Πολιτικη & Οικονομια

Φρεγάτες Constellation: Συμπαραγωγός η Ελλάδα - Ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις για F-35

Τι δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Φρεγάτες Constellation: Συμπαραγωγός η Ελλάδα - Ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις για F-35
7 φρεγάτες Constellation σχεδιάζονται να κατασκευαστούν στην Ελλάδα © ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΝΑΥΤΙΚΟΥ/EUROKINISSI

Φρεγάτες Constellation: Συμπαραγωγός η Ελλάδα - Ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις για F-35. Τι δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας

Για επτά φρεγάτες που στόχος είναι να κατασκευαστούν στην Ελλάδα, έκανε λόγο ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας. Ο υπουργός έχει στα χέρια του την θετική γνωμοδότηση του Αμερικανικού Ναυτικού που δέχεται η Ελλάδα να σχεδιάσει το δικό της καράβι, πάνω στο αμερικανικό.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cyrcxv61ku69)

Οι εν λόγω, νέες Αμερικανικές φρεγάτες FFG62 στηρίζονται στην εξέλιξη της Ιταλικής φρεγάτας Fremm. Πρόκειται για φρεγάτα πολλαπλού ρόλου με αυξημένες αντιαεροπορικές δυνατότητες.

Η Ελλάδα δεν θέλει να φτάσει τους 7.000 τόνους που σχεδιάζει η Αμερική για λογαριασμό της, αλλά μια φρεγάτα περίπου 5.000 τόνων.

Εκτιμάται ότι πρόκειται για ένα μακρόπνοο σχέδιο που δεν μπορεί να υλοποιηθεί άμεσα, καθώς η επανεκκίνηση των ελληνικών ναυπηγείων έχει ξεκινήσει τον τελευταίο χρόνο.

Καθ’ οδόν για τα αόρατα F-35

Ξεκινούν οι συζητήσεις Ελλάδας - ΗΠΑ για τη διαμόρφωση του ελληνικού «αόρατου» μαχητικού. Μετά την άφιξη της απάντησης κατ’ ουσία ξεκινά ο διάλογος περίπου δύο μήνες - ίσως και περισσότερο - για το πώς θα διαμορφωθεί το ελληνικό «αόρατο» μαχητικό.

Επιπλέον, σημαντικό κομμάτι αφορά τον οπλισμό του F-35, αλλά και για την διαμόρφωση της 117 Πτέρυγας Μάχης, διότι στην Ανδραβίδα τα πάντα πρέπει να αλλάξουν πριν την άφιξη του πρώτου μαχητικού. Πολλά δε θα ειπωθούν, σε σχέση με την τιμή του αεροσκάφους, αναλόγως του τελικού αριθμού της παραγγελίας.

«Απεστάλη σήμερα στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, από την αρμόδια Αμερικανική Υπηρεσία η επιστολή προσφοράς και αποδοχής, για την πώληση των υπερσύγχρονων μαχητικών F-35 στην Ελλάδα» αναφέρει σε ανάρτησή του στο X ο υπουργός Άμυνας, αναρτώντας το βίντεο από τις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογό του.

«Προηγουμένως, είχε δημοσιοποιηθεί η επιστολή του Υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Άντονι Μπλίνκεν στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τη συμμετοχή της χώρας μας στο πρόγραμμα των F-35. Ένα ακόμα βήμα για την αναβάθμιση του γεωπολιτικού ρόλου της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή», αναφέρει ακόμη ο κ. Δένδιας.

Φρεγάτες Constellation: Συμπαραγωγός η Ελλάδα - Ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις για F-35
Μαχητικό αεροσκάφος F-35C Lightning II του αμερικανικού ναυτικού © Unsplash / Rama Laksono

Ενημέρωση Δένδια για τα F-35 ζητά η Σία Αναγνωστοπούλου

Στο μεταξύ, την ενημέρωση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής για την πώληση των μαχητικών αεροσκαφών F-35 από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα, ζητά με επιστολή της προς τον πρόεδρο της Βουλής, Κ. Τασούλα, η βουλευτής της Νέας Αριστεράς, Σία Αναγνωστοπούλου.

Στην επιστολή της, η κα Αναγνωστοπούλου ζητά «την άμεση σύγκληση της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Υποθέσεων, προκειμένου να ενημερωθεί το σώμα και ο ελληνικός λαός από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Δένδια για την επιστολή του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ και τα εξοπλιστικά προγράμματα που προβλέπονται».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ