοκοπήσουμε λόγω του ασφαλιστικού © EUROKINISSI

Διαμαντοπούλου: Ξέραμε από το 2001 ότι θα χρεοκοπήσουμε λόγω του ασφαλιστικού - Όσα είπε η πρώην υπουργός στο συνέδριο «Μεταπολίτευση: 50 χρόνια μετά» 

Στο συνέδριο «Μεταπολίτευση: 50 χρόνια μετά» παρευρεύθηκε η πρώην υπουργός, Άννα Διαμαντοπούλου, όπου συμμετείχε σε πάνελ με τους Τάσο Γιαννίτση, Έφη Αχτσιόγλου, Αντιγόνη Λυμπεράκη και Πάσχο Μαδραβέλλη. Η πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο ασφαλιστικό και την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας πριν από την κρίση. 

Η Άννα Διαμαντοπούλου στο συνέδριο «Μεταπολίτευση: 50 χρόνια μετά»
Η Άννα Διαμαντοπούλου στο συνέδριο «Μεταπολίτευση: 50 χρόνια μετά» © EUROKINISSI

Συγκεκριμένα, η κ. Διαμαντοπούλου είπε ότι: «Το 2001, όταν ο κ. Γιαννίτσης έκανε την προσπάθειά του, υπήρχε μία αξιολόγηση των ασφαλιστικών συστημάτων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και τα στοιχεία αποδείκνυαν πως, χωρίς αλλαγή, η χώρα θα χρεοκοπούσε το 2010 λόγω του ασφαλιστικού

Συμπλήρωσε ακόμα πως «έδωσα τα στοιχεία στον πρωθυπουργό, συνεννοήθηκα μαζί του, τα πήγα σε όλη την αντιπολίτευση. Εδωσα συνέντευξη, τα έδωσα στη δημοσιότητα. Ολοι ξέραμε αυτά τα στοιχεία το 2001. Η επιλογή ήταν αυτή που ήταν.»

Διαμαντοπούλου για συντάξεις: Πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στο ασφαλιστικό

Αναφερόμενη στην νυν κατάσταση του ασφαλιστικού συστήματος, η κ. Διαμαντοπούλου τόνισε πως «σήμερα, μετά την κρίση, ακόμα οι συντάξεις αντιστοιχούν σε πάνω από το 50% των κρατικών δαπανών.»

Η Άννα Διαμαντοπούλου στο συνέδριο «Μεταπολίτευση: 50 χρόνια μετά»
© EUROKINISSI

Ακολούθως διερωτήθηκε με νόημα αν «υπάρχει τρόπος να αντιμετωπίσουμε τα άλλα πολύ μεγάλα προβλήματα που αφορούν στην κοινωνική πολιτική»
«Όχι», απάντησε η ίδια, εξηγώντας πως «πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στο ασφαλιστικό αλλά δεν αρκούν.»

«Μετά την τρίτη ηλικία, η "τέταρτη ηλικία"»

Τέλος, αναφέρθηκε σε αυτό που χαρακτήρισε ως «τέταρτη ηλικία», επισημαίνοντας πως «είναι ένα πάρα πολύ σοβαρό ζήτημα».

Ακολούθως συμπλήρωσε: «Εχει πολύ μεγάλες δαπάνες στο ΕΣΥ, και η οποία έχει επιπτώσεις στις γυναίκες 50-60 ετών που πρέπει να διαχειριστούν το πρόβλημα των γονιών, των ασθενών της οικογένειας. Ο κύκλος από τη γέννηση έως τον θάνατο χρειάζεται μια βαθιά μεταβολή. Υπάρχουν προτεραιότητες. Η Νο1 προτεραιότητα είναι τα παιδιά γιατί η σύνταξη εξαρτάται από το πώς μεγαλώνουν τα παιδιά.»

Η Άννα Διαμαντοπούλου στο συνέδριο «Μεταπολίτευση: 50 χρόνια μετά»
© EUROKINISSI

«Πολύ υψηλό ποσοστό μαύρης εργασίας στην Ελλάδα»

Τέλος, η πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ δεν παρέλειψε να θίξει και ζητήματα κοινωνικής πρόνοιας με ιδιαίτερη έμφαση στην μαύρη εργασία.Αναλυτικότερα, τόνισε: «Χρειαζόμαστε μια βαθιά αλλαγή στον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τα κοινωνικά προβλήματα. Τα στοιχεία για τη χώρα μας:

  • Παιδική φτώχεια 29%
  • Νέοι 16-25 ετών εκτός εργασίας 24%
  • Στον χώρο της εργασίας έχουμε πολύ υψηλό ποσοστό μαύρης εργασίας και τρομερά μεγάλη αυτοαπασχόληση.
  • Οι χαμηλόμισθοι έχουν εισόδημα κάτω από 1.000 ευρώ.
  • Αυτοί που εθίγησαν λιγότερο στην κρίση ήταν οι εργαζόμενοι.»

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ