Πολιτικη & Οικονομια

Τα νούμερα της εβδομάδας | 25 - 31 Ιανουαρίου 2024

2,96 με 3,3 δισ. ευρώ αποτιμάται η αξία (enterprise value) της εταιρείας Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών

img_0317_1.jpg
Σταμάτης Ζαχαρός
ΤΕΥΧΟΣ 902
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τα νούμερα της εβδομάδας | 25 - 31 Ιανουαρίου 2024
© EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Τα νέα της εβδομάδας 25 - 31 Ιανουαρίου 2024. O Σταμάτης Ζαχαρός αποτυπώνει την επικαιρότητα σε αριθμούς.

40 μαχητικά αεροσκάφη F-35 έχει τη δυνατότητα να αποκτήσει η Ελλάδα εφ’ όσον το επιθυμεί μετά και τη σχετική επιστολή που έλαβε η κυβέρνηση.

8 δισ. δολάρια αναμένεται να κοστίσουν τα συγκεκριμένα αεροσκάφη.

2 δισ. δολάρια υπολογίζεται ότι θα είναι τα αντισταθμιστικά οφέλη.

4 φρεγάτες LCS προβλέπεται να έρθουν στη χώρα μας στα πλαίσια της ίδιας συμφωνίας. Πρόκειται για φρεγάτες που αποσύρονται από τον αμερικανικό στρατό.

60 οχήματα Bradley, 2 μεταγωγικά αεροσκάφη C-130 και μηχανές αεροσκαφών συμπληρώνουν το πακέτο.


600.000 ευρώ συγκέντρωσε από τις χορηγίες ανύποπτων δωρητών προς την οργάνωση «Κοινωνική Κουζίνα - Ο Άλλος Άνθρωπος». Την ιδέα συνέλαβε στις πλατείες των «αγανακτισμένων». Τις δωρεές ιδιοποιήθηκε διά του ξεπλύματος μέσω online τυχερών παιχνιδιών (φρουτάκια, στοιχήματα κ.λπ.), όπως αποκαλύπτει η αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

2 μικρά παιδιά τα οποία φιλονικούσαν για μερικά σάπια φρούτα από τα σκουπίδια της λαϊκής αγοράς, αποτέλεσαν την έμπνευση του Κωνσταντίνου Πολυχρονόπουλου. Ίσως είχε από τότε μια εμμονή με τα φρούτα και τα φρουτάκια. «Λιγοθυμάνε στα σχολειά» ήταν η ατάκα της εποχής.


160 πανεπιστημιακές σχολές σε σύνολο 430 τελούσαν υπό κατάληψη το πρωί της Δευτέρας. Το ηθικό των επαναστατών αθλητών κάμφθηκε όταν ο υπουργός Παιδείας έδωσε σήμα για διεξαγωγή εξετάσεων εξ αποστάσεως για τις σχολές που εξακολουθούν να τελούν υπό κατάληψη.

2 λόγους για τους οποίους είναι αντίθετοι στη διενέργεια εξ αποστάσεως εξετάσεων επικαλέστηκαν φοιτητές στο Χημικό τμήμα του ΕΚΠΑ. Πρώτον θα είναι διαβλητές και δεύτερον το ίντερνετ είναι αργό.


97 λεπτά έπαιζαν ποδόσφαιρο σε κόσμιο επίπεδο η Θύελλα Ραφήνας και η ΑΕΡ Αφάντου για το σημαντικό πρωτάθλημα της Γ΄Εθνικής. Τότε η ομάδα της Ραφήνας φέρθηκε ύπουλα και ισοφάρισε, κάτι που δεν έγινε ανεκτό από τους οπαδούς των γηπεδούχων, οι οποίοι μπούκαραν στον αγωνιστικό χώρο και έδειραν ανηλεώς τους παίκτες των φιλοξενουμένων. Ανενόχλητοι προφανώς. «Οι παραβάτες που εκκολάπτονται στους αθλητικούς χώρους, πρέπει να ξεριζωθούν» δήλωσε λίγες ώρες πριν το ξύλο ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Γιάννης Βρούτσης.

2 παίκτες της Ραφήνας τραυματίστηκαν και οι παίκτες της Αφάντου, αντί να ηρεμήσουν τους οπαδούς, κυνηγούσαν και αυτοί τους αντιπάλους τους. «Έριχνε και ο Τρύφωνας» κατά τον μακαρίτη τον Βέγγο.

9 μέλη αποτελούν το διοικητικό συμβούλιο της Δ.Ε.Α.Β. (Διαρκής Επιτροπή Αντιμετώπισης της Βίας), η οποία αποτελεί το κυρίαρχο όργανο της πολιτείας στην αντιμετώπιση της Βίας στον Αθλητισμό. Έχει ιδρυθεί το 1999 και προφανώς αποτέλεσε το πρότυπο λειτουργίας ανάλογων εξειδικευμένων θεσμών, όπως η πανεπιστημιακή αστυνομία.

5 αθλήματα εποπτεύει η ΔΕΑΒ. Ήτοι το Ποδόσφαιρο, το Μπάσκετ, το Βόλεϊ, το Χάντμπολ και το Πόλο. Άμα πλακώνονται π.χ. στο Davis Cup, στους ιππικούς αγώνες υπερπήδησης εμποδίων ή σε τουρνουά πετάνγκ, είναι ένα θέμα που δεν αφορά τη ΔΕΑΒ. Ίσως πρέπει να σκεφτούμε τη δημιουργία ενός άλλου οργάνου για τα υπόλοιπα αθλήματα.


56,9% της ενέργειας που καταναλώθηκε στη χώρα τον περασμένο Δεκέμβριο προήλθε από «καθαρές» ανανεώσιμες πηγές. «Βίαιη απολιγνιτοποίηση»  βλέπει το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Ολυμπία Τελιγιορίδου.

2 βαθμούς πάνω από την προβιομηχανική εποχή βρέθηκε κατά μέσο όρο το θερμόμετρο και τον Νοέμβριο του 2023, γεγονός που σημαίνει ότι το 2023 ήταν πέρα από κάθε αμφιβολία το πιο θερμό έτος που έχει καταγραφεί ποτέ στην ιστορία, τουλάχιστον σύμφωνα με την κυρία Σαμάνθα Μπέρτζες, υποδιευθύντρια της υπηρεσίας κλιματικής αλλαγής Κοπέρνικος. Είναι προφανές ότι τα στελέχη της εγχώριας αντιπολίτευσης μετράνε αλλιώς τη θερμοκρασία. Υπέρ του ανθρώπου.

12,6% της καταναλωθείσας ενέργειας προήλθε από λιγνίτη. Το 2026 θα έχουμε ξεμπερδέψει με το συγκεκριμένο ιδιαίτερα ρυπαρό καύσιμο, σύμφωνα με όσα είπε ο επικεφαλής της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης παρουσιάζοντας τα πλάνα της εταιρείας σε επενδυτές στο Λονδίνο.

2.648 GWh καταναλώθηκαν από τα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις, 760 GWh κατανάλωσαν οι μεσαίες επιχειρήσεις και  644 GWh οι βιομηχανίες.


30.000-40.000 ευρώ είναι το ύψος της επιδότησης σε νέους αγρότες, σύμφωνα με σχετικό πρόγραμμα της κυβέρνησης.

2 χρόνια πλήρους αναστολής πληρωμών, με συνέχιση της παροχής ρεύματος, και στη συνέχεια μια πενταετή ρύθμιση των υποχρεώσεων στο ρεύμα συμπεριλαμβανομένων και των παλαιών υποχρεώσεων με μηδενικό επιτόκιο, ανακοίνωσε η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να «κρυώσουν τα τρακτέρ».

30% των υποχρεώσεων των αγροτών σε ρεύμα παραμένει απλήρωτο.


2,96 με 3,3 δισ. ευρώ αποτιμάται η αξία (enterprise value) της εταιρείας Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, η οποία πραγματοποιεί δημόσια εγγραφή για την ταυτόχρονη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και την εισαγωγή των μετοχών της προς διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

17,27% ως 19% των υφιστάμενων μετοχών του ΔΑΑ θα διατεθούν στους επενδυτές. Οι μετοχές ανήκουν προς ώρας στο ΤΑΙΠΕΔ.

50% συν κάτι λίγες μετοχές θα κατέχει μετά την ΑΜΚ η εταιρεία Avi Alliance που πλέον ανήκει στο συνταξιοδοτικό ταμείο PSP του Καναδά. «Γιατί να μην επενδύουν οι Έλληνες συνταξιούχοι τα λεφτά τους σε μια τόσο καλή επένδυση» ρωτούν σήμερα στελέχη της αντιπολίτευσης. Την απάντηση είχε δώσει το 2012 ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Στέφανος Σαμοΐλης: «Ως ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ θεωρούμε απαράδεκτη τη συσχέτιση των ασφαλιστικών ταμείων με κάθε είδους επένδυσης σε πλασματικό κεφάλαιο». Γι’ αυτό δεν επενδύουν, σύντροφοι.

55% του αεροδρομίου της Βουδαπέστης, 30% του αεροδρομίου του Ντίσελντορφ, 49% του αεροδρομίου του Αμβούργου και 40% του αεροδρομίου San Juan κατέχει επίσης η καναδικών συμφερόντων εταιρεία.


Verba volant

Νίκος Μωραΐτης

«Δεν θέλω να έχω δώσει τραγούδια μου σε έναν τύπο που παρκάρει ένα ακριβό αυτοκίνητο έξω από το Ηρώδειο για να το διαφημίσει ή σε αυτόν που έκανε μια αρπαχτή τραγουδώντας 17 λεπτά και πήρε 200.000 ευρώ. Δεν γουστάρω που του έχω δώσει κάποια τραγούδια, μακάρι να μην το είχα κάνει».
Κάθε επιθυμία του καλλιτέχνη σεβαστή. Ο ίδιος ο Μωραΐτης ωστόσο είχε κατηγορήσει τον Δημήτρη Κοντόπουλο ότι έδωσε το τραγούδι «Παράφορα» στον Σάκη Ρουβά χωρίς προηγουμένως να πάρει την έγκρισή του. Άρα δεν το έδωσε ο ίδιος. Τώρα γιατί ξεσπάθωσε 10 χρόνια μετά κατά του αξιοπρεπέστατου Σάαααακη; Άβυσσος η ψυχή του στρατευμένου καλλιτέχνη.   

Κυριάκος Βελόπουλος

«Φορτηγά με ουκρανικές πινακίδες “αδειάζουν” τις αποθήκες πυρομαχικών στις Κεχριές; Πάνω από 17 φορτηγά σε μια μέρα; Φορτηγά, μεγάλης χωρητικότητας, με ουκρανικές πινακίδες παίρνουν από εκεί υλικό».
Η μουσική σκωπτική, πεταχτή, λαχανιασμένη. Πήδα, πήδα μαϊμού, φουκαριάρα μαϊμού, γερασμένη. Από τον δίσκο του Διονύση Σαββόπουλου με τίτλο «Φορτηγό».

Νέα Αριστερά

«Την αγορά των F-35 θα χρηματοδοτήσει ο Έλληνας φορολογούμενος σε βάρος επενδύσεων στην παιδεία, την υγεία και τις υποδομές της χώρας».
Να καταργηθούν τα όπλα. Να καταργηθούν οι πολέμοι (sic). Να υπάρχει παγκόσμια ειρήνη. Άλλωστε ξέρετε πόσα σχολικά γεύματα θα δίνονταν με τα λεφτά που πετάμε για μια μοίρα F-35;  

Θεοδώρα Τζάκρη 

«Κατά το κοινώς λεγόμενο, τον ήπιαμε».
Πέρα από την πλάκα, η Θεοδώρα Louboutin Τζάκρη ήταν η πρώτη που έκανε σοβαρή αυτοκριτική. «Δεν είχαμε θέσεις; Δεν πήγαν στην κοινωνία; Δεν έχουμε στελέχη;» συνέχισε. Για τους υπόλοιπους συντρόφους, η αυτοκριτική ήταν ότι ο κόσμος δεν έχει νιονιό και δεν κατάλαβε τις υψηλές αξίες που πρέσβευε ο παλαιός Σύριζα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ