Πολιτικη & Οικονομια

Ένταση μεταξύ Φλωρίδη - Τσακαλώτου για τον Ποινικό Κώδικα επί ΣΥΡΙΖΑ

Διαξιφισμοί στη συζήτηση του Προϋπολογισμού 2024 στη Βουλή

62224-137655.jpg
Newsroom
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα επί ΣΥΡΙΖΑ στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης Φλωρίδη - Τσακαλώτου
Σύγκρουση Φλωρίδη - Τσακαλώτου στη Βουλή ©ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Ένταση μεταξύ Φλωρίδη - Τσακαλώτου για τον Ποινικό Κώδικα επί ΣΥΡΙΖΑ -  «H φροντίδα όλη στα χρόνια που κυβερνήσατε ήταν πως θα προστατεύσετε τους εγκληματίες» η επίμαχη αναφορά

Έντονη αντιπαράθεση είχε ο Υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης με την Αντιπολίτευση με αφορμή τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα κατά την συζήτηση του Προϋπολογισμού στην Ολομέλεια

Ο υπουργός παρουσιάζοντας τα τέσσερα πεδία του ολοκληρωμένου σχεδίου είπε ότι προωθείται «ένα ολοκληρωμένο σχέδιο «για την πολυπόθητη επιτάχυνση της Δικαιοσύνης στους ευρωπαϊκούς μέσους όρους. Αυτό το σχέδιο που ήδη επιτελείται και εξελίσσεται έχει τέσσερα παράλληλα πεδία. Το πρώτο, αφορά την επεξεργασία του νέου Δικαστικού Χάρτη που αποσκοπεί στην καλύτερη και ορθολογικότερη αξιοποίηση του δικαστικού δυναμικού της χώρας που είναι υψηλού επιπέδου δυναμικό» και σημείωσε πως «οι δικαστικές ενώσεις και οι δικηγορικοί σύλλογοι έχουν στα χέρια τους κάποιες εκθέσεις που αποτελούν εισηγήσεις προς της Κυβέρνηση και σύντομα θα υπάρξει η σχετική πρόταση της Κυβέρνησης για να γίνει ο δημόσιος διάλογος».

Το δεύτερο πεδίο αφορά τις νομοθετικές παρεμβάσεις σε όλους τους Κώδικες και ήδη, είπε ο υπουργός «ανακοινώσαμε το πεδίο αλλαγών του ΠΚ και του ΚΠΔ, καθώς και τις διατάξεις για την ενδοοικογενειακή βία» και πρόσθεσε πως «η Κυβέρνηση αποφάσισε πως αυτό το σχέδιο θα πρέπει να μείνει σε διαβούλευση έναν ολόκληρο μήνα. Κάτι που γίνεται σπάνια αλλά θεωρούμε πως αυτό θα ωφελήσει σε μια καλύτερη συζήτηση με όλους τους φορείς, αλλά και την ελληνική κοινωνία για την βασική κατεύθυνση και φιλοσοφία αυτών των παρεμβάσεων».

Το τρίο πεδίο αφορά την ψηφιοποίηση της Δικαιοσύνης που όπως είπε ο κ. Φλωρίδης «όταν αυτές ολοκληρωθούν υα εισάγουν την Δικαιοσύνη στον 21ο αιώνα και θα διευκολύνουν πάρα πολύ την λειτουργία της. Το τέταρτο πεδίο, είναι η αναβάθμιση της κτηριακής υποδομής που εξελίσσεται με έναν τρόπο που θα δώσει στην Ελληνική Δικαιοσύνη κτήρια αντάξια της δικής της λειτουργίας».

Φλωρίδης προς ΣΥΡΙΖΑ για τους Ποινικούς Κώδικες: Θέλατε να προστατεύσετε τους εγκληματίες!

Αντιπαράθεσης για τους Ποινικούς Κώδικες

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, αναφερόμενος στην βασική φιλοσοφία των αλλαγών του ΠΚ είπε ότι «επί πάρα πολλές δεκαετίες κάτω από την επίδραση συγκεκριμένων απόψεων όλες οι σχετικές πρωτοβουλίες για το ποινικό μας σύστημα έτειναν στην προστασία των δικαιωμάτων αυτών που εγκληματούν. Σε μια αντίληψη ότι θα πρέπει να έχουμε Κράτος Δικαίου ξεχάστηκε εντελώς ότι εκτός από τα δικαιώματα αυτών που εγκληματούν υπάρχουν και τα δικαιώματα των θυμάτων, τα δικαιώματα της ελληνικής κοινωνίας που αγνοήθηκαν από πάρα πολλά χρόνια».

Ο κ. Φλωρίδης, απαντώντας στις αντιδράσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως «καταλαβαίνω πως αυτό σας ενοχλεί γιατί η φροντίδα όλη στα χρόνια που κυβερνήσατε ήταν πως θα προστατεύσετε τους εγκληματίες. Δεν είχατε καμία φροντίδα για τα θύματα».

Στους βουλευτές που ακούστηκαν να φωνάζουν από τα έδρανα «ντροπή» στον υπουργό για αυτή την αναφορά του, είπε «δεν θα αντιπαρέλθω την πρόκληση» λέγοντάς τους πως «η τροποποίηση που κάνατε στους Ποινικούς Κώδικες το 2019, παρατείνοντας την λειτουργία της Βουλής κατά μια εβδομάδα, οδήγησε 5.000 δικογραφίες κακουργηματικού χαρακτήρα - σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδας- στο Αρχείο!

»Η φροντίδα σας ήταν έστω και την τελευταία ημέρα πως 5.000 κακουργηματικές υποθέσεις να πάνε στο Αρχείο. Και η φροντίδα σας ήταν πως μεγαλοεγκληματίες που καταδικάστηκαν σε πρώτο βαθμό σε 15 χρόνια κάθειρξη, με την τροποποίηση που κάνατε, να αθωωθούν επειδή τα κακουργηματικά αδικήματα τα μετατρέψατε σε πλημμελήματα και έτσι οδηγήσατε στην αθώωσή τους λόγω παραγραφής».

«Είναι», πρόσθεσε ο κ. Φλωρίδης «οι Κώδικες αυτοί, που ψηφίσατε μια ημέρα πριν κλείσει η Βουλή. Που την ημέρα εκείνη ψηφίσατε 1.100 άρθρα!» και αναρωτήθηκε «αυτό το κάνατε στο όνομα του λαού; Στο όνομα της προστασίας του λαού; Στο όνομα των εργαζομένων το κάνατε αυτό; Στο όνομα των ταλαιπωρημένων; Όχι! Το κάνατε στο όνομα των μεγαλοεγκληματιών της χώρας, που εις υγείαν των κορόιδων που αποχαιρέτησαν τα δικαστήρια την ώρα που αντιμετώπιζαν ποινές ισοβίων. Και το κάνατε αυτό, την ώρα που ήταν έτοιμες να ανακοινωθούν δικαστικές αποφάσεις που θα τους καταδίκαζε σε ισόβια» και ζήτησε από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να αναρωτηθούν πως «έγιναν έτσι και ψήφισαν εκείνες τις αλλαγές που αθώωσε τους 5.000 κακούργους» και υπενθύμισε τις δηλώσεις του πρώην Υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή «που τον ξηλώσατε επειδή δεν θέλησε να υπογράψει αυτές τις αλλαγές καταγγέλλοντας την διαπλοκή με την ολιγαρχία σε σχέση με τους ΠΚ».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, παρατήρησε ότι «εάν και οι αλλαγές των Ποινικών Κωδίκων είναι εδώ και 15 ημέρες σε δημόσια διαβούλευση «ο ΣΥΡΙΖΑ που για το παραμικρό βγάζει ανακοινώσεις, γι αυτό το θέμα δεν μιλάει», αλλά όπως είπε «δεν μιλάτε γιατί έρχεται μια κοινωνία από κάτω που λέει ότι επιτέλους υπάρχει μια πρωτοβουλία που θα προστατεύσει την κοινωνία από την καθημερινή εγκληματικότητα».

Τσακαλώτος: Ακροδεξιός λόγος

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ©ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς Ευκλείδης Τσακαλώτος κατηγόρησε τον υπουργό ότι «αποδεικνύει πως είναι δυνατόν να πάει κάποιος από ένα προοδευτικό κόμμα, του ΠΑΣΟΚ, στην ακροδεξιά της ΝΔ, χωρίς να περάσεις από το ενδιάμεσο στάδιο της φιλελεύθερης δεξιάς».

«Είχα», είπε, «πάρα πολύ καιρό να ακούσω ένα τέτοιο ακροδεξιό λόγο, από τότε που έφυγε η Χρυσή Αυγή» και πρόσθεσε «συγχαρητήρια κύριε Φλωρίδη γι αυτό το ταξίδι που κάνατε. Πίστευα ότι οι χυδαίες αναρτήσεις που κάνατε στο Face Book κατά του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αρκετές για να σας δώσει το πιστοποιητικό για να σας κάνει ο κ. Μητσοτάκης Υπουργός αλλά φαίνεται ότι σας άδικό. Πιστεύετε στην ακροδεξιά και τον τρόπο που όλη η δεξιά αντιμετωπίζει τους ΠΚ».

Ο υπουργός του απάντησε ότι «η διαφορά μεταξύ των δικών μου και δικών σας απόψεων είναι ότι όταν εσείς δεν μπορείτε να προσδώσετε περιεχόμενο στην πολιτική σας ή να υπερασπιστείτε αυτά που αποτελούν το περιεχόμενο της κυβερνητικής σας πολιτικής, τότε καταφεύγετε σε τέτοιους χαρακτηρισμούς. Είναι η βολική αντίληψη της Αριστεράς όλα αυτά τα χρόνια, γι' αυτό και κατάντησε εκεί που κατάντησε».

Και πρόσθεσε: «ονομάζετε ακροδεξιά μια πρωτοβουλία η οποία έρχεται να νομοθετήσει υπέρ των δικαιωμάτων των θυμάτων και της κοινωνίας. Αυτό το ονομάζετε ακροδεξιά και αριστερά ονομάζετε ότι κάνατε υπέρ των εγκληματιών. Αυτή είναι η διαφορά μας. Και αυτά σας τα απέδειξα με όσα σας είπε ο πρώην Υπουργός σας Σταύρος Κοντονής και με όσα με δύο ανακοινώσεις σας είχε προειδοποιήσει πριν ψηφίσετε την αλλαγή των ποινικών κωδίκων η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδα και όσα είπε και μετά την ψήφισή τους». Προέτρεψε τον κ. Τσακαλώτο «να μην μιλάτε εσείς για διαδρομές…»

Ο Παύλος Πολάκης
Ο Παύλος Πολάκης ©ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Και η κόντρα Πολάκη - Πλεύρη

Την ώρα που εξελισσόταν η κόντρα Φλωρίδη-Τσακαλώτου, ακούστηκε εκτός μικροφώνου ο Παύλος Πολάκης να σχολιάζει, απευθυνόμενος στον υπουργό Δικαιοσύνης: «Γελωτοποιέ του Μητσοτάκη. Να πει για κατάντια της Αριστεράς;»

Για να παρέμβει αμέσως ο προεδρεύων Β. Βιλιάρδος: «Αυτό που κάνετε τώρα είναι κατάντια! Αυτό είναι κατάντια».

«Γιατί άλλαξε ο κ. Κοντονής θέση; Δεν μας απασχολεί! Είναι ενδεικτικό του γεγονότος και των αντιδράσεων το γεγονός ότι ο υπουργός ξεκίνησε ομιλία, έφτασε στην κρίση του 2010. Έναν Φλωρίδη που ήταν υπουργός και βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ, είναι συνωνυμία ή ο ίδιος; Μπορεί να είναι συνωνυμία γιατί ήταν στο ΠΑΣΟΚ, εσείς είστε ακροδεξιός», είπε ο Γ. Σαρακιώτης από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στο σημείο εκείνο τον λόγο πήρε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Θάνος Πλεύρης, ο οποίος χαρακτήρισε προκλητικό να μιλούν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για τον Ποινικό Κώδικα.

«Ποιος ήταν ο λόγος που την ενεργητική δωροδοκία από κακούργημα την κάνατε πλημμέλημα; Ποιος ο δικαιοπολιτικός λόγος που και υποβρύχια παραγράφηκαν τα αδικήματα. Δεν θα κρύβεστε πίσω από νομοπαρασκευαστικές. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση Τσίπρα με υπουργό τον Καλογήρου. Είστε περήφανοι που κατηγορούμενοι που τα δικαστήρια κρίνανε ότι συντρέχουν οι συνθήκες παραγράφηκαν τα αδικήματα; Στην ενεργητική δωροδοκία ποιος ήταν ο λόγος;» αναρωτήθηκε ο κ. Πλεύρης, και πρόσθεσε: «Πείτε ό,τι θέλετε σε αυτά, αλλά ότι η δωροδοκία από κακούργημα έγινε πλημμέλημα είναι κάτι που θα σας συνοδεύει. Δεν είναι αθώο κομμάτι. Πιστεύουμε ότι αυτή τη στιγμή υπήρξε πλαίσιο τέτοιας χαλάρωσης ποινών που χάθηκε η γενική πρόληψη που πρέπει να υπάρχει. Αυτή τη στιγμή, πραγματικά, δεν υπήρχε αίσθηση όσων δικάζονταν ότι θα καταδικαστούν».

Το «γάντι» επιχείρησε να σηκώσει ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος βρισκόταν στην αίθουσα της ολομέλειας και, παρότι δεν ήταν κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, ζήτησε τον λόγο ν’ απαντήσει.

«Είμαι προσβεβλημένος με τον κ. Πλεύρη, από τα ψέματα που είπατε. Ακούστε, αυτό που ψηφίστηκε τότε, αφορούσε τη μετατροπή κακούργημα σε πλημμέλημα τους δημοσίους υπαλλήλους. Έτσι όπως το πετάξατε είναι σα να καθαρίσαμε πολιτικούς προϊσταμένους. Είπατε αισχρά ψέματα για το τι έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ τότε, για να δικαιολογήσετε τον ακροδεξιό λόγο ενός υπουργού του πάλαι ποτέ ΠΑΣΟΚ, που έχει γίνει θεραπαινίδα του νεοφιλελευθερισμού Μητσοτάκη».

«Μαθήματα ειδικού ποινικού δικαίου: ενεργητική δωροδοκία είναι αυτός που τα δίνει, η δωροδοκία η παθητική είναι για δημόσιο υπάλληλο. Αυτός που τα έδινε, ενεργητική δωροδοκία, αυτός που έπαιρνε βαλίτσα και πήγαινε και λάδωνε ξαφνικά έγινε πλημμέλημα για όλους», απάντησε με νόημα ο κ. Πλεύρης, ο οποίος κάλεσε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που είναι νομικοί να πάρουν τον κ. Πολάκη και να του εξηγήσουν τι είναι η δωροδοκία, αλλά και «πόσοι τη σκαπούλαραν με το νόμο που ψήφισε».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ