Πολιτικη & Οικονομια

Δύο χρόνια από τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά - «Δεν δείλιασε μπροστά στις μεγάλες προκλήσεις»

Η δήλωση του Νίκου Ανδρουλάκη και το όραμά της για το ΠΑΣΟΚ

62224-137655.jpg
Newsroom
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Φώφη Γεννηματά
© ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI

Φώφη Γεννηματά: Δύο χρόνια από τον θάνατο της πολιτικού - Τα μηνύματα στελεχών του ΠΑΣΟΚ και βουλευτών

Δύο χρόνια συμπληρώνονται σήμερα (25.10) από τον θάνατο της Φώφης Γεννηματα μετά από γενναία, μακροχρόνια μάχη που έδωσε με τον καρκίνο. Πλήθος στελεχών του ΠΑΣΟΚ, ο ίδιος ο πρόεδρος Νίκος Ανδρουλάκης και βουλευτές θυμούνται την πολιτικό και το όραμά της για την κεντροαριστερά. 

«Η Φώφη Γεννηματά είχε το ιδιαίτερο χάρισμα να μπολιάζει κάθε στιγμή της πολιτικής της παρουσίας και δράσης με την αγάπη και την έγνοια για τον άνθρωπο. Το όραμα της για την αναγέννηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και την κοινωνική δικαιοσύνη αποτελεί πολύτιμη παρακαταθήκη και οδηγό για όλους μας. Δεν δείλιασε μπροστά στις μεγάλες προκλήσεις για την παράταξη», αναφέρει ο Νίκος Ανδρουλάκης σε δήλωσή του για τα δύο χρόνια από τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά και προσθέτει: «Δεν έβαλε τις πολιτικές της αξίες στο ζύγι της μικροκομματικής και κοντόφθαλμης πολιτικής συγκυρίας, διασφαλίζοντας την πολιτική αυτονομία του ΠΑΣΟΚ. Πάλεψε με όλες τις δυνάμεις της, μέχρι την τελευταία στιγμή, για να μείνει το όνειρο ζωντανό. Έχουμε χρέος να συνεχίσουμε αταλάντευτα την προσπάθεια για να κάνουμε το όνειρο πραγματικότητα. Πέρασαν κιόλας δύο χρόνια από εκείνο το πρωινό του Οκτωβρίου, που η Φώφη έφυγε τόσο ξαφνικά και τόσο πρόωρα από κοντά μας. Θα την θυμόμαστε πάντα με ευγνωμοσύνη και αγάπη». 

Ο Παύλος Χρηστίδης με άρθρό του στα «Νέα» γράφει για τη Φώφη Γεννηματά και τους αγώνες που έδωσε στη ζωή της σε πολιτικό και προσωπικό επίπεδο. 

«Δύο χρόνια μετά το θάνατό της, είναι ακόμα πολύ νωρίς να αποτιμήσουμε το σύνολο του έργου και της προσφοράς της. Στην ουσία και την εικόνα της πολιτικής. Στον τρόπο με τον οποίο λειτουργούσε, στην αγάπη της για την πατρίδα και το ΠΑΣΟΚ, στο ενδιαφέρον της για τον άνθρωπο, στην αδιαμεσολάβητη σχέση με τους πολίτες. Ο δρόμος, όμως, που επέλεξε, σήμερα φαίνεται απόλυτα σωστός. Η στάση της, γεμάτη επιμονή, τόλμη και ένστικτο, δικαιώνει την ίδια και αναδεικνύει το ΠΑΣΟΚ της νέας εποχής, σε ένα κίνημα με δυνατό παρόν και πολύ ελπιδοφόρο μέλλον. Η αυτόνομη πορεία, η σοσιαλδημοκρατική ταυτότητα, η μάχη με τις ανισότητες, η στήριξη της νέας γενιάς, η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του ΠΑΣΟΚ με τους πολίτες ήταν λόγια που έγιναν πράξη», σημειώνει στο άρθρό του ο Παύλος Χρηστίδης και καταλήγει:

«Σήμερα, που γύρω μας, οι εξελίξεις είναι ραγδαίες σε διεθνές, αλλά και εθνικό επίπεδο, και το πολιτικό σκηνικό μπαίνει σε μια νέα φάση, ο καθαρός λόγος που εξέπεμπε η Φώφη Γεννηματά αποτελεί πυξίδα, ώστε αυτό που ξεκίνησε ως σενάριο επιστημονικής φαντασίας, να συμβεί. Το ΠΑΣΟΚ να γίνει ο αυθεντικός εκφραστής όλων των προοδευτικών και δημοκρατικών δυνάμεων από την Αριστερά και την οικολογία έως το Κέντρο, ο πόλος που θα κυβερνήσει την Ελλάδα για να αλλάξει ξανά τις ζωές των Ελλήνων, δίνοντας ευκαιρίες, ευημερία, δικαιοσύνη».

Μέσα από ανάρτησή του στα social media o υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, μιλά για τη «γενναία» Φώφη Γεννηματά και αναφέρεται στο πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου με δωρεάν μαστογραφίες που φέρει το όνομά της. «Συμπληρώνονται σήμερα 2 χρόνια από την ημέρα που έφυγε από τη ζωή η Φώφη Γεννηματά. Είχα την τιμή να τη γνωρίσω από κοντά και να εκτιμήσω την αξιοπρέπειά της και την ακεραιότητα της. Ένας άνθρωπος με περισσή ευγένεια με δυναμισμό και με γενναίο χαρακτήρα. Σήμερα παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου του μαστού ο Πρωθυπουργός Κυριακός Μητσοτάκης, ανακοίνωσε πως το πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου «"Φώφη Γεννηματά" επεκτείνεται και στις γυναίκες 45-74 ετών, από 50 έως 69 που ήταν μέχρι τώρα. Πάνω από 300.000 γυναίκες έχουν κάνει χρήση αυτής της υπηρεσίας, της δωρεάν μαγνητικής μαστογραφίας και έχουν ήδη εντοπιστεί πάνω από 15.000 περιστατικά καρκίνου του μαστού, τα πιο πολλά πρώιμα και με πολύ καλή πρόγνωση ως προς τη θεραπεία τους. Νιώθω περήφανος που ως Υπουργός Υγείας έβαλα το δικό μου λιθαράκι για αυτό το σπουδαίο κοινωνικό πρόγραμμα. Η έγκαιρη πρόληψη, ανίχνευση και διάγνωση σώζει ζωές», έγραψε ο Βασίλης Κικίλιας.

Επέκταση του προγράμματος «Φώφη Γεννηματά» για δωρεάν μαστογραφίες

Την επέκταση του προγράμματος προσυμπτωματικού ελέγχου «Φώτη Γεννήματα» για τον καρκίνο του μαστού και στις γυναίκες ηλικίας 45-74 ετών, από 50-69 ετών που ήταν μέχρι σήμερα ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντηση που είχε το πρωί της Τετάρτης (25.10) στο Μέγαρο Μαξίμου με γυναίκες με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» σχολιάζοντας ότι τα αποτελέσματα ήδη είναι πολύ σημαντικά. «Πάνω από 300 χιλιάδες γυναίκες έχουν κάνει χρήση αυτής της υπηρεσίας, της δωρεάν μαγνητικής μαστογραφίας την οποία παρέχουμε στις γυναίκες, και έχουμε ήδη εντοπίσει παραπάνω από 15 χιλιάδες περιστατικά καρκίνου του μαστού, τα πιο πολλά πρώιμα, άρα και με πολύ καλή πρόγνωση ως προς τη θεραπεία τους».

Στη συζήτηση παρενέβησαν και γυναίκες οι οποίες αντιμετωπίζουν τον καρκίνο του μαστού και κατέθεσαν τις εμπειρίες τους, ενώ τοποθετήθηκε και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη. Το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» απευθύνεται έως σήμερα σε 1,3 εκατομμύρια γυναίκες 50-69 ετών και παρέχει δωρεάν ψηφιακή μαστογραφία, δωρεάν εξέταση σε ειδικό γιατρό και δωρεάν υπερηχογράφημα. Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας (ΕΕΔΥ) εξέτασε την αναθεώρηση των ηλικιακών ορίων σύμφωνα με τις νέες ευρωπαϊκές κατευθυντήριες οδηγίες και το αμέσως επόμενο διάστημα θα σταλεί sms και στις νέες δικαιούχους, της ομάδας 45 έως 74 ετών.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ