Πολιτικη & Οικονομια

Ρομπέρτα Μέτσολα: Το ταξίδι παρακίνησης για τις Ευρωεκλογές στην Ελλάδα και η ερώτηση της 10χρονης Μέλιας

Οι σταθμοί της προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη χώρα μας

tonia-zaravela.jpg
Τόνια Ζαραβέλα
8’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Ρομπέρτα Μέτσολα σε εκδήλωση για τις Ευρωεκλογές στο Ωδείο Αθηνών
Η Ρομπέρτα Μέτσολα σε εκδήλωση για τις Ευρωεκλογές στο Ωδείο Αθηνών © The European Union 2024 / Daina Le Lardic

Ρομπέρτα Μέτσολα - Ευρωεκλογές: Το ταξίδι της προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα 

«Θα ήθελα να σας ρωτήσω για το περιβάλλον», ξεκινά δειλά και σε άπταιστα αγγλικά η 10χρονη Μέλια από τον Βόλο. «Τι θα κάνετε για τις επόμενες γενιές;» ολοκληρώνει με περισσότερο θάρρος την ερώτησή της προς τη Ρομπέρτα Μέτσολα. Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την καμαρώνει και αναφέρεται για λίγο στους δικούς της γιους. Πάντα της «γκρινιάζουν» που όπου κι αν βρεθεί, όπου κι αν σταθεί, όλο και κάτι θα πει για τα τέσσερα παιδιά της, όλα αγόρια. Η μικρή μαθήτρια είναι η μικρότερη από τους περίπου 600 νέους -μαθητές, φοιτητές, νέους εργαζόμενους – που βρέθηκαν στο μεσημέρι της Τρίτης (20.2) στο Ωδείο Αθηνών για ένα διαφορετικό Q & A ενόψει των Ευρωεκλογών του Ιουνίου. Ήταν, ίσως, η πιο δύσκολη και παραγωγική εκδήλωση, με την οποία ολοκλήρωσε η Μαλτέζα πολιτικός το ταξίδι της στην Ελλάδα, μετά από τις θεσμικές συναντήσεις που είχε το πρωί, αλλά και την ομιλία της στη Βουλή το μεσημέρι.

Ρομπέρτα Μέτσολα - Ευρωεκλογές: Το ταξίδι στην Ελλάδα - Η ερώτηση που δέχθηκε από την 10χρονη Μέλια
Ρομπέρτα Μέτσολα - Ευρωεκλογές: Το ταξίδι στην Ελλάδα © European Union 2024 / Daina Le Lardic

Αφού ζήτησε λίγα φύλλα χαρτί και ένα στυλό η Ρομπέρτα Μέτσολα άκουσε κάθε ερώτηση που θέλησαν να τις απευθύνουν οι νέοι, εξηγώντας τους με κάθε ευκαιρία πόσο σημαντικό θα είναι να αξιοποιήσουν το δικαίωμα ψήφου στις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου. «Στην Ελλάδα έχετε δικαίωμα ψήφου από τα 17. Κάποιοι από εσάς που βρίσκεστε σήμερα εδώ θα μπορέσετε να ψηφίσετε ή θα έχετε το δικαίωμα στις επόμενες Ευρωεκλογές ή στις υπόλοιπες εκλογικές αναμετρήσεις. Είστε το μέλλον και γι' αυτό ακριβώς σας ζητούμε να ψηφίσετε. Ψηφίστε! Αν δεν το κάνετε εσείς, άλλοι θα ψηφίσουν για εσάς», είπε η Ρομπέρτα Μέτσολα, απαντώντας παράλληλα σε ερωτήσεις για την εκπαίδευση, το περιβάλλον, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη μετανάστευση και το μέλλον της Ευρώπης, το μέλλον των νέων πολιτών της.

Ρομπέρτα Μέτσολα - Ευρωεκλογές: Το ταξίδι στην Ελλάδα - Η ερώτηση από την 10χρονη Μέλια
Ρομπέρτα Μέτσολα - Ευρωεκλογές: Το ταξίδι στην Ελλάδα © The European Union 2024 / Daina Le Lardic

Ρομπέρτα Μέτσολα - Ευρωεκλογές: Το ταξίδι παρακίνησης στην Ελλάδα

Η Ρομπέρτα Μέτσολα έφτασε το βράδυ της Δευτέρας (20.2) στην Ελλάδα και όπως χαριτολογώντας είπε - λίγο πριν αφοσιωθεί στο πρόγραμμα της ημέρας – έκανε όλα όσα έπρεπε, τρώγοντας και τον μουσακά της. Το ταξίδι της στην Ελλάδα αποτέλεσε μία στάση για την ενθάρρυνση των νέων – κυρίως – πολιτών να ψηφίσουν στις επικείμενες Ευρωεκλογές, υπογραμμίζοντας όσα σημαίνει για την Ελλάδα, αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη η συμμετοχή τους. Άλλωστε, για πρώτη φορά στη χώρα μας οι εκλογείς θα έχουν τη δυνατότητα να δώσουν την ψήφο τους στα πρόσωπα της επιλογής τους, αξιοποιώντας και την Επιστολική Ψήφο.

Η Ρομπέρτα Μέτσολα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, οι Coldplay και οι Ευρωεκλογές

Πρώτη στάση της Ρομπέρτα Μέτσολα το Μέγαρο Μαξίμου. Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συναντήθηκε το πρωί με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Στο τετ – α -τετ που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη αναφέρθηκαν στην ανάγκη προσέγγισης και παρακίνησης των νέων ψηφοφόρων να βρεθούν στις 9 Ιουνίου μπροστά από την κάλπη ή με τον φάκελο της επιστολικής ψήφου, έτοιμο. Σύμφωνα με πληροφορίες της ATHENS VOICE, ο πρωθυπουργός είπε στην πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι μία ημέρα πριν τις Ευρωεκλογές, στις 8 Ιουνίου 2024, θα πάει στη συναυλία των Coldplay στο Ολυμπιακό Στάδιο και θα τους ζητήσει από μικροφώνου να πουν στο κοινό πως αν βρήκαν χρόνο να πάνε στο live τους, τότε σίγουρα θα βρουν λίγα λεπτά και για να ψηφίσουν.

Κυριάκος Μητσοτάκης - Ρομπέρτα Μετσόλα: Στιγμιότυπο από τις κοινές δηλώσεις
Κυριάκος Μητσοτάκης - Ρομπέρτα Μετσόλα: Κοινές δηλώσεις © ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

«Βρίσκομαι εδώ για να σας ενθαρρύνω να ψηφίσετε, ιδιαίτερα τους νέους, καθώς όσοι είναι 17 ετών, μπορούν για πρώτη φορά και εδώ να το κάνουν. Και τώρα που η επιστολική ψήφος έγινε πραγματικότητα, είναι ευκολότερο και γρηγορότερο από ποτέ να συμμετέχει κανείς στη δημοκρατία», είπε η Ρομπέρτα Μέτσολα στις κοινές δηλώσεις που παραχώρησε με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Κυριάκος Μητσοτάκης - Ρομπέρτα Μέτσολα συναντήθηκαν σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου
Κυριάκος Μητσοτάκης - Ρομπέρτα Μέτσολα συναντήθηκαν σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου © TATIANA MΠΟΛΑΡΗ / EUROKINISSI

«Μετά την 9η Ιουνίου, θα υπάρχουν 720 μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εκ των οποίων 21 από την Ελλάδα. Το ποιοι θα είναι αυτοί οι άνθρωποι και τι θα εκπροσωπούν εξαρτάται από εσάς. Θα διαμορφώσουν πολιτικές και θα υιοθετήσουν νομοθεσίες που επηρεάζουν όλη την Ελλάδα και την Ευρώπη. Και εναπόκειται σε εσάς τους Έλληνες πολίτες και την ψήφο σας. Με τον Πρωθυπουργό αξιοποιήσαμε επίσης αυτή την ευκαιρία για να συζητήσουμε μια σειρά από άλλα επείγοντα ζητήματα. Σε αυτά περιλαμβάνονται η κατάσταση στη Μέση Ανατολή και ο πόλεμος στην Ουκρανία, καθώς και η στήριξή μας στους αγρότες και τον αγροτικό τομέα. Είναι σημαντικό να αντιμετωπίσουμε αυτή την πανευρωπαϊκή κατάσταση και να καταστήσουμε σαφές ότι σκοπεύουμε να μην αφήσουμε κανέναν πίσω», συμπλήρωσε η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η συνάντηση Μέτσολα - Σακκελαροπούλου

Αμέσως μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, η Ρομπέρτα Μέτσολα εξήγησε στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ότι το ταξίδι της στην Ελλάδα αποτελεί έναν από τους σταθμούς της περιοδείας της, στους οποίους προσπαθεί να μιλήσει προσπαθεί λιτά και κατανοητά προς όλους για το «τι είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, ποιες είναι οι επιτυχίες της, τι θα μπορούσε να είχε γίνει καλύτερα στο διάστημα αυτό, και βεβαίως, γιατί πρέπει όλοι τώρα να συμμετάσχουν στην ψηφοφορία, δεδομένου ότι έχουμε μπροστά μας αποφάσεις σοβαρές που αφορούν την κλιματική αλλαγή, το μεταναστευτικό, τη Δημοκρατία, τα θέματα των αγροτών, όπως επίσης και πολλές σοβαρές πολιτικές αποφάσεις που θα ληφθούν τα επόμενα πέντε χρόνια».

Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Συνάντηση με την πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα - Ο διάλογος στο Προεδρικό Μέγαρο.
Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου υποδέχτηκε στο Προεδρικό Μέγαρο την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα © Θοδωρής Μανωλόπουλος

Ρομπέρτα Μέτσολα: «Η Ελλάδα κάνει την Ευρώπη δυνατότερη»

Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου χαρακτήρισε ιδιαίτερη τιμή τη δυνατότητα που της δόθηκε σήμερα να απευθυνθεί στα μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου και να ανέβει στο βήμα της Βουλής. «Η Ευρώπη αρχίζει από τις πόλεις, τα χωριά της, τους πολίτες της και ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μαζί με τους Έλληνες ευρωβουλευτές, αποστολή μας είναι να φέρουμε την Ευρώπη πιο κοντά στους πολίτες της και να οικοδομήσουμε μια ισχυρότερη Ευρώπη. Μια Ευρώπη που θα κάνει τη ζωή όλων λίγο ευκολότερη, λίγο πιο δίκαιη και λίγο πιο ασφαλή» τόνισε.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι τέλεια», παραδέχθηκε η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, «μακράν απέχει της τελειότητας, είναι πολλά που μένει να γίνουν και να υλοποιηθούν. Σκοπός δεν είναι να την καταστρέψουμε,  αλλά να χτίσουμε καλύτερα πράγματα, πιο βιώσιμα και να ακούσουμε περισσότερο. Να ακούσουμε τους αγρότες μας, να ακούσουμε τους νέους μας και να ακούσουμε όλους αυτούς για τους οποίους η υπόσχεση της Ευρώπης μοιάζει να είναι μακρινή. Να θεσπίσουμε αποτελεσματικούς νόμους που να βοηθούν τους ανθρώπους να καταπολεμούν τη διαφθορά, να καταπολεμούν τη φτώχεια, την ανισότητα».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας της στη Βουλή συμπλήρωσε: «Πρέπει να δείξουμε ότι η Ευρώπη είναι ένα κοινό καλό, ένα όχημα για θετικές αλλαγές στις κοινωνίες και τις κοινότητές μας. Με αυτό τον τρόπο θα πείσουμε τους ανθρώπους να προσέλθουν και να ψηφίσουν στις επόμενες ευρωεκλογές τον Ιούνιο». Μάλιστα, τιμώντας την Ελλάδα, απευθύνθηκε στους βουλευτές και στον ελληνικό λαό, παραθέτοντας ένα απόφθεγμα του Πλάτωνα: «η βαρύτερη ποινή στο να μην κυβερνήσεις είναι το να σε κυβερνήσει κάποιος κατώτερος από εσένα».

«Μην αφήσετε να συμβεί αυτό. Να πάτε να ψηφίσετε» συνέχισε.

«Όλοι έχουν κάθε λόγο να αναμένουν να εκπληρωθεί η υπόσχεση της Ευρώπης. Αυτό ισχύει και για την επόμενη γενιά των Ευρωπαίων και για αυτό μέσω του Erasmus Plus και της εγγύησης για τη νεολαία Horizon Europe, Invest EU, You 've got a Team. Mε όλα αυτά δίνουμε στους νέους στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές τους» υπογράμμισε η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Αυτά είναι σημαντικά βήματα σε εθνικό επίπεδο, τα οποία βοηθούν διότι τελικά η Ελλάδα κάνει την Ευρώπη δυνατότερη. Η Ελλάδα έδωσε στην Ευρωπαϊκή Ένωση επιρροή και σταθερότητα στη Μεσόγειο. Η Ελλάδα και οι ναυτικές αποστολές το αποδεικνύουν και χαίρομαι που θα υπάρξουν εδώ τα κεντρικά αυτής της επιχείρησης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να ανοίξει μια νέα οδό προς τα εμπρός αναπτύσσοντας τις δυνάμεις της και αξιοποιώντας την ενότητά της. Η Ελλάδα καταλαβαίνει τι διακυβεύεται για την ευρωπαϊκή δημοκρατία και την ευρωπαϊκή ασφάλεια και μαζί επιταχύνουμε. Επανεξετάζουμε τις αλυσίδες εφοδιασμού ενέργειας, έχουμε αποδεσμευθεί από τις ρωσικές πηγές ενέργειας, αξιοποιούμε νέες ευκαιρίες και εδώ η Ελλάδα και πάλι είχε ηγετικό ρόλο με την Πράξη για την κλιματική αλλαγή στην Ευρώπη, με μια συνεργασία μεταξύ των μεσογειακών κρατών για την κλιματική αλλαγή. Σύντομα θα συνδεθεί το ελληνικό ενεργειακό δίκτυο με τη Μέση Ανατολή και την Αφρική και με αυτό τον τρόπο η Ελλάδα θα διευκολύνει την εισαγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας χαμηλότερου κόστους στην Ευρώπη. Η Ελλάδα χρησιμοποιεί τα περιουσιακά της στοιχεία προς όφελός της, αλλά και προς όφελος της Ευρώπης», κατέληξε η Ρομπέρτα Μέτσολα.

Στην ομιλία της στη Βουλή, η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συμπύκνωσε τούς λόγους του ταξιδιού της στην Ελλάδα. «Βασίζομαι στον ελληνικό λαό να συμμετάσχει στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, για να ψηφίσει και για να επιλέξει προσεκτικά τα 21 μέλη του ελληνικού Κοινοβουλίου που θα πάνε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που θα γίνουν ευρωβουλευτές, για να φροντίσουν για το μέλλον τους και είμαι πεπεισμένη ότι αυτό μπορούμε να το κάνουμε μαζί».

Άλλωστε, καθ’ όλη τη διάρκεια τής παρουσίας της στην Ελλάδα, η Ρομπέρτα Μέτσολα, δεν «βαρέθηκε» να ζητά από τους πολίτες να αξιοποιήσουν την ψήφο τους, αυτό είναι και το κεντρικό σύνθημα για την παρακίνηση των ψηφοφόρων ενόψει των Ευρωεκλογών.

Η Ρομπέρτα Μέτσολα στη Βουλή των Ελλήνων
Στιγμιότυπο από την παρουσία της Ρομπέρτα Μέτσολα στη Βουλή των Ελλήνων © EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ